Laden..
Mandevilla (Dipladenia)

Mandevilla (Dipladenia)

De Mandevilla bloeit de hele zomer non-stop door en is daarom een van de populairste terras- en balkonplanten. Er zijn maar weinig planten die zo lang doorbloeien! De Mandevilla verrast je steeds weer met nieuwe trompetvormige bloemen en fleurt je tuin, balkon en terras zo helemaal op.

De Mandevilla is fantastisch als klimmer of hanger in een pot, deze snel groeiende klimmer kan ook je schutting, tuinmuur of pergola versieren. De grote bloemen kunnen wit, geel, roze of rood zijn en hebben een exotische uitstraling. Je kunt de verschillende bloemkleuren natuurlijk ook heel hip door elkaar planten.

De Mandevilla komt oorspronkelijk uit tropisch Centraal- en Zuid-Amerika. De verouderde naam Dipladenia wordt nog vaak gebruikt. In het tuincentrum zie je ook wel Sundaville of Mandeville op het etiket, dit is dus allemaal dezelfde plant. Mandevilla is lid van de maagdenpalmfamilie (Apocynaceae), er zijn ongeveer 200 soorten en heel wat cultivars voor de tuin.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De Mandevilla in het kort

Soorten:

200 

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

April tot in het najaar

Standplaats:

Volle zon, lichte schaduw

Winterhard:

Nee

Groenblijvend:

Nee

Snoeien:

Niet beslist nodig

Kenmerken:

Klimplant of hangplant

Wat is de groeiwijze van de Mandevilla?

De Mandevilla is een klimmende vaste plant en groeit zowel in de hoogte als in de breedte. Je koopt de Mandevilla meestal in een pot met bamboestokken of een klimrekje, waar de stengels zich omheen slingeren. Je kunt de jonge scheuten af en toe een beetje helpen door ze omhoog te leiden. In de natuur kan de plant wel 7 meter hoog klimmen. In de tuin wordt de Mandevilla meestal niet hoger dan 4 meter en in een pot zelfs veel lager. Het leuke van de Mandevilla is dat je de soepele takken ook kunt laten hangen, prachtig in een hangmand of een hoge pot. De Mandevilla groeit behoorlijk snel, voor je het weet is de hele pot gevuld met bloeiende ranken of bedekken ze de schutting.


Welke soorten Mandevilla zijn er?

Mandevilla (Mandevilla 'Sundaville')Mandevilla (Mandevilla 'Sundaville')

Mandevilla (Mandevilla 'Sundaville')

De Mandevilla 'Sundaville' is een rijk bloeiende klimmer met grote bloemen. Je kunt de Mandevilla 'Sundaville' is verschillende kleuren kopen, zoals wit, roze en rood. Klimmer of hangplant. Wordt ook wel Dipladenia ‘Sundaville’ genoemd.

Mandevilla (Mandevilla 'Sundaville')Mandevilla (Mandevilla 'Sundaville')

Mandevilla (Mandevilla 'Sundaville')

Soort indien 2 of meer afbeeldingen beschikbaar. Deze toont op mobiel, kies 2  of meer afbeeldingen in de slider.


Mandevilla laxa

De Mandevilla laxa heeft iets kleinere witte bloemen die extra sterk geuren. Een sterk groeiende klimmer. Wordt ook Chileense jasmijn genoemd.


Mandevilla sanderiMandevilla sanderi

Mandevilla sanderi

De Mandevilla sanderi heeft geurende rozerode bloemen en wat grotere bladeren. Een sterk groeiende klimmer. Wordt ook Braziliaanse jasmijn genoemd.

Mandevilla splendens

Mandevilla splendens bloeit met geurende rozerode bloemen en heeft donkergroen glimmend blad dat wel 20 cm lang kan worden. Een sterk groeiende klimmer.


Mandevilla


Is de Mandevilla giftig?

Ja, de Mandavilla heeft giftig melksap dat voor huidirritaties kan zorgen. Draag daarom handschoenen bij het verpotten of snoeien. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de huisarts of de dierenarts.


Komen er bloemen aan de Mandevilla?

