Laden..
Olifantenpoot (Beaucarnea)

Olifantenpoot (Beaucarnea)

De olifantenpoot kun je heel makkelijk herkennen aan de ronde verdikking onderaan de stam. De hele stam krijgt hierdoor de vorm van de poot van een olifant, vandaar de leuke naam. Bovenaan de dikke stam zit een elegante toef van smalle bladeren, de olifantspoot lijkt hierdoor wel wat op een palmboompje. Deze aparte kamerplant heeft een grote sierwaarde en vormt een opvallend accent in een zonnige kamer.

Omdat de olifantenpoot water opslaat in zijn stam kan hij lang zonder water. Hierdoor is hij heel makkelijk te verzorgen. Het enige dat deze ijzersterke groene kamergenoot vraagt is voldoende licht. Ideaal dus voor je huiskamer, een studentenkamer en ook voor een kantoor. Of geef een olifantspoot cadeau bij een housewarming! De nieuwe eigenaar zal er weinig aandacht aan hoeven te besteden, maar kan wel volop genieten van deze grote kamerplant met z’n stoere stam en sierlijke bos bladeren.

De olifantenpoot, olifantspoot, olifantpoot, olifantsvoet of Ponytail palm heet officieel Beaucarnea. De plant hoort bij de Asparagaceae, hij is zelfs een ver familielid van de asperge. Er zijn ongeveer tien soorten bekend, als kamerplant wordt alleen Beaucarnea recurvata gekweekt. Van deze soort zijn enkele mooie cultivars verkrijgbaar, ze lijken erg op elkaar. De Beaucarnea is een succulent (vetplant) en groeit in de droge, woestijnlandschappen van Centraal America, waaronder Mexico.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De olifantenpoot in het kort

Soorten:

10 soorten

Bekendste soorten:

Beaucarnea 'Maya Palm', Beaucarnea recurvata, Beaucarnea recurvata 'Nolina'

Bloeiend:

Alleen in oorspronkelijke leefomgeving

Standplaats:

Indirect licht

Water geven:

Weinig, 1x per twee weken, langere tijd laten uitdrogen

Giftig:

Nee

Stekken:

Nee

Kenmerken:

Tropische plant, makkelijke plant, grote plant, succulent, bonsai


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de olifantenpoot?

De Beaucarnea is een kleine tropische boom die heel oud kan worden. De lengte van de stam kan in de natuur wel ruim zes meter zijn, in de huiskamer kan deze plant 1,5 meter hoog worden. De stam is meestal maximaal 120 cm lang als je de Olifantenpoot koopt. De Olifantspoot groeit met een dikke stam die vlak boven de grond verdikt is. De knolvormige voet dient als waterreservoir. Soms groeien er vanuit de dikke voet meerdere stammen omhoog of is de stam van je olifantenvoet bovenin vertakt. Bovenaan de stam staat een flinke bos smalle bladeren, die sierlijk naar beneden hangen en vaak iets krullen. De bladeren kunnen wel een meter lang worden. De Olifanten poot plant groeit vrij langzaam, de stam zal nauwelijks dikker en langer worden in een huiskamer. Koop daarom meteen de maat die je wilt voor je interieur. De Beaucarnea kan ook als bonsai groeien.


Welke soorten olifantenpoot zijn er?

Olifantenpoot (Beaucarnea 'Maya Palm')Olifantenpoot (Beaucarnea 'Maya Palm')

Olifantenpoot (Beaucarnea 'Maya Palm')

De Beaucarnea 'Maya Palm' heeft een iets slankere stam en een flinke bos smalle bladeren.


Olifantenpoot (Beaucarnea recurvata)Olifantenpoot (Beaucarnea recurvata)

Olifantenpoot (Beaucarnea recurvata)

De Beaucarnea recurvata is de gewone soort met een enkele of vertakte stam en een sierlijke bos smalle bladeren.


Olifantenpoot (Beaucarnea recurvata ‘Nolina’)

De Beaucarnea recurvata ‘Nolina’ heeft een dikke stam met zeer smalle bladeren, wordt ook op een korte stam aangeboden.


Olifantenpoot


Is de olifantenpoot giftig?

Nee, de Olifantenpoot is niet giftig. De Beaucarnea is niet giftig voor katten, en ook helemaal veilig voor andere huisdieren en voor kinderen. De Olifantenpoot is echter niet geschikt om te eten, dus we raden je toch aan om deze plant buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden.


