Laden..
Hoya (wasbloem)

Hoya (wasbloem)

De Hoya is geliefd vanwege de bijzondere witte bloemen in hangende schermen. Je kent deze plant vast als sierlijke klimplant, waarbij de lange slierten langs een stok of een rekje geleid zijn. Zo komen de geurige bloemen extra mooi uit en kun je ze optimaal bewonderen. De stervormige bloempjes lijken wel uit was gesneden, heel apart! Je kiest de Hoya misschien vanwege deze mooie bloemen, maar ook de bladeren met een glanzend waslaagje hebben veel sierwaarde.

Zet je de Hoya op de juiste plek dan is dit een makkelijk te verzorgen kamerplant. Je kunt deze tropische schoonheid als klimplant houden, zoals de bekende Hoya carnosa, maar ook heel goed als hangplant. De Hoya heeft een lichte luchtzuiverende werking.

De Hoya is een epifyt die van nature op bomen en rotsen groeit, en niet met zijn wortels in de grond dus. Hij gebruikt een boom alleen als steuntje om op te kunnen groeien. De Hoya wordt wasbloem of parel van het regenwoud genoemd en groeit oorspronkelijk in vochtige tropische regenwouden van Oost-Azië, Australië en Brazilië. Er zijn ongeveer 300 soorten bekend, ook al zeggen sommige plantkundigen dat het er wel 500 zijn. De Hoya hoort bij de maagdenpalmfamilie (Apocynaceae).

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De Hoya in het kort

Soorten:

300 soorten

Bekendste soorten:

Hoya kerrii, Hoya carnosa, Hoya carnosa 'Krimson Queen', Hoya carnosa 'Tricolor', Hoya carnosa 'Variegata', Hoya compacta, Hoya bella, Hoya linearis, Hoya australis

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Voorjaar, zomer

Standplaats:

Indirect licht

Water geven:

Gemiddeld, licht vochtig houden. Tussen de gietbeurten in licht op laten drogen

Giftig:

Ja

Stekken:

Ja

Kenmerken:

Luchtzuiverende plant, tropische plant, makkelijke plant, klimplant, hangplant


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de Hoya?

De Hoya is een groenblijvende plant die groeit met lange stengels, die makkelijk een meter lang kunnen worden en meestal zelfs nog langer. De stengels zijn bezet met bijna ronde, ovale, hartvormige of juist heel smalle bladeren. De wat dikkere, vlezige bladeren hebben een glanzende waslaag en zijn soms met een zilverig patroon getekend. De Hoya kan vocht opslaan in zijn bladeren, vandaar dat ze wat dikker zijn. De kunt de wasbloem laten klimmen, het is dan wel nodig om de lange ranken aan te binden langs een stok of klimrek. Je krijgt een struikvorm als je de ranken over een laag rekje laat hangen. De Hoya is ook een sierlijke hangplant, laat de stengels over de rand van een hoge pot bungelen of plant de wasbloem in een hangmand.


Welke soorten Hoya zijn er?

Hartjesplant (Hoya kerrii)

De Hoya kerrii heeft een dik hartvormig blad op een korte steel. Een jonge plant kan één blad hebben, bij een oudere plant zitten en meerdere bladeren aan een lange stengel.


Grote wasbloem (Hoya carnosa)

De Hoya carnosa is een bekende soort met wat grotere stervormige bloemen, wit of lichtroze met een donker hartje. Het glimmende blad is langwerpig en zit aan lange stengels.


Wasbloem (Hoya carnosa 'Krimson Queen')

De Hoya carnosa 'Krimson Queen' heeft wat grotere stervormige bloemen, wit of lichtroze met een donker hartje. Het glimmende langwerpige blad is groen met witte randen en vegen.


Wasbloem (Hoya carnosa 'Tricolor')Wasbloem (Hoya carnosa 'Tricolor')

Wasbloem (Hoya carnosa 'Tricolor')

De Hoya carnosa 'Tricolor' heeft wat grotere stervormige bloemen, wit of lichtroze met een donker hartje. Het glimmende langwerpige blad is groen, geel en lichtroze gevlekt.


