Laden..
Stephanotis floribunda (bruidsbloem)

Stephanotis floribunda (bruidsbloem)

De Stephanotis of bruidsbloem herken je direct aan de zwoele bloemengeur. Deze klimplant bloeit rijk met zuiver witte bloemen tussen glanzend donkergroen blad. De bloemen geuren sterk en parfumeren de hele kamer met een zoete bloemengeur die wel wat lijkt op die van jasmijn. Een heerlijke natuurlijke luchtverfrisser dus!

Stephanotis staat symbool voor huwelijksgeluk. Vroeger werden de geurige bloemen verwerkt in bruidsboeketten, vandaar de naam bruidsbloem. De lange ranken kunnen klimmen maar ook hangen, dus de Stephanotis kun je als klimmer én als hangplant toepassen. De bruidsbloem wil wel graag goed verzorgd worden en heeft een hekel aan veranderingen. Het is een honkvast type die gewoon graag altijd op dezelfde plek blijft.

Van Stephanotis bestaan ongeveer tien soorten, waarvan alleen Stephanotis floribunda als kamerplant wordt gehouden. Stephanotis wordt ook wel eens als stefanotis geschreven. De plant komt oorspronkelijk uit Madagaskar en hoort bij de maagdenpalmfamilie (Apocynaceae).

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De Stephanotis in het kort

Bloeiend:

Ja

Bloeiperiode:

Mei-oktober

Standplaats:

Indirect licht

Water geven:

Gemiddeld, altijd licht vochtig houden

Giftig:

Nee

Stekken:

Ja

Kenmerken:

Tropische plant, bloeiende plant, geurende plant, klimplant, hangplant


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de Stephanotis?

De Stephanotis floribunda is een groenblijvende houtige klimplant, de soepele twijgen slingeren zich overal om heen om steeds hoger te klimmen. De twijgen zijn bezet met donkergroene glanzende bladeren, ovaal van vorm. In zijn land van herkomst groeit de bruidsbloem in struiken en bomen. Een bruidsbloem die je als kamerplant koopt, is meestal langs een ronde of ovale ring geleid. Zo kun je de bloemen van alle kant goed bewonderen en genieten van de karakteristieke geur. In de huiskamer groeit de Stephanotis meestal alleen langs een ring of een rekje, maar in een serre bijvoorbeeld kan de bruidsbloem wel vier meter hoog klimmen.


Stephanotis


Is de Stephanotis giftig?

Nee, de Stephanotis is niet giftig. De Stephanotis is niet giftig voor katten, en ook helemaal veilig voor andere huisdieren en voor kinderen. De bruidsbloem is echter niet geschikt om te eten, dus we raden je toch aan om deze plant buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden.


Komen er bloemen aan de Stephanotis floribunda?

Ja, er komen prachtige witte bloemen aan de Stephanotis floribunda. Ze zitten bij elkaar in trosjes en zijn buisvormig. Als de bloemen open gaan krijgen ze de vorm van een ster en komt de zoete geur vrij.

Wat is de bloeitijd van Stephanotis floribunda?

De Stephanotis floribunda bloeit in de periode mei-oktober.

Wat te doen als je Stephanotis is uitgebloeid?

Als je Stephanotis is uitgebloeid, zet je de plant het best op een koelere plek. Dit is meestal in de herfst, de plant gaat nu aan zijn rustperiode beginnen. Uitgebloeide bloemen kun je voorzichtig uit de plant halen.

Hoe kun je een Stephanotis floribunda opnieuw laten bloeien?

Laat je Stephanotis op een koele plek overwinteren (12-15 °C), de lagere temperatuur en de kortere dagen zorgen er dan namelijk voor dat de plant weer bloemknoppen gaat vormen. Geef weinig water, maar laat de aarde niet helemaal uitdrogen. Met een goede verzorging gaat de Stephanotis volgend jaar weer bloeien.


Welke standplaats is ideaal voor de Stephanotis floribunda?

