Laden..
Pampasgras (Cortaderia selloana)

Pampasgras (Cortaderia selloana)

Pampasgras herken je direct aan de grote, zijdezachte pluimen in zilverig wit, roomwit of zachtroze en de grote pol fijn blad. Deze forse plant heeft de grootste pluimen van alle siergrassen en wordt daarmee vaak als het mooiste siergras gezien. Er zijn ook lagere soorten van pampasgras, voor tuinen met wat minder ruimte. De dikke bloempluimen zijn geliefd als droogbloem, deze donzige pluimen staan schitterend in een vaas.

Het pampasgras hoort bij de grassenfamilie (Poaceae), er zijn ongeveer 25 soorten bekend. De soort voor de tuin heet Cortaderia selloana. Cortaderia komt vooral voor op het zuidelijk halfrond, de meeste soorten komen uit landen in Zuid-Amerika, zoals Argentië.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Pampasgras in het kort

Soorten:

25 soorten

Bekendste soorten:

Cortaderia selloana ‘Evita’, Cortaderia selloana 'Pumila', Cortaderia selloana 'Rosea'

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

augustus-oktober

Zaaien:

Volle zon, lichte schaduw

Giftig:

Nee

Winterhard:

Ja

Groenblijvend:

Ja, maar niet in een strenge winter

Snoeien:

Ja, in het voorjaar

Kenmerken:

Vaste plant, siergras


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van pampasgras?

Pampasgras is een siergras met lijnvormig, iets blauwgroen blad dat in een ronde pol staat en sierlijk overhangt. De bladranden zijn vrij scherp. Uit het hart van de pol groeien stevige opstaande bloemstengels, ze dragen grote bloempluimen die heel zacht aanvoelen. De bloemstengels kunnen 2 meter hoog zijn, soms zelfs 3 meter! Het blad wordt gemiddeld 1-1,5 meter hoog en de hele graspol 1-1,5 meter breed. Het pampasgras groeit vanaf het voorjaar snel naar de volwassen grootte. Het kan even duren voordat een jonge plant een grote bos blad heeft en veel bloempluimen draagt, dit is gemiddeld drie jaar. Plant je een kleine plant dan kan de bloei een jaar op zich laten wachten. Pampasgras heeft een lange levensduur: het gaat lang mee in de tuin.


Welke soorten pampasgras zijn er?

Pampasgras (Cortaderia selloana ‘Evita’)Pampasgras (Cortaderia selloana ‘Evita’)

Pampasgras (Cortaderia selloana ‘Evita’)

De Cortaderia selloana ‘Evita’ is een pampasgras met zeer dichte zilverwitte pluimen. Hij wordt maximaal 150 cm hoog.


Pampasgras (Cortaderia selloana 'Pumila')Pampasgras (Cortaderia selloana 'Pumila')

Pampasgras (Cortaderia selloana 'Pumila')

De Cortaderia selloana 'Pumila' is een dwerg pampasgras met zilverwitte, wat meer open pluimen die ongeveer 125 cm hoog wordt.


Roze pampasgras (Cortaderia selloana 'Rosea')

De Cortaderia selloana 'Rosea' valt op door de grote, roze pluimen. De hoogte is meestal zo rond 150 cm.


Pampasgras


Is pampasgras giftig?

Nee, pampasgras is niet giftig.


Komen er bloemen aan pampasgras?

Ja, er komen grote bloempluimen aan pampasgras, de pluimen zijn ovaal van vorm en worden 45 tot 90 cm lang. Cortaderia selloana is een tweehuizige plant, dit houdt in dat er mannelijke en vrouwelijke planten zijn. De grootste en mooiste bloempluimen komen aan de vrouwelijke planten. Het pampasgras dat je koopt is daarom een vrouwelijke plant. De pluimen zitten vol met zaden, pampasgras kan zichzelf uitzaaien.

Wat is de bloeitijd van pampasgras?

De pluimen van pampasgras verschijnen in augustus-oktober en blijven tot aan het eind van de winter mooi.

Wat te doen als je pampasgras is uitgebloeid?

Als je pampasgras is uitgebloeid, hoef je niets te doen. De pluimen blijven nog heel lang mooi. Je kunt wel enkele bloemstengels afknippen als je de pluimen wilt drogen. Volgende zomer verschijnen er vanzelf weer nieuwe.


Gedroogde pampasgras pluimen als decoratie

De trendy pampasgras pluimen zie je in allerlei hippe interieurs als decoratie. De pluimen zijn gedroogd en blijven erg lang mooi. Gedroogde pampasgraspluimen kunnen zelfs een paar jaar meegaan. Soms zijn ze als droogbloem ook geverfd in onder andere wit, zwart en bruin. Een paar stengels in een grote vaas geven al veel effect. Zet de pluimen van het pampasgras niet in de volle zon en ook liever niet op een vochtige plek. Het gedroogde pampasgras heeft geen water nodig, zet de stelen in een droge vaas. De pluimen blijven extra lang mooi als je er een laagje haarlak op spuit. Bespuit de pampasgras pluim op een afstandje van ongeveer 25 cm rondom. Breng de pluimen af en toe naar buiten en schud ze voorzichtig uit om het stof te verwijderen. Je kunt er daarna opnieuw een laagje haarlak op spuiten, dit voorkomt uitvallen van de pampaspluimen.

