Laden..
Kentia palm (Howea forsteriana)

Kentia palm (Howea forsteriana)

De kentia palm is een van de sterkste kamerpalmen. Deze sierlijke palm doet niet zo moeilijk over zijn standplaats en is ook geschikt voor een plek met wat minder licht. Voldoende water geven is eigenlijk het enige waar je op moet letten. Daarom is de kentia palm een goede keuze voor een wat donkerder woonkamer, de hal of een studentenkamer. Ook perfect als kantoorplant! Met deze makkelijk te verzorgen palm haal je direct een tropische jungle sfeer in huis. Bovendien heeft de kentia palm goede luchtzuiverende eigenschappen.

Aan het eind van de 19e eeuw werd de elegante kentia palm super populair als kamerplant. De Engelse koningin Victoria was er dol op en wilde beslist kentiapalmen in al haar huizen en paleizen. Ook in de lobby van chique hotels mocht een kentia palm niet ontbreken. Met Howea geef je jouw interieur ook zo’n stijlvolle look.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De kentia palm komt alleen voor op het kleine eiland Lord Howe Island bij Australië, een tropisch paradijsje met witte stranden. De zaden van de kentia palm worden met de hand geplukt en kiemen op het eiland. De babyplantjes worden verstuurd aan kwekers die er kamerplanten van opkweken, dit gebeurt vooral in Nederland. Ook jouw kentia palm is ook geboren op Lord Howe eiland, Howea is dus eigenlijk een heel bijzondere palm!

De kentia palm heet officieel Howea forsteriana en hoort bij de palmenfamilie (Arecaceae). Er is één soort die als kamerplant gekweekt wordt, dit is Howea forsteriana. Howea belmoreana is een kleiner broertje, deze soort wordt niet als kamerplant gekweekt.

De kentia palm in het kort

Bloeiend:

Alleen in oorspronkelijke leefomgeving

Standplaats:

Halfschaduw, schaduw

Water geven:

Veel, altijd redelijk vochtig

Giftig:

Nee

Stekken:

Nee

Kenmerken:

Luchtzuiverende plant, tropische plant, makkelijke plant, grote plant, kamerpalm

Wat is de groeiwijze van de kentia palm?

De kentia palm is een wintergroene palm die van nature een stam vormt en in een tropisch klimaat wel 10 meter hoog kan worden. Als kamerplant worden er meerdere kleine palmen bij elkaar in een pot gezet zodat er een mooie volle plant ontstaat. De stengels groeien recht omhoog. De bladeren hangen sierlijk over en kunnen wel 1,5 meter lang worden. Aan weerzijden van de stevige stengel hangen rijen met smalle bladeren.


Kentia palm


Is de kentia palm giftig?

Nee, de kentia palm is niet giftig. De kentia palm is niet giftig voor katten, en ook helemaal veilig voor andere huisdieren en voor kinderen.


Komen er bloemen aan de kentia palm?

De kentia palm bloeit in zijn land van herkomst als hij volwassen is en een flinke hoogte heeft bereikt. De kleine stervormige bloemen zitten in trossen, ze worden gevolgd door ovale zaden. In de huiskamer zal je kentia palm niet bloeien.


Welke standplaats is ideaal voor de kentia palm?

De kentia palm groeit het best in de halfschaduw of schaduw. Deze palm kan dus ook prima op een wat donkerder plek in je huis staan, maar op een lichtere plek zal hij wel beter groeien. Deze palm mag maximaal 3 uur zonlicht per dag hebben, liefst ’s morgens of aan het eind van de dag. Bij een raam op het oosten, westen of noorden mag de kentia palm vrij dicht bij het raam staan. Bij een raam op het zuiden 3-4 meter van het raam plaatsen.

Deze palm groeit prima bij normale kamertemperaturen, maar heeft het liever niet kouder dan 10 °C. Zet je kentia palm niet op de tocht, daar wordt de palm gevoeliger voor aantasting door beestjes. Een hoge luchtvochtigheid is prettig voor deze palm, maar daar doet hij niet heel erg moeilijk over.

Kan een kentia palm ook buiten?

De kentia palm kan in de zomer ook buiten staan. De temperatuur mag echter niet onder 10 °C komen, anders kan je palm lelijk blad krijgen. Zet de kentia palm nooit in de volle zon en laat de plant langzaam aan de buitentemperatuur en het toch wat fellere licht wennen.

Kentia palmKentia palm

Hoe moet je de kentia palm verzorgen?

Water geven

De kentia palm houdt van een vochtige aarde. Zorg ervoor dat de potgrond altijd licht vochtig is, de grond mag maar licht opdrogen tussen de gietbeurten in. Het water mag echter niet onderin de pot blijven staan, in te natte grond krijgt je kentia palm wortelrot. Geef daarom liever regelmatig kleine scheutjes. Afhankelijk van de maat van je plant en de standplaats kun je gemiddeld om de 5 dagen water geven in de zomer. In de winterperiode heeft je kentia palm minder water nodig, dan geef je 1 x in de anderhalve week water.

In het begin is het misschien even wennen en weet je nog niet hoeveel water je kentia palm precies nodig heeft. Je kunt de vochtigheid van de grond controleren met een vochtmeter of door je vinger diep in de pot te steken. Is de potgrond na vier dagen nog erg nat? Geef dan iets minder water. Vind je de grond juist al snel droog dan heeft de kentia palm meer water nodig.

