Laden..
Geldboom (Pachira aquatica)

Geldboom (Pachira aquatica)

De geldboom herken je aan de lange glanzende bladeren en de stevige, vaak gevlochten stam. Een fors exemplaar met gevlochten stam is een pronkstuk in elk interieur. Deze sterke kamerplant is heel makkelijk te verzorgen, je kunt er dus lang plezier van hebben.

Het handvormige blad van de geldboom plant bestaat uit vijf deelbladeren. Ze symboliseren de vijf basiselementen van de Feng Shui (metaal, hout, water, vuur, aarde) en Pachira zou hierdoor geluk brengen. In het Verre Oosten wordt geloofd dat de boom met zijn groene ‘handen’ geluk en geld kan vangen. Bovendien is de geldboom een goede luchtzuiveraar. Een plant met een verhaal dus, leuk om cadeau te geven! Een andere naam is watercacao, de zaden in de nootachtige vruchten (sabanoten) worden in Amerika wel als alternatief voor cacao gebruikt.

De geldboom groeit oorspronkelijk in de moerassen en langs rivieroevers in Centraal en Zuid-Amerika, Pachira kan daar uitgroeien tot een imposante, wel 20 meter hoge boom. Van Pachira bestaan ongeveer 70 soorten, ze horen bij de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae). Voor de huiskamer wordt alleen de soort Pachira aquatica gekweekt.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De geldboom in het kort

Bloeiend:

Alleen in oorspronkelijke leefomgeving

Standplaats:

Indirect licht, halfschaduw

Water geven:

Gemiddeld: licht vochtig houden, tussen de gietbeurten op laten drogen

Giftig:

Ja

Stekken:

Ja

Snoeien:

Ja

Kenmerken

Luchtzuiverende plant, tropische plant, makkelijke plant, grote plant

Wat is de groeiwijze van de geldboom?

Je kunt de geldboom op twee manieren stekken. Soms zitten er kleine plantjes aan de stam, snijd ze ervan af met een scherp mesje. Het kan zelfs voorkomen dat deze babyplantjes al wortels hebben. Pot de Pachira stekken op in potjes met stekgrond om ze verder op te kweken.

Je kunt je geldboom ook vermeerderen door een kopstek te nemen. Knip hiervoor de top van een tak af. De stek van je Pachira mag ongeveer 15 centimeter lang zijn en moet minimaal twee bladeren hebben. Doop de onderkant van de stengel in stekpoeder en steek je geldboom stekje in een potje met stekgrond.

In beide gevallen houd je de grond de eerste tijd vrij vochtig. Dek het stekje af met een doorzichtig plastic zakje, zo blijft de luchtvochtigheid rond je stek hoog. Wel regelmatig even luchten. Hopelijk zijn er na een paar weken worteltjes gevormd en gaat het stekje groeien, het plastic zakje mag er dan af.


Geldbomen


Is de geldboom giftig?

Ja, de geldboom is licht giftig. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de huisarts of de dierenarts.


Komen er bloemen aan de geldboom?

In de woonkamer komen er geen bloemen aan de geldboom. In tropische gebieden bloeit de geldboom met prachtige lichtgele bloemen.


Welke standplaats is ideaal voor de geldboom?

De geldboom groeit goed op een lichte plek met indirect zonlicht en in de halfschaduw, waar toch minimaal 3-5 uur zonlicht per dag komt. Liefst is er ’s morgens of aan het eind van de dag zonlicht. Gefilterd licht voor minimaal 5 uur per dag is ook prima. Zet je Pachira 2-3 meter van een raam op het oosten of westen. Een raam op het noorden kan ook prima, maar dan het liefst wel vlak voor het raam. Een raam op het zuiden is niet zo geschikt, je geldboom staat dan teveel in de felle zon. De Pachira heeft het naar zijn zin bij normale kamertemperaturen. De geldboom houdt van een vochtige lucht, besproeien is daarom aan te raden. Zeker in de winterperiode als de verwarming aanstaat.

