Laden..
Kamperfoelie (Lonicera)

Kamperfoelie (Lonicera)

De kamperfoelie is een sterke klimplant met heerlijk geurende bloemen, onmisbaar in een romantische tuin en in een natuurtuin. De sierlijk gevormde bloemen van deze slingerplant kunnen wit, geel, oranje of roze zijn, vaak zijn ze zelfs tweekleurig.

Er zijn van de kamperfoelie ook bladverliezende en groenblijvende struiken voor de tuin (de struikkamperfoelie) en zelfs wintergroene haagplanten. Je kunt de veelzijdige kamperfoelie als klimmer, solitaire struik, bodembedekker, haagplant en voor vormsnoei (blok of bol) gebruiken.

De kleurrijke klimmer is aantrekkelijk voor allerlei nuttige insecten, zoals nachtvlinders, en mag dus niet ontbreken in een vlindertuin. Ook de kleine bloemen van de struikkamperfoelie lokken insecten naar je tuin. De zoete geur van de bloemen wordt graag gebruikt in onder andere zeep, de kamperfoeliegeur zie je op het etiket aangeduid met de Franse naam Chèvrefeuille (geitenblad).

Lonicera is een geslacht van slingerplanten en struiken uit de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). De kamperfoelie komt voor in Europa, Noordoost-Azië, China en de Verenigde Staten, er zijn ongeveer 180 soorten bekend.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De kamperfoelie in het kort

Soorten:

180 soorten

Bekendste soorten:

Lonicera nitida, Lonicera henryi, Lonicera henryi 'Copper Beauty', Lonicera japonica, Lonicera pileata

Bloeiend:

Ja

Bloeiperiode:

december-september

Standplaats:

volle zon, halfschaduw

Giftig:

Ja

Winterhard:

Ja

Groenblijvend:

Er zijn bladverliezende en groenblijvende soorten

Snoeien:

Ja, 1 x per jaar in maart

Kenmerken:

Klimplant, bodembedekker, heester, haagplant

Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van kamperfoelie?

De klimmende kamperfoelie soorten slingeren zich met hun stengels omhoog, van nature zijn het boomklimmers. Langs de stengels staan ovale bladeren, de bloemen zitten aan het eind van de stengels in een tros. De Lonicera kan goed langs een pergola, plantenrek of een schutting groeien. De klimplanten kunnen 30-70 cm per jaar groeien, soms zelfs meer. Kamperfoelie struiken hebben een sterke vertakking, zoals de Japanse kamperfoelie. Dit is een struikje dat vrij snel groeit en daarom een perfecte haagplant is. De Japanse kamperfoelie groeit gemiddeld 40-60 cm per jaar.


Welke soorten kamperfoelie zijn er?

Kamperfoelie (Lonicera henryi)Kamperfoelie (Lonicera henryi)

Kamperfoelie (Lonicera henryi)

De Lonicera henryi is een groenblijvende klimplant met lange, leerachtige bladeren. De vrij kleine oranjerode bloemen verkleuren oranjegeel en geuren niet. Na de bloei rijpen blauwzwarte bessen.

  • Groenblijvend
  • Bloeitijd: juni-juli
  • Hoogte: tot 5 meter

Kamperfoelie (Lonicera henryi 'Copper Beauty')Kamperfoelie (Lonicera henryi 'Copper Beauty')

Kamperfoelie (Lonicera henryi 'Copper Beauty')

De Lonicera henryi 'Copper Beauty' is een groenblijvende klimplant met lange, leerachtige bladeren. Bij het uitlopen is het blad koperrood van kleur. De bloemen zijn geel en geuren niet. Na de bloei rijpen blauwzwarte bessen.

  • Groenblijvend
  • Bloeitijd: juni-juli
  • Hoogte: tot 5 meter

Japanse kamperfoelie (Lonicera japonica)

De Lonicera japonica is een wintergroene klimplant met witgele bloemen. Lonicera japonica ‘Halliana’ is een bekende cultivar voor de tuin.

  • Groenblijvend
  • Bloeitijd: juni-september
  • Hoogte: tot 5 meter

Struikkamperfoelie (Lonicera fragrantissima)

De Lonicera fragrantissima is een middelgrote bladverliezende struik die in de winter en het vroege voorjaar bloeit met kleine witgele bloemen. Dit is een van de sterkst geurende soorten.

  • Bloeitijd: december-april
  • Hoogte: tot 2 meter

Chinese kamperfoelie (Lonicera nitida)

De Lonicera nitida is een dicht vertakte wintergroene struik met kleine glanzende blaadjes. De kleine witte bloemen vallen niet op, later zwarte besjes. Lijkt op Buxus, geschikt voor hagen en snoeivormen.

