Laden..
Zamioculcas / ZZ plant

Zamioculcas / ZZ plant

De Zamioculcas heeft glanzende, leerachtige bladeren die wel wat weg hebben van een gestileerde veer. De bladeren staan mooi rechtop en kunnen behoorlijk lang worden. Met dit opvallende uiterlijk zal deze tropische plant een blikvanger zijn in je interieur. De Zamioculcas wordt ook wel ZZ plant of Emerald palm genoemd.

De ZZ plant is nog niet zo heel lang bekend als kamerplant, pas vanaf 1996 is deze tropische schone door Nederlandse kwekers onder de aandacht gebracht. Al heel snel na de introductie werd de Zamioculcas super populair vanwege de mooi gevormde bladeren én omdat hij heel makkelijk te verzorgen is. Deze stijlvolle groene kamergenoot is dus ook geschikt voor een huisbaas zonder groene vingers. De Zamioculcas is zelfs een van de makkelijkste kamerplanten die er zijn. Vergeet je de ZZ plant een keer water te geven? Dat is je vergeven want deze overlever kan daar prima tegen.

Zamioculcas is een vetplant (succulent) en hoort bij de aronskelkfamilie (Araceae). Er bestaat maar één soort en dat is Zamioculcas zamiifolia. Deze plant komt oorspronkelijk uit tropische bossen in Oost-Afrika, zoals in Kenia en Tanzania.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De Zamioculcas in het kort

Bloeiend:

Zelden, wel in de oorspronkelijke leefomgeving

Standplaats:

indirect licht, halfschaduw

Water geven:

Weinig, langere tijd laten uitdrogen

Giftig:

Ja

Stekken:

Ja

Kenmerken:

Tropische plant, makkelijke plant, grote plant


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de Zamioculcas?

De Zamioculcas groeit met dikke stengels direct uit de grond. Dit worden ook wel stammen genoemd. De stengels groeien uit een dikke wortelstok die wel wat op een knol lijkt. De lange bladeren zijn samengesteld uit 10-20 ellipsvormige bladeren, hierdoor lijken de bladeren wel wat op een verentooi. Het hele samengestelde blad kan wel 80 cm lang worden, de afzonderlijke blaadjes 10 cm lang.


Welke soorten Zamioculcas zijn er?

De Zamioculcas zamiifolia is de enige soort, maar er is wel een mooie cultivar!

Zamioculcas / ZZ plant (Zamioculcas zamiifolia)Zamioculcas / ZZ plant (Zamioculcas zamiifolia)

Zamioculcas / ZZ plant (Zamioculcas zamiifolia)

De Zamioculcas zamiifolia heeft peervormige glanzend donkergroen bladeren, welke zitten aan dikke stengels die taps toelopen.

Zamioculcas / ZZ plant (Zamioculcas zamiifolia)Zamioculcas / ZZ plant (Zamioculcas zamiifolia)

Zamioculcas / ZZ plant (Zamioculcas zamiifolia)

De Zamioculcas zamiifolia heeft peervormige glanzend donkergroen bladeren, welke zitten aan dikke stengels die taps toelopen.


Zwarte Zamioculcas (Zamioculcas zamiifolia Raven)Zwarte Zamioculcas (Zamioculcas zamiifolia Raven)

Zwarte Zamioculcas (Zamioculcas zamiifolia Raven)

De Zamioculcas zamiifolia Raven is een cultivar van de gewone soort en lijkt hier erg op. De bladeren zijn echter heel donkergroen van kleur, zelfs bijna zwart.

Zwarte Zamioculcas (Zamioculcas zamiifolia Raven)Zwarte Zamioculcas (Zamioculcas zamiifolia Raven)

Zwarte Zamioculcas (Zamioculcas zamiifolia Raven)

De Zamioculcas zamiifolia Raven is een cultivar van de gewone soort en lijkt hier erg op. De bladeren zijn echter heel donkergroen van kleur, zelfs bijna zwart.


Zamioculcas /  ZZ plant


Is de Zamioculcas giftig?

Ja, de Zamioculcas is giftig voor kinderen en huisdieren. De ZZ-plant is dus ook giftig voor katten. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de huisarts of de dierenarts. Het sap kan ook irritatie veroorzaken als je het op je huid krijgt. Draag daarom handschoenen bij het verpotten of snoeien.


Komen er bloemen aan de Zamioculcas?

