Laden..
Agapanthus (Afrikaanse lelie)

Agapanthus (Afrikaanse lelie)

De Agapanthus of Afrikaanse lelie ken je vast wel als bloeiende kuipplant op landgoederen en bij kastelen. Het is een zeer populaire terras- en balkonplant vanwege de prachtige bloemen. In het voorjaar is de Agapanthus al mooi door de lange groene bladeren, in de zomer verschijnen bloemen in overvloed. Elk jaar komen er zelfs nog meer bloemen!

Agapanthus is er in het paars, blauw en in het wit. De Afrikaanse lelie wordt het meest als kuipplant en terrasplant gebruikt, maar er zijn ook matig winterharde soorten die je in de volle grond kunt planten.

Deze klassieke kuipplant komt oorspronkelijk uit Zuidelijk Afrika, je ziet deze prachtige bloeier ook verwilderd op onder andere de Canarische eilanden en Madeira. Agapanthus wordt ook wel Kaapse lelie, bloem der liefde of liefdesbloem genoemd. Dat zie je ook aan de wetenschappelijke naam: ‘agape’ is in het Grieks liefde en ‘anthos’ betekent bloem. Agapanthus hoort bij de family Agapanthoideae, een onderfamilie van de Amaryllidaceae.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De Agapanthus in het kort

Soorten:

7 soorten

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd: 

Juli-augustus

Zaaien:

April

Standplaats:

Volle zon

Winterhard:

Nee, matig winterhard tot -5°C

Groenblijvend:

Nee, sommige soorten zijn wel wintergroen

Snoeien:

Ja, in het voorjaar en eventueel na de bloei

Kenmerken:

Vaste plant, eenjarige plant

Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de Agapanthus?

De Agapanthus heeft lang smal blad en grote trossen bloemen bovenaan stevige ronde stelen. De stelen zijn gemiddeld 50-75 cm lang, maar er zijn ook lagere Afrikaanse lelies en zelfs soorten die ruim 150 cm hoog worden. De Agapanthus groeit vrij snel van het voorjaar tot de zomer naar de volwassen hoogte. Er zijn bladverliezende soorten, die worden in de winter bruin, en bladhoudende soorten, die de hele winter hun blad behouden.


Welke soorten Agapanthus zijn er?

Afrikaanse lelie (Agapanthus africanus)

De Agapanthus africanus bloeit met zachtblauwe bloemen in grote trossen. Deze soort is bladverliezend.

Hoogte: 90 cm


Afrikaanse lelie wit (Agapanthus africanus 'Amourette White')Afrikaanse lelie wit (Agapanthus africanus 'Amourette White')

Afrikaanse lelie wit (Agapanthus africanus 'Amourette White')

De Agapanthus africanus 'Amourette White' is een wat lagere soort met witte bloemen. De Amourette White is bladverliezend.

Hoogte: 40-50 cm


Afrikaanse Lelie (Agapanthus 'Amourette’)Afrikaanse Lelie (Agapanthus 'Amourette’)

Afrikaanse Lelie (Agapanthus 'Amourette’)

De Agapanthus 'Amourette’ is een krachtige groeier met dikke bloemstelen en violetblauwe bloemen. De Amourette Blue is bladverliezend.

Hoogte: 60 cm

Afrikaanse Lelie (Agapanthus 'Amourette’)Afrikaanse Lelie (Agapanthus 'Amourette’)

Afrikaanse Lelie (Agapanthus 'Amourette’)

De Agapanthus 'Amourette’ is een krachtige groeier met dikke bloemstelen en violetblauwe bloemen. De Amourette Blue is bladverliezend.

Hoogte: 60 cm


Afrikaanse lelie (Agapanthus 'Twister')

De Agapanthus ‘Twister’ is een extra rijke bloeier die compact groeit. De bloemen zijn tweekleurig, ze lopen van blauw uit in helder wit. Ook deze Afrikaanse lelie is bladverliezend.

Hoogte: 70 cm


Afrikaanse lelie (Agapanthus 'Charlotte')

De Agapanthus ‘Charlotte’ groeit compact en bloeit zeer rijk en lang met lichtblauwe bloemen. Elk bloemblaadje heeft een donkerblauw streepje. De Agapanthus 'Charlotte' is half-bladhoudend.

Hoogte: 60 cm


Agapanthus


Is de Agapanthus giftig?

Ja, de Agapanthus is giftig voor mensen en huisdieren. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de huisarts of de dierenarts. Het sap kan ook irritatie veroorzaken als je het op je huid krijgt. Draag daarom handschoenen bij het verpotten of snoeien.


