Laden..
Fittonia (mozaïekplant)

Fittonia (mozaïekplant)

De Fittonia is een kleine, kleurrijke kamerplant die je direct herkent aan de vrolijk gekleurde blaadjes met prachtige patronen. Elk blad lijkt wel een kustwerkje! Je komt de Fittonia in allerlei kleurencombinaties tegen, zoals witte nerven op donkergroen blad, knalroze nerven op lichtgroen blad en met blad dat bijna helemaal lichtroze is. De Fittonia wordt ook moazïekplant genoemd omdat de bladpatronen wel van mozaïeksteentje gemaakt lijken te zijn.

De Fittonia is vanwege de bijzondere blaadjes echt een blikvanger op je salontafel, in de vensterbank of op je bureau. Bijvoorbeeld in een decoratieve pot met wat steentjes en mos, waar het blad nog mooier bij uitkomt. Probeer ook eens verschillende bladkleuren te combineren. Het mozaïekplantje kan heel goed in een terrarium of (gesloten) glazen pot groeien. Je kunt de Fittonia ook in een hangplant kweken, zo kunnen de stengeltjes iets overhangen, ook al zullen ze niet heel lang worden. Ook bijzonder als bodembedekker onder een grotere kamerplant.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De Fittonia is een bodembedekker uit de tropische regenwouden van Zuid-Amerika, onder andere in Peru. Fittonia hoort bij de acanthusfamilie (Acanthaceae). Er zijn twee verschillende soorten en zo’n 60 cultivars met extra mooi getekend blad voor in de kamer. De meeste plantjes die je als kamerplant kun kopen hebben Fittonia verschaffeltii en Fittonia albivenis als voorouder.

De Fittonia in het kort

Soorten:

2 soorten, 60 cultivars

Bekendste soorten:

Fittonia albivenis, Fittonia verschaffeltij, Fittonia 'Mont Blanc', Fittonia 'White Forest Flame', Fittonia "Pink Forest Flame'

Bloeiend:

Alleen in oorspronkelijke leefomgeving

Bloeitijd:

Voorjaar, vroege zomer

Standplaats:

indirect licht, halfschaduw

Water geven:

Gemiddeld 1x per week

Giftig:

Nee

Stekken:

Ja

Kenmerken:

Tropische plant, kleine plant


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de Fittonia?

De Fittonia heeft een kruipende groeiwijze en groeit oorspronkelijk als wintergroene bodembedekker onder bomen. De liggende stengels kunnen worteltjes maken waar ze de grond raken en verspreiden zich zo snel in het oerwoud. De blaadjes zijn ovaal van vorm en 1-3 centimeters lang. De jonge blaadjes van je Fittonia kunnen eerst nog vrij egaal groen zijn, maar ze zullen al snel het karakteristieke mozaïekpatroon krijgen. Dit plantje groeit compact en wordt niet zo hoog, meestal maximaal zo’n 15 centimeter. Dankzij de kruipende stengels kan de Fittonia best wel breed worden, zeker als het plantje over de grond kan kruipen.


Welke soorten Fittonia zijn er?

Mozaïekplant (Fittonia albivenis)

De Fittonia albivenis is een soort met donkergroen blad en witte nerven.


Mozaïekplant (Fittonia verschaffeltii)

De Fittonia verschaffeltii is de bekendste soort, donkergroen blad met witte nerven. Van deze soort zijn veel mooie cultivars in andere kleurenafgeleid, die vaak ook onder deze naam worden aangeboden.


Mozaïekplant (Fittonia 'Mont Blanc')Mozaïekplant (Fittonia 'Mont Blanc')

Mozaïekplant (Fittonia 'Mont Blanc')

De Fittonia 'Mont Blanc' heeft iets lichter groen blad met wat grovere witte nerven.


