Laden..
Tillandsia

Tillandsia

De Tillandsia is een unieke plant die letterlijk van de lucht leeft. Deze wondertjes uit de natuur worden daarom ook wel luchtplantjes of airplants genoemd. Voeding, water en zuurstof haalt de Tillandsia via de haartjes op het blad uit de lucht en uit het regenwater. Een Tillandsia kun je daarom overal zonder pot neerleggen of ophangen. De Tillandsia soorten met wat grover blad bloeien in spectaculaire kleuren, het lijkt wel vuurwerk!

Een luchtplant heet officieel een epifyt, hij heeft geen of nauwelijks wortels. Hij groeit niet in de aarde en haalt zijn voeding ook niet van de boom waar hij op groeit. De plant houdt zich  met zijn korte wortels alleen maar vast aan een boom of rots.

Hang je Tillandsia op aan een draad, leg de plant op een schaal, in een glazen fles, hang hem aan een orchidee of steek hem in een houder. Een Tillandsia kun je ook met een speciale lijm ergens aan vastzetten, bijvoorbeeld in een schelp. De Tillandsia is heel makkelijk te verzorgen: je hoeft deze plant alleen maar te besproeien en onder te dompelen in een lauw badje.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De Tillandsia komt oorspronkelijk voor in (sub)tropische gebieden in het zuiden van de VS en in Midden- en Zuid-Amerika. In de vochtige regenwouden groeien soorten met lijnvormig groen blad, in drogere gebieden komen soorten met wat dikker grijsgroen blad voor. Er bestaan meer dan 500 soorten Tillandsia, ze horen bij de Bromeliafamilie.

De Tillandsia in het kort

Soorten:

500 soorten

Bekendste soorten:

Tillandsia cyanea, Tillandsia ionantha, Tillandsia usneoides, Tillandsia xerographica, Tillandsia ‘Curly Slim’, Tillandsia caput-medusae

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Voorjaar, zomer, herfst

Standplaats:

Zon, indirect zonlicht

Water geven:

Regelmatig sproeien en dompelen

Giftig:

Nee

Stekken:

Ja

Kenmerken:

Tropische plant, makkelijke plant, luchtplant, hangplant


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de Tillandsia?

Een Tillandsia groeit met zeer dunne, lijnvormige en vaak wat krullende bladeren, er zijn ook soorten met wat dikkere vlezige en spitse bladeren. De bladeren kunnen in een rozet staan of als een waterval naar beneden hangen. Soms lijkt het wel een baard of pijpenkrullen! Afhankelijk van de soort zijn de bladeren groen, grijsgroen of rood getint. Aan de basis zitten vaak kleine wortels die de plant gebruikt om zich vast te houden. Een Tillandsia groeit vrij langzaam.


Welke soorten Tillandsia zijn er?

Tillandsia cyanea 'Biachini'Tillandsia cyanea 'Biachini'

Tillandsia cyanea

De Tillandsia cyanea heeft wat dikker langwerpig blad tot 35 cm lang dat in een rozet staat. De bloeiwijze is heel opvallend en bestaat uit felroze schutbladen in de vorm van een soort platte kam, met tussen de schutbladen paarse bloemen. Tillandsia cyanea 'Biachini' heeft een witte bloem. Hoogte 40-50 cm.

Tillandsia cyanea 'Biachini'Tillandsia cyanea 'Biachini'

Tillandsia cyanea

De Tillandsia cyanea heeft wat dikker langwerpig blad tot 35 cm lang dat in een rozet staat. De bloeiwijze is heel opvallend en bestaat uit felroze schutbladen in de vorm van een soort platte kam, met tussen de schutbladen paarse bloemen. Tillandsia cyanea 'Biachini' heeft een witte bloem. Hoogte 40-50 cm.


Tillandsia ionantha

De Tillandsia ionantha valt op door de rood getinte smalle bladeren. De bladeren groeien in een strakke rozet die wel wat aan een bol doen denken, aan de onderkant zijn ze grijsgroen. Soms verschijnen er in het hart smalle paarse bloemen. Hoogte 10-20 cm.

Tillandsia ionantha 'Rubra'Tillandsia ionantha 'Rubra'

Spaans mos (Tillandsia usneoides)

De Tillandsia usneoides heeft grijsgroen draadvormig blad dat als een soort baard naar beneden valt. De slierten zijn mooi om op te hangen. Soms krijgt dit luchtplantje piepkleine groene bloemen. Deze wordt ook als Tillandsia mos verkocht voor bloemschikken. Lengte tot 1 m.