In de natuur bloeit de Zamioculcas met groen-witte aronskelkachtige bloemen. De Zamioculcas bloem groeit uit de knol en zit vlak boven de grond. Maar in de huiskamer komt dit eigenlijk bijna nooit voor. Als jouw ZZ plant toch gaat bloeien dan is dat een teken dat het niet zo goed met hem gaat. Als je bloemen in je Zamioculcas ziet, dan kun je die het best afknippen. Het bloeien kost je kamergenoot namelijk veel energie.  Bij deze kamergenoot gaat het dus echt om het mooie blad.


Welke standplaats is ideaal voor de Zamioculcas?

De Zamioculcas groeit het best op een plek waar veel indirect zonlicht is. Maar deze makkelijke plant groeit ook prima in de halfschaduw. Zet je Zamioculcas bijvoorbeeld op 2-3 meter afstand van een raam op het westen of oosten of 3-4 meter van een raam op het zuiden. Ook een raam op het noorden is geschikt, zet de plant dan wel direct voor het raam. Als je ZZ plant te weinig licht krijgt dan zal hij namelijk niet goed groeien. Om te voorkomen dat de Emerald palm naar het licht gaat groeien en uit model raakt, kun je de plant het best regelmatig een kwartslag draaien.

Deze sterke kamerplant groeit prima bij kamertemperaturen. De temperatuur moet voor je Zamioculcas het liefst boven 10 °C blijven. De ZZ plant heeft niet beslist een hoge luchtvochtigheid nodig en kan redelijk goed tegen de toch wat drogere lucht in je huiskamer.


Hoe moet je de Zamioculcas verzorgen?

Water geven

Omdat de Zamioculcas water kan opslaan in zijn wortelstokken, dikke stengels én in zijn bladeren, is dit een super makkelijke kamerplant om te verzorgen. Hij heeft altijd een reserve voorraadje water bij zich! Geef je ZZ plant daarom weinig water, in de lente, zomer en herfst is 1 x per week een scheutje voldoende. Tussen de gietbeurten in mag de grond helemaal opdrogen. In de winterperiode nog minder water geven, gemiddeld is dan 1 x in de twee tot drie weken gieten voldoende. Een grote plant heeft meer water nodig dan een kleine plant, op een lichte en warme plek is ook meer water nodig. Let op dat er geen water onderin de pot blijft staan, de ZZ plant heeft daar een enorme hekel aan en zijn wortels kunnen zelfs gaan rotten. Het water mag ook niet in een schotel blijven staan. Je kunt de vochtigheid van de grond controleren met een vochtmeter of door je vinger diep in de pot te steken. Is de potgrond na een week nog nat? Geef dan minder water. Vind je de grond juist al snel droog en laat de potgrond zelfs los van de pot? Dan heeft de Zamioculcas toch wat meer water nodig.

Sproeien

Het is niet nodig om je Zamioculcas te sproeien. Als de bladeren wat stoffig geworden zijn kun je de ZZ plant wel een sproeibeurt geven om het stof te verwijderen, of neem de bladeren af met een vochtige doek.

Moet je de Zamioculcas snoeien of bijknippen?

De ZZ plant groeit extra goed als je hem regelmatig wat voeding geeft. Dat gaat makkelijk door kamerplantenvoeding voor groene planten in het water te doen. Bemest de Zamioculcas van april tot september 1 x per maand. Je vindt de dosering op de verpakking, het is aan te raden de helft van de aanbevolen dosering te gebruiken. Geef niet te veel voeding want dit kan schadelijk zijn voor je plant. In de herfst en winter is je ZZ plant in rust, voeding is dan niet nodig.

Voeding

Als je Zamioculcas geel of bruin blad krijgt dan kun je dit het best afknippen. Knip de steel zo dicht mogelijk bij de stengel af, maar knip niet direct aan de stengel (stam). Verder is het snoeien van je ZZ plant niet nodig. Vind je dat je Zamioculcas te groot wordt? Dan kun je gerust enkele lange stengels zo’n 5 cm boven de grond afknippen. Of maak een stek van je ZZ plant, dan heb je gratis een nieuwe kleinere plant.

Wanneer en hoe moet je de Zamioculcas oppotten en verpotten?

