Laden..
Pannenkoekenplant (Pilea peperomioides)

Pannenkoekenplant (Pilea peperomioides)

De pannenkoekenplant is een immens populaire kamerplant die pronkt met glanzende, bijna ronde bladeren die lijken op pannenkoekjes of munten. Deze decoratieve kamerplant vormt vanzelf babyplantjes die je heel eenvoudig kunt stekken, voor je het weet heb je een hele collectie van deze Pilea in huis staan.

De naam pannenkoekenplant wordt vaak anders gespeld: pannekoekplant, pannenkoekplant, pannenkoek plant, of pannekoekplant. De plant komt oorspronkelijk uit China, in het Engels heet deze leuke kamerplant Chinese money plant en ook de naam pancake plant kun je tegenkomen. Chinese muntplant komt ook voor, heel grappig is ook de naam ufo plant! De pannenkoekenplant heet officieel Pilea peperomioides, hoort bij de Urticaceae familie en is familie van de brandnetel. Pilea peperomioides ‘Mojito’ is een prachtige variant met bont blad.

Pannenkoekenplant kopen in de Intratuin webshop »

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd

Een Zweedse missionaris nam in de jaren veertig stekjes uit China mee naar Europa, vandaar ook de bijnaam missionary plant. Al snel werden er stekjes aan liefhebbers doorgegeven en werd Pilea peperomioides in de seventies heel geliefd als kamerplant. Je kunt dus zeggen dat het een retro kamerplant is met een vintage look, helemaal passend bij een hip interieur en zeker ook bij de nieuwe urban jungle trend. De pannenkoekenplant is ook nog eens gezond want de grote groene bladeren zuiveren de lucht en verbeteren zo het binnenklimaat.

De pannenkoekenplant in het kort

Soorten:

 meer dan 600 

Bekendste soorten:

 Pilea peperomioides, Pilea peperomioides ‘Mojito’, Pilea cadierei (Aluminium plant), Pilea depressa, Pilea involucrata (Friendship plant), Pilea mollis ‘Moon Valley’

Bloeiend:

 Ja, maar zeldzaam

Bloeiperiode:

 Zomer

Standplaats:

 Halfschaduw, 3-5 uur zonlicht, regelmatig draaien

Water geven:

 Gemiddeld, 1 x per week, licht vochtig houden

Giftig:

 Nee

Stekken:

 Makkelijk te stekken door afnemen van babyplantjes

Kenmerken:

Luchtzuiverende plant, makkelijke plant

Wat is de groeiwijze van de pannenkoekenplant?

De pannenkoekenplant heeft een opgaande groeiwijze en wordt meestal 30-40 centimeter hoog, maar kan ook veel hoger groeien. Het is een snelle groeier, oudere planten gaan meer de hoogte in en er kan zelfs een ‘stammetje’ ontstaan. Als de stam echt lang wordt dan is opbinden nodig zodat de topzware plant niet omvalt. De glanzende, dikke en bijna ronde bladeren zijn zo plat als een pannenkoek en kunnen maximaal tien centimeter in doorsnede zijn. Aan elke stengel zit één blad, de lange steel zit ongeveer in het midden van het blad. Jonge bladeren zijn prachtig opgerold.

Pannenkoekplant


Is de pannenkoekplant giftig?

Nee, de pannenkoekenplant is niet giftig. De Pilea peperomioides is niet giftig voor katten en ook helemaal veilig voor andere huisdieren en kinderen.


Je pannenkoekplant in bloei?

Het komt niet zo vaak voor, maar de pannenkoekenplant kan in de zomer bloeien met witte tot iets roze bloemen op een stammetje in trosjes. Een koele plek in de winter bevordert de vorming van bloemknoppen en daarmee de bloei. Zet je de plant in het voorjaar weer warmer dan kun je misschien genieten van je bloeiende pannenkoekenplant. Bloeien kost veel energie, een bloem is daarom eigenlijk niet zo goed voor je plant en je kunt overwegen deze weg te knippen.


Pannenkoekenplant in vensterbankPannenkoekenplant in vensterbank

Welke standplaats is ideaal voor de pannenkoekenplant?

De pannenkoekenplant staat het liefst op een zeer lichte plek waar geen direct zonlicht op de bladeren komt. Een raam op het oosten of westen voldoet prima. Een raam op het zuiden kan ook, maar zet de pannenkoekenplant dan niet vlak voor het raam. Vooral de middagzon is fel, hierdoor kunnen de jonge bladeren verbranden. Zorg daarom bij een raam op het zuiden voor een afstand van 2-3 meter. Is er te weinig licht? Dan kan het voorkomen dat de plant slecht groeit.

Een hoge luchtvochtigheid vindt de pannenkoekenplant heel fijn, in de kamer is dit natuurlijk wel lastig. Je kunt de plant met een fijne plantensproeier benevelen, of zet er een bakje water onder om de vochtigheid van de lucht plaatselijk iets te verhogen. Een normale kamertemperatuur is prima, liefst minimaal 13 °C. Tocht stelt de Pilea niet op prijs.


Verzorging van de pannenkoekenplant?

