Laden..
Fuchsia (bellenplant)

Fuchsia (bellenplant)

De Fuchsia of bellenplant heeft vrolijk bungelende bloemen met sierlijk uitstaande kelkblaadjes. Daaronder is een smal of juist wat boller ‘rokje’ te zien, zo lijken de bloemen net danseresjes. De Fuschia bloeit maar door vanaf het begin van de zomer tot aan de eerste nachtvorsten. Je raakt niet uitgekeken op de ontelbare verschillende vormen en kleuren van de bellenplant, je zou ze allemaal wel willen verzamelen.

Er zijn twee groepen Fuchsia’s: niet winterharde en wel winterharde. De Fuchsia’s die niet tegen vorst kunnen, zijn de grootbloemige cultivars. Een eyecatcher voor een pot of hanging basket! De winterharde Fuchsia’s hebben wat kleinere bloemen, ze kunnen gewoon in de volle grond groeien en zijn prachtig als borderplant of haagplant.

De eerste wilde bellenplant, Fuchsia triphylla, werd in de 17e eeuw ontdekt en vernoemd naar de Duitse botanist Leonart Fuchs. In de Victoriaanse tijd werd de bellenplant super populair als potplant, inmiddels zijn er ontelbare fraaie cultivars met grote, kleurrijke bloemen.

De Fuchsia hoort bij de teunisbloemfamilie (Onagraceae) en groeit oorspronkelijk in de (sub)tropische gebieden van Zuid-Amerika. Er zijn ruim honderd soorten bekend en vele duizenden cultivars.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De Fuchsia in het kort

Soorten:

Ruim 100 soorten, duizenden cultivars

Bekendste soorten:

Fuchsia magellanica var. gracilis, Fuchsia 'Riccartonii', Fuchsia microphylla 'David', Fuchsia-cultivars

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Eind juni tot oktober

Standplaats:

Volle zon, halfschaduw

Giftig:

Nee

Winterhard:

Er zijn winterharde en niet-winterharde soorten

Groenblijvend:

Nee

Snoeien:

Ja, in het voorjaar en in oktober, tijdens de bloei uitgebloeide bloemen verwijderen

Kenmerken:

Borderplant, heester, haagplant, kuipplant, terrasplant, balkonplant


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de Fuchsia?

De Fuchsia plant is een bladverliezend struikje met langwerpige tot ovale blaadjes. Er zijn Fuchsia’s met een staande groeiwijze en soorten met een hangende groeiwijze. Je kunt een grootbloemige Fuchsia ook op stam kopen. De winterharde Fuchsia’s groeien als een bossig struikje met veel dunne takjes, de hoogte is 80-120 cm. Deze soorten zijn ook geschikt voor een losse, bloeiende haag. De bellenplant heeft een gemiddelde groeisnelheid, de scheutjes die in het voorjaar groeien, gaan hetzelfde jaar al bloeien.


Welke soorten Fuchsia zijn er?

Bellenplant (Fuchsia magellanica var. gracilis)

De Fuchsia magellanica var. gracilis is een kleinbloemige, winterharde bellenplant met slanke, rode kroonbladeren en een rokje van paarsviolette kroonblaadjes. 


Fuchsia 'Riccartonii'Fuchsia 'Riccartonii'

Bellenplant Fuchsia 'Riccartonii'

De Fuchsia 'Riccartonii' is een kleinbloemige, winterharde bellenplant met een compacte groei, het blad is iets brons getint. Rode kelkblaadjes en een rokje van paarsviolette kroonblaadjes.


Bellenplant (Fuchsia microphylla ‘David’)Bellenplant (Fuchsia microphylla ‘David’)

Bellenplant (Fuchsia microphylla ‘David’)

De Fuchsia microphylla ‘David’ is een kleine bellenplant (tot 70 cm), winterhard. Kleine, langwerpige bloemen in rood met paarsviolet.


Bellenplant (Fuchsia-cultivars)

De Fuchsia-cultivars hebben meestal grotere bloemen en zijn niet winterhard. Je kunt kiezen uit veel mooie kleuren in diverse combinaties, zoals roze met wit of paars met rozerood.


