Laden..
Peperomia

Peperomia

De Peperomia is een zeer sterke kamerplant die vanzelf laag blijft en heel makkelijk te verzorgen is. Perfect dus als je (nog) geen groene vingers hebt. Voor de huiskamer zijn er veel verschillende variëteiten, prachtig met elkaar te combineren. Deze onderhoudsarme kamerplant is ook nog eens een goede luchtzuiveraar. Vanwege de aparte bloeiwijze wordt Peperomia ook wel rattenstaart genoemd.

Er zijn heel wat soorten Peperomia met prachtig getekende bladeren, allemaal weer anders. De bladkleur, de vorm van het blad én de groeiwijze kunnen erg van elkaar verschillen. De soorten Peperomia zijn vaak zo verschillend dat ze vaak niet eens op elkaar lijken. Toch kun je deze kleine kamerplant makkelijk herkennen aan de dikke, sappige blaadjes en de aparte bloeiwijze. Je kunt kiezen uit opstaande planten en hangplanten.

Er zijn meer dan 1500 Peperomia soorten bekend, ze horen bij de familie Piperaceae. De meeste soorten groeien oorspronkelijk in Zuid-Amerika, zoals in het Amazonegebied, maar er komen ook soorten voor in Afrika en Azië. Er zijn soorten die in tropische regenwouden groeien, vaak op omgevallen bomen, en Peperomia’s die in droge berggebieden tussen stenen groeien.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De peperomia in het kort

Soorten:

Meer dan 1500 soorten

Bekendste soorten:

Peperomia albovittata, Peperomia angulata, Peperomia argyreia, Peperomia caperata, Peperomia ‘Hope’, Peperomia ‘Napoli Nights’, Peperomia obtusifolia, Peperomia ‘Pepperspot’, Peperomia polybotrya, Peperomia prostrata, Peperomia rotundifolia, Peperomia ‘Santorini’

Bloeiend:

Ja

Standplaats:

Indirect licht

Water geven:

Gemiddeld, licht vochtig/tussen gietbeurten in licht op laten drogen

Giftig:

Nee

Stekken:

Ja

Kenmerken:

Luchtzuiverende plant, tropische plant, makkelijke plant, bladplant, kleine kamerplant, hangplant

Wat is de groeiwijze van de Peperomia?

De Peperomia groeit compact rechtopstaand, de bladeren staan per stuk op een vrij korte steel. In de huiskamer wordt deze plant meestal niet hoger dan 30 cm. Er zijn ook soorten met overhangende stengels, er staan dan meerdere bladeren langs de stengels. Deze hangplanten komen erg mooi uit in een hoge pot of in een hangpot.


Welke soorten Peperomia zijn er?

Peperomia albovittata

De Peperomia albovittata heeft glad frisgroen tot lichtgroen blad met donkergroene of meer paarsbruine nerven.


Peperomia angulataPeperomia angulata

Peperomia angulata

De Peperomia angulata heeft vrij kleine gladde bladeren die ovaal van vorm zijn, ze zijn versierd met lange lichtgroene strepen. Donkerrode stelen.


Watermeloenplant (Peperomia argyreia)Watermeloenplant (Peperomia argyreia)

Watermeloenplant (Peperomia argyreia)

De Peperomia argyreia wordt ook Peperomia ‘Watermelon’ genoemd. De bladeren lijken sprekend op de schil van een watermeloen, het is  donkergroen met brede licht grijsgroene strepen. Het gladde blad staat iets hol.


Peperomia caperataPeperomia caperata

Peperomia caperata

De Peperomia caperata is een kleine soort met helemaal groene blaadjes die sterk gerimpeld zijn. Donkerrode stelen.


Peperomia ‘Hope’Peperomia ‘Hope’

Peperomia ‘Hope’

De Peperomia ‘Hope’ is een kleine hangplant, de stengels klunnen ongeveer 30 cm lang worden. De gladde eivormige blaadjes zijn effen groen.


Peperomia ‘Napoli Nights’Peperomia ‘Napoli Nights’

Peperomia ‘Napoli Nights’

De Peperomia ‘Napoli Nights’ is een compacte plant met donkergroen blad dat een lichtgrijze waas heeft. De donkere nerven steken hier mooi bij af. 


Peperomia obtusifoliaPeperomia obtusifolia

Peperomia obtusifolia

De Peperomia obtusifolia is een kleine, stevige plant met bijna rond effen groen blad. Wordt ook wel Krokodillentranen genoemd.


Peperomia ‘Pepperspot’Peperomia ‘Pepperspot’

Peperomia ‘Pepperspot’

De Peperomia ‘Pepperspot’ is een kleine hangplant, de groene blaadjes zijn bijna rond. Opvallend zijn de roze onderkant van het blad en de rozerood getinte stengels.


