Laden..
Rhipsalis (koraalcactus)

Rhipsalis (koraalcactus)

De Rhipsalis herken je makkelijk aan de dikke, overhangende stengels. Het is een super makkelijke kamerplant die je meestal als hangplant zult zien. De koraalcactus kan ook op plekken met weinig licht groeien, daarom kun je altijd wel een plekje voor deze decoratieve en speelse hangplant vinden. Bij voorbeeld bovenop de boekenkast, in een hoge pot of in een hangmand aan het plafond. Daar vormt deze hippe hangplant vormt een gordijn aan groene stengels.

Er zijn allerlei mooie soorten om uit te kiezen, van klein en fijn tot een speelse wildebras met lange slierten. Er zijn soorten met lange en dunne stengels als spaghetti of juist met wat plattere stengels. De Rhipsalis is een goede luchtzuiveraar.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De Rhipsalis is een tropische vetplant, je zou het zo niet zeggen maar eigenlijk is het een cactus. De meeste soorten hebben geen stekels. De koraalcactus is een makkelijk te verzorgen vetplant die niet zoveel water nodig heeft, hij vergeeft je snel als je een vergeetachtige watergever bent.

De Rhipsalis is een vetplant (succulent) uit tropische gebieden in Afrika, Sri Lanka, Madagaskar, Zuid- en Midden-Amerika en wordt ook wel koraalcactus, rotskoraal, biescactus, spaghetti-cactus of Mistletoe-cactus genoemd. In de natuur groeit de Rhipsalis vaak als epifyt in bomen, hij gebruikt zijn gastheer alleen als steuntje. De Rhipsalis hoort bij de cactusfamilie (Cactaceae), er zijn ongeveer 40 soorten bekend en voor de huiskamer zijn er nog een aantal mooie kweekvormen.

De Rhipsalis in het kort

Soorten:

Ongeveer 40 soorten

Bekendste soorten:

Rhipsalis baccifera, Rhipsalis paradoxa, Rhipsalis cassutha, Rhipsalis pilocarpa, Rhipsalis cereuscula, Rhipsalis 'Cashero'

Bloeiend:

Ja, maar zeldzaam in de huiskamer

Bloeitijd:

Voorjaar, zomer

Standplaats:

Indirect licht, halfschaduw

Water geven:

Weinig, langere tijd laten uitdrogen

Giftig:

Ja

Stekken:

Ja

Kenmerken:

Luchtzuiverende plant, tropische plant, makkelijke plant, vetplant, hangplant


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de Rhipsalis?

De Rhipsalis groeit met lange overhangende stengels die zich steeds weer vertakken. Eigenlijk zijn het geen stengels, maar verdikte bladeren die aan elkaar zijn vastgegroeid. Je ziet duidelijk aan de verdikkingen waar het ene blad eindigt en het volgende begint. Er zijn soorten met dunne, ronde bladeren en soorten met wat dikkere en plattere bladeren. Bij de ene soort hangen de bladeren wat meer over dan bij de andere.


Welke soorten Rhipsalis zijn er?

Koraalcactus (Rhipsalis baccifera)Koraalcactus (Rhipsalis baccifera)

Koraalcactus (Rhipsalis baccifera)

De Rhipsalis baccifera heeft lange, veterachtige bladeren die zich goed vertakken en sierlijk overhangen. De bladeren kunnen een meter lang worden.


Koraalcactus (Rhipsalis paradoxa)Koraalcactus (Rhipsalis paradoxa)

Koraalcactus (Rhipsalis paradoxa)

De Rhipsalis paradoxa heeft wat dikkere bladeren die zich nauwelijks vertakken. De stengels bestaan uit dikke en dunnen stukjes, ze hangen recht naar beneden en kunnen meer dan een meter lang worden.


Koraalcactus (Rhipsalis cassutha)Koraalcactus (Rhipsalis cassutha)

Koraalcactus (Rhipsalis cassutha)

De Rhipsalis cassutha heeft veel dunne, sterk vertakte blaadjes die in een warrige bos door elkaar groeien. Groeit vrij compact maar kan op den duur ook wel een meter naar beneden hangen.


Koraalcactus (Rhipsalis pilocarpa)Koraalcactus (Rhipsalis pilocarpa)

Koraalcactus (Rhipsalis pilocarpa)

De Rhipsalis pilocarpa heeft wat dikkere, vertakte bladeren die bezet zijn met fijne, donsachtige witte stekels. Ze doen wel wat aan koraal denken en hangen sierlijk over, maar staan soms ook wat meer rechtop. 