Komen er bloemen aan de olifantenpoot?

Bij een Olifantenpoot verschijnen er in de huiskamer geen bloemen. In de natuur verschijnen kleine witte bloemen in pluimen.


Welke standplaats is ideaal voor de olifantenpoot?

De olifantenpoot groeit het best op een plek waar veel indirect zonlicht is. Een Beaucarnea staat graag op een lichte plek waar minimaal 5 uur direct zonlicht is. Bijvoorbeeld op 2-3 meter afstand van een raam op het zuiden of dicht bij een raam op het westen. Een raam op het noorden is helaas niet geschikt, hier krijgt je Beaucarnea te weinig licht. Zet je olifantspoot niet in het directe zonlicht, hierdoor kunen de bladeren verbranden.

De Olifantenpoot groeit prima bij normale kamertemperaturen maar kan ook wat koeler staan. Een Beaucarnea houdt echter niet van tocht. De luchtvochtigheid mag laag zijn.

Kan een olifantenpoot ook buiten?

Ja, een kamerplant olifantenpoot kan in de zomer buiten staan, jouw Beaucarnea zal het buiten zeker naar zijn zin hebben. Zorg er wel voor dat de plant ’s middags niet in de felle zon staat, want dan kan het blad verbranden. Buiten heeft een olifantenpoot wel wat meer water nodig, vooral tijdens warme dagen. Deze tropische planten houden niet van kou en gaan liever naar binnen als het kouder wordt dan 10 °C. Ze kunnen beslist niet tegen vorst, zet jouw olifantenpoot dus wel ruim op tijd weer binnen.

OlifantenpootOlifantenpoot

Hoe moet je de olifantenpoot verzorgen?

Water geven

Een Beaucarnea heeft weinig water nodig. Gemiddeld is 1 x per twee weken gieten voldoende. Geef je olifantenpoot pas weer water als de grond wat langere tijd droog aanvoelt. Omdat hij een voorraadje water in zijn stam opslaat, voelt de grond meestal al snel weer droog aan. Laat de grond nu ook weer niet helemaal uitdrogen, onderin de pot mag de grond nog wel iets vochtig zijn.

Hoeveel water jouw olifantenpoot nodig heeft hangt af van de standplaats en de grootte van je plant. Controleer de vochtigheid van de potgrond door je vinger ver in de grond te steken, of gebruik een vochtmeter. Zo kun je bepalen of de grond onderin de pot ook al droog is, of juist nog te nat. Er mag zeker geen water onderin de pot blijven staan, hierdoor kunnen de wortels gaan rotten, de stam wordt dan zelfs onderaan zacht. Geef je olifantenpoot dus liever wat te weinig dan te veel water. In de winterperiode is de plant in rust en kun je nog minder water geven. Geef in de winter gemiddeld 1 x per maand water, je Beaucarnea mag in de winter dus meerdere weken droog staan.

Sproeien

Omdat de olifantenpoot goed tegen droge lucht kan, is sproeien niet beslist nodig. De luchtvochtigheid in je kamer is prima voor de Beaucarnea. Je kunt de bladeren wel besproeien om op deze manier stof te verwijderen.

Voeding

Een olifantenpoot heeft weinig voeding nodig. Geef 1 x per maand ongeveer de helft van de dosering die op de verpakking staat aangegeven. Beslist niet te veel, want dit kan schadelijk zijn voor jouw plant. Universele voeding voor kamerplanten is prima geschikt voor een Beaucarnea. Geef de olifantenpoot alleen voeding in de lente en de zomer. In de herfst en winter heeft deze plant geen kamerplantenvoeding nodig omdat hij dan in rust is.

Moet je de olifantenpoot snoeien of bijknippen?

Je hoeft een olifantenpoot niet beslist te snoeien. Soms worden de onderste bladeren bruin, dit is een normaal proces. Trek de bruine bladeren voorzichtig naar beneden tot ze loslaten, of snijd ze dicht bij de stam af met een scherp mes. Bruine punten aan het blad kun je gerust afknippen.