Peperomia polybotryaPeperomia polybotrya

Peperomia polybotrya

De Peperomia polybotrya wordt ook Peperomia ‘Raindrop’ genoemd. Het is een kleine kamerplant met glanzende groene bladeren, die wel lijken op de pannenkoekplant. Ze zijn bijna rond met een puntje aan de onderkant, als een regendruppel.


Peperomia prostrata

De Peperomia prostrata is een kleine hangplant met grijsgroen blad, mooi getekend. Ook ‘String of Turtles’ genoemd, de bladvorm en de tekening lijkt inderdaad wel wat op een schildpad.


Peperomia rotundifoliaPeperomia rotundifolia

Peperomia rotundifolia

De Peperomia rotundifolia is een kleine, compacte plant met bijna ronde, effen groene blaadjes aan overhangende stengels. Hangplant.


Peperomia ‘Santorini’Peperomia ‘Santorini’

Peperomia ‘Santorini’

De Peperomia ‘Santorini’ groeit compact met rechtopstaand blad. De donker grijsgroene bladaeren hebben een bruinroze onderkant, een opvallend contrast.


Peperomia scandens ‘Variegata’

De Peperomia scandens ‘Variegata’ is een hangplant met wat groter lichtgroen blad aan wat langere overhangende stengels. Elk blad is gesierd met een brede witte rand.


Peperomia verticillataPeperomia verticillata

Peperomia verticillata

De Peperomia verticillata heeft ovale blaadjes aan opstaande rood getinte stengels. De blaadjes hebben een fraaie lichte tekening en zijn aan de onderkant roderood.


Peperomia


Is de Peperomia giftig?

Nee, de Peperomia is niet giftig. De Peperomia is niet giftig voor katten, en ook helemaal veilig voor andere huisdieren en voor kinderen.


Komen er bloemen aan de Peperomia?

Ja, de Peperomia bloeit regelmatig, meestal in de lente of de zomer. Je herkent de bloemen misschien niet meteen, maar de sliertjes die boven de bladeren uitgroeien zijn de bloemen. Of eigenlijk steeltjes met daarop heel veel piepkleine bloemen.


Welke standplaats is ideaal voor de Peperomia?

De meeste soorten Peperomia houden van indirect zonlicht, dit zijn ze gewend in de tropische bossen waar ze onder de bomen groeien. Voor een goede groei, en een mooie tekening op de bladeren, is een lichte plek nodig. Maar deze plant staat liever niet in het felle zonlicht. Bijvoorbeeld op 2-3 meter afstand van een raam op het zuiden of wat dichter bij een raam op het westen of op het oosten. Hoe donkerder de bladkleur, des te meer licht heeft je Peperomia nodig. De Peperomia heeft het naar zijn zin bij normale kamertemperaturen.

De Peperomia houdt van een hoge luchtvochtigheid, dat is hij ook zo gewend in de tropische bossen waar deze plant vandaan komt. Een fijne sproeibeurt wordt dus zeker gewaardeerd. Maar omdat de dikke bladeren het vocht goed kunnen vasthouden, kan je Peperomia ook best goed tegen droge lucht. Deze kamergenoot kan zelfs in de buurt van de verwarming groeien.

Kan een Peperomia ook buiten?

Een Peperomia kan in de zomer ook buiten staan. Zet je Pepermia wel beschut en uit de felle middagzon, het liefst bij temperaturen die boven 12 °C blijven. Anders krijgt deze tropische plant het toch wel te koud.

PeperomiaPeperomia

Hoe moet je de Peperomia verzorgen?

Water geven

De Peperomia heeft een gemiddelde hoeveelheid water nodig. Ook al lijkt de Peperomia wat op een vetplant, hij heeft wel wat meer water nodig dan de meeste vetplanten! De grond mag licht vochtig zijn, maar de bovenste centimeters aarde mogen tussen de gietbeurten wel opdrogen. Geef je Peperomia liever wat te weinig dan te veel water. Je kunt de vochtigheid van de grond controleren met een vochtmeter of door je vinger diep in de pot te steken. Is de potgrond na een week nog erg nat? Geef dan minder water. Vind je de grond juist al snel droog en laat de potgrond zelfs los van de pot? Dan ben je te zuinig geweest en heeft de Peperomia meer water nodig. Onderin de pot mag geen water blijven staan. In te natte grond gaan de wortels rotten en zullen de bladeren gaan afvallen. Giet altijd direct op de aarde en niet op de bladeren.

