Laden..
Maagdenpalm (Vinca minor, major)

Maagdenpalm (Vinca minor, major)

De maagdenpalm is een oersterke wintergroene bodembedekker met schattige bloemen in wit, paars of blauw. Deze vaste plant groeit zelfs in de schaduw, tussen struiken en onder bomen. Een groot voordeel van deze kruiper is dat onkruid nauwelijks een kans krijgt tussen je maagdenpalm!

Je herkent de maagdenpalm makkelijk aan de vorm van de bloemen. De stervormige bloemen hebben vijf bloemblaadjes die iets gedraaid zijn. Zo heeft de bloem van Vinca de vorm van een propeller.

Vinca minor is een van de beste bloeiende bodembedekkers, wintergroen en prima winterhard. Deze makkelijke plant is onmisbaar in een onderhoudsvrije tuin. De maagdenpalm is een ideale vakkenvuller, deze sterke plant kan ook in de border groeien, tussen struiken in je voortuin of in potten en bakken.

Van de maagdenpalm is er een kleine en een grote versie: de kleine maagdenpalm (Vinca minor) en de grote maagdenpalm (Vinca major). Je kunt kiezen uit verschillende bloemkleuren en er zijn zelfs cultivars met bont blad. Vinca hoort bij de maagdenpalmfamilie (Apocynaceae) en groeit oorspronkelijk in landen rond de Middellandse Zee.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De maagdenpalm in het kort

Soorten:

 2

Bekendste soorten:

Vinca minor, Vinca major

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Maart-juni

Zaaien:

Ja

Standplaats:

Volle zon, halfschaduw, schaduw

Giftig:

Ja

Winterhard:

Ja

Groenblijvend:

Ja

Snoeien:

Ja

Kenmerken:

Bodembedekker, vaste plant

 

Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van maagdenpalm?

De kleine maagdenpalm heeft een kruipende groeiwijze. De lange stengels wortelen overal waar ze de grond raken, zo vormt Vinca minor een dichte mat van blad. In het voorjaar groeien er ook opstaande stengels die de bloemen dragen. De grote maagdenpalm groeit wat meer rechtop dan de kleine maagdenpalm en heeft grotere bladeren en bloemen. Eigenlijk is de grote maagdenpalm een halfstruikje, de takjes zijn iets houtiger. De maagdenpalm groeit snel en breidt zich goed uit via uitlopers. De grote maagdenpalm kan woekeren.


Welke soorten maagdenpalm zijn er?

Grote maagdenpalm (Vinca major)Grote maagdenpalm (Vinca major)

Grote maagdenpalm (Vinca major)

De Vinca major is een wintergroene plant met violetblauwe bloemen. Hartvormig blad aan lange stengels. Vaak bloemen tot in het najaar.

  • Bloeitijd: april-juni
  • Hoogte: 25-45 cm

Grote Maagdenpalm (Vinca major 'Variegata')Grote Maagdenpalm (Vinca major 'Variegata')

Grote Maagdenpalm (Vinca major 'Variegata')

De Vinca major is een wintergroene plant met violetblauwe bloemen. Hartvormig blad aan lange stengels. Vaak bloemen tot in het najaar.

  • Bloeitijd: april-juni
  • Hoogte: 25-45 cm

Kleine maagdenpalm (Vinca minor)Kleine maagdenpalm (Vinca minor)

Kleine maagdenpalm (Vinca minor)

De Vinca minor is een kruipende wintergroene bodembedekker. Klein ovaal donkergroen blad en violetblauwe bloemen.

  • Bloeitijd: maart-juni
  • Hoogte: 10-25 cm

Kleine maagdenpalm (Vinca minor ’Alba’)Kleine maagdenpalm (Vinca minor ’Alba’)

Kleine maagdenpalm (Vinca minor ’Alba’)

De Vinca minor ’Alba’ is een kruipende wintergroene bodembedekker. Klein ovaal donkergroen blad en witte bloemen.

  • Bloeitijd: maart-juni
  • Hoogte: 10-25 cm

Kleine maagdenpalm (Vinca minor 'Atropurpurea')

De Vinca minor 'Atropurpurea' is een kruipende wintergroene bodembedekker. Klein ovaal donkergroen blad en paarse bloemen.

