Laden..
Camelia (Japanse roos)

Camelia (Japanse roos)

De camelia is een elegante wintergroene struik voor de border, voor de schaduwtuin en voor een haag. Deze winterbloeiende struik is geliefd vanwege de prachtig gevormde bloemen die in de herfst, de winter en het vroege voorjaar verschijnen. De bloemkleur varieert van wit tot roze en rood, zachtgeel komt ook voor.

De beeldschone bloemen van de camelia hebben wel wat weg van een roos, daarom wordt deze vroegbloeiende struik ook Japanse roos, theeroos of winterroos genoemd. Je kunt vanaf februari tot april van deze juweeltjes genieten, maar er zijn ook herfstbloeiende camelia’s. De struik werd in de loop van de 18e eeuw bekend in Europa, de exotische bloemen maakten de camelia halverwege de 19e eeuw zelfs dé favoriete corsagebloem. De prachtige cameliabloem speelde zelfs de hoofdrol in het wereldberoemde boek La Dame aux Camélia’s.

De wetenschappelijke naam van de Japanse roos is Camellia, de struik hoort bij de familie Theaceae. Er zijn meer dan 100 soorten bekend, voor de tuin zijn er inmiddels duizenden cultivars. De camelia groeit oorspronkelijk in Azië, vooral in China en Japan. Aan het blad kun je al zien dat het directe familie is de theestruik (Camellia sinensis).

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De Camelia in het kort

Soorten:

 Meer dan 100 soorten en duizenden cultivars

Bekendste soorten:

Camelia japonica, Camelia sasanqua

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Februari-april / september-oktober

Standplaats:

Halfschaduw

Giftig:

Nee

Winterhard:

Ja tot -10 °C

Groenblijvend:

Ja

Snoeien:

Ja, na de bloei

Kenmerken:

Heester, boom, haagplant

Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de Camelia?

De Camelia is een groenblijvende struik met een opgaande groeiwijze. De takken zijn bezet met dikke glanzende bladeren. Je kunt de Camelia ook als kleine boom op stam, als Camelia boom, als Camelia leiboom en ook als camelia bonsai kopen. De struik is ook prachtig als camelia haag. De Camelia groeit langzaam tot ongeveer 3 meter hoog, maar blijft meestal lager. De takken groeien gemiddeld 15-20 cm per jaar.


Welke soorten Camelia zijn er?

Japanse roos (Camellia japonica)

De Camellia japonica is een wintergroene struik met roosachtige bloemen, meestal zijn ze dik gevuld maar ze kunnen ook enkel zijn. De bloemkleur is wit, roze of rood.

  • Bloeitijd: februari-april
  • Hoogte: tot 3 meter

Herfstcamelia (Camellia sasanqua)

De Camellia sasanqua is een wintergroene struik met sierlijke geurende bloemen in wit of roze. De bladeren en bloemen zijn wat kleiner dan die van Camellia japonica, de groeiwijze is  wat losser. Opvallend is dat deze soort in de herfst bloeit.

  • Bloeitijd: september-december
  • Hoogte: tot 2,5 meter

Camelia (Japanse roos)


Is de Camelia giftig?

Nee, de camelia is niet giftig. De camelia is niet giftig voor katten, en ook helemaal veilig voor andere huisdieren en voor kinderen. De camelia is een sierplant en niet geschikt voor consumptie.


Komen er bloemen aan de Camelia?

Ja er komen prachtige bloemen aan de camelia. Ze zijn enkelbloemig, halfgevuld of gevuld en kunnen tot 12 cm in doorsnede zijn. Soms zijn de camelia bloemen tweekleurig, gespikkeld of gevlekt. Laat eens enkele bloemen in een schaal met water drijven, zo kun je de bloemen van dichtbij bewonderen.

Wat is de bloeitijd van Camelia?

De bloemen van de Camellia japonica verschijnen in februari-april. Camellia sasanqua bloeit in september-december

Wat te doen als je Camelia is uitgebloeid?

Als je camelia is uitgebloeid, hoef je niets te doen, er gaan vanzelf weer nieuwe bloemknoppen open. Je kunt wel voorzichtig de uitgebloeide bloemen met een bloemenschaartje of je vingers weghalen. Dit is niet beslist nodig, maar zo blijft je camelia struik er wel mooi uitzien.


Welke standplaats is ideaal voor de Camelia?