Hoe kan je zelf pampasgras pluimen drogen?

Heb je pampasgras in je tuin? Dan kun je de pluimen zelf drogen. Knip de stelen op de gewenste lengte in de nazomer af, kies hiervoor een droge dag. Schud ze goed uit en hang de pluimen op de kop te drogen. Zorg voor een warme en droge plek en lucht regelmatig. Als de stengels helemaal hard en droog aanvoelen, zijn de pluimen klaar om binnen neer te zetten, dit is meestal na twee of drie weken. Schud de pluimen goed uit voor je ze naar binnen haalt, of blaas er licht op met een föhn zodat de meeste losse pluisje buiten weg kunnen waaien.

Pampasgras pluimen in een vaasPampasgras pluimen in een vaas

Welke standplaats is ideaal voor pampasgras?

De beste standplaats voor pampasgras is de volle zon. Lichte schaduw wordt ook verdragen, maar een warm en zonnig plekje heeft de voorkeur, want daar zal dit siergras het rijkst bloeien. Pampasgras kan aardig goed tegen wind, ook zeewind. Het gras heeft stevige stengels, maar we raden je toch aan om dit siergras een beetje beschut te plaatsten. Bij een harde wind kunnen de pluimen namelijk om knakken. Pampasgras groeit het liefst in voedzame, kalkrijke grond die het water goed doorlaat maar niet al te droog is.

Kan pampasgras in een pot groeien?

Ja, pampasgras kan prima in een pot groeien. In een pot blijft dit gras meestal wat kleiner. Kies een ruime pot van minimaal 50 cm in doorsnede, liefst nog groter. Cortaderia selloana 'Pumila' kan ook in een iets kleinere pot groeien. De pot moet gaten in de bodem hebben en bij voorkeur iets verhoogd staan, zodat het water goed kan weglopen. Gebruik verse potgrond en zorg van het voorjaar tot in de herfst voor voldoende water.


Is pampasgras winterhard?

Pampasgras is winterhard tot ongeveer -15 °C. Als het erg koud wordt in de winter dan kun je het pampasgras beschermen door er een grote hoop afgevallen blad, stro of dennentakken overheen te gooien. Omdat je het pampasgras pas in het voorjaar afknipt, beschermt het oude blad de plant ook. Je kunt de bladeren voor de winter bij elkaar binden, zo komt er minder water in het hart van de plant. Een jonge plant is gevoeliger voor vorst en heeft de eerste jaren winterbescherming nodig bij een strenge winter.


Is pampasgras groenblijvend in de winter?

Ja, pampasgras voor de tuin is een groenblijvende vaste plant. In strenge winters wordt het blad echter toch vaak bruin.


Pampasgras planten: wanneer en hoe?

Pampasgras kun je het best in het voorjaar planten. Graaf een ruim plantgat dat twee keer zo breed is als de kluit en net zo diep als de hoogte van de kluit. Verbeter de uitgegraven grond met compost of bladaarde. Dompel de kluit met pot en al eerst in een emmer water, verwijder de pot en zet het pampasgras dan in het plantgat. De bovenkant van de wortelkluit moet gelijk komen met het grondniveau. Vul het plantgat met de uitgegraven aarde, druk goed aan en geef ruim water. Omdat het pampasgras op den duur een grote plant wordt, raden we je aan om een plantafstand van 1 meter aan te houden.


Hoe moet je pampasgras verzorgen?

Pampasgras kan goed tegen tijdelijke droogte, maar als het lang warm en droog is, wil dit grote siergras wel extra water. Zeker nog jonge planten hebben extra water nodig om goed te kunnen groeien. Geef liever veel water in één keer, zodat het goed bij de wortels komt. Een pampasgras in pot heeft meer water nodig, de aarde in een pot droogt sneller uit. Laat de potgrond nooit helemaal uitdrogen in de zomer. Te natte grond is echter ook niet goed want dan kunnen de wortels van pampasgras gaan rotten. Je kunt pampasgras 1 x per jaar bemesten in het vroege voorjaar. Gebruik hiervoor organische mestkorrels of speciale mest voor siergrassen. Strooi in het voorjaar ook een laag compost rond de voet van de plant.

