Laden..
Hertshoornvaren (Platycerium)

Hertshoornvaren (Platycerium)

De hertshoornvaren heeft unieke bladeren die je direct herkent. Deze indrukwekkende bladeren hebben inderdaad wel wat weg van een hertengewei. Elk blad splitst zich ongeveer halverwege en vertakt zich dan net als een gewei. Soms lijken de bladeren ook wel op een hand met vingers! De geweivormige bladeren zijn chique grijsgroen van kleur dankzij een pluizig donslaagje.

De hertshoornvaren heeft sierlijk overhangende bladeren, daarom kun je deze schoonheid prima als hangplant gebruiken. Bijvoorbeeld in een rieten hangmand. Maar ook in een grote, wat hogere pot is deze varen prachtig. Een ware eyecatcher boven de tafel, in de vensterbank of in de badkamer. De hertshoornvaren zorgt voor veel groen in je huis en past bij elke woonstijl.

De hertshoornvaren heeft officieel Platycerium en hoort bij de eikvarenfamilie (Polypodiaceae), het is een van de oudste planten op aarde. Er bestaan ongeveer 18 soorten Platycerium, voor de huiskamer worden drie soorten als kamerplant gekweekt. Platycerium groeit oorspronkelijk in de tropische oerwouden van Zuid-Amerika, Afrika, Zuidoost-Azië en Australië.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De hertshoornvaren in het kort

Soorten:

18 soorten

Bekendste soorten:

Platycerium alcicorne, Platycerium bifurcatum, Platycerium superbum

Bloeiend:

Nee

Standplaats:

Halfschaduw

Water geven:

Gemiddeld, licht vochtig houden

Giftig:

Nee

Stekken:

Nee, eventueel wel jonge uitlopers afnemen

Kenmerken:

Tropische plant, makkelijke plant, grote plant, bladplant, hangplant


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de hertshoornvaren?

De hertshoornvaren is een wintergroene varen die van nature in bomen groeit. Het is een epifyt, dat houdt in dat hij niet met zijn wortels in de aarde groeit maar zich aan de takken vasthoudt. Eigenlijk net als een orchidee. Hij heeft twee soorten bladeren. De bovenste bladeren kunnen tot een meter lang worden en hebben de vorm van een gewei, vaak hangen ze over. Deze sporenbladeren zijn twee of drie keer ‘vertakt’ en hebben smalle of wat bredere lobben. Aan de voet van een wat oudere plant zitten brede, bijna ronde bladeren, de zogenaamde mantelbladeren of steriele bladeren. Ze zijn niet vertakt en groeien helemaal om de voet van de plant en ook vaak om de pot heen. In de natuur houdt de plant zich hiermee vast aan een tak. Deze onderste bladeren worden na verloop van tijd bruin, ze dienen dan als voedsel voor je varen. De plant eet ze eigenlijk zelf op! Het blad is bedekt met een grijsgroen viltlaagje, dit mag nooit afgeveegd worden want het beschermt de bladeren tegen te veel verdamping als de lucht droog is.


Welke soorten hertshoornvaren zijn er?

Hertshoornvaren (Platycerium alcicorne)

De Platycerium alcicorne heeft lange, sierlijk ingesneden bladeren met vrij smalle lobben, het blad is breed aan de basis.  

Hertshoornvaren (Platycerium alcicorne)Hertshoornvaren (Platycerium alcicorne)

Hertshoornvaren (Platycerium alcicorne)

De Platycerium alcicorne heeft lange, sierlijk ingesneden bladeren met vrij smalle lobben, het blad is breed aan de basis.  


Hertshoornvaren (Platycerium bifurcatum)Hertshoornvaren (Platycerium bifurcatum)

Hertshoornvaren (Platycerium bifurcatum)

De Platycerium bifurcatum heeft wat minder ingesneden bladeren, of ze zijn in het midden breed en aan het eind vertakt in meerdere ‘vingers’.

