Laden..
Klaproos (Papaver)

Klaproos (Papaver)

De frêle en sierlijke bloemen van klaprozen en papavers horen bij de zomer! Onder de naam klaproos vallen heel wat soorten, die er allemaal net iets anders uitzien. Je kunt klaprozen herkennen aan de hangende knoppen en de kreukelige bloemblaadjes.

De gewone klaproos is de bekendste telg uit dit geslacht. De sierlijke felrode bloemen van klaprozen kleuren bermen en akkers in de zomer rood. Deze wilde echte klaproos (Papaver rhoeas) is een echte ‘pioniersplant’, je ziet de knalrode bloemen vaak als eerste op terreinen waar de grond is omgewoeld. Deze Papaver mag zeker niet ontbreken in een kleurrijke bloemenweide. Ook schitterend in de tuin is de eenjarige slaapbol (Papaver somniferum). De vaste papavers zijn geliefde borderplanten vanwege de zeer grote bloemen in de allermooiste kleuren. De schijnpapavers lijken sprekend op echte papavers. Alle papaverbloemen zijn heel aantrekkelijk voor bijen en andere nuttige insecten.

De gewone rode klaproos (poppy in het Engels) staat symbool voor de liefde, maar ook voor de soldaten die vielen in de eerste wereldoorlog.

Je kunt in Europa veel klaprozen in het wild vinden, zoals de gewone klaproos, deze zijn hier inheems. De Oosterse klaproos komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië. De klaproos hoort bij de papaverfamilie (Papaveraceae).

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De klaproos in het kort

Soorten:

70 Soorten. Er zijn eenjarige, tweejarige en vaste soorten.

Bekendste soorten:

Oosterse klaproos, schijnpapaver, IJslandse klaproos, slaapbol of bolpapaver, grote klaproos of gewone klaproos 

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Mei-oktober

Zaaien:

Ja, in maart t/m mei

Oogsten:

Zaden oogsten in de zomer of herfst

Standplaats:

Volle zon

Winterhard:

De Oosterse klaproos is winterhard, de eenjarige soorten zijn niet winterhard

Groenblijvend:

Nee

Snoeien:

Alleen de Oosterse klaproos moet je na de bloei (juli) snoeien

Kenmerken:

Vaste plant, eenjarige plant of tweejarige plant

Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de klaproos?

De groeiwijze van de klaproos is opgaand. De bladeren vormen vaak een rozet op de grond. De klaproos groeit vanaf het voorjaar snel naar de volwassen hoogte. De Oosterse papaver blijft mooi op zijn plek, de eenjarige klaprozen zaaien zichzelf rijkelijk uit.


Papaver vaste plant soorten

Klaproos (Papaver nudicaule 'Gartenzwerg')Klaproos (Papaver nudicaule 'Gartenzwerg')

IJslandse klaproos (Papaver nudicaule)

De Papaver nudicaule is een kortlevende vaste plant met vrolijke witte, gele, oranje of rode bloemen. Soms wordt hij gekweekt als een tweejarige plant en hij wordt ook wel IJslandse papaver genoemd. Dit is tevens een leuke snijbloem voor in een vaas, dus een aanrader voor je plukborder!

  • Hoogte: 40-50 centimeter
  • Bloeitijd: juni-augustus
Klaproos (Papaver nudicaule 'Gartenzwerg')Klaproos (Papaver nudicaule 'Gartenzwerg')

IJslandse klaproos (Papaver nudicaule)

De Papaver nudicaule is een kortlevende vaste plant met vrolijke witte, gele, oranje of rode bloemen. Soms wordt hij gekweekt als een tweejarige plant en hij wordt ook wel IJslandse papaver genoemd. Dit is tevens een leuke snijbloem voor in een vaas, dus een aanrader voor je plukborder!

  • Hoogte: 40-50 centimeter
  • Bloeitijd: juni-augustus

Klaproos (Papaver orientale 'Royal Wedding')Klaproos (Papaver orientale 'Royal Wedding')

Oosterse klaproos (Papaver oriëntale)

De Papaver oriëntale of Oosterse papaver is een vaste plant met groot ingesneden blad dat grijzig behaard is. De bloemen zijn heel erg groot, tot wel 20 centimeter, en hebben een sprekend donker hart. Ze zijn er in wit, oranje, rood, roze en paars.

