Laden..
Nestvaren

Nestvaren (Asplenium nidus / antiquum)

De nestvaren (Asplenium) heeft lange, leerachtige bladeren die appelgroen van kleur zijn en prachtig glanzen. De bladeren hebben vaak een iets gegolfde rand, wat het blad lekker speels maakt. De meeste varens hebben geveerd blad, welke uit meerdere deelblaadjes bestaat. Maar de bladeren van de nestvaren hebben een gladde rand en bestaat uit één deel.

De nestvaren is een tropische soort onder de varens en is alleen geschikt als kamerplant omdat deze varen echt niet van winterse kou houdt. Deze varens zijn binnen wel heel makkelijk te verzorgen. Omdat de nestvaren van een hoge luchtvochtigheid houdt, is het een perfecte badkamerplant. De nestvaren heeft goede luchtzuiverende eigenschappen.

De nestvaren wordt ook wel vogelnestvaren en streepvaren genoemd. Er zijn ongeveer 700 soorten Asplenium bekend, ze horen bij de streepvarenfamilie (Aspleniaceae). De nestvaren valt onder de tropische varen soorten die oorspronkelijk in de vochtige regenwouden van Afrika, Australië en Azië groeien.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De nestvaren in het kort

Bekendste soorten:

Asplenium antiquum, Asplenium nidus

Bloeiend:

Nee

Standplaats:

Indirect zonlicht

Water geven:

Vrij veel, altijd licht vochtig houden

Giftig:

Nee

Stekken:

Vermeerderen door delen

Kenmerken:

Luchtzuiverende plant, tropische plant, groene plant


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de nestvaren?

De nestvaren groeit met stelen uit een wortelstok (rizoom). Deze tropische varens groeien in de natuur vaak in bomen of op rotsen en vormen luchtwortels. De lange, smalle bladeren groeien als een trechter of rozet uit de wortelstok, op den duur met een iets open hart dat wel wat op een vogelnestje lijkt. Uit het hart groeien de nieuwe bladeren, ze zijn helemaal opgekruld en ontrollen zich langzaam. De bladrand of het hele blad is gegolfd en heeft een opvallende, vaak donker gekleurde hoofdnerf in het midden. Bij oudere bladeren zie je aan de onderkant bruine streepjes, dit zijn de sporen. De nestvaren wordt gemiddeld 50-75 cm groot.


Welke nestvaren soorten zijn er?

Japanse nestvaren (Asplenium antiquum)Japanse nestvaren (Asplenium antiquum)

Japanse nestvaren (Asplenium antiquum)

De Asplenium antiquum heeft gladde, licht groene bladeren die iets gegolfd zijn.

Japanse nestvaren (Asplenium antiquum 'Osaka')Japanse nestvaren (Asplenium antiquum 'Osaka')

Nestvaren (Asplenium antiquum 'Osaka')

De Asplenium antiquum 'Osaka' heeft ook gladde, licht groene bladeren, maar met een sterk gegolfde rand.


Nestvaren (Asplenium nidus)Nestvaren (Asplenium nidus)

Nestvaren (Asplenium nidus)

De Asplenium nidus heeft groot, lichtgroen blad met een sierlijk gegolfde rand, de hoofdnerf is zwartbruin.


Nestvaren (Asplenium nidus 'Crispy Wave')Nestvaren (Asplenium nidus 'Crispy Wave')

Nestvaren (Asplenium nidus 'Crispy Wave')

De Asplenium nidus 'Crispy Wave' heeft vrij korte, helemaal groene bladeren die sterk gekruld en gegolfd zijn.


Nestvaren (Asplenium nidus 'Fimbriatum')

De Asplenium nidus 'Fimbriatum' heeft glanzend groen blad, bij deze varen is deze wel ingesneden. De hoofdnerf is bruin.


Nestvaren


Is de nestvaren giftig?

Nee, de nestvaren is niet giftig.


Komen er bloemen aan de nestvaren?

Nee, er komen geen bloemen aan de nestvaren. Alle varens bloeien niet, dit is omdat ze zich niet voortplanten via zaden maar via sporen. De sporen zitten in kleine hoopjes aan de onderkant van het blad.


Welke standplaats is ideaal voor de nestvaren?

De nestvaren groeit binnen graag op een plek waar veel indirect zonlicht is, of op een plek in de halfschaduw. Zet je varen niet in het directe zonlicht, hierdoor kunen de bladeren verbranden. Maar deze varen kan meer zonlicht verdragen dan de meeste andere kamervarens. Een goede plek is op 4 meter afstand van een raam op het zuiden. Of ongeveer 2 meter van een raam op het westen of het oosten en direct voor een raam op het noorden. De Asplenium kan ook in de halfschaduw groeien, maar deze varen heeft wel graag 3-5 uur zonlicht per dag, liefst ’s morgens of aan het eind van de dag. Gefilterd licht voor minimaal 5 uur per dag is ook prima voor de nestvaren.

De Asplenium als kamerplant groeit binnen prima bij normale kamertemperaturen met een minimum van 10 °C. Een hoge luchtvochtigheid wordt op prijs gesteld, de droge lucht in de winterperiode vindt hij toch wat minder fijn, daarom raden we je aan zeker in de winter regelmatig te sproeien met een plantenspuit of een luchtbevochtiger te gebruiken.


Hoe moet je de nestvaren verzorgen?

Water geven

De Asplenium groeit graag in een licht vochtige aarde, je kunt deze varen dus vrij veel water geven. Gemiddeld is 2 x per week water geven voldoende in de zomer en 1 x per week in de winter. Giet het liefst direct op de aarde, aan de zijkant van de pot, en niet in het hart van je nestvaren. Als dit te lang nat blijft dan kan je varen daar namelijk kaal worden. De grond mag constant licht vochtig blijven, maar kan zeker niet te nat zijn, zorg er altijd voor dat het water uit de pot kan lopen. Laat het water niet in een schotel staan, in te natte grond kunnen de wortels van je Asplenium gaan rotten.