Spaans mos (Tillandsia usneoides)Spaans mos (Tillandsia usneoides)

Tillandsia xerographicaTillandsia xerographica

Tillandsia xerographica

De Tillandsia xerographica heeft vrij brede zilverig grijsgroene bladeren in een forse rozet. De bladeren krullen en hangen naar beneden. In het hart kunnen felroze bloemen verschijnen. Hoogte tot 90 cm.


Tillandsia ‘Curly Slim’Tillandsia ‘Curly Slim’

Tillandsia ‘Curly Slim’

De Tillandsia ‘Curly Slim’ groeit met dikke, grijsgroene bladeren in een strakke rozet, de bladeren krullen aan het eind en gaan dan sierlijk overhangen. Uit het hart kan een fijne roze bloem komen. Hoogte tot 50 cm.

Tillandsia ‘Curly Slim’Tillandsia ‘Curly Slim’

Tillandsia ‘Curly Slim’

De Tillandsia ‘Curly Slim’ groeit met dikke, grijsgroene bladeren in een strakke rozet, de bladeren krullen aan het eind en gaan dan sierlijk overhangen. Uit het hart kan een fijne roze bloem komen. Hoogte tot 50 cm.


Jellyfish plant (Tillandsia caput-medusae)

De Tillandsia caput-medusae groeit met smalle, maar wel wat dikkere grijsgroene bladeren uit een strakke rozet. De rozet is fluwelig behaard, de lange bladeren golven en krullen sierlijk. Soms krijgt de Jellyfish plant knalroze met paarse bloemen. Hoogte tot 35 cm.


Tillandsia


Is de Tillandsia giftig?

Nee, de Tillandsia is niet giftig. De Tillandsia is echter niet geschikt om te eten, dus we raden je toch aan om deze plant buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden.


Komen er bloemen aan een Tillandsia?

Een Tillandsia kan prachtig bloeien met zeer kleurrijke exotische bloemen. Je kunt bloemen verwachten in knalroze, fel rood of diep paars, en dat dan ook nog gecombineerd. Eigenlijk komt de kleur vaak van de schutbladeren, maar dit is helemaal niet erg want hierdoor blijft de bloeiende Tillandsia vaak maandenlang mooi. Alleen volwassen luchtplantjes gaan bloeien, er zijn ook soorten die in de huiskamer nooit bloeien.

Wat is de bloeitijd van de Tillandsia?

De bloemen van de Tillandsia kunnen in het voorjaar, de zomer of de herfst verschijnen, ze blijven vaak meerdere maanden mooi.

Wat te doen als je Tillandsia is uitgebloeid?

Een Tillandsia bloeit maar één keer in zijn leven, daarna worden er vaak stekjes gevormd en sterft de moederplant af. Je hoeft niets te doen als je Tillandsia is uitgebloeid. Als de bloem bruin wordt dan mag je die wel afknippen.

Hoe kun je een Tillandsia opnieuw laten bloeien?

Een Tillandsia kun je niet opnieuw laten bloeien omdat de plant na de bloei gaat afsterven. De stekjes die aan de basis van de uitgebloeide plant komen, kunnen met een goede verzorging na ongeveer twee jaar wel opnieuw gaan bloeien. Gaat het je dus vooral om de bloem van je Tillandsia, dan moet je even geduld hebben!


Welke standplaats is ideaal voor de Tillandsia?

De Tillandsia groeit het best op een plek waar veel indirect zonlicht is. Houd de plant uit fel zonlicht want dan kunnen de bladeren verbranden. Tillandsia houdt wel van warmte maar groeit het liefst op een plek die goed geventileerd is, zodat de bladeren snel kunnen drogen. Heb je in de winter een lichte maar koelere plek bij zo’n 15 °C dan is het goed voor het luchtplantje om daar een rustperiode te hebben. In de zomer kun je de Tillandsia buiten zetten of hangen, maar de temperatuur moet wel boven 12 °C blijven. Hang je Tillandsia buiten nooit in de volle zon en laat de plant langzaam wennen aan feller licht. Haal het luchtplantje in de vroege herfst weer naar binnen. Hoe kouder het is des te minder vocht kan je Tillandsia verdragen.

Tillandsia soorten houden van een hoge luchtvochtigheid. Dit kun je bereiken met een fijne nevel uit je plantenspuit. Heb je een lichte badkamer dan is dit een ideale plek! Een goede ventilatie van de ruimte is wel belangrijk voor een gezonde groei van je luchtplantje. De soorten met dik grijsgroen blad kunnen beter tegen droge lucht.

