Laden..
Kerstster (Euphorbia pulcherrima)

Kerstster (Euphorbia pulcherrima)

Bij de kerstster gaat het niet om de bloemen maar om de prachtig gekleurde bovenste schutbladeren. Ze staan in een stervorm bovenaan de stengels en kunnen wit, geel, rood, zalmroze of helder roze van kleur zijn. Vooral van bovenaf zie je de gekleurde ster erg mooi. Als je goed kijkt zie je in het midden van de ster de piepkleine groengele bloemen zitten.

Zonder kerstster geen kerst, deze vrolijk gekleurde kamerplant plant hoort er gewoon bij en is over de hele wereld geliefd om de kerstperiode mee op te fleuren. Je kunt deze plant ook in andere maanden kopen, maar in december is de kerstster super populair.

De kerstster wordt ook wel poinsettia genoemd en heet officieel Euphorbia pulcherrima. De kerstster hoort bij de wolfsmelkfamilie (Euphorbiaceae), een heel grote plantenfamilie waar ook de bekende Euphorbia leuconeura bij hoort en prachtige tuinplanten zoals Euphorbia amygdaloides. De kerstster Euphorbia pulcherrima is één soort, maar er zijn wel meer dan honderd mooie kweekvormen (cultivars) van deze soort gekweekt. De plant groeit oorspronkelijk in de vochtige subtropische gebieden van Midden-Amerika, waaronder Mexico.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De kerstster plant in het kort

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Oktober-februari

Standplaats:

Indirect zonlicht

Water geven::

Gemiddeld, licht laten opdrogen tussen gietbeurten

Giftig:

Ja

Stekken:

Ja, via de toppen

Kenmerken:

Subtropische plant


Wat is de groeiwijze van de kerstster?

De takjes van de kerstster zijn goed vertakt en bezet met langwerpige bladeren, bovenaan staan de gekleurde schutbladeren in kransen. De kerstster kan in zijn land van oorsprong een struik van zo’n vier meter hoog worden. In de huiskamer groeit de plant compact en wordt hij meestal zo’n 35-60 cm. Er zijn ook mini kerststerren die maar 10 cm groot zijn. Een kerstster groeit met meerdere takjes uit de grond, maar je kunt een kerstster ook op stam kopen. Als je een kerstster lang houdt dan kan het een behoorlijk grote plant worden tot zelfs een meter hoog.


Welke kerstster soorten zijn er?

De kerstster Euphorbia pulcherrima is één soort, maar er zijn wel meer dan honderd mooie kweekvormen (cultivars) van deze soort gekweekt.

Kerstster (Euphorbia pulcherrima ‘Alaska’)Kerstster (Euphorbia pulcherrima ‘Alaska’)

Kerstster (Euphorbia pulcherrima ‘Alaska’)

De Euphorbia pulcherrima ‘Alaska’ is een van de bekendste witte kerststerren, de grote schutbladen bedekken bijna de hele plant en zijn wit van kleur.


Kerstster (Euphorbia pulcherrima ‘Christmas Mouse’)Kerstster (Euphorbia pulcherrima ‘Christmas Mouse’)

Kerstster (Euphorbia pulcherrima ‘Christmas Mouse’)

De Euphorbia pulcherrima ‘Christmas Mouse’ is een kleine kweekvorm met wat rondere rode schutbladen die iets gedraaid zijn.


Kerstster (Euphorbia pulcherrima ‘Christmas Feelings’)Kerstster (Euphorbia pulcherrima ‘Christmas Feelings’)

Kerstster (Euphorbia pulcherrima ‘Christmas Feelings’)

De Euphorbia pulcherrima ‘Christmas Feelings’ heeft dieprode schutbladen en zorgt voor het echte kerstgevoel. De groeiwijze is wat losser.