Je kunt weer gieten als de bovenkant van de aarde iets is opgedroogd. Hoeveel water jouw varen nodig heeft, hangt af van de potmaat, de temperatuur en de standplaats. Je kunt de vochtigheid van de grond controleren met een vochtmeter of door je vinger diep in de pot te steken. Is de potgrond na drie dagen nog erg nat? Geef dan minder water. Vind je de grond juist al snel droog, dan heeft de Asplenium meer water nodig.

Geef je nestvaren het liefst regenwater, dit bevat namelijk minder kalk en deze varen houdt helemaal niet van kalk. Je kunt kraanwater ontkalken door het eerst te koken en dan af te laten koelen. Laat het water altijd eerst op kamertemperatuur komen voor je het aan je varen geeft.

Sproeien

De bladeren van je Asplenium houden erg van een hoge luchtvochtigheid, een sproeibeurt vindt hij dus heerlijk. We raden je aan om de nestvaren regelmatig met een fijne nevel uit de plantenspuit te besproeien. Het liefst minstens 1 x in de week en in de winter graag nog wat vaker. Door te sproeien verwijder je meteen stof van de bladeren en kun je weer optimaal genieten van de mooie, glanzende bladeren. Gebruik voor het sproeien het liefst regenwater uit de regenton of ontkalkt water. Laat het water eerst even op kamertemperatuur komen voor je gaat sproeien.

Voeding

De Asplenium krijgt graag wat voeding om goed te kunnen groeien. Bemest je varen van april tot september door 2 x in de maand universele kamerplantenvoeding voor groene planten in het water te doen. We raden je aan om de helft van de aangeraden dosering te gebruiken. Je vindt de dosering op de verpakking. Geef niet te veel voeding want dit kan schadelijk zijn voor je plant. In de herfst en winter is je varen in rust, voeding is dan niet nodig.

Moet je de nestvaren snoeien of bijknippen?

Het is niet nodig om de nestvaren te snoeien, maar als er lelijke bladeren aan je plant zitten, dan kan je deze gerust wegknippen. Vanuit het hart komen snel weer nieuwe bladeren.

Wanneer en hoe moet je de nestvaren oppotten en verpotten?

De Asplenium groeit gemiddeld snel als kamerplant, we raden je aan de plant om de twee tot drie jaar te verpotten. Deze varen heeft niet zo’n grote pot nodig, gebruik een pot die ongeveer 10% groter is dan de oude pot. Hoe groter de nieuwe pot des te groter zal je plant worden! Kies het liefst een pot met gaten in de bodem, zo kan het water goed weglopen. Schud de oude aarde zoveel mogelijk van de wortels af en vul aan met speciale potgrond voor varens of universele potgrond. De vroege lente is de beste tijd om je nestvaren te verpotten. Dit is het begin van het groeiseizoen en dan herstelt de plant het snelst. Bovendien kan hij dan direct gebruik maken van zijn extra ruimte.

Voor je nestvaren


Hoe kun je de nestvaren stekken of vermeerderen?

Varens kun je niet stekken, maar wel eenvoudig vermeerderen door de plant te delen. De nestvaren wordt steeds breder. Als je de plant wil gaan verpotten of verplanten, dan kun je de wortelkluit voorzichtig in twee of drie stukken splitsen. Elk deel moet flink wat wortels en ook een paar bladeren hebben. De losgescheurde plantdelen kun je vervolgens in een eigen pot zetten. De beste tijd om je nestvaren te delen is in het voorjaar.


Wat is er aan de hand met mijn nestvaren?

Krijgt je nestvaren bruine bladeren?

Als je nestvaren bruine bladeren krijgt dan komt dit meestal door te natte grond. Controleer de vochtigheid van de grond, laat de aarde goed drogen en geef vervolgens minder water. Geef je varen geen koud water, hierdoor kan de nestvaren ook bruin blad krijgen. Let daarnaast op de hoeveelheid voeding, geef je varen zeker niet te veel. Bij een te droge lucht worden bij de nestvaren vooral de bladranden bruin.

Krijgt je nestvaren bruine strepen onderaan het blad?

Geen zorgen, je hebt geen invasie van ongedierte. Dit zijn de sporen van de varen, waarmee hij zich voortplant. Dit is dus volkomen normaal, je kunt ze gewoon laten zitten.

Krijgt je nestvaren gele bladeren?

Als je nestvaren gele bladeren krijgt dan staat hij waarschijnlijk te donker. Ook te fel zonlicht kan de oorzaak zijn, de bladeren verbranden dan door het felle licht en worden daardoor geel.

Krijgt je nestvaren gerimpelde bladeren?

Als je nestvaren gerimpelde of gekreukelde bladeren krijgt dan is de lucht waarschijnlijk te droog. Het kan ook zijn dat de potgrond veel te droog is, controleer daarom de vochtigheid van de grond.

 

Symptoom nestvaren Oorzaak Wat te doen
Bruin blad Te nat, te veel voeding, te droge lucht Minder water geven, minder voeding geven, luchtvochtigheid verhogen
Bruine strepen Sporen Dit is normaal, niets doen
Geel blad Te donker, te fel zonlicht Lichter plaatsen, uit de felle zon houden
Gerimpelde bladeren Te droog, te droge lucht Meer water geven, luchtvochtigheid verhogen

De nestvaren bij jou thuis

Deel jouw nestvaren met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top