  • Hoogte: 50-75 centimeter
  • Bloeitijd: mei-juni

Schijnpapaver (Meconopsis cambrica)

De Meconopsis cambrica is een gele klaproos met fijn ingesneden bladeren en elegante bloemen op lange stengels. De ‘Aurantiaca’ bloeit oranje. De schijnpapaver wordt ook wel Papaver cambricum genoemd. Het is een makkelijke vaste plant die zich overal uitzaait.

  • Hoogte:: 25-50 centimeter
  • Bloeitijd: juni-oktober

Papaver eenjarige plant soorten

Grote klaproos of gewone klaproos (Papaver rhoeas)Grote klaproos of gewone klaproos (Papaver rhoeas)

Grote klaproos of gewone klaproos (Papaver rhoeas)

De Papaver rhoeas is de bekende rode klaproos uit de berm. Deze eenjarige plant zaait zich goed uit en is er ook in andere kleuren, zoals ‘Shirley’ in lichtroze en wit.

  • Hoogte: 50-75 centimeter
  • Bloeitijd: mei-juli

Slaapbol of bolpapaver (Papaver somniferum)

De Papaver somniferum is een eenjarige klaproos soort met grote bloemen, meestal wit met een paarse vlek, voor de tuin ook in rood, roze en paars. Het onbehaarde blad is grijsgroen en de bolpapaver krijgt grote grijzige zaaddozen. De slaapbol is de producent van maanzaad en opium.

  • Hoogte: 75-100 centimeter
  • Bloeitijd: juni-augustus

Klaproos


Is de klaproos giftig?

Ja, de klaproos kan giftig zijn voor mensen en huisdieren. Let dus op met katten en honden. Neem bij inname voor de zekerheid altijd contact op met de huisarts of de dierenarts. Het witte melksap kan ook irritatie veroorzaken als het op je huid komt, draag dus tuinhandschoenen als je met de Papaver aan de slag gaat.


Wanneer en hoe moet je de klaproos zaaien?

MaanzaadjesMaanzaadjes

Papaver binnen zaaien in potjes

De klaproos kun je in april-mei binnen in potjes zaaien. Het is wel belangrijk dat je de zaailingen, als ze nog klein zijn, buiten in de volle grond plant. Ze houden er namelijk niet zo van om verplant te worden. Daarom is het eigenlijk beter om ze direct buiten in de volle grond te zaaien.

Papaver zaaien in volle grond

Klaprozen kun je in maart-mei in de volle grond zaaien. De papaver is makkelijk te zaaien. Maak de grond goed los, bijvoorbeeld met een hark of cultivator, en strooi de klaproos zaadjes op de grond. Niet te dik zaaien! Druk de zaadjes aan, maar niet afdekken met aarde. In een droge periode water geven. In een warme periode de zaden eerst mengen met vochtige potgrond en 1 week in de koelkast leggen. De zaden kiemen namelijk makkelijker na een tijd in de kou geweest te zijn.

Omdat een papaver een penwortel maakt, zijn de jonge plantjes moeilijk te verplanten. De wortel breekt makkelijk af. Zaai klaprozen daarom op de plek waar ze verder mogen groeien. Dun de zaailingen uit tot er ongeveer 20-25 cm tussen de plantjes zit. Houdt bij de Oosterse papaver 30 cm aan. In juni gaan de eerste bloemen al open. De IJslandse klaproos zaai je in juli ter plekke in de volle grond, deze soort bloeit dan het volgende jaar.


Kun je de Papaver stekken?

De eenjarige klaproos soorten verspreiden zich vanzelf via zaad, maar de vaste klaproos: Oosterse papaver (Papaver orientale) kun je stekken door wortelstekjes te nemen. Graaf de plant op, snijd een paar van de dikste wortels af en zet de plant terug in de volle grond. Snijd de wortels in stukjes van ongeveer 5 centimter, steek ze in een potje met potgrond (bovenkant boven!) en laat de wortels net iets boven de grond uitkomen. De wortelstekjes zullen vrij snel uitlopen, je kunt ze dan apart verder opkweken. De beste tijd om een wortelstek van de Oosterse papaver te nemen is de herfst.

Klaproos (Papaver)Klaproos (Papaver)

De Papaver bloem

De klaprozen ontluiken uit dikke hangende knoppen. Het is fascinerend om te zien hoe de knop langzaam opengaat! De bloemblaadjes lijken wel van gerimpeld crêpepapier gemaakt. Als de bloemen helemaal open is worden de bloemblaadjes glad. De bloemen zijn er in allerlei kleuren, maar knalrood is toch wel de bekende bloemkleur van de klaproos. De bloemblaadjes overlappen elkaar en aan de voet van de bloemblaadjes zit een zwarte vlek. In het hart van de klaproos bloem zie je het dikke vruchtbeginsel, dit groeit uit tot een vruchtdoosje vol zwarte zaadjes. In de schaalvormige bloemen zit stuifmeel, de klaproos lokt hiermee bijen en hommels.