De Stephanotis groeit en bloeit het best op een plek met veel indirect licht. Bijvoorbeeld op 2-3 meter afstand van een raam op het zuiden of wat dichter bij een raam op het westen. Een raam op het oosten is ook geschikt. Zorg er wel voor dat er geen felle middagzon op de bladeren valt. Als je bruidsbloem bloemknoppen gaat vormen, kun je de plant beter niet verplaatsen, meer of minder licht kan ervoor zorgen dat de bloemknoppen afvallen.

Een bruidsbloem staat graag vrij warm bij 18-21 °C. De Stephanotis houdt van een hoge luchtvochtigheid, dat is hij ook zo gewend in de tropische bossen waar hij groeit. Zet je bruidsbloem daarom niet vlak bij een radiator. Aan tocht heeft de bruidsbloem echt een hekel.

Kan een bruidsbloem ook als buitenplant?

De Stephanotis kan in de zomer buiten staan, maar deze tropische schone heeft het al snel te koud. Een kas of serre is wel perfect om je bruidsbloem in te laten groeien. Als het kouder wordt dan ongeveer 12 °C moet de plant weer naar binnen. Stephanotis kan beslist niet tegen vorst. Verwar de bruidsbloem trouwens niet met Deutzia, een buitenstruik die ook bruidsbloem genoemd wordt en wel winterhard is.

Bruidsbloem Bruidsbloem

Hoe moet je de Stephanotis floribunda verzorgen?

Water geven

De Stephanotis heeft gemiddeld tot veel water nodig. Tijdens de groei in het voorjaar en de zomer, van april tot oktober, moet de potgrond constant licht vochtig blijven, maar mag zeker niet te nat zijn. Geef weer water als de bovenkant van de aarde iets is opgedroogd. In de winterperiode, van oktober tot en met maart, mag je flink minder water geven, maar laat de aarde niet helemaal uitdrogen. Zorg er altijd voor dat het water uit de pot kan lopen en laat geen water in een schotel of ompot staan. Je kunt de vochtigheid van de grond controleren met een vochtmeter of door je vinger diep in de pot te steken. Is de potgrond na een week nog erg nat? Geef dan minder water. Vind je de grond juist al snel droog dan heeft de bruidsbloem meer water nodig.

Geef je bruidsbloem het liefst regenwater of onthard water, dit bevat namelijk minder kalk. Laat het water altijd eerst op kamertemperatuur komen voor je het aan de Stephanotis geeft.

Sproeien

Een Stephanotis houdt van sproeien, gebruik hiervoor ook regenwater of onthard water. Regelmatig besproeien dus met een fijne nevel, zo verwijder je meteen het stof van de bladeren en glanzen ze weer prachtig. Maar sproei liever niet als de plant in bloei staat. De bloemen kunnen hierdoor namelijk bruin worden.

Voeding

Geef de Stephanotis van april tot oktober iedere twee weken voeding door kamerplantenvoeding voor bloeiende planten in het water te doen. Je vindt de dosering op de verpakking, geef niet te veel voeding want dit kan schadelijk zijn voor je plant. In de herfst en winter is je Stephanotis in rust, voeding is dan niet nodig.

Moet je de Stephanotis floribunda snoeien of bijknippen?

De Stephanotis is een klimplant die in de kamer langs een ring of rek groeit. De takken groeien steeds wat langer, je kunt ze om de ring winden of langs een rek aanbinden. Ze kunnen ook hangen vanuit een hoge pot of een hangmand, dan laat je ze gewoon laten gaan en dan wordt de Stephanotis een hangplant. Te lange toppen kun je afknippen, halveren is geen probleem, zo blijft je bruidsbloem mooi in vorm.

De beste tijd om je Stephanotis te snoeien is na de bloei, dit is in de herfst of de vroege winter. Snoei in het vroege voorjaar alle zwakke en dunne scheuten weg en bind de jonge scheuten langs het rek.

Wanneer en hoe moet je de bruidsbloem oppotten en verpotten?