De dikke wortels van de Zamioculcas groeien vooral in de breedte en willen wel graag wat ruimte. We raden je aan de plant om de twee tot drie jaar te verpotten. Na het verpotten zal je plant wel sneller gaan groeien. Wil je dit niet? Laat je ZZ plant dan nog wat langer in z’n pot staan. Het kan voorkomen dat je ZZ plant wat topzwaar wordt, dan is het echt tijd om hem in een wat grotere, stevige pot over te zetten. Gebruik bij het verpotten een pot die ongeveer 20% groter is dan de oude pot. Vul de ruimte in de pot op met universele potgrond voor kamerplanten, druk langs de randen goed aan met je vingers. De wortels moeten helemaal bedekt zijn met aarde. Heb je veel nieuwe potgrond toegevoegd? Hou er dan ook even rekening mee dat daar voeding in zit voor ongeveer 2 maanden, dus pas daar je hoeveelheid voeding op aan.

De beste tijd om je Zamioculcas te verpotten is de lente, maar je kunt de ZZ plant ook op een ander tijdstip verpotten. Heb je een plant in een vrij kleine pot gekocht, zet deze dan direct na aankoop over in een grotere pot.

Heb je een erg grote plant die eigenlijk niet meer verpot kan worden? Dan kun je ervoor kiezen alleen de bovenste laag potgrond te verwijderen. Strooi af met een laagje verse potgrond.

Zamioculcas zamiifolia Raven wortelsZamioculcas zamiifolia Raven wortels

Voor je Zamioculcas


Hoe kun je de Zamioculcas stekken?

De Zamioculcas kun je goed stekken. Knip hiervoor een dikke stengel ongeveer 5 cm boven de grond af. De stek van je ZZ plant mag je nu in stukken snijden, daarbij moet elk stuk twee bladeren hebben. Doop de onderkant van de Zamioculcas stek in stekpoeder en steek de stek in een potje met vochtige stekgrond. Je kunt zelfs een blad stekken, probeer het maar eens. Snijd een blad af en zet het met de snijwond 1-2 centimeter in licht vochtige de aarde. Zet de stek van je ZZ plant op een lichte plek bij minimaal 18 °C. Dek je stekje af met een plastic zakje, wel regelmatig luchten.

Je kunt je ZZ plant ook in water stekken. Plaats de stek in een glas met water, hierbij moeten de bladeren boven het water blijven. Zet op een lichte plek bij minimaal 18 °C. Verschoon het water minstens 1 x per week. Als de wortels 3-5 cm lang zijn de stek overzetten in een potje met stekgrond of potgrond. Houd de aarde de eerste tijd vrij vochtig, de wortels moeten er nog aan wennen dat ze nu in de aarde groeien.

De Zamioculcas kun je op nog een manier vermeerderen: door kleine knolletjes af te nemen. Vaak zie je in de wortelkluit kleine knolletjes zitten, breek ze er voorzichtig uit en pot ze apart op.


Wat is er aan de hand met mijn Zamioculcas?

Waarom krijgt mijn Zamioculcas gele bladeren?

De Zamioculcas kan gele bladeren krijgen als je te veel water geeft. In te natte grond gaan de wortels rotten en kunnen ze geen water meer naar de bladeren brengen. In te droge grond kan het blad eerst geel worden en dan verdrogen, ook droogt de top van de stengel dan vaak in. Staat je plant te veel in het felle zonlicht dan kan het blad lichtgroen kleuren of een gele gloed krijgen, plaats je Zamioculcas dan verder van het raam af. Het is overigens normaal dat er af en toe een oud blad geel wordt, dit kun je gerust afknippen.

Gaan de stengels van je Zamioculcas slap hangen?

Gaan de stengels van je Zamioculcas slap hangen dan kan de grond te nat zijn. Knip slappe bladeren weg, meestal gaan ze niet meer rechtop staan. Als de hele plant te veel gaat hangen dan groeit hij misschien te snel. Zet je Zamioculcas in dat geval wat verder van het raam af, dat zal de groei afremmen. Worden de bladeren juist lang en slap dan staat je ZZ plant waarschijnlijk te donker.

 

Symptoom Zamioculcas Oorzaak Wat te doen
Gele bladeren Te nat, te droog, te fel licht Vochtigheid van de grond checken, verder van het raam zetten
Slap hangen Te nat, groeit te snel, te donker Minder water geven, verder van het raam af zetten, lichter zetten

De Zamioculcas bij jou thuis

Deel jouw Zamioculcas met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (1)
A
André Schils
28 maart 2023, 23:09
Meer informatie of inlichtingen over deze plant hartelijk bedankt groetjes André
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top