Wat is de bloeitijd van de klaproos?

De vaste Oosterse papaver bloeit ongeveer drie weken in de periode mei-juni. Bij de eenjarige en tweejarige soorten kun je bloemen verwachten vanaf mei, deze bloeien meestal door tot in augustus.

Hoe snoei je papavers na de bloei?

Knip de bloemstengels van de papavers niet af, na de bloei worden nog decoratieve zaaddozen gevormd die heel lang mooi blijven. Alleen bij de vaste Oosterse papaver (Papaver orientale) kun je er wel voor kiezen om in juli na de bloei alle bloemstengels en het dorre blad vlak boven de grond af te knippen. Mogelijk is er dan een tweede bloei in het najaar. Bij de Oosterse papaver is het normaal dat de plant in de zomer al deels bruin wordt. Zet er daarom een late bloeier bij, zoals Geranium ‘Rozanne’.


Klaproos zaden oogsten

Het is leuk om de klaprooszaden en zaadjes van de slaapbol zelf te oogsten om ze in het voorjaar weer te zaaien. Ze zijn rijp als je in de zomer of herfst gaatjes ziet verschijnen onder de bovenste rand van de zaaddoos. Je kunt de gedroogde zaadjes van de slaapbol en de klaproos er dan zo uit schudden. In elke bol kunnen wel 100 zaadjes zitten!

Klaproos (Papaver) zaadbollenKlaproos (Papaver) zaadbollen

Welke standplaats is ideaal voor de klaproos?

De klaproos houdt van een zonnige plek met 5 tot 7 uur zon per dag in de zomer. Omdat de plant lange bloemstengels maakt, zet je de papaver het liefst op een beschutte plek, uit de wind. Een lichte en goed doorlatende grond geeft de mooiste Papavers. Een klaproos is niet kieskeurig maar te natte grond vindt deze plant echt niet fijn. De grond moet ook goed los zijn, zodat de penwortels makkelijk naar beneden kunnen groeien. De gewone klaproos (Papaver rhoeas) groeit prima op arme grond, dus grond met weinig mineralen.

De klaproos in pot?

Alle papavers groeien het liefst in de volle grond omdat ze diep wortelen. Maar vooral de eenjarige en tweejarige klaprozen kun je ook prima in een grote pot of bak kweken. De pot moet altijd één of meerdere gaten in de bodem hebben, zodat het water goed uit de pot kan lopen.


De klaproos planten: wanneer en hoe?

De vaste papavers plant je het best in het voorjaar (maart-april) of in het najaar (september-oktober). De bovenkant van de wortelkluit moet gelijk komen met het grondniveau. Vul het plantgat aan met de uitgegraven aarde, druk goed aan en geef ruim water. De plantafstand voor de eenjarige klaprozen is 25 centimeter, voor de Oosterse papaver is de plantafstand 30 centimeter.


Hoe moet je de klaproos verzorgen?

De klaproos heeft niet veel water nodig en kan goed tegen droge perioden. Geef jonge planten wel water als het wat langer droog is, zo geef je ze een goede start. Geef de vaste Oosterse papaver in het vroege voorjaar wat tuinmest. De andere soorten hebben geen bemesting nodig.

Voor je klaproos


Bruine vlekken op je klaproos?

Als je Oosterse klaproos bruine vlekken op het blad krijgt dan komt dit waarschijnlijk door valse meeldauw of een andere schimmelziekte. Soms zit er ook pluis onderaan het blad. Verwijder alle aangetaste plantendelen En zorg ervoor dat de plant niet te nat staat. Helaas is deze meeldauw lastig te bestrijden, maar je hoeft je klaproos ook nog niet op te geven. Lees hier alles over het bestrijden van meeldauw.


De klaproos bij jou thuis

Deel jouw klaproos met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (2)
A
Anita
20 mei 2024, 19:14
Ik zoek klaprozen
I
Intratuin
21 mei 2024, 09:14

Hallo Anita,

Kom naar één van onze winkels voor klaprozen! Hier kun je jouw dichtbijzijnde Intratuin tuincentrum vinden.

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top