Laden..
Moerbei (Morus)

Moerbei (Morus)

De moerbei is een boom met grillige takken, groot blad en eetbare vruchtjes. Deze charmante boom is een aanwinst voor je tuin door zijn sierlijke uiterlijk, maar zeker ook vanwege de zeer gezonde vruchten. Ze bevatten onder andere vitaminen, mineralen en antioxidanten, eigenlijk een soort superfood dat je zelf in je tuin kunt kweken! Ook als dakboom is de moerbei populair, met zijn grote bladeren vormt hij een natuurlijke parasol boven je terras. De dwergvormen met extra sappige vruchten zijn bijzonder op je balkon of (dak)terras.

De kleine vruchten van de moerbeiboom lijken op een framboos of een braam, ze smaken flauw tot licht zoet, een beetje honingachtig. Moerbeivruchtjes zijn vooral lekker om te verwerken tot jam en gelei. De moerbeien zijn ook goed te drogen, zo kun je ze bijvoorbeeld aan muesli toevoegen. In de winkel worden gedroogde moerbei bessen aangeboden onder de naam ‘mulberries’. De tuinvogels zijn trouwens ook dol op de moerbei vruchtjes, zo is de moerbei dus ook een voedselboom voor de vogels in je tuin. De witte moerbei was vroeger in China belangrijk bij de productie van zijde, de zijderupsen kregen de bladeren te eten.

De moerbei heet officieel Morus en hoort bij de moerbeifamilie (Moraceae), er zijn meer dan 14 soorten bekend. De meeste soorten groeien oorspronkelijk in Azië, Afrika en Noord-Amerika. Voor de tuin worden vooral de witte moerbei, de zwarte moerbei en de dwergmoerbei gekozen.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De moerbei in het kort

 

Soorten:

ruim 14 soorten

Bekendste soorten: 

Morus alba, Morus alba ‘Macrophylla’, Morus alba ‘Nana Issai’, Morus alba ‘Pendula’, Morus nigra, Morus rotundifolia

Bloeiend:

ja

Bloeitijd:

mei-juni

Standplaats:

volle zon

Giftig:

nee

Winterhard:

ja

Groenblijvend:

nee

Snoeien:

ja, in de zomer, herfst of vroege winter

Kenmerken:

boom, fruitboom


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de moerbei?

De moerbei is een middelgrote, bladverliezende boom met een brede kroon en hartvormig of meer handvormig blad. Het kan super groot worden, wel 20-25 cm. Het blad loopt pas in mei uit. De moerbei boom groeit gemiddeld en kan uiteindelijk na zo’n twintig jaar wel acht tot zelfs tien meter hoog worden. De kroon van een moerbeiboom wordt uiteindelijk ongeveer vijf tot zes meter breed, wel iets om rekening mee te houden dus. Je kunt de moerbei als hoogstam fruitboom kopen, als meerstammige boom en ook als dakboom. Of kies voor dwergvormen die lager blijven en extra lekkere vruchten krijgen, heerlijk om zo vers van je fruitboompje te snoepen.


Welke moerbei soorten voor de tuin zijn er?

Er zijn wel 14 soorten moerbeibomen die allemaal net iets andere vruchten geven, maar slechts een paar zijn geschikt voor in de tuin.

Witte moerbei - Morus albaWitte moerbei - Morus alba

Witte moerbei (Morus alba)

De Morus alba is een middelgrote boom met een grillige kroon en vrij groot, sierlijk ingesneden blad. De hoogte kan uiteindelijk 8-10 meter zijn. De takken dragen aromatische vruchten in wit tot rood. Er zijn enkele kleiner blijvende rassen voor de tuin: ‘Mulle’ is een dwergvorm tot 4 meter hoog die extra lekkere vruchten draagt. 'Nana Issai' is een kleine boom met een bolronde kroon tot ca. 3,5 meter hoog. 'Pendula' is een kleine boom met afhangende takken die zo'n 4 meter hoog wordt.

Wiitte moerbei - Morus alba 2Wiitte moerbei - Morus alba 2

Morus alba 'Macrophylla'

De Morus alba ‘Macrophylla’ is een tuinvorm met extra groot, handvormig blad dat wel tot 25 cm lang wordt. Deze moerbei wordt vaak gebruikt om een dakboom van te snoeien als natuurlijke parasol boven je terras.


Zwarte moerbei - Morus nigraZwarte moerbei - Morus nigra

Zwarte moerbei (Morus nigra)

Morus nigra is een middelgrote boom die meestal ongeveer 5 meter hoog wordt, op den duur mogelijk wat hoger maar de zwarte moerbei blijft wel kleiner dan de witte moerbei. De vruchten van deze soort kleuren donker rood en geven hardnekkige donkere vlekken.