Wasbloem (Hoya carnosa ‘Variegata’)

De Hoya carnosa ‘Variegata’ heeft wat grotere stervormige bloemen, wit of lichtroze met een donker hartje. Deze bijzondere vorm heeft witbont blad, soms is de helft van het blad wit.


Wasbloem (Hoya compacta)

De Hoya compacta heeft dikke gekrulde bladeren die aan lange, afhangende stengels zitten. De stervormige bloemen zijn wit tot lichtroze.


Kleine Wasbloem (Hoya bella)

De Hoya bella is de bekendste soort wasbloem met iets kleinere witte bloemen, ze hebben een rozerood hartje. Het blad is vrij smal en zit aan lange ranken. Deze soort komt het mooist in een hangmand.


Wasbloem (Hoya linearis)

De Hoya linearis heeft heel smal, lijnvormig blad. Deze soort maakt ook witte, stervormige bloemen maar meestal wat minder dan bij de andere soorten.


Wasbloem (Hoya australis)Wasbloem (Hoya australis)

Wasbloem (Hoya australis)

De Hoya australis heeft donkergroene ovale bladeren. Witte bloemen met een klein rozerood hartje. Deze soort wordt meestal als klimplant gebruikt.


Hoya


Is de Hoya giftig?

Ja, de Hoya is giftig en kan bij inname giftig zijn voor mensen en huisdieren. De wasbloem is dus ook giftig voor katten. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de huisarts of de dierenarts.


Komen er bloemen aan de Hoya?

Ja, er komen prachtige stervormige bloemen aan de Hoya. De bloemen zijn wit of lichtroze en hebben een diep rozerood hartje. Ze verspreiden een intense zoete geur, vooral ‘s avonds. De bloempjes zitten bij elkaar in een half bolvormig scherm, dat sierlijk overhangt. Vaak zie je kleine druppels nectar aan de bloemen zitten, dit is een normaal proces. De nectar kan wel kleverige vlekken geven.

Wat is de bloeitijd van de Hoya?

De Hoya bloeit meestal in het voorjaar of de zomer.

Wat te doen als je Hoya is uitgebloeid?

Als je Hoya is uitgebloeid, hoef je niets te doen. Met een goede verzorging gaat de plant vanzelf opnieuw bloeien.

Hoe kun je een Hoya opnieuw laten bloeien?

De Hoya gaat meestal weer bloeien als je de plant op een lichte en warme plek zet. Laat hem daar rustig staan, een wasbloem houdt helemaal niet van verhuizen! In een wat krappe pot zal je Hoya eerder bloeien dan in een heel ruime pot. Vaak zitten de nieuwe bloemknoppen op de scheuten die al uitgebloeid zijn. Draai je Hoya niet als er bloemknoppen aan de plant zitten.


Welke standplaats is ideaal voor de Hoya?

De Hoya groeit het best op een plek waar veel indirect zonlicht is. Bijvoorbeeld op 2-3 meter afstand van een raam op het zuiden of wat dichter bij een raam op het westen of het oosten is ook geschikt. Zet je wasbloem niet in het directe zonlicht, hierdoor kunen de bladeren verbranden. Op een te donkere plek zal je wasbloem minder goed groeien en bloeien.

De Hoya houdt van veel warmte, ‘s nacht heeft deze tropische plant het liever niet kouder dan 14 °C. De wasbloem houdt ook van een hoge luchtvochtigheid.

Kan een Hoya ook buiten?

Een Hoya kan in de zomer prima buiten staan of hangen. Zet je wasbloem wel beschut en uit de felle middagzon. Een kas of serre is ook ideaal voor de Hoya. Als het ’s nachts kouder wordt dan 14 °C wil je wasbloem graag weer naar binnen.

Hoya (wasbloem)Hoya (wasbloem)

Hoe moet je de Hoya verzorgen?