  • Groenblijvend
  • Bloeitijd mei-juni
  • Hoogte: tot 120 centimeter

Chinese kamperfoelie (Lonicera nitida 'Elegant')Chinese kamperfoelie (Lonicera nitida 'Elegant')

Chinese kamperfoelie (Lonicera nitida 'Elegant')

De Lonicera nitida 'Elegant' is een dicht vertakte wintergroene struik met extra kleine glanzende blaadjes. De kleine witte bloemen vallen niet op, later zwarte besjes. Lijkt op Buxus, geschikt voor hagen, snoeivormen en als bodembedekker.

  • Bloeitijd: mei-juni
  • Hoogte: tot 100 centimeter

Chinese kamperfoelie (Lonicera nitida 'Maigruen')Chinese kamperfoelie (Lonicera nitida 'Maigruen')

Chinese kamperfoelie (Lonicera nitida 'Maigruen')

De Lonicera nitida 'Maigruen' is een dicht vertakte wintergroene struik met kleine glanzende blaadjes. De kleine witte bloemen vallen niet op, later komen er zwarte besjes. De Chinese kamperfoelie lijkt op de Buxus. Dit ras is de laagste Chinese kamperfoelie, geschikt voor hagen, snoeivormen en als bodembedekker.

  • Bloeitijd: mei-juni
  • Hoogte: tot 50 centimeter

Wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum 'Belgica Select')Wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum 'Belgica Select')

Wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum)

De Lonicera periclymenum is een bladverliezende klimplant, deze inheemse soort bloeit met heerlijk geurende rozerode tot geel/witte bloemen. Voor de tuin wordt meestal Lonicera periclymenum ‘Serotina’ gebruikt met feller gekleurde bloemen. Deze wordt ook wel rode boskamperfoelie genoemd, je vindt deze vaak aan de rand van een bos.

  • Bloeitijd: mei-augustus
  • Hoogte: tot 4 meter
Wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum 'Serotina')Wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum 'Serotina')

Wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum)

De Lonicera periclymenum is een bladverliezende klimplant, deze inheemse soort bloeit met heerlijk geurende rozerode tot geel/witte bloemen. Voor de tuin wordt meestal Lonicera periclymenum ‘Serotina’ gebruikt met feller gekleurde bloemen. Deze wordt ook wel rode boskamperfoelie genoemd, je vindt deze vaak aan de rand van een bos.

  • Bloeitijd: mei-augustus
  • Hoogte: tot 4 meter

Struikkamperfoelie (Lonicera pileata)

De Lonicera pileata is een dicht vertakte wintergroene struik die breed uitgroeit. Hij heeft kleine glanzende blaadjes en donkere takjes. De kleine witte bloemen vallen niet op, later komen er zwarte besjes. Lijkt op de Buxus en is geschikt voor hagen, snoeivormen en als bodembedekker.

  • Bloeitijd: mei
  • Hoogte: 100-150 centimeter

Kamperfoelie


Is kamperfoelie giftig?

Ja. kamperfoelie is giftig, ook de bessen van de Lonicera zijn giftig. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de huisarts.


Komen er bloemen aan kamperfoelie?

Ja, er komen heerlijk geurende bloemen aan de kamperfoelie, ze zijn er in allerlei kleuren. De zoete bloemengeur wordt ’s avonds nog sterker en lokt nachtvlinders naar je tuin. Na de bloei gaan de rode, blauwe of zwarte bessen groeien.

Wat is de bloeitijd van kamperfoelie?

De bloeitijd van de kamperfoelie hangt af van de soort, de meeste soorten bloeien in het voorjaar en in de zomer. De Lonicera fragrantissima bloeit in de winter en het vroege voorjaar.

Wat te doen als je kamperfoelie is uitgebloeid?

Als je kamperfoelie is uitgebloeid, hoef je niets te doen, er gaan meestal vanzelf nog nieuwe bloemknoppen open. Volgend voorjaar zal de kamperfoelie ook weer nieuwe bloemknoppen gaan maken.


Welke standplaats is ideaal voor kamperfoelie?

Alle kamperfoelie soorten groeien goed in de volle zon of halfschaduw. De klimmende soorten staan met hun wortels graag in koele schaduw en met hun bloemen in de zon. De klimmende kamperfoelie kan ook in de schaduw groeien, maar zal dan wel wat minder bloemen maken. De wintergroene struikkamperfoelie kan ook heel wat schaduw verdragen. Kamperfoelie kan goed tegen de wind. De grond voor een kamperfoelie is het liefst humusrijk, vruchtbaar en niet al te droog. Gelukkig past een kamperfoelie zich meestal wel aan en groeit de plant in elke normale tuingrond.

Kamperfoelie in pot?