De camelia houdt van een half beschaduwde plek, het is een echte bosplant. Een plek op het zuiden in de volle zon is niet zo geschikt en een camelia houdt ook niet zo van veel ochtendzon. Een camelia kan wel in de volle zon staan, als de grond maar vrij vochtig is en de wortels in de koele schaduw blijven. Er is toch wel minimaal 3-4 uur zon per dag nodig voor een goede bloei. In de schaduw doet een camelia het ook, maar de bloei zal dan wel minder rijk zijn. De Sasanqua-cultivars verdragen meer zon, maar de grond moet wel koel blijven.

Een camelia staat het liefst op een beschutte plek uit de wind, bijvoorbeeld aan de westkant van een huis of van een haag. Houd je camelia uit de koude noordoosten wind. Bescherm de camelia tegen koude wind met windbreekgaas of een rietmat.

In een zure, humusrijke en voedzame grond groeit een camelia het best. De aarde mag nooit uitdrogen en moet ’s zomers koel blijven. Arme, droge grond en kalkrijke kleigrond zijn niet zo geschikt.

Camelia in pot?

En camelia kan goed in een ruime pot groeien. Deze bijzondere struik is zelfs geschikt om als kuipplant te houden. Het is dan wel belangrijk dat de potgrond niet uitdroogt en dat de pot bij vorst binnen wordt gezet. Kies een ruime pot met gaten in de bodem.


Is de Camelia winterhard?

Ja de camelia is redelijk goed winterhard, tot ca. -10˚C gaat het eigenlijk altijd prima. Zeker als je camelia struik beschut staat en niet vol op de wind.

Camelia beschermen tegen vorst

In de winter kun je de camelia tegen strenge vorst beschermen met vliesdoek of een rietmat. Gebruik altijd ademend materiaal en geen plastic. Vooral jonge planten (lager dan 1 meter) zijn nog wat gevoeliger voor vorst. Groeit jouw camelia in een pot dan kun je die in de winter bij vorst beter in een koele en lichte ruimte zetten.


Is de Camelia groenblijvend in de winter?

Ja de camelia is groenblijvend. De dikke, leerachtige bladeren blijven het hele jaar door aan de plant, de Japanse roos is dus een wintergroene struik.


De Camelia planten: wanneer en hoe?

Een camelia kun je het best in het voorjaar planten, september is ook een goede tijd. Graaf een ruim plantgat dat twee keer zo breed is als de kluit en net zo diep als de hoogte van de kluit. Verbeter de uitgegraven grond met rhododendrongrond. Niet te diep planten, de bovenkant van de kluit moet gelijk zijn met het grondniveau. Vul het plantgat met de uitgegraven aarde, druk goed aan en geef ruim water. De plantafstand voor een camelia is gemiddeld 1-1,5 meter.


Hoe moet je de Camelia verzorgen?

Geef je camelia in droge perioden water, het liefst regenwater. De grond rond de wortels mag niet uitdrogen. De grond moet nu ook weer niet echt nat zijn en dus wel goed gedraineerd. Vooral bij een camelia die je nog maar net geplant hebt, is regelmatig water geven belangrijk.

Voor een goede groei in het aan te raden de camelia in het voorjaar te bemesten, Rhododendron-mest is hiervoor heel geschikt. Mest nog eens in de vroege zomer (niet later dan juli). Niet teveel bemesten, dan kan je camelia veel blad en weinig bloemen maken. Geef jaarlijks een mulchlaag van compost of blad, maar laat rond de stam ruimte vrij. Geef je camelia nooit kalk.

Verzorgingsproducten voor je Camelia


Snoeien van de Camelia

Waarom moet je een Camelia snoeien?

Het snoeien van de langzaam groeiende camelia is meestal niet echt nodig. De eerste jaren hoef je de Japanse roos niet te snoeien, het is beter om de struik dan met rust te laten. Je kunt een camelia later wel snoeien om de mooie vorm te behouden.

Hoe vaak en wanneer moet je een Camelia snoeien?

Je kunt een camelia 1 x per jaar snoeien. De beste tijd hiervoor is het voorjaar, na de bloei.

Hoe snoei je een Camelia?

Je snoeit een camelia door te lange takken in te korten. Snoei altijd vlak boven een knop die de juiste kant uitwijst. Door het snoeien zal je camelia zich mooi vertakken.

Waarmee snoei je een Camelia?

De camelia snoei je met een scherpe en schone snoeischaar. Voor het weghalen van uitgebloeide bloemen kun je een bloemenschaartje gebruiken.


Een Camelia verplaatsen of verplanten?

Een camelia kun je wel verplanten, maar de struik heeft kwetsbare wortels. Als je camelia al langer op dezelfde plek heeft gestaan, loop je daarom wel het risico dat de struik het verplanten niet overleeft. De beste tijd om je camelia te verplanten is het najaar (september-oktober), eind maart/begin april kan ook. Graaf de wortelkluit zo ruim mogelijk uit, beschadig zo weinig mogelijk wortels. Graaf de wortelkluit op de nieuwe plek weer in. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau. Snoei de struik voor een derde tot de helft terug. Geef ruim water om de plant op zijn nieuwe plek een goede start te geven.