Water geven

Je kunt de Hoya 1 x per week water geven. De potgrond moet constant licht vochtig blijven, maar mag zeker niet te nat zijn. In de zomer is het soms nodig om 2 x per week te gieten. Ga pas weer gieten als de bovenkant van de aarde droog aanvoelt. Als de bladeren minder stevig aanvoelen, geeft je Hoya aan dat hij weer dorst heeft. Zorg er altijd voor dat het water uit de pot kan lopen want de wasbloem heeft een hekel aan natte voeten. Het water mag dus niet in een schotel blijven staan. In te natte grond kan je Hoya last krijgen van wortelrot.

Hoeveel water de wasbloem precies nodig heeft, hangt af van de standplaats en de grootte van de plant. Je kunt de vochtigheid van de grond controleren met een vochtmeter of door je vinger diep in de pot te steken. Is de potgrond na een week nog erg nat? Geef dan minder water. Vind je de grond juist al snel droog en laat de potgrond zelfs los van de pot, dan heeft de Hoya meer water nodig. In de winterperiode heeft de Hoya wat minder water nodig.

Geef je Hoya bij voorkeur regenwater, dit bevat namelijk minder kalk. Laat het water altijd eerst op kamertemperatuur komen voor je het aan de wasbloem geeft.

Sproeien

De Hoya houdt erg van sproeien, hij komt immers uit een vochtig tropisch regenwoud. Vooral in de winter, als de lucht in je kamer droger is door de verwarming, raden we je aan minimaal 1 x per week te sproeien met een plantenspuit. Door te sproeien verwijder je meteen stof van de bladeren en glanzen de bladeren van je wasbloem weer prachtig. Door regenwater te gebruiken voor het sproeien, voorkom je kalkvlekken op de bladeren. Laat het water eerst even op kamertemperatuur komen voor je gaat sproeien, want deze tropische plant schrikt van een koude douche.

Voeding

Bemest de Hoya van april tot september 1 x per twee weken door kamerplantenvoeding voor groene planten in het water te doen. Je vindt de dosering op de verpakking, geef niet te veel voeding want dit kan schadelijk zijn voor je plant. In de herfst en winter heeft de wasbloem geen voeding nodig.

Moet je de Hoya snoeien of bijknippen?

Je hoeft de Hoya niet beslist te snoeien. Maar als je wasbloem te groot wordt of uit model raakt, dan kun je deze kamerplant prima wat bijknippen. Ook kun je takken die erg dicht op elkaar groeien deels wegknippen (uitdunnen) met een snoeischaar. Het snoeien van je Hoya zorgt ervoor dat de plant mooi vol blijft. Maar snoei niet te veel aan je wasbloem, daar kan deze plant toch niet zo goed tegen.

De stengels groeien steeds langer, je kunt ze laten hangen of opbinden. Op de uitgebloeide bloemstengel komen weer nieuwe bloemknoppen, niet afknippen dus want dan haal je de bloemknoppen weg. Lange scheuten die nog geen blad hebben kun je ook beter niet afknippen, de bladeren gaan nog groeien. De beste tijd om je Hoya te snoeien is het vroege voorjaar.

Wanneer en hoe moet je de Hoya oppotten en verpotten?

Je kunt de Hoya om de twee jaar verpotten. Gebruik het liefst cactusgrond of orchideeëngrond, deze aarde is luchtiger dan normale potgrond zodat het water goed weg kan lopen. Gebruik een pot die ongeveer 20% groter is dan de oude pot. Vul de ruimte in de pot op met aarde. De vroege lente is de beste tijd om je Hoya te verpotten. Dit is het begin van het groeiseizoen en dan herstelt de wasbloem het snelst. Bovendien kan hij dan direct gebruik maken van zijn extra ruimte! Heb je een plant in een vrij kleine pot gekocht? Zet deze dan direct na aankoop over in een grotere pot. Als je veel nieuwe potgrond hebt toegevoegd dan moet je er even rekening mee houden dat daar voeding in zit voor ongeveer 2 maanden. Pas daar je hoeveelheid voeding dus op aan.

Voor je Hoya


Hoe kun je de Hoya stekken?

