Laden..
Pinksterbloem (Cardamine)

Pinksterbloem (Cardamine)

De pinksterbloem is een bekende inheemse plant (heemplant) die in het voorjaar bloeit. Hele bermen en weilanden kleuren dan licht lila tot bijna wit. Je ziet deze leuke vroege bloeier vooral op vochtige tot natte graslanden, voedselrijk maar niet teveel bemest, zoals ruige graslanden, oevers en bermen. Vanwege de naam denk je dat de plant rond Pinksteren bloeit, maar dat is meestal al veel eerder, zelfs rond Pasen. 

De pinksterbloem mag niet ontbreken in een natuurtuin, de bloemen lokken veel nuttige insecten en vlinders leggen hun eitjes op de bladeren. De pinksterbloem is vooral een belangrijke plant voor het oranjetipje, de rupsen van deze vlinder kun je op het plantje zien zitten. Ook heel wat andere vlinders en bijen brengen de pinksterbloem een bezoekje. De pinksterbloem heeft de wetenschappelijke naam Cardamine en komt uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De plant komt oorspronkelijk voor in de koude en gematigde delen van het noordelijk halfrond.

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd

De Pinksterbloem in het kort

Soorten:

Er zijn meer dan 150 soorten Cardamine 

Bekendste soorten:

Cardamine pratensis, Cardamine pentaphylla, Cardamine trifolia

Bloeiend:

Ja, de pinksterbloem bloeit in april-juni

Standplaats:

Zon, halfschaduw

Water geven:

Regelmatig, geef water als de grond bijna is opgedroogd

Giftig:

Nee

Stekken:

Vermeerderen door delen en zaaien

Kenmerken:

Vaste plant, inheemse plant


Wat is de groeiwijze van de pinksterbloem?

De pinksterbloem is een vaste plant met vlak boven de grond een bladrozet en aan de stengels samengestelde blaadjes. De vrij lange bloemstengels dragen een losse tros van witte tot lila bloemen, de bloemblaadjes zijn fijn geaderd. Na de bloei rijpen de vruchtjes (hauwen). De pinksterbloem groeit vanaf het vroege voorjaar snel naar de volwassen hoogte van 15/50 cm. De gemiddelde hoogte is 30 cm.

Welke soorten pinksterbloem zijn er?

Voor de tuin zijn er diverse soorten van de pinksterbloem waar je uit kunt kiezen.


Cardamine pratensisCardamine pratensis

Cardamine pratensis

Cardamine pratensis is de inheemse pinksterbloem met witte, roze of lila bloemen. Hoogte 15-50 cm, bloei april-juni.

Bekijk de Cardamine pratensis in onze webshop »

Cardamine pratensisCardamine pratensis

Strelitzia nicolaiStrelitzia nicolai

Cardamine pentaphylla

Cardamine pentaphylla heeft wat grotere, zacht lila bloemen en grover blad. Breidt zich goed uit via ondergrondse wortelstokjes. Voor een schaduwrijke plek. Hoogte 25 cm, bloei juni/juli.

 

Strelitzia nicolaiStrelitzia nicolai

Strelitzia nicolaiStrelitzia nicolai

Cardamine trifolia

Cardamine trifolia is een wintergroene bodembedekker met driedelig blad en kleine witte bloemen. Hoogte 25 cm, bloei mei/juni.

 

Strelitzia nicolaiStrelitzia nicolai

Hoe moet je de pinksterbloem verzorgen?

De pinksterbloem groeit graag in humusrijke, vochtige tot zelfs natte grond. We raden je aan om de pinksterbloem in droge perioden extra water te geven. Dat gaat handig met een sproeier of met een gieter waar een broeskop op zit. Als je pinksterbloem in een pot groeit dan mag de potgrond niet uitdrogen. Het is niet beslist nodig om de pinksterbloem te bemesten. Op arme grond kun je wel in het voorjaar organische mestkorrels strooien.