Sproeien

Besproei je Peperomia 1 x in de week met een fijne nevel. Door te sproeien verwijder je meteen stof van de bladseren en is je kamergenoot weer helemaal opgefrist.

Voeding

Bemest de Peperomia van april tot oktober 1 x per maand door kamerplantenvoeding voor groene planten in het water te doen. Je vindt de dosering op de verpakking. Geef niet te veel voeding want dit kan schadelijk zijn voor je plant. In de herfst en winter is je Peperomia in rust, voeding is dan niet nodig.

Moet je de Peperomia snoeien of bijknippen?

Je hoeft de Peperomia niet beslist te snoeien. Maar als je Peperomia te groot wordt of uit model raakt, dan kun je deze kamerplant prima bijknippen. Knip te lange stengels kort af, je kunt meteen lelijke bladeren weghalen. De beste tijd om je Peperomia te snoeien is het voorjaar, de plant is dan aan de groei en kan zich goed herstellen na het snoeien.

Wanneer en hoe moet je de Peperomia oppotten en verpotten?

Heb je een plant in een vrij kleine pot gekocht? Zet deze dan direct na aankoop over in een iets grotere pot. Kies het liefst een pot met gaten in de bodem, zo kan het water goed weglopen. Vul de ruimte in de pot op met universele potgrond voor kamerplanten. Druk langs de randen goed aan met je vingers.

Een Peperomia groeit vrij langzaam, verpotten is dus niet zo vaak nodig. We raden je aan de plant om de twee tot drie jaar te verpotten. Gebruik een pot die 10-20% groter is dan de oude pot. De vroege lente is de beste tijd om je Peperomia te verpotten. Dit is het begin van het groeiseizoen en dan herstelt de Peperomia het snelst. Bovendien kan hij dan direct gebruik maken van zijn extra ruimte! Heb je veel nieuwe potgrond toegevoegd? Hou er dan ook even rekening mee dat daar voeding in zit voor ongeveer 2 maanden, dus pas daar je hoeveelheid voeding op aan.

Verzorgingsproducten voor je Peperomia


Hoe kun je de Peperomia stekken?

De Peperomia kun je goed stekken. Een blaadje met een steeltje eraan is al genoeg om in korte tijd een nieuw plantje te kweken. Snijd met een scherp mesje een mooi blad af met een zo lang mogelijke stengel. Laat alleen aan de top twee of drie blaadjes zitten. Steek het steeltje in een potje met stekgrond en druk voorzichtig aan. Als je Peperomia één groot blad aan de stengel heeft, dan moet het blad voor tweederde boven de grond uitkomen. Houd de grond nu een tijdje vrij vochtig, totdat je Peperomia stekje gaat groeien. Dan kun je een normale hoeveelheid water gaan geven. Je kunt de stekjes van je Peperomia ook in een glas water zetten tot er wortels aan gaan groeien. De beste tijd om je Peperomia te stekken is het voorjaar of de zomer.


Wat is er aan de hand met mijn Peperomia?

Verliest je Peperomia blad?

Als er bladeren van de Peperomia vallen dan is de grond waarschijnlijk te nat. De wortels kunnen in te natte grond gaan rotten, waardoor de bladeren geen water meer krijgen en afvallen. Controleer de vochtigheid van de grond en zorg voor een goede drainage.

Komen er bruine randjes aan de bladeren?

Als er bruine randjes of vlekken op de bladeren van je Peperomia komen dan kan dit komen door te fel zonlicht. De bladeren verbranden dan in het felle licht. Soms is de lucht ook echt te droog of krijgt je Peperomia te weinig water.

Wordt het blad van je Peperomia geel?

Als het blad van je Peperomia geel wordt dan heeft de plant waarschijnlijk te weinig licht. Zet je plant dichter bij het raam of probeer een andere plek.

Hangt het blad van je Peperomia slap?

Bij slaphangend blad krijgt je Peperomia waarschijnlijk te weinig of te veel water. Controleer de vochtigheid van de grond en pas je watergift aan.

Beestjes in je Peperomia? 

De Peperomia kan last hebben van beestjes zoals spint en luizen. Je kunt aantasting herkennen aan de kleverige bladeren. Wil je meer weten over de bestrijding van beestjes op je Peperomia lees dan onze blogs over trips, bladluis, spint, wolluis.

 

Symptoom Oorzaak Wat te doen
Verliest blad Te nat Minder water geven
Bruine randjes Verbranding, droge lucht, te weinig water Uit de zon zetten, sproeien, meer water geven
Gele bladeren Te weinig licht DIchter bij het raam zetten
Slappe bladeren Te weinig of te veel water Watergift aanpassen

De Peperomia bij jou thuis

Deel jouw Peperomia met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top