Mozaïekplant (Fittonia 'White Forest Flame')Mozaïekplant (Fittonia 'White Forest Flame')

Mozaïekplant (Fittonia 'White Forest Flame')

De Fittonia 'White Forest Flame' heeft donkergroen blad met brede witte nerven, vaak is het hele blad wit tot lichtgroen en blijft alleen de bladrand groen.


Mozaïekplant (Fittonia ‘Pink Forest Flame')Mozaïekplant (Fittonia ‘Pink Forest Flame')

Mozaïekplant (Fittonia ‘Pink Forest Flame')

De Fittonia ‘Pink Forest Flame' heeft donkergroen blad met brede roze nerven, vaak is het hele blad roze met witte vlekjes en blijft alleen de bladrand groen.


Fittonia


Is de Fittonia giftig?

Nee, de Fittonia is niet giftig. De Fittonia is niet giftig voor katten, en ook helemaal veilig voor andere huisdieren en voor kinderen. De Fittonia is echter niet geschikt om te eten, dus we raden je toch aan om deze plant buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden.


Komen er bloemen aan de Fittonia?

In de huiskamer zal de Fittonia bijna nooit tot bloei komen. Heel soms gebeurt dat toch, je ziet dan opstaande stengelstje met kleine groene blaadjes, een soort aartje, met daartussen kleine wit-gele bloemen.

Wat is de bloeitijd van de Fittonia?

Als je Fittonia gaat bloeien dan zal dit meestal in het voorjaar of de vroege zomer zijn.

Wat te doen als je Fittonia is uitgebloeid?

Als de Fittonia is uitgebloeid, kun je de bloemstengels het best zo kort mogelijk afknippen. Het bloeien kost de plant veel energie, je kunt de bloemstengels daarom ook direct afknippen als je ze ziet verschijnen.


Welke standplaats is ideaal voor de Fittonia?

De Fittonia groeit het best op een plek met indirect licht of in de halfschaduw, net als dit plantje gewend is in de tropische bossen waar hij vandaan komt. Een plekje waar ’s morgens of aan het eind van de dag zon komt, of gefilterd licht voor minimaal 5 uur per dag, is perfect. Bijvoorbeeld op een kleine afstand voor een raam op het oosten of westen. Bij een raam op het noorden mag je Fittonia vlak bij het raam staan. Voor een raam op het zuiden toch wel 3-4 meter van het raam plaatsen. Zet je Fittonia niet in het directe zonlicht, hierdoor kunnen de bladeren verbranden. Als er te weinig licht is dan kan je Fittonia zijn mooie bladkleuren verliezen. Door je plantje regelmatig iets te draaien, blijft hij mooi in model.

De Fittonia houdt van een hoge temperatuur en groeit prima bij een normale kamertemperatuur. Het liefst wel op een plek waar het niet veel kouder wordt dan 15 °C en waar het niet tocht. Ook wisseling van temperatuur vindt dit tropische plantje niet prettig. Een hoge luchtvochtigheid vindt de Fittonia heerlijk, dit is ook belangrijk voor een goede groei. Daarom is een gesloten terrarium of een gesloten glazen fles een goede plek voor dit kruipende plantje, daar is het altijd vrij vochtig. Denk ook eens aan de badkamer als daar genoeg licht is. Een plek naast een radiator is niet geschikt omdat de lucht daar veel droger is.

FittoniaFittonia

Kan een Fittonia ook buiten?

De Fittonia is nogal gevoelig voor temperatuurverschillen en te fel zonlicht, daarom is dit plantje niet zo geschikt om buiten te zetten. Maar in de zomer, in een periode dat er een vrij constante temperatuur is, zou je de Fittonia wel buiten kunnen zetten op een plek waar geen direct zonlicht komt.


Hoe moet je de Fittonia verzorgen?

