De winkelvoorraad is ter indicatie. Neem contact op met de winkel om zeker te weten dat dit product op voorraad is.
De siervrucht van een ananasplant steelt de show!
Herkomst & kenmerken
De ananasplant (of Bromelia) is een tropische plant met mooie siervruchten. Deze vruchten kunnen dan ook niet gegeten worden. Wel is deze plant in de verte verwant aan de eetbare ananas zoals wij die kennen: ze zijn allebei lid van de Bromeliaceae familie. De oorsprong van deze plant ligt in (sub-) tropische gebieden op het Amerikaanse continent, maar de varianten die bij ons te koop zijn worden hier speciaal gekweekt om hun fraaie uiterlijk: de bladeren lopen spits toe tot een felgekleurde 'koker'.
Hoe verzorg ik een ananasplant?
De ananasplant oogt stevig en is dan ook vrij makkelijk te verzorgen. Hieronder lees je hoe je de plant water moet geven en (eventueel) bijvoeden of verpotten.
Water geven
De ananasplant is geen extreem dorstige plant: een keer per week water geven is voldoende. Hoe je dit doet is wel belangrijk: de plant moet water krijgen in het ‘hart’, in de gekleurde kern dus. Als in de winter (met de verwarming aan) de lucht in huis droger is, houdt deze plant ook wel van een sproeibeurt.
Potgrond & voeding
Een ananasplant kun je in normale potgrond zetten. Dit is goed om te weten als je de plant na aankoop in een iets grotere pot wilt zetten. De plant heeft niet veel extra voedingsstoffen nodig. Eventueel kun je in de zomer af en toe wat plantenvoeding toevoegen aan het water dat je geeft.
Snoeien & verpotten
Het snoeien van je ananasplant is niet nodig. Wel kun je lelijke bladeren voorzichtig verwijderen. Deze kunnen ontstaan als de plant te veel in het felle licht staat of juist te vochtige aarde heeft. De ananasplant bloeit maar één keer. Eenmaal uitgebloeid zal hij langzaam afsterven - tussentijds snoeien of verpotten helpt hier helaas niet tegen. Er zit uiteindelijk niets anders op dan een nieuwe te kopen.
Wat is de beste standplaats?
Als je een ananasplant aanschaft is het belangrijk dat je een goede lichte standplaats kiest. Licht is belangrijk, maar in de volle zon staat de plant snel te droog. Als de plant te weinig licht krijgt wordt de kleur van de bloemen minder fel.
Hulpmiddel tegen snurken
Hoewel het niet keihard wetenschappelijk bewezen is, heeft deze plant de naam dat hij helpt tegen snurken. Mensen spreken zelfs van de “anti-snurkplant”. Dit verhaal is niet uit de lucht gegrepen: de plant produceert dag en nacht zuurstof terwijl de meeste planten dat alleen overdag doen. Bovendien komen er geurstoffen vrij die de luchtwegen helpen verwijden en het ontstekingsremmende enzym bromelaïne.
Nu weet je alles over de ananasplant
Deze plant met siervruchten is (helaas) niet eetbaar maar laat zich makkelijk verzorgen. Eenmaal uitgebloeid, zal de Bromelia niet opnieuw gaan bloeien. Veel mensen hebben baat bij de anti-snurkwerking van de plant. Probeer het zelf en kies een mooie variant uit in onze winkel.