Fuchsia


Is de Fuchsia giftig?

Nee, de Fuchsia is niet giftig. De Fuchsia is niet giftig voor katten, en ook helemaal veilig voor andere huisdieren en voor kinderen.


Komen er bloemen aan de Fuchsia?

Ja er komen prachtige bloemen aan de Fuchsia. De bloemen zijn klokvormig en hangen sierlijk naar beneden, net als belletjes, vandaar de naam bellenplant. Fuchsia bloemen bestaan uit vier gekleurde kroonbladeren en vier kortere kelkbladeren die vaak een andere kleur hebben. Er zijn Fuchsia’s met enkele, halfgevulde en gevulde bloemen. De kleuren variëren van wit tot rood, roze, paars en violet. Na de bloei groeien er soms donkerrode eetbare bessen.

Wat is de bloeitijd van de Fuchsia?

De eerste bloemen van de Fuchsia verschijnen eind juni, tot in oktober en vaak zelfs tot in november kun je blijven genieten van de sierlijke bloemen.

Wat te doen als je Fuchsia is uitgebloeid?

Als je Fuchsia is uitgebloeid kun je de verwelkte bloemen wegknippen. Zo stimuleer je de plant om weer nieuwe bloemknoppen te maken. Wekelijks bemesten tijdens de groei is ook belangrijk voor een rijke bloei. Gelukkig is je Fuchsia pas in de herfst echt uitgebloeid want deze plant bloeit de hele zomer door.


Welke standplaats is ideaal voor de Fuchsia?

Een winterharde bellenplant kan in de volle zon of halfschaduw groeien. De felle middagzon vindt de Fuchsia niet zo fijn, hierdoor kan het blad verbranden. Een niet winterharde, grootbloemige Fuchsia groeit het best in pot op een plekje in de halfschaduw, liever niet in de felle zon. Plaats een Fuchsia op een beschutte plek, uit de koude wind. De winterharde bellenplant groeit het liefst in vruchtbare, niet al te droge tuingrond. Je kunt zandgrond verbeteren door er compost of bladaarde doorheen te mengen. Voor de niet winterharde Fuchsia’s in pot kun je kuipplantengrond of speciale Fuchsia-grond gebruiken.

Fuchsia buiten in een pot?

Alle Fuchsia’s kunnen buiten in een pot groeien. De niet winterharde Fuchsia’s moeten wel vorstvrij overwinteren. Plant de hangende vormen in een hanging basket of in een hoge pot.

Bellenplant (Fuchsia)Bellenplant (Fuchsia)

Is de Fuchsia winterhard?

Of je Fuchsia winterhard is, hangt af van de soort. Er zijn namelijk winterharde Fuchsia’s en niet winterharde Fuchsia’s.

Kies voor de volle grond een winterharde bellenplant en dek de plant in de winter af met een dikke laag afgevallen blad. De takjes kunnen bevriezen, maar in het voorjaar loopt de plant vanuit de wortels weer uit.

De niet winterharde Fuchsia’s met grote bloemen kunnen niet tegen de vorst. Je kunt ze wel heel makkelijk met pot en al vorstvrij overwinteren. Plaats je Fuchsia eind oktober in een koele, vorstvrije ruimte. Het mag er donker zijn want de bellenplant laat zijn blaadjes in de winter toch vallen. Wil je een niet winterharde bellenplant in de volle grond planten? Zet de plant er dan vanaf half mei in en haal het struikje in het najaar weer uit de grond om vorstvrij te overwinteren. Je kunt de struikjes ook terug knippen en inkuilen (begraven). In april weer opgraven, verpotten en dan licht en warm zetten.


Is de Fuchsia groenblijvend in de winter?

Nee, een Fuchsia is niet groenblijvend in de winter. Het is een bladverliezende struik, in het voorjaar verschijnen er weer nieuwe blaadjes aan de takken.


De Fuchsia planten: wanneer en hoe?

