Laden..
Koffieplant (Coffea arabica)

Koffieplant (Coffea arabica)

De koffieplant is een populaire en decoratieve kamerplant met fraai glimmend blad. De gladde bladeren lijken wel een waslaagje te hebben, vandaar de zachte glans. De koffieplant is makkelijk te verzorgen en past in elk interieur. Met zijn grote bladeren zorgt de Coffea arabica voor veel groen in je huis.

In 1708 werd een koffieplant vanuit Java per schip naar de Nederlandse Hortus Botanicus Amsterdam gebracht. Nakomelingen van deze plant reisden daarna de hele wereld over. Coffea arabica is wereldberoemd geworden vanwege de koffie die je van de koffiebonen kunt maken. Door een zeer besmettelijk virus mag de koffieplant vanaf 2015 niet meer geïmporteerd worden, daarom zijn er nu vooral kleinere exemplaren als kamerplant verkrijgbaar.

De koffieplant die als kamerplant gekweekt wordt heet officieel Coffea arabica en hoort bij de sterbladigenfamilie (Rubiaceae). Er zijn meer dan 120 soorten Coffea bekend. De soort Coffea arabica wordt het meest geteeld voor de koffiebonen, een andere bekende koffieplant is Coffea canephora (bekend als Robusta). De struik komt oorspronkelijk uit Ethiopië, waar je  grote koffieplantages kan vinden. Inmiddels kom je de koffieplant ook tegen in diverse tropische gebieden van Afrika en Azië.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De koffieplant in het kort

Soorten:

Ongeveer 120 soorten

Bekendste soort:

Coffea arabica

Bloeiend:

Ja, maar zelden in de huiskamer

Bloeitijd:

Lente

Standplaats:

Indirect licht

Water geven:

Gemiddeld, 1 x per week, licht vochtig houden

Giftig:

Ja, de onrijpe bessen

Stekken:

Ja, diverse manieren mogelijk

Kenmerken:

Tropische plant, makkelijke plant


Wat is de groeiwijze van de koffieplant?

De koffieplant is een wintergroene struik of kleine boom die in het land van herkomst ruim vijf meter hoog kan worden. In de woonkamer wordt de Coffea arabica meestal niet hoger dan 20-50 cm, ook al kunnen oudere planten wel ruim een meter hoog worden. De Coffea arabica heeft een opgaande groeiwijze met dunne takjes. De brede donkergroene bladeren glanzen, in de bladoksels verschijnen de zeer geurige witte bloempjes. Na de bloei rijpen de groene vruchten, langzaam kleuren ze rood tot bijna zwart. Het duurt enkele maanden voor de vruchtjes rijp zijn. In elke vrucht zitten twee zaden: de koffieboontjes.


Is de Coffea arabica giftig?

Ja, de onrijpe en rauwe vruchten van de koffieplant kunnen giftig zijn als je ze eet. Pas daarom op met kinderen en huisdieren, ook al is de plant zelf niet giftig. Neem bij inname voor de zekerheid altijd contact op met de huisarts of de dierenarts.


Komen er bloemen aan de koffieplant?

Ja, er kunnen heerlijk geurende stervormige bloemen aan de koffieplant komen. Je moet wel wat geduld hebben. Als je plant minimaal vier jaar oud is én als je hem heel goed verzorgt, dan kun je genieten van de witte bloemen. Na de bloei kunnen de vruchtjes gaan rijpen.

Wat is de bloeitijd van de koffieplant?

De koffieplant bloeit meestal in de lente.

Wat te doen als je koffieplant is uitgebloeid?

Als je koffieplant is uitgebloeid, hoef je niets te doen. Bij een goede verzorging gaat je koffieplant volgend jaar weer bloeien.


Kun je de koffiebonen oogsten?

Er gaan groene vruchten rijpen na de bloei. Het duurt enkele maanden voor ze rijp zijn en ze kleuren dan naar rood en worden uiteindelijk zwart. Er zitten twee koffieboontjes In elke vrucht. Je kunt dus geen grote oogst van koffieboontjes verwachten! Als er al boontjes gegroeid zijn moet je ze eerst goed drogen en branden voor je er je eigen koffie mee kan maken.


Welke standplaats is ideaal voor de koffieplant?

