Moerbei (Morus)
De moerbei is een boom met grillige takken, groot blad en eetbare vruchtjes. Deze charmante boom is een aanwinst voor je tuin door zijn sierlijke uiterlijk, maar zeker ook vanwege de zeer gezonde vruchten. Ze bevatten onder andere vitaminen, mineralen en antioxidanten, eigenlijk een soort superfood dat je zelf in je tuin kunt kweken! Ook als dakboom is de moerbei populair, met zijn grote bladeren vormt hij een natuurlijke parasol boven je terras. De dwergvormen met extra sappige vruchten zijn bijzonder op je balkon of (dak)terras.
De kleine vruchten van de moerbeiboom lijken op een framboos of een braam, ze smaken flauw tot licht zoet, een beetje honingachtig. Moerbeivruchtjes zijn vooral lekker om te verwerken tot jam en gelei. De moerbeien zijn ook goed te drogen, zo kun je ze bijvoorbeeld aan muesli toevoegen. In de winkel worden gedroogde moerbei bessen aangeboden onder de naam ‘mulberries’. De tuinvogels zijn trouwens ook dol op de moerbei vruchtjes, zo is de moerbei dus ook een voedselboom voor de vogels in je tuin. De witte moerbei was vroeger in China belangrijk bij de productie van zijde, de zijderupsen kregen de bladeren te eten.
De moerbei heet officieel Morus en hoort bij de moerbeifamilie (Moraceae), er zijn meer dan 14 soorten bekend. De meeste soorten groeien oorspronkelijk in Azië, Afrika en Noord-Amerika. Voor de tuin worden vooral de witte moerbei, de zwarte moerbei en de dwergmoerbei gekozen.