Een Fuchsia die je in de volle grond wilt planten, plant je het best in het voorjaar. Zo krijgt het struikje een goede start. Dat geldt ook voor een Fuchsia die je in een pot wilt planten. Pas op met late nachtvorsten, bescherm je plant zonodig tijdelijk met vliesdoek, of zet een Fuchsia in pot even binnen.

Graaf in de volle grond een ruim plantgat dat twee keer zo breed is als de kluit en net zo diep als de hoogte van de kluit. De wortelkluit van een Fuchsia in pot mag 2-3 cm onder de rand van de pot komen.

Voor een winterharde Fuchsia die in de volle grond geplant wordt, kun je 3-5 struikjes per vierkante meter aanhouden. Voor een niet winterharde Fuchsia is de plantafstand 30-40 cm.


Hoe moet je de Fuchsia verzorgen?

Een Fuchsia heeft een gemiddelde hoeveelheid water nodig, we raden je aan om een struik in de volle grond in droge perioden extra water te geven. Bij een Fuchsia in pot mag de aarde licht vochtig blijven, laat de wortelkluit niet uitdrogen. In de warme zomerperiode is dagelijks watergeven zeker nodig. Een goede afwatering van de pot is wel belangrijk, want de bellenplant houdt niet van natte voeten. Laat daarom geen water in een schotel onder de pot staan, hierdoor blijft de grond namelijk te nat en kunnen de wortels van je Fuchsia gaan rotten. Een Fuchsia in pot die in een koele ruimte overwintert, heeft weinig water nodig, laat de potgrond dan net niet uitdrogen.

Een winterharde Fuchsia in de volle grond kan in het voorjaar 1 x tuinmest krijgen en een laagje compost. Een niet winterharde Fuchsia in pot heeft vrij veel voeding nodig om rijk te kunnen bloeien. Geef de plant van mei tot half augustus elke week voeding in het water. Gebruik speciale mest voor Fuchsia’s of voeding voor terrasplanten. In de herfst en winter heeft je Fuchsia geen voeding nodig.

Voor je Fuchsia


Snoeien van de Fuchsia

Waarom moet je een Fuchsia snoeien?

Een winterharde Fuchsia moet je snoeien om in het voorjaar dode takjes weg te halen. Een niet winterharde Fuchsia snoei je in het voorjaar terug om dode takjes weg te halen en een mooi model te krijgen. In de zomer knip je de verwelkte bloemen weg van een niet winterharde bellenplant, hierdoor stimuleer je het struikje om weer nieuwe bloemknoppen te maken.  

Stekken en jonge planten van niet winterharde Fuchsia’s kun je in het voorjaar en de vroege zomer licht terugsnoeien (toppen) om een goede vertakking te krijgen. Voor elk takje dat je afknipt, krijg je twee takjes terug die hetzelfde jaar alweer gaan bloeien. Zo krijg je een goed vertakte, vrij compacte struik met veel bloemen. Een winterharde Fuchsia hoef je niet te toppen.

Hoe vaak en wanneer moet je een Fuchsia snoeien?

Een Fuchsia snoei je 1 x in het voorjaar (april). Bij niet winterharde Fuchsia’s haal je tijdens de bloei regelmatig verwelkte bloemen weg. Bij winterharde Fuchsia’s is het niet nodig om verwelkte bloemen weg te knippen, die snoei je alleen in het voorjaar.

Hoe snoei je een Fuchsia?

Een winterharde Fuchsia snoei je in het voorjaar door alle dode takjes kort af te knippen. Een niet winterharde Fuchsia snoei je in het voorjaar door dode takjes weg te knippen, kort ook te lange takken in zodat er een mooi model ontstaat.

Waarmee snoei je een Fuchsia?

Je snoeit een Fuchsia met een schone en scherpe snoeischaar. Verwelkte bloemen kun je wegknippen met een bloemenschaartje.


Een Fuchsia verplaatsen of verplanten?

Een Fuchsia is goed te verplaatsen of verplanten. De beste tijd om een winterharde Fuchsia te verplanten is het voorjaar (april-mei). Graaf de wortelkluit zo ruim mogelijk uit, schud de aarde er voorzichtig af en graaf de wortelkluit op de nieuwe plek weer in. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau. Geef ruim water om de plant op zijn nieuwe plek een goede start te geven. Niet winterharde Fuchsia’s plant je altijd in het voorjaar.


