Laden..
Maak je huis gezellig met hangplanten

Maak je huis gezellig met hangplanten

Staat er op elk kastje een plant, is de vensterbank al vol en heb je geen ruimte meer op de grond? Dan zijn hangplanten perfect om nog wat meer groen aan je huis toe te voegen. Ze zorgen voor een jungle effect en maken je huis meteen gezellig. Daarom zet ik in deze blog hangplanten eens goed in de spotlight!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf regelmatig een gastblog op de inspiratie omgeving van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 140 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boeken 'Stek Je Plant', 'Een huis vol planten', 'De kamerplantenbijbel van Mama Botanica' én via deze blog!

Bekijk hier alle blogs over kamerplanten die ik heb geschreven voor Intratuin.

Hangplanten in huisHangplanten in huis

Hangplanten en licht

Hangplanten zijn er in allerlei soorten en maten. Sommige groeien snel en worden gigantisch, andere zijn verfijnd en blijven klein. Er zijn hangplanten voor de volle zon en hangplanten voor schaduwplekken. Keuze zat om jouw kale hoekjes te vergroenen. Het eerste waar je op let als je een hangplant uit kiest, is de hoeveelheid licht op de plek waar hij komt te hangen. Je kunt voor elke licht categorie wel een mooie hangplant vinden. Het is goed om te beseffen dat er hoog bij het plafond meestal minder licht is, dan op hetzelfde plekje op de grond. Dat komt doordat het zonlicht voornamelijk schuin ons huis in valt, behalve als je een dakraam hebt natuurlijk.

Er zijn cactussen en vetplanten die als hangende planten groeien. Denk hierbij aan een rattenstaart cactus, vetkruid of het Chinees lantaarnplantje. Deze houden van een plek in de volle zon. Andere planten die veel licht kunnen verdragen, maar ook in indirect licht goed gedijen zijn rotskoraal, de zaagcactus en Lepismium. Dit zijn tropische cactussoorten, die in de natuur tussen de takken van bomen groeien. Mooie hangplanten voor indirect licht zijn de Epipremnum, Scindapsus, vaderplant en sommige soorten van de sierasperge. Heb je een schaduwplek waar je een hangplant op wilt hangen? Kies dan voor een varen die mooi over de pot gaat hangen.

Wees creatief

Niet elke plant die je in een hangende pot zet, hoeft ook echt een hangplant te zijn. Je kunt een mooi effect bereiken als je een staande plant een hangende pot geeft. Denk bijvoorbeeld aan een plant die heel breed groeit. Op de grond neemt deze misschien te veel ruimte in, maar boven je hoofd staan die brede bladeren juist prachtig. Je kunt ook een mooie afwisseling maken door drie planten bij elkaar te hangen, twee daarvan groeien naar beneden en de derde juist omhoog. Bij sommige hangplanten kun je ook een aantal stengels langs de touwtjes naar boven begeleiden. De Epipremnum is hier goed voor geschikt. Hierdoor ziet het er nog groener uit.

Hangplanten in huis Mama BotanicaHangplanten in huis Mama Botanica

Hoe hang je een hangplant het beste op?

Een plant ophangen kost iets meer moeite dan een pot op de kast neerzetten. Maar je hoeft maar één keer actie te ondernemen. Bedenk eerst waar in je jouw plant op wilt hangen. Heb je een mooie plantenpot met touwtjes (een hangpot) eraan, dan kun je die gebruiken. Maar je kunt ook een normale pot in een macraméhanger zetten. Vind je het lastig om een goede pot te vinden? Wees dan creatief: van een ijzeren schaal kun je ook een hangende pot maken, door gaatjes erin te boren en hier touwtjes aan te bevestigen. Een grote keramieken pot wordt al snel erg zwaar, een lichte schaal zorgt ervoor dat er geen enorm gewicht aan het plafond komt te hangen. Macraméhangers kun je kant en klaar kopen, maar natuurlijk ook zelf knopen.

Bedenk nu hoe je je plant op wilt hangen. Wil je een haakje in het plafond maken, hang je hem aan de gordijnrails of heb je mooie houten balken waar een touw omheen kan? Er is van alles mogelijk, zelfs tot het spannen van kabels waar je meerdere planten aan kunt hangen. Het verschilt per plafond hoe je het best een haak kunt bevestigen. Soms kun je deze er direct indraaien, maar meestal moet je een gat voorboren en gebruik je een plug, zodat de haak goed blijft zitten. Bij een bouwmarkt kunnen ze het best adviseren wat bij jouw plafond mogelijk is.


Plantenhangers


Hoe geef je water?

Hangplanten in huisHangplanten in huis

Net als elke plant heeft je hangende plant voldoende water nodig. Let er bij het ophangen van je planten op dat je plant wel goed bereikbaar blijft. Hangt je plant te hoog en moet je elke keer een trap erbij pakken om water te geven, dan ben je misschien eerder geneigd om het water geven een keer over te slaan. Mijn planten hangen zo dat ik er met een klein krukje goed bij kan.

Omdat je vaak niet heel makkelijk in de pot kunt kijken en de aarde kunt voelen, moet je iets beter opletten dat je plant niet te veel of te weinig water krijgt. Daarom is het verstandig om je plant regelmatig van het haakje af te halen, zodat je de grond beter kunt controleren. Te veel water blijft onderin de pot staan en dat wil je natuurlijk vermijden.

Hangplanten verzorging

Je hangplanten verzorg je net zoals je andere planten. Regelmatig water geven, plantenvoeding in het groeiseizoen en zo nu en dan afstoffen als er een laagje stof op de bladeren ligt. Als je plant lekker aan het groeien is, kan het gebeuren dat hij te lang wordt en dat je opeens met je hoofd tussen de bladeren zit. Wordt je plant echt te lang, dan kun je de strengen korter knippen. Je plant zal weer opnieuw uitlopen en de stekjes die je weg hebt geknipt kun je, als ze goed geworteld zijn, gebruiken om de plant voller te maken. Geen zin om in je plant te knippen? Dan kun je de lange strengen ook over de pot omhoog leiden, hierdoor hangt je plant niet meer zo laag en ziet hij er ook voller uit.

Hang in there!

Hangplanten zijn perfect om wat meer groen aan je huis toe te voegen en voor een jungle gevoel te zorgen. Let er op dat ze voldoende licht krijgen en dat je ze niet vergeet met water geven. Voordat je het weet zit je met je hoofd tussen het groen.


Hangplanten

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (1)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top