Niet giftige kamerplanten
Goudpalm (Dypsis lutescens) D 24 H 130 cm
130 cm Halfschaduw, Indirect zonlicht Luchtzuiverende plant, Makkelijke plant29.99Calathea (Calathea zebrina) D 19 H 75 cm
75 cm Halfschaduw, Indirect zonlicht Luchtzuiverende plant19.99Calathea (Calathea orbifolia) D 14 H 50 cm
50 cm Halfschaduw, Indirect zonlicht Luchtzuiverende plant9.99Pannenkoekenplant (Pilea peperomioides) D 15 H 30 cm
30 cm Halfschaduw, Indirect zonlicht Luchtzuiverende plant, Makkelijke plant14.99Bamboe orchidee (Dendrobium nobile 'Apollon') 2 tak, D 12 H 50 cm
50 cm Halfschaduw, Indirect zonlicht14.99Graslelie in hangpot (Chlorophytum comosum 'Vittatum') D 21 H 65 cm
65 cm Halfschaduw, Indirect zonlicht Makkelijke plant12.99Calathea (Calathea rufibarba 'Wavestar') D 19 H 75 cm
75 cm Halfschaduw, Indirect zonlicht Luchtzuiverende plant19.99Calathea (Calathea orbifolia) D 24 H 80 cm
80 cm Halfschaduw, Indirect zonlicht Luchtzuiverende plant39.99Krulvaren (Nephrolepis exaltata 'Green Lady') D 17 H 55 cm
55 cm Halfschaduw, Schaduw Luchtzuiverende plant9.99Calathea (Calathea orbifolia) D 19 H 75 cm
75 cm Halfschaduw, Indirect zonlicht Luchtzuiverende plant17.99Calathea (Calathea zebrina) D 14 H 50 cm
50 cm Halfschaduw, Indirect zonlicht Luchtzuiverende plant9.99Mini Vlinderorchidee 2 tak (Phalaenopsis 'Little Kolibri') roze D 9 H 30 cm
30 cm Halfschaduw, Indirect zonlicht Makkelijke plant9.99Krulvaren in hangpot (Nephrolepis exaltata 'Green Lady') D 20 H 60 cm
60 cm Halfschaduw, Schaduw Luchtzuiverende plant18.99Krulvaren (Nephrolepis exaltata 'Green Lady') D 19 H 50 cm
50 cm Halfschaduw, Schaduw Luchtzuiverende plant16.99
Hoe herken je een niet giftige plant?
Of een plant giftig is kun je niet zien, dit moet je weten. Vaak zijn delen van een plant ook niet giftig, maar zijn het enkel de vruchten die slecht voor je hond, kat of kind zijn of kunnen de sappen binnenin irritatie veroorzaken op je huid. Heel veel planten zijn slechts een beetje giftig en geven hooguit bij uitzondering minimale klachten. Deze planten rekenen wij allemaal als giftig en ook planten die irritatie geven op de huid noemen wij giftig. Denk bij giftig dus niet direct dat je in levensgevaar zal verkeren, maar je wil alle ongemak vermijden vooral voor je kinderen en dieren. Draag ook altijd handschoenen bij het verpotten of snoeien van planten waarvan je niet zeker weet of ze wel of niet giftig zijn.
Planten die niet goed zijn voor je huisdier kunnen voor mensen niet giftig zijn. Denk bijvoorbeeld aan chocola: je hond wordt hier erg ziek van, maar wij kunnen hier gelukkig prima tegen! Volwassen mensen kunnen gewoon wat meer hebben dan dieren of kleine kinderen en bovendien knabbelen wijzelf een stuk minder snel aan een kamerplant.
Kamerplanten die niet giftig zijn voor katten en honden
De lijst aan niet giftige planten is lang en daarom vind je op deze pagina alle kamerplanten die niet giftig zijn. Vraag het in onze winkels gerust aan onze experts op de winkelvloer, zij helpen je graag!
Niet giftige planten zijn niet altijd diervriendelijke planten
Niet giftige planten zullen voor zowel katten als honden geen irritatie veroorzaken door een gifstof bij inname, maar dit betekent nog niet dat ze eetbaar en volledig veilig zijn. Irritatie kan ook optreden door de structuur van de plant. Oftewel: als een plant niet giftig is, betekent dit niet direct dat de plant ook diervriendelijk is. Er zijn meer dingen waar je op kan letten bij het kiezen van een kamerplant als je huisdieren of kinderen hebt.
- Planten met stekels, zoals cactussen, wil je vermijden. Je kind of huisdier kan zich hieraan verwonden. Dit geldt ook voor planten met bladeren met scherpe randen of punten, zoals de Yucca (welke overigens ook niet tot de niet giftige planten behoort).
- Pas op voor omval-gevaar. Je wil niet dat een grote zware kamerplant op je kind of huisdier terecht komt. Echt grote exemplaren kun je stevig laten staan in een heel zware pot, maar verder is het wel goed om te kijken welke planten mogelijk kunnen opvallen. Zet deze planten buiten bereik.
- Katten eten graag gras, maar niet alle grasachtige planten zijn geschikt voor katten. Vaak zijn de sprieten te scherp of te taai en dat kan heel gevaarlijk zijn voor je kat Lees hier alles over katten en kattengras
Ik weet nu welke planten niet giftig zijn. Wat doe ik met de rest?
Kom je er nu achter dat je planten hebt die giftig blijken te zijn? Geen paniek, je heoft deze giftige planten echt niet direct de deur uit te doen. Pas wel altijd op met jonge kinderen, want die zijn onvoorspelbaar, maar de meeste honden en katten weten instinctief wat ze wel en niet moeten eten. Als ze buiten lopen komen ze immers ook allerlei planten tegen en die zijn echt niet allemaal niet giftig! Waarschijnlijk ken je het gedrag van je hond of kat erg goed en weet je ook of je huisdier interesse heeft in het eten van planten. Als dat zo is dan moet je de gevaarlijke planten buiten bereik houden, maar als dit niet zo is, dan kun je ze gerust laten staan.
Mijn niet giftige plant lijkt toch giftig?
Neem altijd het zekere voor het onzekere. Ook al heb je nog zo goed opgelet, als je het idee hebt dat je hond, kat of kind klachten lijkt te hebben na het eten van een plant of iets onbekends, ga dan altijd naar de huisarts of dierenarts. Het is dan wel handig als je aan kan geven welke kamerplanten je in huis hebt, wellicht zijn er allergieën voor een plant of kunnen de klachten op een andere manier aan je planten gekoppeld worden. Laat dit aan de artsen, zij weten dit het best.
Wil je meer lezen over kamerplanten in combinatie met huisdieren? Lees dan onze blog: Zo leven je kamerplanten en huisdieren succesvol samen.