Koraalcactus (Rhipsalis cereuscula)

De Rhipsalis cereuscula heeft ronde en korte bladeren die recht achter elkaar groeien, het lijkt wel een kralenketting. De stengels zijn vertakt en staan rechtop, na verloop van tijd gaan ze overhangen. Deze soort kan rijk bloeien met witte bloemen.


Koraalcactus (Rhipsalis ‘Cashero’)Koraalcactus (Rhipsalis ‘Cashero’)

Koraalcactus (Rhipsalis ‘Cashero’)

De Rhipsalis ‘Cashero’ heeft dunne ronde bladeren die in een puntje uitlopen. Ze zijn sterk vertakt, groeien in een dichte bos en hangen over de rand van de pot.


Rhipsalis


Is de Rhipsalis giftig?

Ja, de Rhipsalis kan giftig zijn voor kinderen en huisdieren. De koraalcactus is dus ook giftig voor katten. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de huisarts of de dierenarts. Niet alle soorten Rhipsalis zijn giftig, maar voor de zekerheid kun je er maar beter vanuit gaan dat de koraalcactus giftig is.


Komt de Rhipsalis in bloei?

Meestal komen er in de huiskamer geen bloemen aan je Rhipsalis. Maar soms komt het toch voor dat er in de zomer kleine witte of gele bloemen verschijnen. Bij Rhipsalis baccifera zie je wel vaak groen-witte bloemen en vruchtjes verschijnen. De vruchten zijn witte bolletjes die langs de hele stengel zitten, ze lijken wel wat op de vruchten van de mistletoe. Een lichte plek bevordert de bloei.

Wat is de bloeitijd van Rhipsalis?

De Rhipsalis bloeit in het voorjaar of de zomer.

Wat te doen als je Rhipsalis is uitgebloeid?

Als je Rhipsalis is uitgebloeid, hoef je niets te doen.

Hoe kun je een Rhipsalis opnieuw laten bloeien?

Met een goede verzorging en voldoende licht kan je Rhipsalis volgend jaar weer bloeien.


Welke standplaats is ideaal voor de Rhipsalis?

De Rhipsalis groeit goed op een plek met veel indirect licht, maar kan ook prima in de halfschaduw groeien. Heb je een plek waar vooral de ochtendzon en avondzon komt, dan is dat perfect. Bijvoorbeeld bij een raam op het oosten of westen. Wil je de koraalcactus bij een raam op het zuiden zetten? Houd dan wel zo’n twee meter afstand van het raam. Bij een raam op het noorden mag de Rhipsalis dicht bij het raam staan.

Omdat de Rhipsalis uit een warm klimaat komt, zijn kamertemperaturen ideaal voor dit vetplantje. Hij staat overdag het liefst bij minimaal 10 °C en ’s nachts liever niet kouder dan 5 °C. Tocht vindt de koraalcactus niet zo fijn. Een hoge luchtvochtigheid is niet beslist nodig, maar omdat deze plant uit het tropisch regenwoud komt, vindt hij een hoge luchtvochtigheid wel zo prettig. 

KoraalcactusKoraalcactus

Hoe moet je de Rhipsalis verzorgen?

Water geven

De Rhipsalis heeft niet zoveel water nodig. Het is een succulent die een voorraadje vocht in zijn dikke bladeren opslaat, hierdoor kan hij in vrij droge grond groeien. De Rhipsalis hoort bij de cactusfamilie, deze plant groeit echter oorspronkelijk niet in de woestijn maar in tropische gebieden. Daarom heeft hij wat meer water nodig dan andere cactussen. Geef je Rhipsalis bij voorkeur regenwater of ontkalkt water, dat je eerst op kamertemperatuur laat komen.

In de lente en de zomer is 1 x per week een scheutje water voldoende. Giet direct op de aarde en probeer te voorkomen dat de blaadjes nat worden. Het is ook handig om de plant van onderen water te geven. Zet de pot voor een paar minuten op een schoteltje met water, zo kan de aarde het water opzuigen. Er moeten dan natuurlijk wel gaten onderin het potje zitten. Tussen de gietbeurten in mag de grond bijna helemaal uitdrogen, geef dus pas weer water als de grond droog aanvoelt. Gaan de stengels en blaadjes rimpelen? Dan heeft je koraalcactus meer water nodig.