De koffieplant staat graag op een lichte plek en vangt het liefst indirect zonlicht op zijn bladeren. Je kunt de Coffea arabica ook in de volle zon zetten, maar laat de plant dan wel langzaam aan het felle licht wennen. Minimaal vijf uur per dag zonlicht is perfect voor je koffieplant. De brandende middagzon op zijn bladeren is echter geen goed idee, dan kan het blad verbranden. Een raam op het zuiden of oosten is ideaal, zet je plant 2-3 meter van het raam af. Heb je een raam op het noorden of westen? Zet je Coffea arabica dan zo dicht mogelijk bij het raam. Zet je koffieplant niet vlak bij de verwarming en ook niet op de tocht. De koffieplant houdt van warmte, ’s nachts mag het niet kouder worden dan 10 °C. Een hoge luchtvochtigheid vindt jouw Coffea arabica wel zo fijn.

Kan een koffieplant ook buiten?

Ja, een koffieplant kan in de zomer prima buiten staan. Daar zal hij zelfs beter groeien, zeker als de plant in een ruime pot staat. Zet je Coffea arabica wel op een beschutte plek uit de wind en uit de middagzon. Laat de plant langzaam wennen aan het fellere licht. Als het ‘s nachts kouder wordt dan 10 °C wil de plant graag weer naar binnen. De koffieplant is ook heel geschikt als kuipplant. Van mei tot in het najaar groeit de koffieplant dan buiten, je kunt de Coffea arabica overwinteren op een lichte plek bij minimaal 7 °C


Hoe moet je de koffieplant verzorgen?

Water geven

Geef de koffieplant regelmatig een beetje water, liever niet een grote plons in één keer.  Gemiddeld is in het voorjaar en de zomer 1 x per week water geven voldoende. Bij een grote plant kan 2 x per week gieten nodig zijn. Laat het water eerst op kamertemperatuur komen en giet het liefst met regenwater of ontkalkt water.

Zorg ervoor dat de potgrond altijd licht vochtig is en geef pas weer water als de grond bovenop droger aanvoelt. Geef liever wat te weinig water dan te veel, want als de potgrond te nat is, kunnen de wortels gaan rotten en gaan de bladeren hangen. Dat gebeurt ook als er water onderin de pot blijft staan. Controleer de vochtigheid van de potgrond met een vochtmeter die je diep in de pot prikt, of steek je vinger zo ver mogelijk in de potgrond. Is de aarde na twee of drie dagen al helemaal droog? Dan kun je wel wat ruimer water geven. Als de potgrond vier of vijf dagen na het watergeven nog steeds nat is, dan kun je minder geven. Een grote plant heeft meer water nodig dan een kleine plant, op een warme en zonnige plek is ook meer water nodig dan wanneer je koffieplant donkerder en koeler staat. Geef de Coffea arabica in de herfst en de winter ongeveer de helft minder water.

Sproeien

De koffieplant houdt zeker van sproeien, zo krijgt de lucht rond de bladeren een hogere luchtvochtigheid. Dat is vooral fijn voor je koffieplant als in de winter de verwarming aanstaat, sproei dan minstens 1 x per week. Door de bladeren te besproeien met een plantenspuit verwijder je meteen het stof en gaat het blad weer mooi glanzen.

Voeding

Geef de koffieplant van maart tot september 1 x per maand voeding door universele kamerplantenvoeding voor groene planten in het water te doen. Houd de dosering aan die op de verpakking staat, te veel voeding is beslist niet goed voor de Coffea arabica. In de herfst en de winter hoef je jouw groene kamergenoot geen voeding te geven. Geef je koffieplant pas vanaf twee maanden na aankoop of na het verpotten voeding, er zit tot die tijd nog genoeg voeding in de potgrond.

Moet je de koffieplant snoeien of bijknippen?

Je hoeft de koffieplant niet te snoeien, maar het is geen probleem om de bladerdos in model te knippen. Bijvoorbeeld als je de plant echt te groot vindt worden, je kunt dan een tak met een scherpe snoeischaar afknippen. Misschien groeit er net een zijtak de verkeerde kant op, dan kun je deze dus inkorten. Knip direct na een blad. Vlak naast het laatste blad op een tak gaat je koffieplant in het voorjaar weer nieuw blad maken. Wil je de groei van je koffieplant wat remmen en de plant vol en compact houden? Knip dan af en toe de top van een lange scheut weg. Door de top weg te knippen, gaat de plant zich meer vertakken en wordt hij dus voller. De beste tijd om je koffieplant te snoeien is de lente.