TillandsiaTillandsia

Hoe moet je de Tillandsia verzorgen?

Water geven

Je kunt de Tillandsia water geven door de plant te besproeien en door de hele plant in een bakje water onder te dompelen. Gebruik hiervoor het liefst regenwater, daar zitten namelijk ook voedingsstoffen in voor je plant. Het is ook goed voor de Tillandsia omdat regenwater kalkvrij is, in hard kraanwater zit te veel kalk voor je Tillandsia waardoor de plant bruin kan worden.

Ga je de Tillandsia dompelen dan vindt hij dat zeker erg fijn! De hele plant mag 30 minuten onder water liggen, daarna moet je hem licht uitschudden, ophangen en goed uit laten lekken. Het is belangrijk dat de blaadjes weer helemaal droog worden, het liefst binnen vier uur. Een plek bij een open raam is daarom perfect. Bij soorten met een strakke rozet kun je beter een straal water over de plant gieten terwijl je hem op de kop houdt. Dit om te voorkomen dat er water tussen de schubben blijft zitten, want dat kan voor rotting zorgen. Dompelen kun je gemiddeld 2 x per maand doen, daarnaast ook sproeien. Laat het water eerst op kamertemperatuur komen.

Sproeien

Voor een Tillandsia is het absoluut nodig om regelmatig te sproeien, zo blijft de luchtvochtigheid hoog en droogt je plant niet uit. Besproei je Tillandsia 2 x per week, als het in de zomer warm is kun je beter om de dag sproeien. In een vochtige badkamer hoef je minder te sproeien. In de winter heeft het luchtplantje ook wat minder water nodig, gemiddeld 1 x per week, zeker als hij dan koeler hangt. Gebruik regenwater en laat het water eerst op kamertemperatuur komen.

Voeding

Omdat een Tillandsia zijn voeding uit de lucht en uit regenwater haalt, hoef je de plant niet of nauwelijks voeding te geven. In de zomer kun je wel 1 x per maand een beetje kamerplantenvoeding, voeding voor orchideeën of bromeliamest in het dompelbadje doen. Je kunt ook een speciale Tillandsia spray gebruiken om je luchtplantje eten te geven.

Snoeien en verpotten

Een Tillandsia hoef je niet te snoeien, maar lelijke blaadjes kun je gerust wegknippen voor een schoonheidsbeurt. De Tillandsia groeit niet in een pot en hoef je dus ook niet te verpotten. Er zijn wel grotere soorten die in een pot gezet worden, maar daar zit geen potgrond in.

Voor je Tillandsia


Hoe kun je de Tillandsia stekken?

Je kunt een Tillandsia stekken door het afnemen van babyplantjes (pups). Deze stekjes groeien van nature aan je Tillandsia, meestal alleen na de bloei. Je ziet dan aan de basis van de plant zijscheutjes in de vorm van een rozet. De babyplantjes moeten vrij groot zijn voor je ze voorzichtig van de moederplant af kunt halen. Wacht tot ze ongeveer een derde van de moederplant zijn en geef ze dan een eigen plekje. De stekjes zijn dan eigenlijk al volwassen en je kunt ze op dezelfde manier gaan verzorgen als de moederplant. De moederplant heeft zoveel voeding afgestaan aan de babyplantjes dat die meestal langzaam sterft.


Wat is er aan de hand met mijn Tillandsia?

Gaan de blaadjes van je Tillandsia krullen?

Als je blaadjes van je Tillandsia erg gaan krullen, dan heeft de plant waarschijnlijk te weinig water. Leg de plant een paar uur in een bak met lauw regenwater en besproei of dompel je Tillandsia voortaan vaker. Gebruik je hard kraanwater dan kan je luchtplantje ook uitdrogen.

Worden de blaadjes van je Tillandsia bruin?

Als de blaadjes van je Tillandsia bruin of zwart worden dan is de plant waarschijnlijk gaan rotten omdat hij te nat is geweest. Het rotten begint vaak in het hart van een rozet. Laat de planten altijd goed drogen en zorg voor ventilatie. Als de blaadjes heel bleek worden dan heeft je Tillandsia mogelijk in fel zonlicht gelegen of gehangen.

 

Symptoom Tillandsia Oorzaak Wat te doen
Blaadjes gaan krullen Te droog Dompelen, regenwater gebruiken
Blaadjes worden bruin Te nat Beter laten drogen

De Tillandsia bij jou thuis

Deel jouw Tillandsia met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top