Als jouw olifantenpoot te groot wordt dan kun je bovenaan een stukje van de stam afzagen. Dit is echter wel een rigoureuze ingreep en je plant wordt er meestal niet mooier van. Zaag nooit onderaan in het verdikte deel van de stam. Wil je toch snoeien doe dit dan in het voorjaar omdat de Beaucarnea dan meer kracht heeft om bovenaan de stam opnieuw uit te lopen. Zet de afgezaagde plant op een warme en lichte plek en doe een doorzichtig plastic zakje om de afgezaagde stam. Zo blijft de luchtvochtigheid daar hoog en help je de plant bij het opnieuw uitlopen. Geef heel weinig water tot je weer groei ziet.

Wanneer en hoe moet je de olifantenpoot oppotten en verpotten?

Verpot je Beaucarnea direct na aanschaf in een iets grotere pot als hij in een kleine kweekpot staat. Vul de ruimte in de pot op met universele potgrond voor kamerplanten of met cactusgrond, druk langs de randen goed aan met je vingers. De vroege lente is de beste tijd om je Beaucarnea te verpotten.

Omdat een olifantenpoot langzaam groeit, is 1 x in de vijf jaar verpotten meestal voldoende. Gebruik een pot die 10% groter is dan de oude pot. Kies wel een zware pot, om te voorkomen dat een grote olifantenpoot omvalt. Een brede pot is beter dan een diepe pot omdat je in een ondiepe pot de vochtigheid van de grond makkelijker kunt controleren. Zorg altijd voor een goede drainage van de pot, er mag geen water onderin blijven staan. Daarom is een pot met gaten in de bodem het best. Gebruik bij het verpotten van je Beaucarnea universele potgrond voor kamerplanten of cactusgrond. Ga voorzichtig te werk bij het verpotten, de wortels zijn namelijk best kwetsbaar.

Gaat het om een grote plant die je eigenlijk niet meer kunt verpotten? Dan kun je ervoor kiezen om alleen de bovenlaag van de potgrond te vervangen.

Verpotten doe je het best in het voorjaar. Na het verpotten hoef je ongeveer twee maanden geen voeding te geven omdat er zo lang nog voldoende voeding in de potgrond zit.

Voor je olfiantenpoot


Hoe kun je de olifantenpoot stekken?

De Olifantspoot kun je niet zo eenvoudig vermeerderen door stekken. Dit komt door de dikke stam. Het vermeerderen kun je daarom beter overlaten aan professionele kwekers. Zie je een jong scheutje bovenin de kroon verschijnen? Dan kun je toch proberen om dit scheutje te stekken. Breek het stekje voorzichtig van de moederplant af en kweek het verder op in een verwarmd kamerkasje.


Wat is er aan de hand met mijn olifantenpoot?

Krijgt je olifantspoot bruine punten?

Krijgt je olifantenpoot bruine punten aan zijn bladeren dan is te veel water waarschijnlijk de oorzaak. Controleer de vochtigheid van de grond en pas je watergift aan. Lelijke bruine punten aan de bladeren van je Beaucarnea kun je afknippen.

Verliest je olifantspoot bladeren?

Als je Olifantspoot zijn bladeren verliest geef je waarschijnlijk te veel water. In te natte grond kan wortelrot ontstaan, de onderkant van de stam kan zelfs gaan rotten. Vaak zie je eerst bruine punten aan de bladeren komen. Zie je bij een Beaucarnea dode bladeren aan de onderkant, dan kun je die gewoon afknippen of naar beneden toe lostrekken. Zo krijgt hij weer meer energie om te groeien. Het is trouwens een normaal proces dat er af en toe onderaan een blad dood gaat en afvalt. Bovenin komen weer nieuwe bladeren aan je olifantenpoot. Groeit de plant niet meer? dan staat hij waarschijnlijk te donker.

Beestjes in je olifantspoot?

De olifantenpoot is niet gevoelig voor aantasting door beestjes, heel soms komt er wolluis voor op de bladeren. Vaak staat je plant dan op de tocht. Was de luizen van de bladeren met een natte doek. Je kunt ze ook op een andere manier bestrijden, lees daarvoor eens onze blogs over trips, bladluis, spint en wolluis.

Symptoom Oorzaak Wat te doen
Bruine punten Te veel water Vochtigheid grond controleren, minder water geven
Bladverlies Te veel water Vochtigheid grond controleren, minder water geven

De olifantenpoot bij jou thuis

Deel jouw olifantenpoot met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top