Hoe kun je de Camelia stekken?

Een camelia kun je zelf stekken in juli-augustus. Knip stekken van nieuwe scheuten die net iets verhout zijn. Verwijder de top van de stek en de knop in de onderste bladoksel. Laat twee blaadjes (met knop in de bladoksel) zitten en knip de blaadjes doormidden. Snij de onderkant van de stek nu met een scherp mes schuin af en doop dit in stekpoeder. Steek de stek dan in een klein potje met stekgrond. Ruim water geven en op een lichte en warme plaats zetten, bij voorkeur bij 20-25 ˚C. Dek de stekjes af met een plastic kapje of een transparante plastic zak. Wel regelmatig even luchten! Het is belangrijk dat de grond niet uitdroogt. Als er wortels gevormd zijn, meestal in december, kan de kap of zak er helemaal af. Na een jaar zijn er voldoende wortels gevormd, nu kun je de stek overzetten in een grotere pot. Verder opkweken en na een jaar weer in een grotere pot overzetten. De stek kan in het derde jaar de eerste bloemen vormen.


Wat is er aan de hand met mijn Camelia?

Krijgt je camelia gele bladeren?

Als je camelia gele bladeren krijgt, dan is de grond waarschijnlijk te droog. Het kan ook zo zijn dat je camelia te weinig voedingsstoffen heeft. Geef je camelia dan in het voorjaar wat kieseriet, dit is een meststof waar veel magnesium in zit. Magnesium zorgt voor mooie diepgroene bladeren. Op een zeer kalkrijke bodem kan je camelia ook gele bladeren krijgen, de struik groeit het best in een zure grond. Af en toe een paar gele bladeren is overigens  normaal voor een camelia.

Krijgt je camelia bruine knoppen?

Als de knoppen  van je camelia bruin worden dan kan dit komen door strenge vorst of koude, uitdrogende wind. Haal de bruine knoppen weg, ze zullen toch niet meer uitkomen. Meestal zijn er nog wel reserveknoppen die wat later open gaan.

Krijgt je camelia bruin blad of bruine vlekken?

Krijgt je camelia bruin blad, of bruine vlekken op het blad, dan kan dit door vorstschade komen. Strenge vorst en een koude wind kunnen de oorzaken zijn. Bruin blad kan ook komen door te felle zon, de bladeren verbranden dan. Als de grond echt te droog is dan kan je camelia ook bruine bladeren krijgen, het blad verdroogt in dat geval. Een laatste oorzaak van bruine bladeren in je camelia is te natte grond, de bladeren worden dan meestal eerst geel en vervolgens bruin.

Bladvlekkenziekte camelia

De bladvlekkenziekte in je camelia veroorzaakt bruine vlekken op de bladeren. Er kunnen ook gaten in het blad komen, daarna gaat het blad afvallen. Knip aangetaste delen weg. Verwijder zoveel mogelijk aangetast blad en zorg voor betere groeiomstandigheden. De camelia zal zich meestal goed herstellen. Je kunt de camelia besproeien met een ecologisch verantwoord bestrijdingsmiddel. Helaas is de bladvlekkenziekte in een camelia moeilijk te bestrijden.

Vallen de bloemknoppen van de camelia af?

Het kan voorkomen dat bloemknoppen van je camelia afvallen. Dit kan komen door te lage temperaturen in de winter, teveel mest en door droogte in de periode juli-september. Ook als de zon na een vorstperiode teveel op de bloemknoppen schijnt, kunnen de bloemknoppen van je camelia vallen.

Symptoom Oorzaak Wat te doen
 Gele bladeren Te droog, te weinig mest, kalkrijke grond Meer water geven, bemesten met kieseriet, in andere grond planten
Bruine knoppen Vorstschade Beschermen tegen vorst en koude wind
Bruin blad / bruine vlekken Vorstschade, felle zon, te droog of te nat Tegen vorst beschermen, minder zonnig plaatsen, vochtgehalte van de grond checken en aanpassen
Bladvlekkenziekte Schimmels Aangetast blad wegknippen, bestrijdingsmiddel
Bloemknoppen vallen af Te koud, teveel mest, droogte in de zomer, felle zon in het vroege voorjaar Beschermen tegen vorst, minder mest geven, meer water geven in de zomer, tegen felle zon beschermen

De Camelia bij jou thuis

Deel jouw Camelia met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top