Let er op dat er geen water onderin de pot blijft staan, de wortels van je koraalcactus kunnen dan namelijk gaan rotten. Geef dus liever wat minder water als je twijfelt. Op een donkere plek heeft jouw koraalcactus minder water nodig dan op een lichtere plek, controleer de vochtigheid van de grond dus regelmatig met een vochtmeter. In de herfst en winter is 1 x per twee weken gieten genoeg.

Sproeien

De Rhipsalis houdt van een hoge luchtvochtigheid, een sproeibeurt met een plantenspuit wordt dus zeker op prijs gesteld. Voorkom echter dat de blaadjes en de grond te lang nat blijven, want dan kan je plant gaan rotten. Besproei je koraalcactus 1 x in de week met een fijne nevel. Laat het water eerst even op kamertemperatuur komen voor je gaat sproeien, want deze tropische plant houdt niet zo van een koude douche. Door te sproeien verwijder je meteen stof van de bladeren en is je Rhipsalis weer helemaal opgefrist.

Voeding

Bemest de Rhipsalis van april tot september door 1 x per maand cactus- en vetplantenvoeding in het water te doen. Je vindt de dosering op de verpakking. Geef niet te veel voeding want dit kan schadelijk zijn voor je koraalcactus. In de herfst en winter heeft de Rhipsalis geen voeding nodig.

Moet je de Rhipsalis snoeien of bijknippen?

Je hoeft de Rhipsalis niet beslist te snoeien, maar deze plant kan wel prima tegen snoeien en bijknippen. Knip de bos bladeren weer in model als je de Rhipsalis wat te lang vindt worden. Lelijke of verkleurde bladeren kun je gerust afknippen. Meestal zijn het oude bladeren, na het snoeien verschijnen er weer nieuwe scheutjes en ziet je koraalcactus er al snel weer mooi uit. Zie je veel bladeren met bruine randen of vlekken? Controleer dan de vochtigheid van de grond, want dit komt meestal door te veel water.

Wanneer en hoe moet je de Rhipsalis oppotten en verpotten?

We raden je aan de Rhipsalis direct na aanschaf in een wat grotere pot te zetten. Daarna kun je koraalcactus om de drie tot vier jaar verpotten. Neem niet een veel grotere pot, je loopt dan namelijk het risico dat de nieuwe potgrond te veel water vast gaat houden, en dan wordt het al snel te nat voor je koraalcactus. Speciale vetplantengrond of cactusgrond is heel geschikt voor je Rhipsalis.

Pak de plant voorzichtig vast als je gaat verpotten. Omdat de bladeren vrij teer zijn, breken ze snel af. Zet de nieuwe pot vast klaar en doe een laagje aarde op de bodem. Het is handig de stengeltjes voorzichtig wat op te rollen bovenop de kluit. Plaats je hand dan bovenop de plant en keer de pot om. Knijp in de pot zodat de wortelkluit loskomt. Draai het kluitje nu weer om en laat het in de nieuwe pot zakken. Laat de stengels nog even bovenop liggen, vul aan met aarde en druk aan (eventueel met een stokje). Dan kun je de stengels weer over de rand van de pot laten bungelen.

De beste tijd om je Rhipsalis te verpotten is het voorjaar. Heb je veel nieuwe potgrond toegevoegd? Hou er dan ook even rekening mee dat daar voeding in zit voor ongeveer 2 maanden, dus pas daar je hoeveelheid voeding op aan.

Voor je Rhipsalis


Hoe kun je de Rhipsalis stekken?

De Rhipsalis is goed te stekken door een bladstek te nemen. Je neemt gewoon een stukje stengel (eigenlijk blad dus) van de plant, ongeveer 10 cm lang. Laat het stekje een week drogen op een lichte plek. Steek de stengel dan in een potje met iets vochtige stekgrond. Geef heel weinig water, in te vochtige grond kan je stekje namelijk gaan rotten. Al vrij snel zullen er worteltjes gaan groeien en kun je de stek van je koraalcactus verder opkweken. Het is natuurlijk wel zo mooi als je meerdere stekjes in een pot zet, zo heb je snel een mooie volle plant.


De Rhipsalis bij jou thuis

Deel jouw Rhipsalis met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top