Laden..
Astilbe

Astilbe (spirea)

De pluimspirea (Astilbe) herken je aan de pluizige, kleurrijke bloempluimen en het varenachtige blad. Het is een makkelijke en heel lang bloeiende vaste plant die niet mag ontbreken in de border of in een pot op het terras. Deze elegante tuinplant is er in ontzettend veel bloemkleuren, zoals wit, roze, rood en paars in diverse tinten. De pluimspirea bloeit in de zomer, maar is vanaf het voorjaar al heel decoratief vanwege het fijne blad.

Het leuke van de pluimspirea is dat deze sterke plant ook in halfschaduw en zelfs in de schaduw kan groeien. Er zijn maar weinig planten die ´s zomers zoveel kleur in een schaduwrijke tuin geven! Heb je veel Astilbe in je tuin? Pluk dan ook eens een paar bloemen voor een mooi tuinboeket want de pluimspirea is een prima plukbloem.

De pluimspirea heet officieel Astilbe en wordt ook vaak spirea, pluimspirea of prachtspirea  genoemd. Niet te verwarren met de spierstruik, een struik die officieel Spiraea heet. Astilbe hoort bij de steenbreekfamilie (Saxifragaceae) en groeit oorspronkelijk in Japan, China en Korea. Er zijn ongeveer 25 soorten bekend. Voor de tuin zijn er honderden cultivars, ze zijn ingedeeld in cultivar groepen.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De Astilbe in het kort

Soorten:

25 soorten, honderden cultivars

Bekendste soorten:

Astilbe chinensis, Astilbe chinensis 'Pumila', Astilbe Arendsii-groep, Astilbe Japonica-groep, Astilbe Simplicifolia-groep, Astilbe Thunbergii-groep

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Juni/augustus

Standplaats:

Volle zon, halfschaduw, schaduw

Giftig:

Nee

Winterhard:

Ja

Groenblijvend:

Nee

Snoeien:

Ja, in het vroege voorjaar

Kenmerken:

Bodembedekker, vaste plant

 


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de Astilbe?

De pluimspirea is een vaste plant, vanuit de kruipende wortelstok groeien de samengestelde bladeren. Bij het uitlopen in het voorjaar is het blad van de pluimspirea vaak koperkleurig getint. Het blad van de Astilbe blijft vrij laag en als je meerdere planten dicht bij elkaar hebt staan, dan is de Astilbe een goede bodembedekker. De kleine, pluizige bloemen staan in spitse, vertakte pluimen die goed boven het blad uitsteken. Het lijken wel veren. De hoogte van de Astilbe varieert van zo’n 20 cm tot 120 cm. Deze vaste plant groeit vanaf het voorjaar vrij snel naar de volwassen hoogte en breidt zich langzaam iets uit.


Welke soorten (pluim)spirea zijn er?

Van de Astilbe zijn honderden cultivars voor in de tuin, deze zijn ingedeeld in cultivar groepen.

Spirea (Astilbe Arendsii 'Fanal')Spirea (Astilbe Arendsii 'Fanal')

Pluimspirea (Astilbe Arendsii-groep)

De Astilbe Arendsii-groep is een groep van cultivars met sierlijke, mooi vertakte pluimen. Bekend is 'Fanal' met rode bloemen.

  • Bloei: juli-augustus
  • Hoogte: 40-50 cm

Pluimspirea (Astilbe chinensis 'Pumila')Pluimspirea (Astilbe chinensis 'Pumila')

Pluimspirea (Astilbe chinensis 'Pumila')

De Astilbe chinensis 'Pumila' is een lage pluimspirea met frisgroen blad en roze tot paarse vrij smalle pluimen. Dit is de beste bodembedekkende Astilbe soort.

  • Bloei: juni-augustus
  • Hoogte: 20-40 cm

Pluimspirea (Astilbe chinensis 'Younique Carmine')Pluimspirea (Astilbe chinensis 'Younique Carmine')

Pluimspirea (Astilbe chinensis)

De Astilbe chinensis is een middelhoge plant met varenachtig blad. Onder deze soort vallen mooie cultivars, zoals ‘Visions in Red’ (40 cm) met rozerode, mooi vertakte bloempluimen aan donkere stelen en de hoge ‘Purpurlanze’ (120 cm).

  • Bloei: juli-augustus
  • Hoogte: 30-120 cm

Pluimspirea (Astilbe Japonica-groep)

De Astilbe Japonica-groep is een groep van cultivars met wat vollere bloempluimen. Bekend is de witte ‘Deutschland’.