Voor je pampasgras


Snoeien van pampasgras

Je moet pampasgras snoeien om in het voorjaar de dode bladeren en stengels te verwijderen. Zo komt er weer ruimte voor nieuwe groei. Pampasgras snoei je 1 x per jaar in het vroege voorjaar (eind februari-begin maart). Heb je net een nieuwe plant gekocht in het voorjaar? Dan is de plant waarschijnlijk al afgeknipt door de kweker. Snoei niet voor de winter, de bos blad beschermt de wortels van je pampasgras namelijk tegen regen en kou. Na het snoeien zal het pampasgras vanuit de wortels weer uitlopen en verschijnen er al snel nieuwe sprietjes. Het siergras zal in de zomer alweer bloeien. 

Je snoeit pampasgras door de hele plant ongeveer 20-40 cm boven de grond af te knippen met een snoeischaar of heggenschaar. Haal ook dode bladeren uit het hart van de plant, het is handig om na het snoeien met een hark de graspol schoon te ‘kammen’. Zo geef je pampasgras een goede start. Gebruik bij het snoeien stevige tuinhandschoenen, want het blad kan scherp zijn.

Lees meer over het snoeien van pampasgras in onze blog: pampasgras snoeien.


Pampasgras verplaatsen of verplanten?

Pampasgras is goed te verplaatsen of verplanten, maar een plant die al jaren op dezelfde plek staat, krijg je lastig uit de grond. Je kunt een nog jonge pampasgras plant vaak wel goed opgraven en verplaatsen. De beste tijd hiervoor is het voorjaar (maart-april). Graaf de wortelkluit zo ruim mogelijk uit, schud de aarde er voorzichtig af en graaf de wortelkluit op de nieuwe plek weer in. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau. Geef ruim water om de plant op zijn nieuwe plek een goede start te geven.


Pampasgras (Cortaderia selloana)Pampasgras (Cortaderia selloana)

Hoe kun je pampasgras stekken of vermeerderen?

Pampasgras kun je vermeerderen door een stukje van de wortelkluit af te halen. Dit heet geen stekken maar delen of scheuren. Je splitst het gras in meerdere delen. De beste tijd om je pampasgras te delen is het voorjaar (april). Hiervoor kun je bij een al wat grotere pol pampasgras een paar stukken van de wortelkluit los steken, laat de plant echter wel in de grond. Gebruik hiervoor een scherpe spade. Op het vlak waar je de wortels hebt doorgestoken, gaat de plant nu nieuwe wortels vormen. Geef extra water, zo zal de plant voldoende worteltjes gaan maken. Graaf de los gestoken delen in het najaar op en plant ze dan opnieuw. Dankzij de jonge worteltjes zal het pampasgras nu beter aanslaan op zijn nieuwe plek. Draag ook hierbij stevige tuinhandschoenen, het blad is namelijk scherp.


Wat is er aan de hand met mijn pampasgras?

Wordt je pampasgras geel?

Als het blad van je pampasgras geel wordt dan kan de plant te nat of te droog staan. Controleer de vochtigheid van de grond en pas je watergift aan. Het is normaal dat het blad van je pampasgras in de winter geel kleurt. Het blad sterft dan af, maar volgend voorjaar verschijnt er vanuit de wortels weer nieuw blad.

Worden de stengels van je pampasgras zacht?

Als de stengels van je pampasgras zacht worden en hierdoor ombuigen dan staat de plant waarschijnlijk te nat. De wortels en de stengels kunnen door te veel vocht gaan rotten. Zorg voor een goede drainage van de grond, soms kan het helpen als je het pampasgras in een verhoogd vak plant, het water loopt dan beter weg.

Bloeit je pampasgras niet?

Als je pampasgras niet bloeit dan staat het siergras misschien niet op de juiste plek. Het gras heeft toch flink wat zon nodig om goed te kunnen bloeien. Ook na een droge zomer kan het voorkomen dat je pampasgras niet bloeit, geef de plant daarom extra water in droge perioden. Is jouw pampasgras nog jong? Dan is het normaal dat de bloei even op zich laat wachten, volgend jaar gaat de plant waarschijnlijk wel bloeien.

Wordt je pampasgras kaal in de kern?

Na enkele jaren, meestal een jaar of 3, zal je zien dat er in het midden van je pampasgras minder blad wordt gevormd. Je kunt dan een kale plek in de kern van de plant krijgen, deze zie je vooral goed na het snoeien. Je kunt hier niets aan doen, dit is hoe de plant groeit. Het enige dat je wel kan doen is delen van de pol en daarmee het kale stuk verwijderen.

 

Symptoom pampasgras Oorzaak Wat te doen
Pampasgras wordt geel Te droog of te nat Vochtigheid van de grond controleren, watergift aanpassen
Zachte bloemstengels Te nat Zorgen voor drainage
Geen bloei Te weinig zon, te droog Zonnig plaatsen, water geven in droge perioden
Kale kern Natuurlijk proces Delen

Pampasgras bij jou thuis

Deel jouw pampasgras met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top