Moet je de pinksterbloem snoeien?

In het vroege voorjaar kun je de lelijke bladeren van de pinksterbloem vlak boven de grond afknippen. Verder is snoeien niet nodig. Laat de uitgebloeide stengels gewoon zitten zodat de zaden kunnen rijpen.

Wanneer en hoe moet je de pinksterbloem oppotten en verpotten?

Je kunt de pinksterbloem het hele jaar door planten, stel het planten alleen even uit als het vriest, heel erg nat is of erg warm. De beste tijd om je pinkserbloem te planten of te verplanten is het voorjaar of het najaar. Plant je de pinksterbloem in een pot of een bak?Kies dan een ruime pot en vul die met verse potgrond. De bovenkant van de kluit mag 2-3 centimeter onder de rand komen. Vul aan met potgrond en druk stevig aan. Zorg voor een goede afwatering door een pot met gaten in de bodem te kiezen. 

Hoe zie ik of mijn Pinksterbloem ziek is?

De pinksterbloem heeft gelukkig bijna nooit last van ziekten of plagen, het is een sterke vaste plant. Als de blaadjes opkrullen en er verdroogd uitzien dan staat je pinksterbloem te droog.


Welke standplaats is ideaal voor de pinksterbloem?

De pinksterbloem groeit goed buiten in de volle grond en kan ook prima in een pot groeien. Een bloemenweide of een natuurlijk grasveld is een perfecte plek voor de pinksterbloem. Gelukkig kan deze inheemse plant goed tegen maaien. Ook op de oever van een sloot of vaart heeft de pinksterbloem het erg naar zijn zin. Plant de pinksterbloem in de volle zon of halfschaduw.

Kan je de pinksterbloem buiten zetten?

De pinksterbloem is een tuinplant en groeit het liefst buiten in de volle grond of in ene pot. Deze vaste plant is goed winterhard en kan het hele jaar door buiten blijven. De pinksterbloem is niet wintergroen. In het voorjaar komen er nieuwe bladeren vanuit de wortels, voor de winter verdwijnen ze weer. De soort Cardamine trifolia is wel wintergroen.

Is de pinksterbloem giftig?

Nee, de pinksterbloem is niet giftig. De pinksterbloem is niet giftig voor katten, en ook helemaal veilig voor andere huisdieren en voor kinderen. De pinksterbloem is een sierplant en niet geschikt voor consumptie.


Hoe kun je de pinksterbloem stekken?

Je kunt de pinksterbloem vermeerderen door delen en door zaaien. Delen doe je het best in het voorjaar. Graaf de plant op en deel de wortelkluit voorzichtig in meerdere stukken. Zet de gescheurde planten opnieuw in de grond, op dezelfde diepte als ze eerst stonden. De pinksterbloem is in april buiten in de volle grond te zaaien. Het is ook mogelijk om in de zomer te zaaien. Als je in de zomer zaait dan doe je de zaadjes in een bakje met een beetje vochtige grond en zet je dit eerst twee weken in de koelkast. Door deze koudeperiode kiemen de zaadjes van de pinksterbloem beter.

Daarna kun je de zaadjes in de volle grond uitzaaien. Je kunt de zaadjes uitstrooien in los gemaakte grond, of op een zaaibedje zaaien. Maak voor een zaaibedje de grond goed los en meng de aarde met wat potgrond. Het is handig om op rijtjes te zaaien, zo zie je makkelijk wat de gezaaide pinksterbloem is en wat onkruid is. Laat de grond niet uitdrogen. Als de jonge plantjes twee paar blaadjes hebben, kun je ze verspenen. Je zet dan voorzichtig elke zaailing over in een potje om ze verder op te kweken.

Groeit je pinksterbloem in een grasveld? Afgemaaide blaadjes kunnen wortels vormen, zo verspreidt de pinksterbloem zich vanzelf over het hele grasveld.

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top