Je kunt de Hoya stekken door de top van een tak af te knippen. Gebruik hiervoor altijd een schone schaar/mes, ontsmet je materiaal met alcohol. De stek van je wasbloem mag ongeveer 10-15 centimeter lang zijn en moet minimaal twee bladeren hebben. Zet de stek in een glas met water. Je ziet dat de stengel verdikkingen heeft op het punt waar een blad groeit, zo’n verdikt punt moet onder water komen, op die plek gaan namelijk meestal de wortels groeien. Zet het stekje op een lichte plek bij minimaal 18 °C. Verschoon het water regelmatig. Als de wortels minimaal 5 cm lang zijn de stek overzetten in een potje met stekgrond of potgrond. Houd de aarde de eerste tijd vrij vochtig, de wortels moeten er nog aan wennen dat ze nu in de aarde groeien.

Je kunt de Hoya ook stekken door afleggen. Kies een lange, soepel twijg en buig deze naar een potje met stekgrond. Verwijder enkele bladeren en duw de stengel voorzichtig in de aarde. Ook nu ervoor zorgen dat een verdikking in de stengel onder de aarde komt. Als er worteltjes gaan groeien en er nieuwe uitlopers verschijnen, kun je het stekje van de moederplant afknippen en verder apart opkweken. 

De beste tijd om je wasbloem te stekken in het voorjaar of de vroege zomer.


Wat is er aan de hand met mijn Hoya?

Krijgt je Hoya gele bladeren?

Als je Hoya gele bladeren krijgt dan kan dit komen door te fel zonlicht. De bladeren kunnen dan verbranden.

Verliest je Hoya zijn bladeren?

Heeft je Hoya last van bladval dan komt dit meestal door te natte grond, maar het kan ook komen doordat jouw plant het te koud heeft. Controleer de vochtigheid van de grond en zet je wasbloem op een warmere plek.

Sterven er scheuten af van je Hoya?

Als er scheuten afsterven of zwart worden dan is de grond waarschijnlijk te nat. De wortels gaan rotten in natte grond en kunnen geen water en voeding meer naar de stengels brengen. Afstervende scheuten kunnen ook veroorzaakt worden door te veel voeding. Maak snel een stek van je Hoya om zo de moederplant te kunnen vervangen.

Bloeit je Hoya niet?

Als je Hoya geen nieuwe bloemknoppen maakt dan krijgt hij waarschijnlijk te weinig licht. Ook een gebrek aan voeding kan de oorzaak zijn. Het duurt even voordat je waxbloem volwassen is en kan gaan bloeien, bij een jong stekje kan dit 5-7 jaar duren. Een jongere plant maakt dus nog geen bloemknoppen.

Beestjes in je Hoya?

De Hoya kan last hebben van beestjes zoals spint en luizen, die het sap uit de bladeren zuigen. Je kunt aantasting herkennen aan de kleverige bladeren (en een kleverige vloer) of een grijze waas over het blad. Wil je meer weten over de bestrijding van beestjes op je wasbloem lees dan onze blogs over trips, bladluis, spint, wolluis.

Symptoom Oorzaak Wat te doen
Gele bladeren Te fel licht Uit direct zonlicht zetten
Bladval Te nat, te koud Minder water geven, warmer plaatsen
Afsterven scheuten Wortelrot, te veel voeding Vochtigheid grond controleren, minder voeding geven
Geen bloei Te weinig licht Lichterplaatsen

De Hoya bij jou thuis

Deel jouw Hoya met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (2)
H
Hoogendoorn M.J.
3 november 2024, 13:41
Mijn hoya doet het goed, heb hem(haar) in gekort werd te groot. De nieuwe plant gaat weer goed hele boel nieuwe scheuten maar daar zaag ik witte knobbeltjes op (wratjes) wat zijn dat
I
Intratuin
5 november 2024, 11:32

Hi Hoogendoorn M.J.,

De witte knobbeltjes of wratjes op de stengels van je hoya zijn meestal niets om je zorgen over te maken; dit zijn vaak luchtwortelaanzetten. Hoya’s vormen deze kleine bultjes van nature om zich vast te hechten of om vocht uit de lucht op te nemen. Zolang de plant verder gezond is en goed groeit, zijn deze knobbeltjes een normaal verschijnsel en een teken dat je hoya zich comfortabel voelt in zijn omgeving.

Liefs,

Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top