Zwarte moerbei - Morus nigra 2Zwarte moerbei - Morus nigra 2

Morus rotundiloba ´Mojo Berry´

De Morus rotundiloba ‘Mojo Berry’ wordt ook´Matsunaga´genoemd, het is een dwergmoerbei van ongeveer 4 meter hoog. De zwarte vruchten zijn extra sappig. Deze moerbei krijgt bovendien al op jonge leeftijd veel vruchten. Kan goed in een ruime pot groeien. Onmisbaar als fruitboompje op je balkon of terras.


Is de moerbei giftig?

Nee, de moerbei is niet giftig voor mensen en dieren.


Komen er bloemen aan de moerbei?

Ja, er komen kleine, onopvallende groene bloemen aan de moerbei (katjes). Er zitten zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen aan de takken.

Wat is de bloeitijd van de moerbei?

De bloemen verschijnen in mei-juni.

Wat te doen als je moerbei is uitgebloeid?

Als je moerbei is uitgebloeid, hoef je niets te doen. Na de bloei beginnen de vruchtjes te rijpen, je kunt ze oogsten in augustus-september. Let er wel op dat de moerbeivruchten donkere vlekken achterlaten op tuinmeubels, bestrating en kleding. Die krijg je er niet zo makkelijk meer uit! Je kunt de moerbei dus beter niet in de buurt van het terras of een pad planten. Bij de witte moerbei Morus alba 'Fruitless' groeien geen vruchtjes, die kan dus wel bij het terras.


Welke standplaats is ideaal voor de moerbei?

De moerbei groeit het best op een warme, beschutte plek in de volle zon. Zorg voor voedselrijke, goed doorlatende grond.

Kan de moerbei in een pot?

De gewone moerbei wordt een vrij grote boom en kan niet in een pot groeien. De dwergmoerbei Morus rotundifolia ‘Mojo Berry’ kun je wel in een ruime pot zetten. Kies een ruime pot met gaten in de bodem zodat het water goed uit de pot kan lopen.

Moerbei - MorusMoerbei - Morus

Hoe lang gaat een moerbei mee?

Een moerbei kan op een geschikte plek heel lang mee gaan en wel meer dan honderd jaar oud worden. Kijk dus goed naar een geschikte plek voor je een moerbei boom gaat planten, kan de kroon daar op den duur wel vijf tot zes meter breed worden? De dwergmoerbei blijft een heel stuk kleiner, een dakmoerbei blijft ook kleiner door jaarlijks snoeien.


Is de moerbei winterhard?

Ja, de moerbei is goed winterhard. We raden je wel aan om een nog jonge moerbei de eerste jaren tegen strenge vorst te beschermen. De jonge twijgen kunnen namelijk invriezen als het erg koud wordt.


Is de moerbei  groenblijvend in de winter?

Nee, de moerbei verliest zijn blad in de winter en loopt pas vrij laat in het voorjaar weer uit.


De moerbei planten: wanneer en hoe?

Een moerbei in pot kun je het hele jaar door planten. Stel het planten alleen even uit als het vriest, als de grond erg nat is en als het zeer zonnig is. Het voorjaar of het najaar is wel de beste tijd. Graaf een ruim plantgat dat twee keer zo breed is als de kluit en net zo diep als de hoogte van de kluit. Verbeter de uitgegraven grond met tuinaarde of bladaarde. Dompel de kluit met pot en al in een emmer water, verwijder de pot en zet de wortelkluit dan in het plantgat. De bovenkant van de wortelkluit moet gelijk komen met het grondniveau. Vul het plantgat met de uitgegraven aarde, druk goed aan en geef ruim water.

Bij grotere maten van de moerbei is het nodig om een boompaal te plaatsen, zo blijft de jonge boom stevig staan. Plaats de paal aan de kant waar de wind meestal vandaan komt (vaak zuidwest). Plant je een grote moerbeiboom? Gebruik dan twee of drie palen die 60 cm boven de grond uitsteken, een diameter van 10 cm is voldoende. Sla de palen in de grond op een plek waar geen wortels liggen, of gebruik een palenboor. Zet de boompalen minstens 15-30 cm van de stam af. Bind de stam aan de boompaal met touw, boomband of een verstelbare boomband met afstandhouder en gesp.


Hoe en wanneer moet je de moerbei oogsten? 

De vruchten van de moerbei worden rijp in de late zomer, van augustus tot in september, afhankelijk van de soort. Ze worden niet allemaal tegelijk rijp, meestal duurt de oogstperiode zo’n zes weken. De vruchtjes zijn rijp als ze mooi vol van kleur zijn, donkerrood tot bijna zwart, en zacht aanvoelen. Het oogsten gaat makkelijk door een bakje onder een tak te houden en de vruchten met je vingers voorzichtig los te duwen. Of leg een zeil onder de boom en schud aan de takken. Pas op voor de vlekken! De moerbeivruchtjes vallen vrij snel van de takken, wees er dus op tijd bij. Je kunt moerbeivruchten niet zo goed bewaren, eet ze daarom vers van je moerbeiboom of verwerk ze zo snel mogelijk tot jam of sap.