Wanneer moet je Agapanthus zaaien?

Agapanthus binnen zaaien in potjes

Je kunt een Agapanthus in april in potten zaaien. Zaai in een wat grotere pot met stekgrond, dek de zaden niet af. Dek de pot af met een plastic zakje en zorg voor een warme plek van 15-18 °C.  Na 4-8 weken kiemt het zaad. Kweek de jonge plant verder op, zet de zaailing na een jaar over in een grotere pot. Na drie tot vier jaar kan de plant gaan bloeien, een beetje geduld is dus wel nodig. Als je zelf zaad wilt oogsten, wacht dan tot de zaaddozen helemaal droog en bruin zijn en verzamel de zwarte zaden. Bewaar de zaden op een droge en vorstvrije plek tot het voorjaar. Als je een Agapanthus gaat zaaien, is het niet zeker welke bloemkleur je krijgt, licht of juist donker (violet)blauw), dat is dus een verrassing. Je kunt een Agapanthus ook vermeerderen door scheuren.

Hoe diep moet je Agapanthus zaaien en op welke afstand?

Het zaad van Agapanthus leg je op de losse stekgrond, dan licht aandrukken maar niet afdekken met grond. In elke pot leg je één zaadje.


Komen er bloemen aan de Agapanthus?

Ja er komen prachtige bloemen aan de Agapanthus. De bloemen van de Afrikaanse lelie zijn klokvormig tot trompetvormig en zitten in een bolvormige tros, soms zie je wel vijftig bloemen in één tros.

Wat is de bloeitijd van Agapanthus?

De bloeitijd van de Agapanthus is juli-augustus, maar soms bloeit de Afrikaanse lelie al eerder. Na de bloemen groeien mooie groene zaden.

Wat te doen als je Agapanthus is uitgebloeid?

Als je Agapanthus uitgebloeid is, hoef je niets te doen. Je mag de uitgebloeide stengels wel afknippen, of bijvoorbeeld de helft. Prachtig in een tuinboeket! Maar omdat de zaden ook nog mooi zijn, kun je ze prima laten zitten. Zo is je uitgebloeide Afrikaanse lelie nog lang decoratief.

Afrikaanse lelieAfrikaanse lelie

Welke standplaats is ideaal voor de Agapanthus?

De Afrikaanse lelie staat graag in de zon te bakken. Deze zonaanbidder zet je daarom het best op een beschut plekje in de volle zon. Omdat de bloemstengels heel stevig zijn, kan de Agapanthus best tegen wat wind, maar plant deze exotische plant wel uit de koude noorden- of oostenwind. De Agapanthus groeit goed in een humusrijke, voedselrijke en goed doorlatende grond. Universele potgrond is prima voor een Agapanthus in pot, meng er wat scherp zand doorheen voor een goede drainage

Agapanthus in pot?

De Agapanthus groeit en bloeit goed in een pot, het is een sterke kuipplant. Zorg altijd voor een ruime pot, het is een fabeltje dat je een Afrikaanse lelie in een krappe pot moet zetten.


Is de Agapanthus winterhard?

De wintergroene soorten van de Afrikaaanse lelie zijn niet winterhard, de bladverliezende soorten Agapanthus zijn matig winterhard tot ongeveer -5°C. De Afrikaanse lelie is dus niet betrouwbaar winterhard. Als het echt hard gaat vriezen dan overleeft de plant het mogelijk niet.

Een Agapanthus in pot kun je het best vorstvrij overwinteren. Plaats je Afrikaanse lelie in pot na de eerste nachtvorst in een koele ruimte bij 2-8 °C. Vanaf ongeveer half april kan de plant weer naar buiten. Let wel op met late nachtvorst als de Agapanthus in het voorjaar net is uitgelopen. Je kunt er dan tijdelijk vliesdoek overheen leggen.

Als je een bladverliezende Agapanthus in de volle grond hebt staan dan kun je voor het echt koud gaat worden vorstbescherming aanbrengen. Leg eerst een stuk plastic over de plant zodat hij droog blijft, dan bedek je het plastic met een dikke laag van afgevallen blad of stro. In april, als er geen strenge vorst meer voorspeld wordt, haal je de vorstbescherming weer weg.


Is de Agapanthus groenblijvend in de winter?

Er zijn groenblijvende Agapanthus soorten en bladverliezende. Vooral de bladverliezende soorten zijn geschikt om in de volle grond te planten, ze zijn wat beter winterhard.


De Agapanthus planten: wanneer en hoe?