Kerstster (Euphorbia pulcherrima ‘Golden Glow’)Kerstster (Euphorbia pulcherrima ‘Golden Glow’)

Kerstster (Euphorbia pulcherrima ‘Golden Glow’)

De Euphorbia pulcherrima ‘Golden Glow’ heeft lichtgele schutbladen die prachtig afsteken bij het donkergroene blad.


Kerstster (Euphorbia pulcherrima ‘Ice Crystal’)Kerstster (Euphorbia pulcherrima ‘Ice Crystal’)

Kerstster (Euphorbia pulcherrima ‘Ice Crystal’)

De Euphorbia pulcherrima ‘Ice Crystal’ valt op door de helder rozerode schutbladen met een licht roomwit gemarmerd deel rond de hoofdnerf.


Kerstster (Euphorbia pulcherrima ‘Mars Pink’)Kerstster (Euphorbia pulcherrima ‘Mars Pink’)

Kerstster (Euphorbia pulcherrima ‘Mars Pink’)

De Euphorbia pulcherrima ‘Mars Pink’ heeft grote frisroze schutbladen, vaak met groene nerven.


Kerstster (Euphorbia pulcherrima ‘Princettia Pink’)Kerstster (Euphorbia pulcherrima ‘Princettia Pink’)

Kerstster (Euphorbia pulcherrima ‘Princettia Pink’)

De Euphorbia pulcherrima ‘Princettia Pink’ heeft heel lichtroze schutbladen die vaak groene nerven hebben.


Kerstster


Is de kerstster giftig?

Ja, de kerstster is licht giftig. De Euphorbia pulcherrima is dus ook giftig voor kinderen en huisdieren zoals katten. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de huisarts of de dierenarts. Het sap kan ook irritatie veroorzaken als je het op je huid krijgt. Draag daarom handschoenen bij het verpotten of snoeien.


Komen er bloemen aan de kerstster?

Ja, er komen kleine groengele bloemen aan de kerstster, maar ze vallen niet zo op. Rondom de bloemen staan de fel gekleurde bladeren die juist heel veel effect geven. Ze zijn bedoeld om in de natuur insecten naar de kleine bloemen te lokken. Zonder bloemen zal de plant geen gekleurde bladeren gaan maken.

Wat is de bloeitijd van de kerstster?

De kerstster bloeit van oktober tot februari, soms zelfs tot in maart. De plant kan wel 3-4 maanden mooi zijn! Kwekers geven de plant een zogenaamde kortedagbehandeling door de kerstster eerst in het donker te zetten en dan heel veel licht te geven. Hierdoor worden de bloemknoppen en de mooie schutbladeren gevormd. Zo kunnen kwekers de bloeitijd van de kerstster sturen en precies op tijd in bloei krijgen voor de kerstperiode.

Wat te doen als je kerstster is uitgebloeid?

Als je wilt dat je kerstster lang zijn kleur blijft behouden en lang bloeit dan zul je voor een zo licht mogelijke plek moeten zorgen. Als de bladeren te weinig licht opvangen, gaan de mooie kleuren vervagen. Als je kerstster is uitgebloeid kun je de plant wegdoen of hem proberen over te houden.

Hoe kun je een kerstster opnieuw laten bloeien?

De kerstster is een meerjarige plant die je met een goede verzorging opnieuw kunt laten bloeien. Je hoeft de plant dus niet weg te gooien na de kerst maar je kunt een kerstster overhouden. Het is niet zo makkelijk, maar je kunt het natuurlijk proberen! Zet de plant na de bloei op een koele plek om uit te rusten bij 12-15 °C en uit het felle zonlicht. Geef matig water maar laat de grond niet helemaal uitdrogen. Als de plant begint uit te vallen, snoei je hem in het voorjaar terug tot op ongeveer 10 centimeter boven de aarde. Verpot de plant in een iets ruimere pot en gebruik hiervoor verse universele potgrond voor kamerplanten. Om de grond goed doorlatend te maken kun je hier wat scherp zand doorheen mengen. In het voorjaar mag de kerstster op een warme en lichte plek staan, 15-18 °C is ideaal, nu kan hij weer gaan groeien. Geef iets meer water en ga ook voeding geven. In de herfst, ongeveer half oktober, begin je met de kortedagbehandeling, waar bij de plant deels echt helemaal donker moet staan. Dit gaat goed door van ’s avonds tot ’s ochtends een emmer over je plant te zetten voor 14 uur lang, zo weet je dat de plant in het pikkedonker staat. Of zet je plant in een donker toilet of in een kast! In de ochtend kan de emmer er af en moet de plant 10 uur lang juist veel indirect licht krijgen. Zorg voor een temperatuur van zo’n 18 °C. In totaal doe je dit acht weken lang en hopelijk komt je kerstster dan met de kerst in bloei!