De kamperfoelie kan best een tijdje in de pot groeien, maar doet het toch beter in de volle grond. Als je een klimmende kamperfoelie in een pot wilt planten, zorg dan voor een ruime pot en steun de klimplant met stokken of een piramide.


Is kamperfoelie winterhard?

Ja, kamperfoelie is prima winterhard. Bescherm de planten in de eerste winter na het planten door een laag compost over de wortels te strooien.


Is kamperfoelie groenblijvend in de winter?

Ja, er zijn verschillende groenblijvende kamperfoelie soorten. Dit zijn de klimmende Lonicera henryi en Lonicera japonica. Ze laten in de winter vaak wel een deel van hun blad vallen. Ook de struikkamperfoelie soorten Lonicera nitida en Lonicera pileata zijn groenblijvend. De andere soorten kamperfoelie zijn niet wintergroen.


Kamperfoelie planten: wanneer en hoe?

Een kamperfoelie gekweekt in een pot kun je het hele jaar door planten. Stel het planten alleen even uit als het vriest, als de grond erg nat is en als het zeer zonnig is. Graaf een ruim gat dat twee keer zo breed is als de kluit en net zo diep als de hoogte van de kluit. Verbeter de uitgegraven grond met bemeste tuinaarde, compost of bladaarde. Dompel de kluit eerst met pot en al in een emmer water, haal de kluit dan uit de pot. De bovenkant van de wortelkluit moet gelijk komen met het grondniveau. Vul het plantgat met de uitgegraven aarde en druk goed aan.

Wil je een klimmende kamperfoelie langs een schutting planten dan zijn 2-3 planten per strekkende meter voldoende. Voor een haag van de struikkamperfoelie gebruik je gemiddeld 5 planten per strekkende meter. Lonicera fragantissima kan 2 meter breed worden.


Hoe moet je kamperfoelie verzorgen?

De kamperfoelie is makkelijk te verzorgen. De klimmende soorten hebben wel een klimsteun nodig. De takken maken geen hechtranken, in het begin moet je de kamperfoelie een beetje helpen met klimmen. Draai de ranken om het steunmateriaal, of bind ze aan met zacht touw. De kamperfoelie houdt niet van droge grond, in een warme en droge periode is het aan te raden je Lonicera water te geven. De kamperfoelie groeit nog beter als je jaarlijks in de winter of het vroege voorjaar compost geeft. Je kunt ook speciale mest voor klimplanten rond de voet van een klimmende kamperfoelie strooien.

Voor je kamperfoelie


Snoeien van kamperfoelie

De kamperfoelie kan goed tegen snoeien, maar snoeien is niet noodzakelijk. Lonicera is een onderhoudsvriendelijke klimplant. Een haag van struikkamperfoelie moet je regelmatig snoeien.

Waarom moet je kamperfoelie snoeien?

Een klimmende kamperfoelie kan behoorlijk snel groeien, door snoeien kun je de plant in toom houden. Als je oude takken wegsnoeit, zal de klimplant weer nieuwe scheuten maken en gaat je kamperfoelie rijker bloeien. Een haag van struikkamperfoelie moet je snoeien om een mooie strakke haag te krijgen. Een verwilderde kamperfoelie moet je snoeien om de plant weer in model te krijgen.

Hoe vaak en wanneer moet je kamperfoelie snoeien?

De klimmende kamperfoelie soorten kun je 1 x per jaar in maart/april snoeien. Een haag, bol of blok van een wintergroene struikkamperfoelie kun je half juni snoeien en nog eens in september. Vaker knippen mag ook bij een wintergroene struikkamperfoelie, bijvoorbeeld half mei, eind juni en in september.

Hoe snoei je kamperfoelie?

Je snoeit een klimmende kamperfoelie door enkele oude takken ongeveer 10 cm van de hoofdtak weg te knippen. Zo verjong je de plant. Ook kun je te lange takken inkorten. Een verwilderde kamperfoelie kun je 50 centimeter boven de grond afknippen, de plant zal bijna altijd weer uit gaan lopen. Een solitaire struik hoef je nauwelijks te snoeien, knip eventueel verkeerd geplaatste takken bij de basis weg. Een haag van Lonicera nitida snoei je door alle te lange takken af te knippen.

Waarmee snoei je kamperfoelie?

De kamperfoelie snoei je met een scherpe en schone snoeischaar. Een haag van wintergroene struikkamperfoelie snoei je met een heggenschaar.


Een kamperfoelie verplaatsen of verplanten?

Een kamperfoelie is goed te verplaatsen of verplanten. Alleen als een kamperfoelie al lang op dezelfde plek staat, kun je de plant beter niet meer verplanten. De beste tijd om je kamperfoelie te verplanten is het voorjaar (maart-april) of het najaar (september-oktober). Graaf de wortelkluit zo ruim mogelijk uit, schud de aarde er voorzichtig af en graaf de wortelkluit op de nieuwe plek weer in. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau. Knip de struik voor zeker een derde terug. Geef ruim water om de plant op zijn nieuwe plek een goede start te geven.