Ja, er komen prachtige kleurige bloemen aan de Mandevilla, ze zijn vrij groot en hebben de vorm van een trompet. De bloemen geuren ook nog eens heerlijk, dat is dus dubbel genieten.

Wat is de bloeitijd van de Mandevilla?

De Mandevilla bloeit van april tot ver in het najaar.

Wat te doen als je Mandevilla is uitgebloeid?

Als je Mandevilla is uitgebloeid, hoef je niets te doen, er gaan vanzelf weer nieuwe bloemknoppen open. Je kunt wel voorzichtig de uitgebloeide bloemen met een schaartje weghalen. Zorg voor voldoende voeding, zo kan je Mandevilla beter nieuwe bloemknoppen maken.


Welke standplaats is ideaal voor de Mandevilla?

De Mandevilla groeit en bloeit het best in de volle zon of lichte schaduw. maar deze plant houdt niet van de felle middagzon! Kies dus een plek waar midden op de dag schaduw is, maar in de ochtend en avond wel veel zon komt. De Mandevilla groeit ook heel goed in een kas of serre, maar als kamerplant is deze klimmer niet zo geschikt. Het is een exotische plant die graag lekker beschut op een warme plek staat, zet de plant dus uit de wind. Plant de Mandevilla in universele potgrond of kuipplantengrond.

Kan de Mandevilla in een pot?

Ja de Mandevilla groeit goed in een pot. Kies een pot met gaten in de bodem, zo kan het water goed weglopen.

Mandevilla (Dipladenia) Mandevilla (Dipladenia)

Is de Mandevilla winterhard en hoe overwinteren?

Nee, de Mandevilla is niet winterhard en wordt daarom meestal als eenjarige plant gekweekt. Je kunt deze exotische klimmer ook als kuipplant kweken en binnen op een vorstvrije en lichte plek overwinteren. Het is niet zo makkelijk om de plant goed de winter door te krijgen, maar je kunt het wel proberen. Snoei de de Mandavilla dan begin oktober licht terug. Zet de Mandevilla op een lichte plek bij ongeveer 10 °C en geef weinig water. Eind april kan je Mandevilla weer naar buiten, pas nog wel op met late nachtvorst. Als het overwinteren niet gelukt is, kun je in het voorjaar weer een nieuwe Mandevilla kopen.


Is de Mandevilla groenblijvend in de winter?

In het land van herkomst is de Mandevilla groenblijvend in de winter. Tijdens het overwinteren kan Mandevilla ook de bladeren houden, maar in de tuin is de Mandevilla niet wintergroen.


De Mandevilla planten: wanneer en hoe?

De Mandevilla kun je eind april/mei in een pot planten. Als het nog gaat vriezen dan moet de plant nog wel even tijdelijk naar binnen. De bovenkant van de kluit moet 2-3 centimeter onder de rand van de pot komen, zo is er voldoende ruimte om water te geven. Als je net een Mandevilla gekocht hebt, zet de plant dan over in een wat grotere pot of plantenbak. Gebruik altijd verse potgrond en geef na het verpotten veel water.

Een Mandevilla kun je ook in de volle grond planten. Een Mandevilla is niet winterhard, maar omdat de plant snel groeit, kunnen de ranken in de zomer en herfst best een schutting of pergola versieren. Je kunt dan een plantafstand van ongeveer 50 cm aanhouden. De plant heeft niet genoeg houvast aan een gladde wand, zorg dus wel voor steun in de vorm van een klimrek, draden of gaas.


Hoe moet je de Mandevilla verzorgen?

De Mandevilla lust flink wat water in de zomer, geef daarom minstens 1 x per week veel water. In een warme en droge periode kun je om de dag water geven. De potgrond mag steeds licht vochtig blijven. Vergeet je de Mandevilla een keertje? Dat is helemaal niet erg want daar kan deze klimmer prima tegen. De wortels mogen niet constant in te natte grond zitten, voorkom dus natte voeten. Geef de Mandevilla vanaf het voorjaar tot begin september 1 x per 2 weken mest. Dit gaat handig door vloeibare voeding voor terrasplanten in het water te doen.

Verzorgingsproducten voor je Mandevilla


Snoeien van de Mandevilla

Het snoeien van de Mandevilla is niet beslist nodig. Je kunt uitgebloeide bloemen wel voorzichtig met een fijn schaartje wegknippen. Wil je te lange scheuten toch snoeien dan kan dat prima.