Koffieplant (Coffea arabica) verpottenKoffieplant (Coffea arabica) verpotten

Wanneer en hoe moet je de koffieplant oppotten en verpotten?

De koffieplant wil graag om de twee jaar naar een nieuwe pot verhuizen. De beste tijd om je koffieplant te verpotten is het voorjaar. Kies een pot die ongeveer 20% groter is dan de oude pot, het liefst met gaten in de bodem. Vul de ruimte op met verse potgrond, universele potgrond voor kamerplanten is prima geschikt voor de Coffea arabica.

Voor je koffieplant


Hoe kun je de koffieplant stekken?

Je kunt de koffieplant stekken door voorzichtig kleine zijscheutjes van de plant af te halen. Vaak maakt je Coffea arabica zelf stekjes aan de basis van de plant. Trek ze voorzichtig los en probeer ook wat wortels mee te nemen. Plant het stekje in een potje met stekgrond en houd de grond licht vochtig. Dek het stekje af met een doorzichtig plastic zakje en laat regelmatig even luchten. Zet het stekje van je koffieplant op een warme en lichte plek, maar wel uit de felle zon.

Je kunt ook een top van een takje proberen te stekken. Kies een takje dat nog zacht is, snijd het met een schoon mesje af op 10-15 cm en verwijder de onderste blaadjes. Doop het stekje in stekpoeder en steek het in een potje met stekgrond. Verder net zo opkweken als een zijscheutje.

Je kunt de Coffea arabica ook zaaien van verse boontjes. Deze mogen dus niet gedroogd of gebrand zijn. Vers zaad is belangrijk voor een goed resultaat. Week de zaden eerst 24 uur in water. Leg de geweekte zaden in een potje stekgrond met de platte kant naar beneden en dek ze af met 1 cm stekgrond. Zet het potje op een warme en lichte plek en dek ook hier weer af met een doorzichtig plastic zakje. De grond moet constant iets vochtig blijven, maar niet al te nat.

De beste tijd om je koffieplant te stekken of zaaien is het voorjaar.


Wat is er aan de hand met mijn koffieplant?

Krijgt je koffieplant bruine bladeren?

Als je koffieplant bruine bladeren krijgt dan kan dit veroorzaakt worden door kou, tocht of een te lage luchtvochtigheid. Zet je plant op een warmere plek uit de tocht. Je kunt de koffieplant vaker besproeien om zo de luchtvochtigheid te verhogen, of gebruik een luchtbevochtiger. Controleer ook de vochtigheid van de grond, als de aarde erg droog is dan kan bruin blad komen door verdroging. Als er bruine randen langs de bladeren zitten dan komt dat juist door te natte grond.

Krijgt je koffieplant gele bladeren?

Als het blad van je koffieplant geel wordt dan kan dit komen door te veel zonlicht. Zet je plant in dat geval wat verder van het raam. Gele bladeren kunnen ook komen door een te vochtige grond. Laat de grond eerst goed drogen voordat je weer gaat gieten.

Krijgt je koffieplant droge of dorre bladeren?

Heeft jouw koffieplant droge en dorre bladeren of slappe bladeren dan kan dat komen doordat je te weinig water geeft. Heeft jouw koffieplant echt last van bladval dan staat hij waarschijnlijk te donker. Soms is een blad gewoon oud, het kleurt geel of bruin en valt dan af. Dit is een normaal proces, je koffieplant zal ook weer nieuwe bladeren maken.

 

Symptoom koffieplant Oorzaak Wat te doen
Bruine bladeren Te koud, tocht, lage luchtvochtigheid Warmer plaatsen, uit de tocht, zorgen voor hogere luchtvochtigheid
Gele bladeren Te veel zonlicht, te vochtige grond Verder van het raam afzetten, minder gieten
Droge / dorre bladeren Te droog, te donker Meer gieten, lichter plaatsen

De koffieplant bij jou thuis

Deel jouw koffieplant met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top