Plant de Afrikaanse lelie zo snel mogelijk na aanschaf in een ruime pot met gaten in de bodem. De bovenkant van de kluit moet 2-3 centimeter onder de rand van de pot komen, zo is er voldoende ruimte om water te geven. Of plant de Agapanthus die je gekocht hebt in de volle grond. De bovenkant van de kluit mag 1-2 centimeter dieper komen dan het grondniveau. De plantafstand in de volle grond is 30 cm voor kleine soorten tot 50 cm voor grote soorten.


Hoe moet je de Agapanthus verzorgen?

De Agapanthus is eenvoudig te verzorgen. Geef in het voorjaar 1 x per week ruim water vanaf het moment dat je de groene punten van de eerste bladeren boven de grond uit ziet komen. In de zomer kun je meer water geven, zodat de potgrond licht vochtig blijft. Geef niet zoveel water dat de potgrond constant nat is, laat de potkluit liever een keer wat uitdrogen. Zet bovendien geen schotel onder de pot. De Agapanthus heeft namelijk een hekel aan natte voeten. Vanaf half oktober geen water meer geven, de plant moet namelijk met een vrij droge wortelkluit naar de overwinteringsruimte.

Voor een rijke bloei heeft de Agapanthus voldoende voeding nodig. Geef je Agapanthus 1 x in het voorjaar en 1 x na de bloei mestkorrels (Agapanthusmest NPK 7-14-28 of aardbeienmest).

Verzorgingsproducten voor je Agapanthus


Snoeien van de Agapanthus

Waarom moet je een Agapanthus snoeien?

De Afrikaanse lelie moet je snoeien om lelijk blad weg te halen. Je kunt ook uitgebloeide bloemstengels afknippen.

Hoe vaak en wanneer moet je een Agapanthus snoeien?

Een Afrikaanse lelie snoei je 2 keer per jaar, één keer in het voorjaar en eventueel nog een keer in de zomer, na de bloei.

Hoe snoei je een Agapanthus?

Je moet een bladverliezende Afrikaanse lelie 1 x per jaar in het vroege voorjaar rigoureus snoeien. In principe heeft de plant zijn blad verloren, dus alles wat er zit mag je wegknippen. Kijk wel even goed of je niet per ongeluk nieuw blad ook wegknipt! Bij een bladhoudende Agapanthus knip je in het vroege voorjaar enkel lelijk en bruin blad weg. In de zomer knip je bij alle Afrikaanse lelies uitgebloeide bloemstengels weg. knip die vlak boven de grond af.

Waarmee snoei je een Agapanthus?

De Agapanthus snoei je met een scherpe en schone snoeischaar.


Een Agapanthus verplaatsen of verplanten?

Een Agapanthus is goed te verplaatsen of verplanten. De beste tijd om een Agapanthus in de volle grond te verplaatsen of verplanten is het voorjaar (april). Graaf de wortelkluit zo ruim mogelijk uit, schud de aarde er voorzichtig af en graaf de wortelkluit op de nieuwe plek weer in. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau. Geef ruim water om de plant op zijn nieuwe plek een goede start te geven.


Agapanthus scheuren

Een Agapanthus in pot wordt na ongeveer drie of vier jaar te groot voor de pot, ook in de volle grond wordt de plant te groot. Dan is het tijd om de Afrikaanse lelie te scheuren. Deel de wortelkluit met de hand, met een scherp mes of met een spade in meerdere kleine stukken. Plant de buitenste delen opnieuw en geef de eerste tijd extra water. De beste tijd om je Agapanthus te scheuren is september. Je kunt de plant ook in een grote pot zetten, als je de plant verpot is scheuren niet beslist nodig. De beste tijd voor verpotten is het voorjaar.


Wat is er aan de hand met mijn Agapanthus?

Krijgt je Agapanthus gele bladeren?

Krijgt je Agapanthus gele bladeren, dan kan de grond te nat zijn. Controleer de vochtigheid van de grond en geef minder water. De gele bladeren kan je gerust wegknippen.

Is je Agapanthus bevroren?

Als het in de winter kouder is geweest dan -5 °C dan kan je Agapanthus zijn bevroren. Wacht tot eind april, soms zie je toch weer groene puntjes boven de grond uitkomen. Gaat er echt niets groeien? Dan is je Agapanthus helaas dood en kun je het best een nieuwe Agapanthus kopen.

Symptoom Oorzaak Wat te doen
Gele bladeren Te nat Minder water geven, goede drainage
Bevroren Vorst Wachten op hergroei, zonodig nieuwe plant kopen

De Agapanthus bij jou thuis

Deel jouw Agapanthus met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top