Welke standplaats is ideaal voor de kerstster?

De kerstster zet je het best op een plek waar veel indirect zonlicht is, houdt de plant wel uit de felle zon. Nu zal dit in de wintermaanden wel wat meevallen, dus je kunt een kerstster best dicht bij het raam zetten. Bijvoorbeeld op twee meter afstand van een raam op het zuiden of wat dichter bij een raam op het westen of oosten.

Een kerstster koop je meestal in de winter, pak de plant goed in als hij uit het warme tuincentrum mee naar huis gaat. Anders kan de plant erg schrikken van de kou. De kerstster komt uit een warm klimaat en staat graag in een warme huiskamer bij 18-23 °C en ’s nachts bij minimaal 13-15 °C. Als het veel kouder wordt dan kan de plant zijn bladeren laten vallen. Zet je plant niet op de tocht of vlak bij een radiator. De kerstster houdt van een hoge luchtvochtigheid.

Kan een kerstster ook buiten?

Nee, de kerstster kan in de winter niet buiten staan. Deze subtropische plant heeft een hekel aan kou en kan al helemaal niet tegen vorst. Houd je kerstster dus lekker warm binnen. Als je de kerstster wilt overhouden, dan kan hij wel in het voorjaar naar buiten als de temperatuur boven de 13-15 °C komt. Laat de plant langzaam aan de andere temperatuur en meer licht wennen. Eenmaal gewend kan de kerstster best zonnig staan. Haal je kerstster in september weer naar binnen.


Hoe moet je de kerstster verzorgen?

Water geven

Geef een kerstster een gemiddelde hoeveelheid water. De grond mag licht vochtig blijven, maar de bovenkant van de aarde moet wel opdrogen tussen de gietbeurten in. Het is handig om je kerstster 1 x per week voor zo’n tien minuten in een laagje lauw water te zetten, zo kan de aarde van onderaf het water opzuigen. Goed uit laten lekken. Een kerstster kan slecht tegen natte voeten, als de aarde constant te vochtig is dan zal de plant zijn bladeren laten vallen. Zorg er daarom altijd voor dat het water goed uit de pot kan lopen, het water mag niet in een schotel of sierpot blijven staan.

Hoeveel water je kerstster nodig heeft, hangt af van de standplaats en de maat van de plant. Je kunt de vochtigheid van de grond controleren met een vochtmeter of door je vinger diep in de pot te steken. Is de potgrond na een paar dagen nog erg nat? Geef dan minder water. Vind je de grond juist al snel droog dan heeft de kerstster meer water nodig. Laat het water altijd eerst op kamertemperatuur komen.

Sproeien

Omdat de kerstster van een hoge luchtvochtigheid houdt, is hij dol op sproeien. Besproei de bladeren elke dag met een fijne nevel.

Voeding

Als de kerstster bloeit in de winter, heeft hij geen voeding nodig. Ga je de kerstster overhouden, dan kun je in mei beginnen met het geven van voeding. Bemest je kerstster dan 1 x in de twee weken door universele kamerplantenvoeding voor groene planten in het water te doen. Stop met het geven van voeding als de eerst bloemknoppen gaan verschijnen. Je vindt de dosering op de verpakking, geef niet te veel voeding want dit kan schadelijk zijn voor je plant.