  • Bloei: juni-augustus
  • Hoogte: 40-60 cm

Pluimspirea (Astilbe simplicifolia 'Sprite')Pluimspirea (Astilbe simplicifolia 'Sprite')

Pluimspirea (Astilbe Simplicifolia-groep)

De Astilbe Simplicifolia-groep bestaat uit cultivars met extra fijn blad en losse, sterk vertakte bloempluimen. Bekend is de lichtroze ‘Sprite’. Verdraagt iets meer droogte.

  • Bloei: juli-augustus
  • Hoogte: 30-50 cm

Pluimspirea (Astilbe Thunbergii-groep)

De Astilbe Thunbergii-groep bestaat uit hoge cultivars met losse bloempluimen en extra lang blad. Bekend is de witte ‘Professor van der Wielen’.

  • Bloei: juli-augustus
  • Hoogte: tot 120 cm

Astilbe


Is de Astilbe giftig?

Nee, de Astilbe is niet giftig. De Astilbe is niet giftig voor katten en ook veilig voor andere huisdieren en kinderen.


De bloemen van de Astilbe

De kleine bloemen van de Astilbe zitten met heel veel bij elkaar in opstaande pluimen. De fijne meeldraden zorgen voor een pluizig effect. Deze fluffy pluimen lijken wel wat op struisvogelveren, heerlijk zacht om aan te raken! Er zijn cultivars met bloemen in dikke, volle pluimen en cultivars met losse, vertakte pluimen. Na de bloei krijgen de bloempluimen mooie bruine tinten.

Wat is de bloeitijd van de Astilbe?

De Astilbe bloeit in de periode juni-augustus, soms zijn er zelfs in september nog bloemen.

Wat te doen als je Astilbe is uitgebloeid?

Als je Astilbe is uitgebloeid, hoef je niets te doen. De bloempluimen kleuren langzaam bruin en blijven de hele winter decoratief. Zeker prachtig als er een laagje rijp of sneeuw op ligt! Geniet van het wintersilhouet en knip de bloemstengels van je pluimspirea dus pas in het voorjaar af.

Pluimspirea (Astilbe)Pluimspirea (Astilbe)

Welke standplaats is ideaal voor de Astilbe?

De Astilbe groeit het best op een plek in de halfschaduw. In de volle zon kan het blad verbranden, zeker als de plant rond het middaguur vol in de zon staat. Maar op een zonnige plek waar rond de middag wel wat schaduw is én waar de grond vrij vochtig is, daar kan een Astilbe ook prima groeien. Zelfs een plek in de schaduw is geschikt. 

De Astilbe kan redelijk goed tegen wind, maar vooral de cultivars met dikke pluimen en de hoge cultivars plant je het best toch op een beschutte plek uit de harde wind.

De Astilbe is erg gesteld op voedselrijke en humusrijke grond die vrij vochtig mag zijn. De grond moet wel goed doorlatend zijn, er mag vooral in de winter geen water in blijven staan. Als de grond regelmatig uitdroogt, zal je Astilbe niet goed kunnen groeien. Je kunt de grond verbeteren door er compost of bladaarde doorheen te mengen, dit werkt als een spons en houdt het water beter vast. De Astilbe heeft een voorkeur voor zure grond. Kalkrijke grond en zware kleigrond is minder geschikt.


Is de Astilbe winterhard?

Ja, de Astilbe is prima winterhard.


Is de Astilbe groenblijvend in de winter?

Nee, de Astilbe is niet groenblijvend in de winter. Het blad wordt in de winter bruin. De plant lijkt dan misschien dood, maar in het voorjaar verschijnt er vanzelf weer nieuw blad vanuit de wortels.


Pluimspirea (Astilbe)Pluimspirea (Astilbe)

De Astilbe planten: wanneer en hoe?

Een Astilbe kun je het hele jaar door planten. Stel het planten alleen even uit als het vriest, als de grond erg nat is en als het zeer zonnig is. Graaf een ruim plantgat dat twee keer zo breed is als de kluit en net zo diep als de hoogte van de kluit. Verbeter de uitgegraven grond met compost of bladaarde. Dompel de kluit van de pluimspirea met pot en al in een emmer water. Verwijder de pot, zet de plant in het plantgat en druk de aarde goed aan. De bovenkant van de wortelkluit moet gelijk komen met het grondniveau. Vul het plantgat met de uitgegraven aarde, druk goed aan en geef ruim water. De gemiddelde plantafstand voor de Astilbe is 30 cm voor de wat kleinere cultivars en 40-50 cm voor de grote cultivars.


Hoe moet je de Astilbe verzorgen?

De Astilbe heeft voldoende water nodig om goed te kunnen groeien, daarom moet je de Astilbe in warme en droge perioden extra water geven. Hoe zonniger de plek, des te meer water heeft je pluimspirea nodig. De aarde mag nooit helemaal uitdrogen, dat geldt zeker voor een Astilbe in pot. Als de plant te weinig water kan opnemen, verdroogt het blad.