+
Bekijken
11.19
Elho plunge gieter 1,7 L warm grijs
3.29
+
Bekijken

De pannenkoekenplant is een makkelijke kamerplant die lang mee kan gaan! Zorg je voor een goede standplaats, en af en toe een grotere pot, dan zal Pilea snel uitgroeien tot een favoriete huisgenoot. Zeker een kamerplant voor beginners dus.

Water geven

 

Je pannenkoekenplant heeft een gemiddelde hoeveelheid water nodig. Geef de plant 1 x keer per week water, of 2 x per week kleine scheutjes. De potgrond moet constant licht vochtig blijven, maar mag zeker niet te nat zijn. Zorg er altijd voor dat het water uit de pot kan lopen, het water mag niet in een schotel blijven staan. Je kunt de vochtigheid van de grond controleren met een vochtmeter of door je vinger diep in de pot te steken. Is de potgrond na een week nog erg nat? Geef dan minder water. Vind je de grond juist al snel droog en laat de potgrond zelfs los van de pot, dan heeft de pannenkoekenplant meer water nodig. Een kleine pot droogt eerder uit dan een grote pot, een terracottapot neemt veel water op en kan ervoor zorgen dat de aarde eerder droog wordt. In de herfst en winter heeft de pannenkoekenplant een stuk minder dorst. Regenwater is beter dan kraanwater, omdat dit minder kalk bevat. Laat het water altijd eerst op kamertemperatuur komen voor je het aan je pannenkoekplant geeft.

Sproeien

Sproeien van de bladeren is niet beslist nodig, maar voor een hogere luchtvochtigheid kun je de pannenkoekenplant wel besproeien met een fijne nevel. Sproeien kan ook stof tegengaan, of verwijder stof van de bladeren met een vochtig doekje.

Voeding

De eerste twee maanden na het kopen van je pannenkoekenplant hoef je geen mest te geven, er zit dan nog voldoende mest inde potgrond. Bemest de Pilea daarna van april tot oktober 1 x per maand door universele kamerplantenvoeding voor groene planten in het water te doen. Je vindt de dosering op de verpakking, geef niet te veel voeding want dit kan schadelijk zijn voor je plant. In de herfst en in de winter is je pannenkoekenplant in rust, voeding is dan niet nodig.

Verzorgingsproducten voor je pannenkoekenplant

Wordt je pannenkoekenplant te groot?

Als je pannenkoekenplant te groot wordt dan kun je babyplantjes apart opkweken tot een nieuwe kleinere plant. Zo hoef je geen nieuwe pannenkoekenplant te kopen. Afknippen van de plant is mogelijk, maar je loopt het risico dat de plant dit niet overleeft. Tip: wil je een lage, compacte plant houden, laat dan de babyplantjes zitten en knip een te hoge top weg. Gaat het je juist om een hoge slanke look, haal de babyplantjes weg, zorg voor veel licht en laat een stammetje groeien. Geef het stammetje steun met een plantenstokje.

Wanneer en hoe moet je de pannenkoekenplant oppotten en verpotten?

Een pannenkoekenplant groeit redelijk snel, het is aan te raden de plant om de twee jaar te verpotten. Gebruik een pot die 20% groter is dan de oude pot, liefst met een gat in de bodem. Zit er geen gat in de pot? Leg dan een laag hydrokorrels op de bodem. Pak de plant voorzichtig op, want de bladeren breken snel af. Vul de vrije ruimte met universele potgrond voor kamerplanten, prima geschikt voor de pannenkoekplant. Druk langs de randen goed aan met je vingers. Heb je de plant in een vrij kleine pot gekocht? Zet deze dan na aankoop over in een grotere pot. Groeit je plant heel snel dan kan nog een keer verpotten al wat sneller nodig zijn. De vroege lente is de beste tijd om te verpotten. Dit is het begin van het groeiseizoen en dan herstelt de pannenkoekplant het snelst. Bovendien kan hij dan direct gebruik maken van zijn extra ruimte! Heb je veel nieuwe potgrond toegevoegd? Hou er dan ook even rekening mee dat daar voeding in zit voor ongeveer 2 maanden, dus pas daar je hoeveelheid voeding op aan.


Kan een pannenkoekenplant op water?

Net als de meest kamerplanten kun je Pilea peperomioides ook als hydrocultuurplant kweken. Bij hydrocultuur, ook wel hydroponie genoemd, groeien de wortels niet in aarde maar in water waar voldoende voedingsstoffen in zitten. Voor kamerplanten zijn speciale hydrocultuur potten. Een kleinere binnenpot met sleuven die gevuld is met hydrokorrels (kleikorrels), en een grotere buitenpot die vol zit met water. Stekjes kun je ook verder laten groeien in een glazen vaas met water, zonder kleikorrels, zo zijn de sierlijke wortels te bewonderen. Gebruik hiervoor bronwater omdat hier veel mineralen in zitten, je kunt ook kraanwater met plantenvoeding in de vaas doen. Het is nodig het water elke maand te verversen. Omdat een plant die in water groeit andere wortels maakt, gaat het overzetten in grond meestal niet goed. Hou hem dus lekker in het water en wordt hij minder mooi? Dan pak je gewoon een nieuw stekkie!