Hoe kun je de moerbei stekken?

Een moerbei kun je vermeerderen door stekken. Knip in de zomer een stekje van 25-30 cm waar tenminste drie knoppen aan zitten. Neem een gezonde jonge tak die dit jaar gegroeid is, de onderkant van het stekje moet al wat houtig zijn, de top is nog zacht. De beste tijd om je stek te knippen is de vroege ochtend. Snij het takje met een scherp mesje schuin af, vlak onder een knop of verdikking. Bij de verdikking in de stengel gaan de worteltjes namelijk groeien. Doe de stek direct in een plastic zakje om uitdroging te voorkomen. Verwijder de onderste bladeren, laat een blad aan de top zitten. Knip de zachte top uit de stek en doop het stekje in stekpoeder. Maak een gat in een potje met potgrond en steek de stek hier diep in. Geef water en doe dan een doorzichtig plastic zakje over de pot om verdamping te voorkomen. Zet de stek op een warme en lichte plek. Twee keer per week luchten door het zakje er tien minuten af te halen. Na 2-4 weken zijn er hopelijk worteltjes gegroeid.


Hoe moet je de moerbei verzorgen?

Water geven

De moerbei boom heeft niet zoveel water nodig om goed te kunnen groeien, als de grond matig vochtig blijft dan is dat prima. Maar we raden je wel aan om extra water te geven aan een nog jonge boom en een moerbei die nog maar net geplant is. Geef tot twee jaar na het planten water in droge perioden. Een dwergmoerbei in pot heeft wel regelmatig water nodig, zorg ervoor dat de potgrond niet helemaal uitdroogt.

Voeding en bemesting

Een moerbei kun je voor een goede en gezonde groei jaarlijks in de winter of het vroege voorjaar bemesten met organische mestkorrels. Houd voor de dosering het advies op de verpakking aan.


Moet je de moerbei snoeien?

Een moerbei hoef je meestal niet te snoeien. Voor een jonge boom kan het wel nodig zijn om enkele takken te snoeien zodat er een mooie groeivorm ontstaat. Omdat snoeiwonden van de moerbei in het voorjaar kunnen gaan ‘bloeden’(er stroomt dan veel sap uit) is het aan te raden om in de zomer of vroege herfst te snoeien. Als je een moerbei hebt die geënt is op een onderstam, dan kunnen er uit die onderstam zogenaamde wilde scheuten komen. Trek de scheuten voorzichtig van de onderstam af. Een dakmoerbei snoei je elk jaar in de late herfst of vroege winter. In de zomer kun je takken die dan te lang zijn geworden nog een keer terugknippen. De moerbei snoei je met een scherpe en schone snoeischaar, dikkere takken kun je verwijderen met een snoeizaagje.


Waar moet je de moerbei afknippen?

Knip altijd vlak boven een goed ontwikkelde knop die naar buiten wijst. Bij een dakmoerbei snoei je alle scheuten van vorig jaar kort terug tot op de dikke takken die het ‘dakje’ vormen.


Een moerbei verplaatsen of verplanten?

Als het blad van de takken is gevallen, volgt voor struiken een rustperiode, een prima tijd om je moerbei te verplanten. De beste tijd is het vroege voorjaar (maart) of het najaar (oktober-november). Graaf de wortelkluit zo ruim mogelijk uit, schud de aarde er voorzichtig af en graaf de wortelkluit op de nieuwe plek weer in. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau. Knip de takken voor minstens een derde terug. Geef ruim water om de plant op zijn nieuwe plek een goede start te geven. Als je moerbei al lang op dezelfde plek heeft gestaan en je moet veel wortels beschadigen, dan is er kans dat de boom het verplanten niet overleeft.


Welke moerbei ziektes zijn er?

De moerbei is gelukkig weinig vatbaar voor plagen en ziekten. Soms kan de boom wel last krijgen van de verwelkingsziekte. Het blad gaat slap hangen, wordt dan bruin en valt af. Deze ziekte komt door een schimmel in de bodem die het wortelstelsel verstoort. Te droge of juist te natte grond kan de oorzaak zijn van de verwelkingsziekte. Knip afgestorven takken terug en controleer de vochtigheid van de grond.


Wat is er aan de hand met mijn moerbei?

Symptoom moerbei Oorzaak Wat te doen
Gele bladeren te nat of te droog  vochtigheid van de grond controleren
Bruine randen aan de bladeren verwelkingsziekte vochtigheid van de grond controleren, afgestorven takken wegknippen.
Krullende bladeren te droog meer water geven
Ingescheurde bladeren wind beschut plaatsen

Beestjes in je moerbei?

In de zomer kan het voorkomen dat er luizen op je moerbei zitten. Wil je meer weten over de bestrijding van beestjes op jouw moerbei? Lees dan onze blogs over trips, bladluis, spint, wolluis.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top