De Astilbe kun je bemesten door in het vroege voorjaar organische mestkorrels te strooien. Jouw plant zal nog beter groeien als je in het voorjaar ook een laagje compost of bladaarde strooit.

Voor je Astilbe


Snoeien van de Astilbe

Waarom moet je een Astilbe snoeien?

De Astilbe moet je snoeien om in het voorjaar het dode blad en de dode bloempluimen weg te halen. Zo komt er weer ruimte en licht zodat de Astilbe nieuwe bladeren en bloemen kan gaan vormen. Verder is er geen snoei nodig.

Hoe vaak en wanneer moet je een Astilbe snoeien?

De Astilbe moet je 1 x per jaar snoeien. Snoei in maart-april, het liefst vlak voordat er nieuwe bladeren gaan verschijnen. Als je wilt mag je de bruine bloempluimen ook al in de herfst wegknippen.

Hoe snoei je een Astilbe?

Je snoeit een Astilbe door alle dode plantendelen vlak boven de grond af te knippen.

Waarmee snoei je een Astilbe?

Je snoeit de Astilbe met een scherpe en schone snoeischaar.


Een Astilbe verplaatsen of verplanten?

Een Astilbe is goed te verplaatsen of verplanten. De beste tijd hiervoor is het voorjaar (maart-april) of het najaar (september-oktober). Graaf de wortelkluit zo ruim mogelijk uit, schud de aarde er voorzichtig af en graaf de wortelkluit op de nieuwe plek weer in. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau. Als jouw Astilbe veel blad heeft, kun je het best ongeveer de helft van het blad afknippen. Geef ruim water om de plant op zijn nieuwe plek een goede start te geven.

 

Pluimspirea (Astilbe)Pluimspirea (Astilbe)

Kan je de Astilbe stekken of vermeerderen?

Je kunt de Astilbe het best vermeerderen door delen. Graaf de pol op en deel de wortelkluit in meerdere kleine stukken. Dit heet ook wel scheuren. Plant de buitenste delen opnieuw, knip het blad voor de helft af en geef de eerste tijd extra water. De beste tijd om je Astilbe te vermeerderen is het voorjaar (maart-april) of het najaar (september-oktober).

We raden je aan om de Astilbe om de vier tot vijf jaar te delen om de plant te verjongen. Vaak gaat de pluimspirea na verloop van tijd te hoog opgroeien en gaat je plant hierdoor minder goed groeien omdat hij eerder uitdroogt. Graaf de pol op, scheur de wortelkluit in meerdere stukken en plant die stukken weer wat dieper.


Welke ziektes kan de Astilbe oplopen?

Meeldauw

De Astilbe kan last hebben van meeldauw, het lijkt dan net of de bladeren met een wit poeder bestrooid zijn. Als je pluimspirea meeldauw krijgt dan is de standplaats meestal niet optimaal. Wil je meer weten over het bestrijden van meeldauw lees dan onze blog over onze blog over meeldauw bestrijden.

Taxuskever

Als je ziet dat er aan het blad van je Astilbe geknabbeld wordt dan kan de taxuskever de boosdoener zijn. Wil je meer weten over het bestrijden van de taxuskever lees dan hier onze blog: Taxuskever bestrijden.


Wat is er aan de hand met mijn Astilbe?

Bruine bladeren

De Astilbe kan bruine en soms krullende bladeren krijgen als de grond te droog is, dit kan ook komen doordat de bladeren te veel fel zonlicht hebben opgevangen. Controleer de vochtigheid van de grond en geef zo nodig extra water. Bescherm de plant tegen felle zon. Soms kan je Astilbe in het voorjaar bruin blad krijgen door late nachtvorst, de plant zal zich hier weer goed van herstellen. Blad dat helemaal bruin is door de vorst mag je wegknippen.

Gele bladeren

Als de Astilbe gele bladeren krijgt dan kan dit komen door een gebrek aan voeding. Bemest je pluimspirea jaarlijks met organische mestkorrels. Op een kalkrijke grond kan je Astilbe ook geel blad krijgen, plant je Astilbe daarom het liefst in zure grond.

 

Symptoom Astilbe  Oorzaak Wat te doen
Bruine bladeren Te droog, te felle zon, late nachtvorst Meer water geven, beschermen tegen fel zonlicht, tegen nachtvorst beschermen
Gele bladeren Te weinig voeding, te kalkrijke grond Meer mest geven, planten in zure grond

De Astilbe bij jou thuis

Deel jouw Astilbr met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top