Pannenkoekenplant op waterPannenkoekenplant op water

Hoe kun je de pannenkoekplant stekken?

Pannenkoekenplant stekjePannenkoekenplant stekje

Het leuke van de pannenkoekenplant is dat hij heel makkelijk te stekken is, dit is een van de redenen dat je de Pilea peperomioides in heel veel woonkamers tegenkomt. Door het stekken tover je jouw kamer als snel om tot een groene oase vol pannenkoekenplantjes. Bij een volwassen plant zitten onderaan, vlak boven de grond, kleine uitlopertjes, babyplantjes als het ware, deze worden ook wel pups genoemd. Dit zijn de stekjes van de pannenkoekenplant, daar hoef je dus helemaal niets voor te doen! Haal de pups van de moederplant en zet deze in water. Heeft de baby pannenkoekenplant al wat wortels? Dan kun je deze ook direct in de potgrond zetten.

Lees ons uitgebreide stappenplan met foto's voor het stekken van een pannenkoekplant.


Wat is er aan de hand met mijn pannenkoekplant?

Valt je pannenkoekenplant uit?

Bij de Pilea peperomioides kan het voorkomen dat er blad afvalt. Vooral te veel water onderin de pot is schadelijk, de wortels gaan dan rotten en het blad wordt afgestoten. Zorg dus altijd voor een goede drainage. Sowieso zitten de bladeren van de pannenkoekplant niet heel stevig, dus wees altijd voorzichtig. Als er bij een wat oudere plant een stammetje ontstaat, is het normaal dat de onderste bladeren afvallen. Net als bij een palm ontstaat op die manier de stam. Zie je daar slappe bladeren? Dan kun je ze voorzichtig van het stammetje aftrekken.

Hangt je pannenkoekenplant slap?

Hangt al het blad slap? Dan is de potgrond waarschijnlijk uitgedroogd. Je maakt de grond weer goed vochtig door de pot onder te dompelen, laat daarna goed uitlekken. Blad onderaan een stammetje kan slap hangen omdat het binnenkort af gaat vallen, dit is een normaal proces. Een wat grotere plant kan ook scheef hangen omdat hij naar het licht toe gaat groeien. Het is daarom aan te raden om de pot wekelijks een kwartslag te draaien. Ondersteun een stam met een plantenstokje.

Waarom krijgt mijn pannenkoekenplant gele bladeren?

Als de bladeren geel worden dan krijgt je pannenkoekenplant meestal te weinig licht. Zet hem dus dichter bij het raam of kijk naar een andere plek waar meer licht is. Geef de plant wel geleidelijk meer licht en zet de Pilea niet in één keer vlak bij een zonnig raam. Een groeilamp kan ook uitkomst bieden. In de felle zon is echter ook niet gewenst, er kunnen dan door verbranding geelbruine vlekken op de bladeren ontstaan. Te veel water of te weinig water en een tekort aan voeding kan ook geel blad veroorzaken. Als het blad een lichtere tint groen krijgt dan is een tekort aan voeding waarschijnlijk de oorzaak. Of je plant is aan een grotere pot toe, verpotten is na ongeveer twee jaar nodig. Lelijk blad kun je van de plant af snoeien.

Beestjes in je pannenkoekenplant?

Je pannenkoekenplant kan last hebben van kleine beestjes, zoals bladluizen. Zo’n zieke plant is niet fijn, lees daarom meer over de bestrijding in deze blog over bladluis. Soms zitten er zwarte rouwvliegjes bij je plant, ze zijn niet schadelijk maar wel vervelend. Kijk eens naar onze tips om van rouwvliegjes af te komen.

 

Symptoom pannenkoekenplant Oorzaak Wat te doen
 Bladeren vallen uit  Te veel water  Pot uit laten lekken en minder water geven
 Slap hangen  Te warm of te weinig water  Koeler zetten of meer water geven
 Gele bladeren  Te veel of te weinig water, te weinig licht, tekort aan voeding  Gietbeurten aanpassen, lichter zetten, van april tot oktober 1 x per maand voeding geven
 Bladeren gaan krullen  Te weinig licht, te droog of bladluis  Lichter zetten, meer watergeven, besproeien, zie je groene beestjes dan deze luizen bestrijden
 Geelbruine vlekken  Verbranding  Zet de plant in indirect zonlicht of de halfschaduw
 Witte puntjes onder het blad  Te veel kalk in het gietwater  Gebruik regenwater
 Bruine bladeren  Bladverbranding door direct zonlicht, te lage luchtvochtigheid  Verder van het raam af zetten, bij bruine randen is er een te lage luchtvochtigheid. In dat geval benevelen
 Geen groei  Te weinig voeding  Van april tot oktober 1 x per maand  universele plantenvoeding in het gietwater doen. Na twee jaar de plant verpotten met verse potgrond

De pannenkoekplant bij jou thuis

pannenkoekplant Deel jouw pannenkoekplant met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top