Kerstster (Euphorbia pulcherrima) op stamKerstster (Euphorbia pulcherrima) op stam

Moet je de kerstster snoeien of bijknippen?

Je hoeft de kerstster niet te snoeien, maar als je de plant wilt overhouden, dan kun je hem sterk terugsnoeien als hij is uitgebloeid en de bladeren gaan afvallen. Meer hierover lees je onder het kopje ‘hoe kun je een kerstser opnieuw laten bloeien’. Draag tijdens het snoeien handschoenen, het witte sap dat uit de stengels komt kan huidirritatie veroorzaken.

Wanneer en hoe moet je de kerstster oppotten en verpotten?

Heb je een kerstster in een vrij kleine pot gekocht? Zet deze dan direct na aankoop over in een grotere pot. En pot met gaten is het best, zo kan het water goed uit de pot lopen. Vul de ruimte in de pot op met universele potgrond voor kamerplanten, druk langs de randen goed aan met je vingers. Een kerstster hoef je verder alleen in het voorjaar te verpotten als je hem over wilt houden.

Voor je kerstster


Hoe kun je de kerstster stekken?

De kerstster kun je stekken van de toppen die je na de bloei afknipt. Of je neemt stekjes van een plant die je hebt terug geknipt en in het voorjaar weer uitloopt. Gebruik altijd schoon materiaal en ontsmet je mes of snoeischaar met alcohol. De stek van je kerstster mag ongeveer 7-10 centimeter lang zijn en mag twee bladeren aan de top hebben, verwijder het andere blad. Spoel het witte sap van de stengel en doop de onderkant van de stengel in stekpoeder. Steek je stekje van de kerstster dan in een potje met stekgrond, dek af met een doorzichtig plastic zakje. Houd de aarde de eerste tijd vrij vochtig en lucht regelmatig even door het zakje eraf te halen.


Wat is er aan de hand met mijn kerstster?

Lijdt je kerstster aan bladverlies?

Laat de kerstster zijn bladeren vallen dan komt dit bijna altijd door te vochtige grond. Als je te veel water geeft dan gaan de wortels rotten, ze kunnen geen water en voedingsstoffen naar de bladeren brengen waardoor het blad afvalt. Laat de kluit goed drogen en geef voortaan minder water. Een tweede oorzaak van bladval is een te lage temperatuur, de plant heeft het te koud en laat daarom van schrik zijn blad vallen. Een derde oorzaak is een te lage luchtvochtigheid. Het is een normaal proces dat je kerstster na de bloeiperiode zijn bladeren laat vallen, de plant gaat dan in rust.

Krijgt je kerstster gele bladeren?

Als je kerstster gele bladeren krijgt dan wordt dit veroorzaakt door te natte grond. Te veel water geven zorgt ervoor dat de wortels gaan rotten, hierdoor worden de bladeren eerst geel en vallen ze vervolgens af.

Krijgt je kerstster zwarte bladeren?

Als de bladeren van je kerstster zwart worden dan komt dit meestal door een schimmel, die goed kan groeien in te natte grond. We raden je aan alle bladeren die zwart zijn of zwarte stippen hebben te verwijderen, om verdere besmetting te voorkomen. Je kunt de plant bespuiten met een antischimmelmiddel. Ook als de grond echt te droog is, kunnen de bladeren zwart worden, ze zijn dan verdroogd.

Hangen de bladeren van je kerstster slap?

Als de grond te droog is, kunnen de bladeren van je kerstster slap gaan hangen. De plant heeft dorst, geef hem snel een slokje water.

 

Symptoom kerstster Oorzaak Wat te doen
Bladverlies Te nat, te koud, te lage luchtvochtigheid Minder water geven, warmer plaatsen, sproeien
Gele bladeren Te nat Minder water geven
Zwarte bladeren Schimmel Bespuiten met antischimmelmiddel
Blad hangt slap Te droog Meer water geven

De kerstster bij jou thuis

Deel jouw kerstster met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top