  • Bloeitijd: maart-juni
  • Hoogte: 10-25 cm

Kleine maagdenpalm (Vinca minor 'Gertrude Jekyll')

De Vinca minor 'Gertrude Jekyll' is een kruipende wintergroene bodembedekker. Klein ovaal donkergroen blad en witte bloemen.

  • Bloeitijd: maart-juni
  • Hoogte: 10-25 cm

Kleine Maagdenpalm (Vinca minor 'Ralph Shugert')

De Vinca minor 'Ralph Shugert' is een kruipende wintergroene bodembedekker. Het kleine ovale blad is witbont, de bloemen zijn licht violetblauw.

  • Bloeitijd: maart-juni
  • Hoogte: 10-25 cm

Maagdenpalm


Is de maagdenpalm giftig?

Ja, de maagdenpalm is giftig voor mensen en dieren. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de huisarts of de dierenarts.


Wanneer moet je maagdenpalm zaaien?

Maagdenpalm binnen zaaien in potjes

Maagdenpalm kun je in het vroege voorjaar zaaien. Zaai vanaf februari binnen in een bakje of potje. Zorg voor een warme plek, bijvoorbeeld boven de verwarming. Als de jonge plantjes twee paar blaadjes hebben, kun je ze verspenen. Je zet dan voorzichtig elke zaailing over in een potje om ze verder op te kweken. Vanaf half april langzaam laten wennen aan de buitentemperatuur, begin mei kunnen de plantjes naar buiten. Pas wel op met late nachtvorst.

Maagdenpalm buiten zaaien

Maagdenpalm kun je eind april/mei buiten zaaien. Maak een zaaibedje door de grond goed los te maken en te mengen met wat potgrond. Het is handig om op rijtjes te zaaien, zo zie je makkelijk wat de gezaaide maagdenpalm is en wat onkruid is. Laat de grond niet uitdrogen. Als de jonge plantjes twee paar blaadjes hebben, kun je ze verspenen. Je zet dan voorzichtig elke zaailing over in een potje om ze verder op te kweken.

Hoe diep moet je maagdenpalm zaaien en op welke afstand?

Je moet de zaadjes van de maagdenpalm met een heel dun laagje aarde bedekken. Zaai 4-5 zaadjes in een potje van 9 x 9 cm. Leg de zaadjes op 2-4 cm afstand van elkaar in de volle grond.


Komen er bloemen aan maagdenpalm?

Ja er komen mooie bloemen aan de maagdenpalm. Ze zijn stervormig, de bloemblaadjes zijn iets gedraaid.

Wat is de bloeitijd van maagdenpalm?

De maagdenpalm bloeit van maart tot in juni, maar ook later in het jaar ziet je vaak nog wel een paar bloemen verschijnen.

Wat te doen als je maagdenpalm is uitgebloeid?

Als je maagdenpalm is uitgebloeid, hoef je niets te doen, er gaan vanzelf weer nieuwe bloemknoppen open.

MaagdenpalmMaagdenpalm

Welke standplaats is ideaal voor de maagdenpalm?

De maagdenpalm groeit in de volle zon, de halfschaduw of de schaduw. In de schaduw kun je wel wat minder bloemen verwachten. In de brandende zon heeft de maagdenpalm het wat minder naar zijn zin, op zo’n plek is een humusrijke grond wel belangrijk en zul je wat meer water moeten geven. De maagdenpalm is prima bestand tegen wind. De maagdenpalm doet echt niet moeilijk over de grond, deze sterke bodembedekker groeit echt overal. Maar grond die altijd vochtig is of altijd super droog, dat vindt Vinca niet zo fijn.

Kan maagdenpalm in pot?

Ja, de sterke maagdenpalm kan goed in een pot groeien. Kies altijd een pot met gaten in de bodem. De lange stengels zullen mooi over de rand gaan hangen.


Is maagdenpalm winterhard?

Ja, de kleine maagdenpalm is zeer winterhard. De grote maagdenpalm is wat minder winterhard, deze soort kun je het best wat beschut plaatsen.


Is maagdenpalm groenblijvend in de winter?

De maagdenpalm houdt het hele jaar door zijn blad en is dus een groenblijvende plant.


De maagdenpalm planten: wanneer en hoe?