GeldboomGeldboom

Kan de geldboom buiten staan?

Een geldboom kan in de zomer ook buiten staan. Zet je Pachira wel beschut en uit de felle middagzon, het liefst bij temperaturen die boven 10 °C blijven. Anders krijgt deze tropische plant het veel  te koud.


De verzorging van de Pachira aquatica

Water geven

De Pachira aquatica heeft een gemiddelde hoeveelheid water nodig. De grond moet tussen de gietbeurten opdrogen omdat de geldboom water in zijn stam opslaat. Geef je Pachira liever af en toe een flinke plons water dan vaak een beetje. Gemiddeld is 1 keer in de anderhalf tot twee weken ruim water geven voldoende. Je kunt de vochtigheid van de grond controleren met een vochtmeter of door je vinger diep in de pot te steken. Is de potgrond na een week nog erg nat? Geef dan minder water. Vind je de grond juist al snel droog en laat de potgrond zelfs los van de pot? Dan heeft de Pachira meer water nodig. Onderin de pot mag geen water blijven staan. In te natte grond gaan de wortels van je geldboom rotten en zullen de bladeren afvallen. Zorg dus voor een goede drainage. In de zomer heeft je geldboom meer water nodig dan in de winter, een groot exemplaar moet je ook meer water geven dan een kleintje.

Sproeien

Besproei je Pachira 1 keer in de week met een fijne nevel. Door te sproeien verwijder je meteen stof van de bladeren en ziet je geldboom er weer lekker fris uit.

Voeding

Bemest de geldboom van april tot oktober 1 x per maand door universele kamerplanten voeding voor groene planten in het water te doen. Gebruik de helft van de dosering die op de verpakking staat. Geef niet te veel voeding want dit kan schadelijk zijn voor je plant. In de herfst en winter is je Pachira in rust, voeding is dan niet nodig.

Moet je de geldboom snoeien of bijknippen?

Een geldboom kun je snoeien of bijknippen als hij uit model raakt. Vaak groeien er na een tijdje lange scheuten zodat je Pachira zijn mooie vorm verliest of aan de onderkant kaal wordt. Knip de lange uitlopers bovenin de plant af, hierdoor zal je geldboom wat meer in de breedte groeien. Knip altijd vlak boven een blad, zijscheut of knoop (verdikking in de stengel). Oudere bladeren die lelijk worden, kun je gerust afknippen. Is je geldboom echt niet meer mooi? Je kunt dan heel drastisch alle uitlopers bovenaan de stam sterk terugknippen, het duurt wel 2-3 maanden tot de Pachira weer een bos blad heeft gevormd. De beste tijd om je Pachira te snoeien is het voorjaar.

Wanneer en hoe moet je de geldboom oppotten en verpotten?

Heb je een Pachira in een vrij kleine pot gekocht? Zet deze dan direct na aankoop over in een iets grotere pot. Kies het liefst een pot met gaten in de bodem, zo kan het water goed weglopen. Vul de ruimte in de pot op met universele potgrond voor kamerplanten. Druk langs de randen goed aan met je vingers.


Een Pachira kan best snel groeien, verpotten is dus regelmatig nodig. We raden je aan om jonge planten elk jaar te verpotten en oudere planten om de 2-3 jaar. Gebruik een pot die 20% groter is dan de oude pot. De vroege lente is de beste tijd om je Pachira te verpotten. Dit is het begin van het groeiseizoen en dan kan jouw geldboom meteen goed doorgroeien. Heb je een grote plant die eigenlijk niet meer verpot kan worden? Dan kun je ervoor kiezen alleen de bovenste laag potgrond te verwijderen. Strooi af met een laagje verse potgrond.


Heb je veel nieuwe potgrond toegevoegd? Hou er dan ook even rekening mee dat daar voeding in zit voor ongeveer 2 maanden, dus pas daar je hoeveelheid voeding op aan.

Verzorgingsproducten voor je geldboom


Kun je de geldboom stekken?