Hertshoornvaren (Platycerium bifurcatum)Hertshoornvaren (Platycerium bifurcatum)

Hertshoornvaren (Platycerium bifurcatum)

De Platycerium bifurcatum heeft wat minder ingesneden bladeren, of ze zijn in het midden breed en aan het eind vertakt in meerdere ‘vingers’.


Hertshoornvaren (Platycerium superbum)

De Platycerium superbum heeft extra grote mantelbladeren onderaan de plant, daarboven in verhouding wat kortere geweivormige sporenbladeren.


Hertshoornvaren


Is de hertshoornvaren giftig?

Nee, de hertshoornvaren is niet giftig. De hertshoornvaren is niet giftig voor katten, en ook helemaal veilig voor andere huisdieren en voor kinderen. De hertshoornvaren is echter niet geschikt om te eten, dus we raden je toch aan om deze plant buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden.


Komen er bloemen aan de hertshoornvaren?

Nee, er komen geen bloemen aan de hertshoornvaren. Alle varens bloeien niet, dit is omdat ze zich niet voortplanten via zaden maar via sporen.


Welke standplaats is ideaal voor de hertshoornvaren?

De hertshoornvaren groeit het best in de halfschaduw, dat is hij ook zo gewend in het oerwoud waar hij vandaan komt. Gemiddeld 3-5 uur zonlicht per dag is voldoende, liefst ’s morgens of aan het eind van de dag, of gefilterd licht voor minimaal 5 uur per dag. Een raam op het oosten of westen is prima. Bij een raam op het zuiden kun je de plant het beste 3-4 meter van het raam plaatsen. Heb je een raam op het noorden dan mag deze varen vlak bij het raam staan of hangen.  

De hertshoornvaren groeit goed bij normale kamertemperaturen van 18-22 °C. In de winter mag deze varen wel wat kouder staan, maar hij krijgt het liever niet kouder dan 10 °C.

De hertshoornvaren houdt van een hoge luchtvochtigheid. Als de lucht in je huis echt droog is dan kun je denken aan een luchtbevochtiger. Gelukkig beschermt deze varen zichzelf tegen uitdroging door het laagje van fijne haartjes op zijn bladeren, hierdoor kan hij zich aardig aanpassen in de woonkamer.

Kan een hertshoornvaren ook buiten?

Een hertshoornvaren kan in de zomer buiten staan of hangen, maar zijn bladeren mogen geen fel zonlicht vangen want dan kunnen ze verbranden. Deze tropische plant heeft een hekel aan kou, dus als het kouder wordt dan 10 °C moet hij snel weer naar binnen. 


HertshoornvarenHertshoornvaren

Hoe moet je de hertshoornvaren verzorgen?

Water geven

De potgrond mag voor de je hertshoornvaren constant licht vochtig blijven, maar mag zeker niet te nat zijn. In het voorjaar en de zomer kun je 2 x per week water geven. Van oktober tot maart houdt je hertshoornvaren een rustperiode, hij heeft dan 1 x per week water nodig. Het is handig om bij het water geven de plant in een schotel water te zetten, zodat de grond van onderaf vochtig kan worden. Of dompel de kluit in een bak met water. Zorg er altijd voor dat het water daarna goed uit de kluit kan lopen. Het water mag niet in een schotel of onderin de pot blijven staan. Als de aarde licht is opgedroogd, kun je weer water geven.

Hoeveel water je hertshoornvaren nodig heeft, hangt af van de standplaats en de maat. Je kunt de vochtigheid van de grond controleren met een vochtmeter of door je vinger diep in de pot te steken. Is de potgrond na een week nog erg nat? Geef dan minder water. Vind je de grond juist al snel droog dan heeft de je hertshoornvaren meer water nodig.

Geef je hertshoornvaren het liefst regenwater, dit bevat namelijk minder kalk. Laat het water altijd eerst op kamertemperatuur komen voor je het aan de plant geeft.