Een maagdenpalm kun je het hele jaar door planten. Stel het planten alleen even uit als het vriest, als de grond erg nat is en als het zeer zonnig is. Graaf een ruim plantgat dat net zo diep is als de hoogte van de kluit. Dompel de kluit met pot en al in een emmer water. De bovenkant van de wortelkluit moet gelijk komen met het grondniveau. Vul het plantgat met de uitgegraven aarde en druk stevig aan. De plantafstand is 20-30 cm.


Hoe moet je de maagdenpalm verzorgen?

Heb je de maagdenpalm in het voorjaar gesnoeid? Geef dan direct na het snoeien water. Verder is het alleen in lange droge perioden nodig om je maagdenpalm water te geven. Geef je maagdenpalm in het voorjaar wat organische mestkorrels (lage dosering), verder is bemesting niet nodig.

Verzorgingsproducten voor je maagdenpalm


Snoeien van de maagdenpalm

Waarom moet je een maagdenpalm snoeien?

Je hoeft de maagdenpalm niet beslist te snoeien. Als je de maagdenpalm wel snoeit, ziet je plant er mooier uit, bovendien zie je de bloemen beter. Door het oude blad weg te knippen komt er snel weer mooi nieuw blad. Door regelmatig snoeien van Vinca minor houd je bovendien een dichte wintergroene mat die het onkruid goed onderdrukt.

Hoe vaak en wanneer moet je een maagdenpalm snoeien?

Je moet de maagdenpalm 1 x per jaar snoeien in het vroege voorjaar. Het is ook geen probleem als je eens een jaartje overslaat. Knip net voordat de plant opnieuw gaat uitlopen en het liefst ook voor de bloemen verschijnen. Meestal is maart een goede tijd om je maagdenpalm te snoeien, begin april kan ook nog.

Hoe snoei je een maagdenpalm?

Je snoeit de maagdenpalm door alle lange stengels tot op 5-10 cm boven de grond af te knippen. Hark het snoeisel weg.

Waarmee snoei je een maagdenpalm?

Je kunt de maagdenpalm met een scherpe en schone snoeischaar snoeien. Maar als je wat grotere groepen Vinca hebt, dan gaat het ook heel handig met een scherpe heggenschaar.


Een maagdenpalm verplaatsen of verplanten?

Een maagdenpalm is goed te verplaatsen of verplanten. De beste tijd hiervoor is het voorjaar (maart-april) of het najaar (september-oktober). Graaf de wortelkluit zo ruim mogelijk uit, schud de aarde er voorzichtig af en graaf de wortelkluit op de nieuwe plek weer in. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau. Knip na het verplanten ongeveer de helft van het blad af. Geef ruim water om de plant op zijn nieuwe plek een goede start te geven.


Hoe kun je de maagdenpalm stekken?

Een maagdenpalm is heel makkelijk te vermeerderen door stekken. Knip in de late zomer of vroege herfst een stekje van 10-15 cm. Neem een gezonde jonge tak die dit jaar gegroeid is Snij het takje met een scherp mesje schuin af. Verwijder de onderste bladeren, laat vier blaadjes aan de top zitten. Knip de zachte top uit de stek en doop het stekje in stekpoeder. Maak een gat in een potje met potgrond en steek de stek hierin, de blaadjes moeten net boven de grond uitkomen. Geef water en doe dan een doorzichtig plastic zakje over de pot om verdamping te voorkomen. Zet de stek op een warme en lichte plek. Twee keer per week luchten door het zakje er tien minuten af te halen. Na 2-4 weken zijn er hopelijk worteltjes gegroeid.

Soms zie je ook uitlopers van de maagdenpalm waar al worteltjes aan zitten, deze kun je goed gebruiken om te stekken. Knip de uitloper af en doe de stek zo in het potje dat de wortels goed met aarde bedekt zijn. Je stekje zal waarschijnlijk snel verdergroeien in het potje.

Je kunt de maagdenpalm ook makkelijk vermeerderen door scheuren. Graaf de plant op en deel de wortelkluit in meerdere stukken. Plant elk stuk opnieuw, zo heb je snel gratis nieuwe planten! De beste tijd om de maagdenpalm te scheuren is het voorjaar of het najaar.


De maagdenpalm bij jou thuis

Deel jouw maagdenpalm met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top