Laden..
Hortensia Hydrangea snoeien en verzorgen

Hortensia snoeien en verzorgen

Hortensia’s in je tuin geven prachtige grote bloemen en daarom is deze heester een erg geliefde tuinplant. Het is ook een grote struik en daarom vragen veel hortensiabezitters zich af hoe en wanneer je deze plant moet snoeien! Wij vertellen je graag alles over het verzorgen en snoeien van de soorten hortensia’s, waaronder de pluimhortensia, klimhortensia, boerenhortensia en de bekende ‘Annabelle’.

 • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Herkomst van de hortensia

De hortensia, of de Hydrangea, is een plant welke van oorsprong komt uit China en Japan, maar je vindt ze ook in andere delen van Oost Azië en grote delen van Noord- en Zuid Amerika. De hortensia is een heester, maar sommige soorten hebben zich ontwikkeld tot grote bomen en andere blijven kleine compacte struiken.

Hortensia soorten

Voor de verzorging van je hortensia, en dan met name voor het snoeien, moet je weten welke soort je in de tuin hebt staan. Er zijn namelijk twee verschillende bloeiwijzen en dat bepaalt de invloed van snoeien op het aantal bloemen!

Hortensia soorten die bloeien op eenjarig hout.

Dit zijn de soort hortensia’s die ieder jaar bloeien. De bloemen worden gevormd op nieuw, jong hout. Snoeien bij deze soorten is het meest eenvoudig, hij zal eigenlijk altijd hetzelfde jaar nog in bloei staan.
De bekendste soorten die bloeien op eenjarig hout zijn:

 1. Hydrangea arborescens ‘Annabelle en de Hydrangea arborescens ‘Strong Annabelle’
  Bossige struik met bolvormige schermen van fragiele -meestal- witte bloempjes.
 1. Pluimhortensia (Hydrangea paniculata). De bekendste soort is de Hydrangea paniculata ‘Limelight’.
  De pluimhortensia herken je aan de pluimvormige bloemschermen op stevige stelen.

Hortensia soorten die bloeien op tweejarig hout.

Dit zijn de soorten die bloemen vormen op het hout van het vorige bloeiseizoen. Het hout is (minimaal) 2 jaar ‘oud’.
Hortensia’s die op het oudere hout bloeien zijn onder andere:

 1. Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla)
  Bolvormige bloemschermen in verschillende kleuren tussen wit, roze en blauw. Steviger blad met een duidelijke bladnerf.
 2. Eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia)
  Het blad van deze hortensia lijkt op het blad van de eik, met diepe inkepingen. De bloeiwijze is los en kegelvormig.

Verwar de eikenbladhortensia niet met pluimhortensia, want deze bloeit ook met pluimen. Gelukkig kun je ze goed uit elkaar houden door het blad, want dat van de Eikenbladhortensia lijkt op bladeren van de eik.

 1. Hydrangea involucrata
  Deze bloeit met platte bloemschermen met een grotere rand bloemen. De bladeren zijn langer van vorm.
 1. Fluweelhortensia (Hydrangrea aspera)
  Deze hortensia heeft lichtpaarse schermbloemen en heeft behaarde bladeren. Doorgaans een losse grote struik.

Heb je een klimhortensia? Ook deze bloeit op oudere takken. De Hydrangea petiolaris komt het meeste voor. Een andere klimmende soort is de Hydrangea seemannii, deze is in de winter groenblijvend.

Kom je er niet uit? Maak dan een duidelijke foto van de bloem en vraag bij jouw Intratuin welke soort je hebt.

Hortensia bloemkleuren

Hortensia’s kunnen bloeien in roze, wit, rood, paars of blauw. De zuurgraad van de grond bepaalt de bloeikleur! Een pH tussen PH 4,4 en 5,5 geeft blauwe bloemen. Een pH tussen 5,5 tot 6,5 zorgt voor paarse bloemen en een PH tussen 6,6 en 7,2 kleurt de bloemen roze.

BladBlad

De bloeikleur van hortensia's kun je beïnvloeden!

pH meters

Ideale standplaats voor de hortensia

De hortensia staat het liefst in de halfschaduw. De Hydrangea wil wel wat zon hebben, maar niet de meest felle zon in de middag. Een goede plek is daardoor aan de noord- of oostkant van een muur of schutting. Met name hortensia’s met lichtgekleurde of witte bloemen kunnen slecht tegen de volle zon: de zon verbrandt de bloemblaadjes waardoor de bloemen bruin worden. Elk soort grondtype is goed voor de hortensia, maar de Hydrangea groeit het liefst in enigszins zure, humusrijke grond met veel voedsel. Je kunt hiervoor de grond mengen met turf of zure potgrond.

Hortensia planten

Je kunt een nieuwe hortensia planten wanneer je wil, het hele jaar door. Zet de pot van de hortensia in een emmer water, zodat deze goed verzadigd raakt. Het plantgat hoeft niet veel groter dan de pot, je kunt de aarde nog mengen met wat mest of aanplantgrond. Na het planten druk je de grond rond de hortensia goed aan en de eerste tijd geef je hem regelmatig water.

