Laden..
Kom bij ons werken! Bekijk hier onze vacatures.

Intratuin groentezaad Witlof (Cichorium intybus 'Mechelse Middelvroeg')

1.89
Niet op voorraad
SKU
1417537

Alles over de Intratuin groentezaad Witlof (Cichorium intybus 'Mechelse Middelvroeg')

Herkomst
De wilde vorm van de Witlof is inheems in Europa, in landen rond de Middellandse Zee werden de eerste cultuurvariëteiten gekweekt.

Kenmerken
Witlof is familie van Andijvie en groeit eerst in de vollegrond uit tot een slordige groene krop, waarna de wortels op een donkere plaats worden opgekuild. Door gebrek aan daglicht ontstaat er een witte krop, die door veredeling inmiddels niet meer zo bitter is. Volgens de oude methode werden de wortels in bijvoorbeeld een bak zand in een koele kelder gezet, maar bij de grootschalige productie van witlof gebeurt dit in een koelcel en niet in zand maar water. Witlof wordt gezaaid in de maand mei, in rijen met een afstand van 30 x 12 cm en op een diepte van 0,5 cm. Er ontstaat nu een groene plant met stevige penwortels. Na ongeveer 4 maanden kunnen de wortels worden gerooid en 14 dagen boven de grond gelegd. Daarna kan het loof eraf gesneden worden, tot 2 cm boven de wortel.

De Romeinen zagen in Witlof een gezonde groente voor de lever. In de natuurgeneeskunde wordt de wortel van de Wilde Cichorei gebruikt bij spijsverteringsproblemen.

Verzorging
De gerooide wortels kunnen in een emmer of bak zo dicht mogelijk op elkaar worden gezet met het groeipunt omhoog. Vul de ruimte tussen de wortels op met zand of gezeefde grond, die je inspoelt met water. Zet de emmer nu in een donkere ruimte bij 10-15 graden Celsius of dek de emmer af met zwart, luchtdoorlatend plastic. Na 3 weken kunnen de witte kroppen worden geoogst. Als je kiest voor de methode met dekgrond kuil je de wortels op zodat ze nog net zichtbaar zijn. Spoel aarde tussen de wortels en dek vervolgens af met stro en zwart, luchtdoorlatend plastic. Ook nu is de oogst na 3 weken.

Extra informatie
Iedere plant groeit en bloeit op zijn eigen manier en zal per seizoen en per plant verschillen.
De getoonde plant kan afwijken qua vorm en maat van de aankoop in de winkel of webshop.

Specificaties

Specificaties
MerkIntratuin
Serieintratuin
PlantennaamWitlof
Latijnse plantennaamCichorium intybus
PlantsoortEenjarig
Maximale groeihoogte (cm)60
BladkleurGroen
Bladkleur volgens kwekerWit
StandplaatsHalfschaduw
Geschikt voorBuiten
GroenblijvendNiet groenblijvend
GiftigNiet giftig
BloeiendNiet bloeiend
GeurZonder geur
Water gevenRegelmatig
Aantal (per m²)>15
Plantdiepte (cm)0,5
Plantafstand (cm)30
Planttijdmei zaaien
Tips bij het plantenDe wortels die je in de herfst opgraaft koel en donker bewaren, daarvan iedere 3 weken een aantal in een emmer met grond zetten, zo kun je met regelmaat oogsten.
ConsumptieEetbaar
OogsttijdAugustus, September
GrondsoortMoestuingrond
Afmetingen (cm)10,5 x 0,05 x 15,24
Lengte (cm)10,5
Breedte (cm)0,05
Hoogte (cm)15,24
Gewicht (kg)0,002
VorstbestendigNiet vorstbestendig
BijzonderhedenWitlof wordt in het donker geteeld.
EAN8717263349433
Typegroentezaad

Reviews

Schrijf uw eigen review
Schrijf een review overIntratuin groentezaad Witlof (Cichorium intybus 'Mechelse Middelvroeg')

We zijn blij dat je een review wilt schrijven. Je helpt zo anderen bij het maken van hun keuze. Als je vragen hebt over een product of bestelling kunnen we je beter helpen bij de klantenservice.

Waardering
Reviewbeleid

Van GROENTJE NAAR GROENE VINGERS

Gratis online kamerplantencursus

 

Droom jij ook van jouw eigen urban jungle in huis, maar heb je geen idee hoe je al deze groene vrienden moet verzorgen? Geen zorgen, met onze gratis online kamerplantencursus komt jouw groene droom uit!

 

  

Back to top