Een Stephanotis groeit redelijk snel, we raden je aan de plant elke twee jaar te verpotten. Gebruik een pot die ongeveer 10% groter is dan de oude pot, liever niet veel groter want een bruidsbloem groeit en bloeit beter in een wat krappe pot. Kies het liefst een pot met gaten in de bodem, zo kan het water goed weglopen. Vul de ruimte in de pot op met universele potgrond voor kamerplanten, druk langs de randen goed aan met je vingers. De vroege lente is de beste tijd om je bruidsbloem te verpotten. Dit is het begin van het groeiseizoen en dan herstelt de bruidsbloem het snelst. Heb je veel nieuwe potgrond toegevoegd? Hou er dan ook even rekening mee dat daar voeding in zit voor ongeveer 2 maanden, dus pas daar je hoeveelheid voeding op aan.

Voor je Stephanotis floribunda


Hoe kun je de Stephanotis floribunda stekken?

De Stephanotis kun je zelf stekken door het uiteinde van een tak af te knippen, ongeveer 10 cm met minimaal twee bladeren. Knip net onder een verdikking in de stengel. Verwijder de onderste blaadjes, alleen bovenaan mogen nog twee blaadjes zitten. Doop de onderkant van de stengel in stekpoeder en zet de stek dan in een potje met licht vochtige stekgrond. Dek het potje af met een doorzichtig plastic zakje, wel regelmatig even luchten. Nu moet het stekje op een lichte plek bij minimaal 18 °C staan, maar liefst nog wat warmer. Je hebt het meeste kans op een goede groei van je Stephanotis stekje in een elektrisch kamerkasje, zodat de stek bodemwarmte krijgt. De beste tijd op je Stephanotis te stekken is de vroege zomer.


Wat is er aan de hand met mijn Stephanotis floribunda?

Vallen de bloemen of knoppen van je Stephanotis floribunda?

Als de bloemen of bloemknoppen van je Stephanotis vallen dan kan dat komen door het draaien of verplaatsen van de plant. Ook een wisseling in temperatuur of licht kan de oorzaak zijn. De bruidsbloem heeft een hekel aan veranderingen, dus probeer alles zoveel mogelijk hetzelfde te houden als je bloemknoppen ziet verschijnen.

Waarom krijgt mijn Stephanotis floribunda gele bladeren?

Als je Stephanotis gele bladeren krijgt, dan heb je waarschijnlijk te veel water gegeven. Of de grond is de nat omdat er water onderin de pot blijft staan. Laat de potkluit goed uitlekken en geef voortaan minder water. Gele bladeren aan je bruidsbloem kunnen ook ontstaan als je te weinig voeding geeft. Gele bladeren kun je gerust afknippen.

Waarom bloeit mijn Stephanotis niet?

Als je Stephanotus niet meer gaat bloeien dan kan dat komen door te weinig licht, te droge grond, een te lage temperatuur of te veel water in de winter. Voor het aanmaken van nieuwe bloemknoppen is een warme zomerperiode en een koele winterperiode cruciaal.

Zitten er beestjes in je Stephanotis floribunda?

De Stephanotis kan last hebben van beestjes zoals spint en luizen, die het sap uit de bladeren zuigen. Je kunt de aantasting herkennen aan de kleverige bladeren (en een kleverige vloer) of een grijze waas over het blad. De bruidsbloem is extra gevoelig voor beestjes als de wortelkluit in de winter helemaal uitdroogt en de temperatuur dan te hoog is. Wil je meer weten over de bestrijding van beestjes op je Stephanotis lees dan onze blogs over trips, bladluis, spint, wolluis.

Symptoom Oorzaak Wat te doen
Bloemen / knoppen vallen af Draaien of verplaatsen, wisseling licht of temperatuur Precies zo laten staan bij dezelfde omstandigheden
Gele bladeren Te veel water, te weinig voeding Minder water geven, meer voeding geven in april-oktober
Geen bloei Te weinig licht, te droog, te koud, te nat in de winter Lichter plaatsen, meer water geven, warmer plaatsen, 's winters droger houden

De bruidsbloem bij jou thuis

Deel jouw bruidsbloem met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (1)
J
Joan Maat
13 juni 2023, 16:39
Mijn plant heeft plots een vrucht 8 cm bij 4 cm, gelig. Is deze giftig. Zit er zaad in om om een nieuwe plant te maken?
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top