Hoe kun je kamperfoelie stekken?

Een kamperfoelie is goed te vermeerderen door hem te stekken.

Neem stekken van je bladverliezende kamperfoelie in de herfst. Knip een stekje van de top van een tak zonder vruchten van ongeveer 15-30 cm lang. Kies een jonge tak die dit jaar gegroeid is. Verwijder het zachte topje van de tak. Snij het takje met een scherp mesje schuin af, vlak onder een knop of verdikking, en doop het in stekpoeder. Graaf een gleuf in de tuin en vermeng de aarde met compost. Je kunt de stekken ook in een pot met compost of potgrond steken. De stek van je kamperfoelie komt voor 2/3 onder de grond, zet de stekken 10-15 cm van elkaar. Aan het ondergrondse deel gaan wortels groeien en hopelijk gaat de stek in het voorjaar verder groeien. In het najaar kun je de stek van je kamperfoelie verplanten.

Neem stekken van de wintergroene struikkamperfoelie en van klimmende kamperfoelie in het voorjaar of de vroege zomer. Knip een stekje van de top van een tak, ongeveer 10-15 cm lang. Kies een jonge tak met blaadjes die dicht bij elkaar zitten. Snijd het takje met een scherp mesje schuin af, vlak onder een knop of verdikking. Bij de verdikking in de stengel gaan de worteltjes groeien. Verwijder de onderste bladeren, laat vier blaadjes aan de top zitten. Knip de zachte top uit de stek en doop het stekje in stekpoeder. Maak een gat in een potje met potgrond en steek de stek hierin, de blaadjes moeten net boven de grond uitkomen. Geef water en doe dan een doorzichtig plastic zakje over de pot om verdamping te voorkomen. Zet de stek op een warme en lichte plek. Lucht je kamperfoelie stek twee keer per week door het zakje er tien minuten af te halen. Na 2 tot 4 weken zijn er hopelijk worteltjes gegroeid.


Wat is er aan de hand met mijn kamperfoelie?

Krijgt je kamperfoelie geel blad?

Als je kamperfoelie geel blad krijg, dan kan het te droog of te warm zijn, soms is de grond ook te nat. De wortels van kamperfoelie staan graag in koele aarde die altijd redelijk vochtig is. Als er gele vlekken op het blad komen dan kan het gaan om een virus. Hier is helaas niet veel aan te doen. Snoei wel de aangetaste takken weg.

Krijgt je kamperfoelie bruine bladeren?

Als je kamperfoelie bruine bladeren krijgt, nadat ze eerst geel zijn geworden, dan is de grond meestal te droog of te nat. Als er bruine vlekken op de bladeren komen zonder dat ze eerst geel kleurden, dan kan er sprake zijn van een schimmelinfectie. In dit geval kun je de kamperfoelie bespuiten met een anti-schimmelmiddel. Verwijder alle aangetaste bladeren.

Zit er een wit laagje op het blad van je kamperfoelie?

Als er op het blad van klimmende kamperfoelie een wit, pluizig laagje zit dan is dit meeldauw. Deze schimmelziekte komt vooral voor als het warm en droog is. Zeker bij een muur of schutting is de grond vaak te droog voor een klimmende kamperfoelie. Verbeter de grond voor het planten met compost, hierdoor blijft het vocht beter in de grond. Door jaarlijks een mulchlaag van compost rond de voet van je kamperfoelie te strooien, zal de aarde koeler en vochtiger blijven. Ook als de grond constant te nat is, kan je kamperfoelie meeldauw krijgen. Wil je meer weten over het bestrijden van meeldauw lees dan onze blog over meeldauw bestrijden.

Zitten er beestjes op je kamperfoelie?

Vooral in het voorjaar en de vroege zomer kunnen er luizen op je klimmende kamperfoelie zitten. Die bladluizen maken de bladeren plakkerig. Wil je meer weten over de bestrijding van luizen op jouw kamperfoelie? Lees dan onze blog over bladluis.

 

Symptoom kamperfoelie Oorzaak Wat te doen
Geel blad Te droog, te nat, virus Vochtigheid controleren, aangetaste takken wegsnoeien
Bruine bladeren Te droog, te nat, schimmelziekte Vochtigheid controleren, aangetaste takken wegsnoeien, schimmel bestrijden
Wit laagje op het blad Meeldauw Groeiomstandigheden verbeteren, meeldauw bestrijden
Plakkend blad Bladluis Bladluis bestrijden

Kamperfoelie bij jou thuis

Deel jouw kamperfoelie met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top