Hoe kun je de Fuchsia stekken?

Een Fuchsia is heel makkelijk te vermeerderen via stekjes. Liefhebbers delen daarom graag stekjes met elkaar, zo kom je aan de mooiste planten! Wil je een Fuchsia stekken knip dan in het voorjaar (maart-april) of de herfst (september-oktober) een stekje van 7-10 cm (de top van een takje) en verwijder de onderste blaadjes. Laat alleen bovenaan twee tot vier blaadjes zitten. Doop het stekje in stekpoeder en tik overtollig poeder van het takje. Maak met een stokje een gat in de stekgrond en steek het stekje hierin, licht aandrukken. Dek het bellenplant stekje af met een doorzichtig plastic zakje, wel regelmatig luchten. Plaats je stek warm en licht. Of nog beter: zet je Fuchsia stek in een elektrisch verwarmd kamerkasje. Zodra je groei ziet, hoeft het stekje niet meer afgedekt te worden. Als je bellenplant stekje goed gaat groeien, kun je het overzetten in een grotere pot om de plant verder op te kweken.

Je kunt het Fuchsia stekje ook in een glas water laten wortelen. Als de worteltjes 2-3 cm lang zijn voorzichtig overzetten in een potje met stekgrond. Een stekje dat op water is gezet, slaat wel wat moeilijker aan in de aarde. Daarom is het toch aan te raden om in aarde te stekken.


Wat is er aan de hand met mijn Fuchsia?

Krijgt je Fuchsia gele bladeren?

Als je Fuchsia gele bladeren krijgt dan kan dit komen door te droge grond. Als de grond te vaak en te lang nat is dan kan je struikje ook gele bladeren krijgen. Controleer de vochtigheid van de grond en geef je bellenplant meer of minder water. Gele bladeren kunnen ook komen door een gebrek aan voedingsstoffen, vaak gebeurt dit als de Fuchsia te lang in dezelfde pot zit. Het is aan te raden een Fuchsia in pot elk voorjaar te verpotten in verse aarde.

Krijgt je Fuchsia bruine bladeren?

Als je Fuchsia bruine bladeren krijgt dan kan dit komen door te droge grond. Ook in te fel zonlicht kan het blad van je bellenplant door verbranding bruin worden.

Krijgt je Fuchsia bruine vlekken op zijn bladeren?

Zie je kleine oranjebruine vlekjes op de bladeren van je Fuchsia? Dan kan je Fuchsia last hebben van roestschimmel. De bladeren verschrompelen en vallen af. Zorg ervoor dat je Fuchsia niet teveel of te weinig water krijgt en op een luchtige plek staat. Bespuiten met een anti-schimmelmiddel kan helpen. De roestziekte bij een Fuchsia is besmettelijk, verwijder daarom de aangetaste blaadjes. Maak een snoeischaar en ook je handen meteen goed schoon om verspreiding te voorkomen.

Vallen de bloemen van je Fuchsia af?

Als de bloemen van je Fuchsia afvallen dan is de grond waarschijnlijk te nat. Dit kan komen door een slechte afwatering van de pot, of omdat er een schotel met water onder de pot staat. Ook in zeer droge grond kan de bellenplant zijn bloemen laten vallen. Bloemen en bloemknoppen kunnen ook afvallen als je Fuchsia is aangetast door roestschimmel.

Symptoom Oorzaak Wat te doen
Gele bladeren Te droog, te nat, te weinig voediging Vochtigheid van de grond controleren en watergift aanpassen, elk voorjaar verpotten
Bruine bladeren Te droog, te felle zon Meer water geven, uit de felle middagzon houden
Bruine vlekken op het blad Roestschimmel Bespuiten met anti-schimmelmiddel
Bloemen vallen af Te nat, te droog, roestschimmel Bespuiten met anti-schimmelmiddel

De Fuchsia bij jou thuis

Deel jouw Fuchsia met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top