Diverse hortensia's

Hortensia verzorgen

Een hortensia heeft niet veel nodig, maar is wel een dorstige plant! Hortensia’s verdampen veel water, dus zorg met name in de lente en zomer dat je hortensia genoeg te drinken krijgt. De hortensia zal het zelf ook aangeven, de bladeren zullen gaan hangen bij de te weinig water. Dit trekt gelukkig weer bij zodra de Hydrangea weer voorzien wordt van het nodige vocht. Je kunt de hortensia in het voorjaar ook speciale hortensiamest geven. Geef nooit teveel: teveel mest zorgt voor mooie groene bladeren, maar is minder goed voor het aantal bloemen!

Hortensia meststoffen

Hortensia snoeien

Waarom moet je een hortensia snoeien?

Hortensia’s zijn geen snelle groeiers, dus het hoeft geen jaarlijkse tuinklus te zijn. Maar als je vindt dat je hortensia te groot wordt dan kun je hem wel snoeien. Hier zijn wel wat verschillen tussen de verschillende soorten.

Hoe vaak en wanneer moet je een hortensia snoeien?

Zoals gezegd heeft een hortensia het niet per se nodig om te snoeien. Het is dus niet zo gek als je het een paar jaar niet doet. Als je het wel wil doen, is het beste moment om een hortensia te snoeien in het vroege voorjaar, rond april. Kijk wel of het de komende dagen niet gaat vriezen, zodat de snijwonden kunnen genezen. Door vorst kan een gesnoeide tak invriezen en die tak zal dat jaar geen bloemen geven. Het is dan verstandig om de tak verder terug te snoeien tot aan het punt waar twee gezonde knoppen op de tak zitten.
Laat de uitgebloeide bloemen er de hele winter aanzitten. Ze bieden tijdens de koude wintermaanden extra bescherming tegen de vorst. Knip deze in maart af op een paar cm boven de bovenste nieuwe knoppen.

Hoe moet je een hortensia snoeien?

Soorten die bloeien op eenjarig hout

In april kun je de struik flink terugsnoeien tot zo’n 30 cm boven de grond. Wil je de struik liever hoog en groot houden? Snoei de plant dan wat minder diep terug.

Soorten die bloeien op tweejarig hout

Om dit soort in goede conditie te houden kun je de hortensia om de vier jaar ‘verjongen’. Dat betekent dat je bij iedere snoeibeurt een aantal oude takken wegknipt, zodat er weer nieuwe takken ontstaan. Je snoeit deze soorten nooit helemaal in één keer, maar knipt een deel van de takken. Aan het begin van de lente kun je gaan snoeien. De takken die aan het einde een grotere knop hebben, die snoei je niet. Daar zit de bloem in, dus anders ben je die kwijt. Andere takken snoei je terug, maar zorg ervoor dat er nog een paar nieuwe knoppen aan de tak blijven zitten. De oude grijze takken kun je tot aan de grond wegsnoeien. Blijf je tijdens het snoeien bewust dat deze hortensia niet bloeit op nieuw gevormd hout. Snoei je te rigoureus terug? Dan heb je dat jaar vrijwel geen bloemen.

Klimhortensia

In de zomer kun je de uitstekende takken van de klimhortensia wegsnoeien. Doe dit direct na de bloei, zo heb je de meeste kans dat hij het volgende jaar ook weer bloem vormt. Wil je hem verjongen dan is het verstandig om dit te verspreiden over een aantal jaren, trek hier 2 à 3 jaar voor uit. Een klimhortensia groeit namelijk niet heel snel en het duurt, na een flinke snoeibeurt, dan ook even voordat hij zich weer helemaal heeft hersteld. Vaak wordt dan ook het advies gegeven om deze hortensia niet te snoeien, maar het kan wel!

Hortensia stekken

Een hortensia kun je prima stekken! Doet dit als de hortensia het hardst groeit, tussen juni en september. Je kunt alle soorten hortensia’s eigenlijk wel stekken, bijvoorbeeld de pluimhortensia, boerenhortensia en klimhortensia. Knip een tak van ongeveer 10 cm met minimaal 2 bladparen. De tak mag niet gebloeid hebben, maar mag ook niet houtig en bruin zijn. Haal het blad eraf en steek de tak voor de helft in zaai- en stekgrond. Geef de hortensia genoeg water, je kunt plastic over de nieuwe hortensia spannen om het vocht binnen te houden. Het heeft overigens geen zin om een hortensia proberen te stekken in alleen water. De Hydrangea heeft grond nodig om te kunnen wortelen!

Hortensia verplaatsen

Een hortensia kun je verplaatsen of verplanten, het beste is in maart of april. De wortels krijgen daarna voldoende tijd om weer aan te groeien. Probeer uiteraard om zo min mogelijk wortels te beschadigen tijdens het verplanten en wellicht kun je de hortensia bij het verplanten ook direct snoeien om de balans tussen de wortels en de plant wat meer in evenwicht te brengen.

Bekijk alle hortensia's in de webshop

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE
Back to top