Je kunt de geldboom op twee manieren stekken. Soms zitten er kleine plantjes van de stam, snijd ze ervan af met een scherp mesje. Het kan zelfs voorkomen dat deze babyplantjes al wortels hebben. Pot de Pachira stekken op in potjes met stekgrond om ze verder op te kweken.

Je kunt je geldboom ook vermeerderen door een kopstek te nemen. Knip hiervoor de top van een tak af. De stek van je Pachira mag ongeveer 15 centimeter lang zijn en moet minimaal twee bladeren hebben. Doop de onderkant van de stengel in stekpoeder en steek je geldboom stekje in een potje met stekgrond.

In beide gevallen houd je de grond de eerste tijd vrij vochtig. Dek het stekje af met een doorzichtig plastic zakje, zo blijft de luchtvochtigheid rond je stek hoog. Wel regelmatig even luchten. Hopelijk zijn er na een paar weken worteltjes gevormd en gaat het stekje groeien, het plastic zakje mag er dan af.


Kun je de geldboom zelf vlechten?

Je kunt de geldboom ook zelf vlechten. Hiervoor heb je drie tot vijf jonge planten nodig, dit kunnen stekjes zijn of kleine planten die je bij het tuincentrum koopt. De stammetjes moeten nog groen zijn en goed buigbaar. Begin je vlecht zoveel mogelijk aan de basis door de ene tak voorzichtig over de andere te kruisen. Niet te veel buigen, want dan kan het stammetje knappen. Er mag best wat ruimte tussen zitten, want de stammetjes van je Pachira worden natuurlijk nog dikker. Stop op het punt waar er bladeren groeien. Je houdt de vlecht bij elkaar door er een zacht touwtje omheen te knopen. Voor de stevigheid kun je er een stokje naast zetten waar je de vlechtstam aan vast zet, zo blijft hij ook mooi recht. Nu moet de geldboom eerst weer gaan groeien, het kan wel een aantal maanden duren voor je weer door kunt gaan met vlechten.


Wat is er aan de hand met mijn geldboom?

Vallen de bladeren van je geldboom?

Als er bladeren van je geldboom vallen, kan dit komen door te droge lucht of tocht. Vooral in de winter kan de Pachira last hebben van te droge lucht. Sproei regelmatig en zet je Pachira niet direct bij de verwarming. Het is normaal als er af en toe een oud blad van je plant valt.

Hangen de bladeren van je Pachira aquatica slap?

De bladeren van je Pachira kunnen slaphangen als je te weinig water hebt gegeven. Jonge bladeren hangen in het begin vaak wat slap en zijn soms ook kreukelig. Dit is normaal, het blad wordt vanzelf steviger.

Krijgt je Pachira gele bladeren?

Als je de geldboom te veel water geeft, kunnen de bladeren geel kleuren. Is het zo dat oudere bladeren eerst lichter worden en later geel dan kan je Pachira te veel licht krijgen, zet je plant een meter verder van het raam. Dat er af en toe een wat ouder blad geel wordt is een normaal proces.

Krijgt je Pachira bruine bladeren?

Als je Pachira bruine bladeren krijgt dan geef je waarschijnlijk te veel of te weinig water. Komen er bruine plekken op de bladeren dan kan je Pachira te veel fel zonlicht krijgen.

Beestjes in je geldboom?

Vooral als je geldboom op de tocht staat, of als de grond te droog is, kan een aantasting door beestjes voorkomen. Regelmatig sproeien kan helpen. Wil je meer weten over de bestrijding van beestjes lees dan onze blogs over trips, bladluis, spint, wolluis.

Symptoom Oorzaak Wat te doen
Bladeren vallen af Droge lucht, tocht Sproeien, zet de plant niet bij de verwarming.
Slappe bladeren Te weinig water Meer water geven
Gele bladeren Te veel water, te veel licht Minder water geven, verder van het raam af
Bruine bladeren Te veel of te weinig water, fel zonlicht Watergift aanpassen, verder van het raam af

De geldboom bij jou thuis

Deel jouw geldboom met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top