Waarom moet je een Mandevilla snoeien?

Als je uitgebloeide bloemen weghaalt, zal de Mandevilla beter doorbloeien. Als je de Mandevilla vorstvrij wilt overwinteren dan is het handig om de plant eerst terug te snoeien, zo neemt hij minder ruimte in.

Hoe vaak en wanneer moet je een Mandevilla snoeien?

De Mandevilla kun je het hele jaar door snoeien als het nodig is.

Hoe snoei je een Mandevilla?

Je snoeit een Mandevilla door te lange takken terug te knippen tot vlak boven een zijscheutje.

Waarmee snoei je een Mandevilla?

De Mandevilla snoei je met een scherpe en schone snoeischaar. Voor het weghalen van uitgebloeide bloemen kun je een bloemenschaartje gebruiken.


Een Mandevilla verplaatsen of verplanten?

Een Mandevilla kun je goed in een andere pot zetten. Heb je een Mandevilla overwinterd? Verpot de plant dan in het voorjaar.


Hoe kun je de Mandevilla stekken?

Een Mandevilla (Dipladenia) kun je stekken, maar dit is niet heel makkelijk. Knip in de vroege zomer een stekje van de top van een niet bloeiende tak, ongeveer 15-20 cm lang. De beste tijd om je stek te knippen is de vroege ochtend. Snij het takje met een scherp mesje schuin af, vlak onder een knop of verdikking. Bij de verdikking in de stengel gaan de worteltjes groeien. Verwijder de onderste bladeren, laat vier blaadjes aan de top zitten. Knip de zachte top uit de stek en doop het stekje in stekpoeder. Maak een gat in een potje met potgrond en steek de stek hierin, de blaadjes moeten net boven de grond uitkomen. Geef water en doe dan een doorzichtig plastic zakje over de pot om verdamping te voorkomen. Zet de stek op een warme en lichte plek bij minimaal 20 °C, het liefst met bodemwarmte. Twee keer per week luchten door het zakje er tien minuten af te halen. Na 2-4 weken zijn er hopelijk worteltjes gegroeid.


Wat is er aan de hand met mijn Mandevilla?

Krijgt je Mandevilla gele bladeren?

Als je Mandevilla gele bladeren krijgt dan is de grond waarschijnlijk te nat. De aarde mag niet uitdrogen, maar de plant wil zeker niet in constant natte grond staan. De wortels kunnen dan gaan rotten en worden bruin. Check de vochtigheid van de grond. Zorg voor een goede drainage (geen schotel onder de pot) en geef minder water. Ook een tekort aan zonlicht kan de oorzaak zijn. Je ziet dan vaak gele bladeren in het hart van de plant omdat daar niet voldoende licht komt. 

Zitten er beestjes op je Mandevilla?

Als er beestjes op je Mandevilla zitten, dan zijn dit waarschijnlijk luizen. Wil je meer weten over de bestrijding van beestjes op jouw Mandevilla? Lees dan onze blog over bladluis.

Verliest je Mandevilla zijn blad?

Als de Mandevilla zijn blad verliest dan kan de plant te droog staan. Ook een tekort aan voeding is soms het probleem. Vaak zie je in dat geval eerst de onderste bladeren geel worden, dan vallen ze af.

Bloeit je Mandevilla niet?

Als je Mandevilla niet (meer) bloeit dan kan het zijn dat de plant te weinig zon krijgt. In de schaduw zal je Mandevilla veel minder of misschien zelfs helemaal geen bloemknoppen kunnen maken. Ook een tekort aan voeding kan de oorzaak zijn.

Symptoom Oorzaak Wat te doen
 Gele bladeren Te nat, te weinig zon Minder water geven, goede drainage, zonniger zetten
Bladverlies Te droog, te weinig voeding Meer water geven, 1x in de 2 weken voeding geven
Beestjes Bladluizen Luizen bestrijden
Geen bloei Te weinig zon, te weinig voeding Zonniger plaatsen, 1x in de 2 weken voeding geven

De Mandevilla bij jou thuis

Deel jouw Mandevilla met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top