Sproeien

De kentiapalm is gewend aan de hoge luchtvochtigheid, sproeien vindt hij dus heerlijk. Zeker als in de winter de verwarming aan staat, mag je de bladeren elke week besproeien. Gebruik het liefst regenwater of ontkalkt water. Door het sproeien wordt de palm minder vatbaar voor ziekten, bovendien verwijder je meteen het stof en zien de bladeren er weer helemaal fris uit. Als het buiten warmer is dan ongeveer 12 °C kun je de palm ook buiten in de regen zetten.

Voeding

De kentia palm groeit vrij langzaam en heeft niet veel voeding nodig. Maar door regelmatig wat voeding in het water te doen zal je palm er extra goed uitzien. Geef van april tot september kamerplantenvoeding voor groene planten of speciale palmen voeding. Je vindt de dosering op de verpakking, houd voor de kentia palm de helft van de dosering aan. Geef niet te veel voeding want dit kan schadelijk zijn voor je palm. In de herfst en winter is je kentia palm in rust, voeding is dan niet nodig.

Moet je de kentia palm snoeien of bijknippen?

Het is niet beslist nodig om je kentia palm te snoeien. Dode bladeren kun je wel gerust bij de basis wegknippen. Snoei een lelijk blad weg door de bladsteel door te knippen met een scherpe snoeischaar. Als je kentia palm bruine randen en punten aan zijn bladeren krijgt dan mag je die wegknippen. Het staat mooi als je in de vorm van het blad knipt, dus in een puntje. Het is een normaal proces dat er af en toe bladeren dood gaan, gelukkig maakt je kentia palm bovenin al snel weer nieuw blad. Knip niet aan de dikke stengels (stam), want die zal dan niet meer uitlopen.

Wanneer en hoe moet je de kentia palm oppotten en verpotten?

De kentia palm groeit langzaam, bovendien vormt deze exotische palm maar weinig wortels. De wortels zijn erg gevoelig voor verstoring, daarom kun je de Howea beter niet verpotten. Het is wel aan te raden om elk jaar de bovenlaag in de pot te verversen. Alleen als de pot echt helemaal vol zit met wortels, kun je de palm heel voorzichtig overzetten in een iets grotere pot. De lente is de beste tijd om je kentia palm te verpotten.

Verzorgingsproducten voor je kentia palm


Hoe kun je de kentia palm stekken?

De kentia palm kun je niet stekken. Deze soort palm wordt door de kweker vermeerderd via zaad dat direct van het Lord Howe eiland komt, dit is thuis helaas niet zo makkelijk te doen.


Wat is er aan de hand met mijn kentia palm?

Krijgt je kentia palm bruine bladeren?

Krijgt je kentia palm bruine bladeren dan komt dat waarschijnlijk door te veel of te weinig water. Ook te veel water in één keer kan de oorzaak zijn. Verbranding door te fel licht kan ook tot bruine bladeren aan je Howea leiden. Het is normaal dat er af en toe onderaan bruine bladeren aan je palm zitten, bovenin maakt de palm weer nieuw blad. Je kunt de bruine bladeren afknippen, maar knip niet aan de stam.

Krijgt je kentia palm bruine punten of bruine toppen?

Dat je kentia palm bruine punten, bruine vlekken of bruine toppen aan zijn bladeren krijgt is niet helemaal te voorkomen. Dit komt vaak door te droge lucht. Door veel te sproeien blijven de bladeren van je kentia palm langer mooi. Bruine puntjes van je kentia palm kun je gerust van de bladeren afknippen.

Krijgt je kentia palm gele stengels?

Gele bladeren en gele stengels aan je kentia palm zijn meestal een teken van te veel licht.  Zet je kentia palm in dat geval verder van het raam af.

Droge bladeren aan je kentia palm?

Als je kentia palm droge bladeren krijgt dan kan dit liggen aan te droge of te natte grond. Controleer de vochtigheid van de grond en pas je watergift aan. Bruine bladeren worden op den duur ook helemaal droog. Je kunt dorre bladeren aan je kentia palm kort afknippen.

Hangt je kentia palm slap?

Hangt je kentia palm slap dan kan de grond te nat of te droog zijn. Hangt je hele kentia palm slap en vouwen de blaadjes zich op? Dan is de grond zeker veel te droog. Controleer de vochtigheid van de grond en pas je watergift aan. Ook te veel voeding kan ervoor zorgen dat je Howea slap gaat hangen. De bladeren van deze palm hangen altijd sierlijk over, dit is de natuurlijke groeiwijze.

Hangt je kentia palm slap?

De kentia palm is gelukkig niet zo gevoelig voor aantasting door beestjes. Maar zit er toch iets aan de bladeren te knabbelen zitten dan merk je dit meestal aan kleverige bladeren. Wil je meer weten over de bestrijding van beestjes in je goudpalm lees dan onze blogs over trips, bladluis, spint, wolluis. Soms zie je aan oudere bladeren van je kentia palm bruine draden, dit komt niet door beestjes maar hoort bij de groeiwijze van deze palm.

 

Symptoom Oorzaak Wat te doen
Bruine bladeren Te droog, te nat, verbranding Vochtigheid van de grond controleren, verder van het raam afzetten
Bruine punten Te droge lucht Sproeien
Gele stengels Te veel licht Verder van het raam afzetten
Droge bladeren Te droog of te nat Vochtigheid van de grond controleren
Hangt slap Te droog of te nat, te veel voeding Vochtigheid van de grond controleren, minder voeding geven

De kentia palm bij jou thuis

Deel jouw kentia palm met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top