Water geven

De Fittonia heeft een gemiddelde hoeveelheid water nodig, gemiddeld is 1 x per week water geven voldoende. Geef weer water als het bovenste laagje aarde is opgedroogd. De grond mag vrij vochtig blijven en niet teveel uitdrogen, maar let er wel op dat je Fittonia geen natte voeten krijgt. Het water moet dus altijd goed uit de pot kunnen lopen, in te natte grond kan je plant gaan verwelken en geel worden. Je kunt de vochtigheid van de grond controleren met een vochtmeter of door je vinger diep in de pot te steken. Is de potgrond na een week nog erg nat? Geef dan minder water. Vind je de grond juist al snel droog en laat de potgrond zelfs los van de pot, dan heeft de Fittonia meer water nodig.

Geef je Fittonia het liefst regenwater, dit bevat namelijk minder kalk. Laat het water altijd eerst op kamertemperatuur komen voor je het aan je mozaïekplantje geeft.

Sproeien

Door je Fittonia vaak te besproeien met een fijne nevel, verhoog je de luchtvochtigheid tussen de blaadjes. Sproei daarom zo vaak mogelijk, zeker in de winterperiode als de verwarming aan staat.

Voeding

Bemest de Fittonia van april tot september door 1 x per maand door universele voeding voor kamerplanten in het water te doen. Je vindt de dosering op de verpakking, geef niet te veel voeding want dit kan schadelijk zijn voor je plant. In de herfst en winter is je mozaiekplant in rust, voeding is dan niet nodig.

Moet je de Fittonia snoeien of bijknippen?

Je hoeft de Fittonia niet beslist te snoeien of bij te knippen, maar dit plantje kan daar wel prima tegen. Dus als je mozaiekplantje uit model raak, kun je er gerust een takje van afknippen, of tussen de nagels wegknijpen. Door te snoeien zorg je ervoor dat de stengeltjes zich meer gaan vertakken, zo blijft je plantje mooi vol. De beste tijd om je Fittonia te snoeien in het voorjaar en de zomer.

Wanneer en hoe moet je de Fittonia oppotten en verpotten?

Een Fittonia groeit gemiddeld, we raden je aan de plant elk jaar of om de twee jaar te verpotten. Gebruik een pot die ongeveer 10% groter is dan de oude pot, de Fittonia heeft niet zo’n grote pot nodig. Vul de ruimte in de pot op met universele potgrond voor kamerplanten, druk langs de randen goed aan met je vingers. Pas op dat de tere stengeltjes niet breken. De vroege lente is de beste tijd om je Fittonia te verpotten. Dit is het begin van het groeiseizoen en dan herstelt de plant het snelst. Heb je veel nieuwe potgrond toegevoegd? Hou er dan ook even rekening mee dat daar voeding in zit voor ongeveer 2 maanden, dus pas daar je hoeveelheid voeding op aan.

Voor je Fittonia


Hoe kun je de Fittonia stekken?

De Fittonia is heel makkelijk te stekken. Knip hiervoor de top van een takje af. Gebruik altijd schoon materiaal en ontsmet je mes of snoeischaar met alcohol. De stek van je mozaïekplant mag ongeveer 10-15 centimeter lang zijn en moet minimaal twee bladeren hebben. Verwijder de onderste blaadjes en zet de stek in een glas met water op een lichte plek bij minimaal 18 °C. Verschoon het water regelmatig. Als de wortels 3-5 cm lang zijn de stek overzetten in een potje met stekgrond. Houd de aarde de eerste tijd vrij vochtig, de wortels moeten er nog aan wennen dat ze nu in de aarde groeien. Je kunt het stekje ook voorzichtig direct in een potje met licht vochtige potgrond steken.


Hangt je Fittonia slap?

Als je Fittonia slap hangt, dan heb je waarschijnlijk te weinig water gegeven. Gelukkig trek het blad snel weer bij na het watergeven. Ook in te natte grond kan je plant slap gaan hangen, controleer daarom de vochtigheid van de grond en pas de hoeveelheid water die je geeft aan.


De Fittonia bij jou thuis

Deel jouw Fittonia met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top