Sproeien

De hertshoornvaren vindt het fijn om met een heel fijne nevel uit je plantenspuit besproeid te worden. Sproei op een afstandje van je plant en voorkom dat er water op de bladeren blijft staan.

Voeding

Bemest de hertshoornvaren door van april tot september 1 x per maand universele kamerplantenvoeding voor groene planten in het water te doen. Je vindt de dosering op de verpakking, geef niet te veel voeding want dit kan schadelijk zijn voor je varen. In de herfst en winter is je hertshoornvaren in rust, voeding is dan niet nodig.

Moet je de hertshoornvaren snoeien of bijknippen?

Nee, je hoeft een hertshoornvaren niet te snoeien of bij te knippen. Als de lange, geweivormige bladeren bruin worden, kun je ze wel bij de basis afknippen. Laat de onderste bladeren het liefst zitten, ook al zijn ze bruin. Dit hoort gewoon bij deze varen, door ze te verwijderen beschadig je de plant.

Wanneer en hoe moet je de hertshoornvaren oppotten en verpotten?

Een hertshoornvaren groeit niet zo snel, daarom hoef je deze plant niet zo vaak te verpotten. Gemiddeld is 1 x in de drie jaar verpotten voldoende. Door de onderste bladeren kan het wel lastig zijn om je hertshoornvaren te verpotten, probeer ze voorzichtig los te maken. Gebruik een pot die ongeveer 20% groter is dan de oude pot. Vul de ruimte in de pot op met universele potgrond voor kamerplanten, speciale varen potgrond is nog beter. Druk langs de randen goed aan met je vingers. De vroege lente is de beste tijd om je hertshoornvaren te verpotten. Heb je een plant in een vrij kleine pot gekocht? Zet deze dan wel direct na aankoop over in een grotere pot. Heb je veel nieuwe potgrond toegevoegd? Hou er dan ook even rekening mee dat daar voeding in zit voor ongeveer 2 maanden, dus pas daar je hoeveelheid voeding op aan.

Voor je hertshoornvaren


Hoe kun je de hertshoornvaren stekken?

De hertshoornvaren kun je niet stekken, maar als je plant uitlopers maakt dan kun je die wel voorzichtig van de moederplant afhalen. Aan de voet van de plant zie je soms deze babyplantjes verschijnen. Als ze minimaal 10 cm groot zijn kun je met een scherp mes afsnijden en het stekje van je hertshoornvaren apart oppotten om verder op te kweken.


Wat is er aan de hand met mijn hertshoornvaren?

Hangt je hertshoornvaren slap?

Als je hertshoornvaren slap hangt kan dit komen door te weinig water, controleer de vochtigheid van de grond en pas je watergift aan. Slappe bladeren kunnen ook veroorzaakt worden door te weinig licht.

Krijgt je hertshoornvaren bruine bladeren?

Als je hertshoornvaren bruine bladeren krijgt dan kan dit komen door te veel water, ook kan het water te kalkrijk of te koud zijn. Geef niet te veel bemesting, ook dat kan voor bruine bladeren zorgen. Schimmels kunnen voor bruine of zwarte vlekken zorgen, ze groeien in te natte grond. Het is normaal dat de onderste bladeren, of bladeren aan de zijkant van de plant bruin worden, die kun je het best gewoon laten zitten.

Beestjes in je hertshoornvaren? 

De hertshoornvaren heeft bijna nooit last van beestjes, mar zie je toch iets kruipen lees dan onze blogs over trips, bladluis, spint, wolluis.

Symptoom Oorzaak Wat te doen
Hangt slap Te weinig water, te weinig licht Vochtigheid grond controleren, lichter plaatsen
Bruin blad Te veel water, te kalkrijk water, te koud water, te veel voeding Minder water geven, regenwater geven, lauw water geven, minder voeding geven

De hertshoornvaren bij jou thuis

Deel jouw hertshoornvaren met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top