Laden..
Aronskelk / Calla (Zantedeschia)

Aronskelk / Calla (Zantedeschia)

De aronskelk of calla heeft elegante bloemen met gegolfde, opgerolde schutbladen in de mooiste kleuren. Deze exotische schone geeft de hele zomer door kleur aan je tuin en kan ook in je woonkamer bloeien. Je kunt de aronskelk dus als kamerplant, terrasplant, kuipplant én als tuinplant houden. Met de tropische zomerkleuren van de Zantedeschia, zoals hij officeel heet, fleur je het interieur en je tuin helemaal op. De bladeren van de kamerplant aronskelk hebben bovendien een goede luchtzuiverende werking. De callalelie wordt ook gekweekt als snijbloem. De calla bloem staat voor zuiverheid, schoonheid en geluk.

Van de Zantedeschia heb je een soort met witte bloemen en een soort met kleurige bloemen. De eerste soort is de matig winterharde Zantedeschia aethiopica met zeer grote witte bloemen. Dit is een moerasplant die goed in de tuin groeit, perfect als vijverplant. Met een goede verzorging kun je de witte aronskelk ook als kamerplant houden. De tweede soort is de kleurige aronskelk, deze is niet winterhard. Verkrijgbaar in allerlei mooie kleuren, vooral roze en geel maar ook in oranje en diep paars. Deze kleurige calla lelies hebben wat kleinere bloemen, ze stammen af van Zantedeschia elliottiana en Zantedeschia rehmannii. De soort met kleurige bloemen wordt vooral gebruikt als kamerplant, potplant en perkplant. Ook prachtig voor een exotische border!

Zantedeschia wordt aronskelk, calla, callalelie of bekerplant genoemd en hoort bij de aronskelkfamilie (Araceae). Er bestaan ongeveer 8 verschillende soorten, die oorspronkelijk in zuidelijk Afrika voorkomen. Voor de tuin en huiskamer zijn er heel wat mooie cultivars.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De aronskelk in het kort

Soorten:

8 soorten

Bekendste soorten:

Zantedeschia aethiopica, Zantedeschia elliottiana, Zantedeschia rehmannii

Bloeiend:

Ja

Bloeiperiode:

Juli-september

Standplaats:

Indirect licht of halfschaduw (kamerplant), volle zon (tuinplant)

Water geven:

Gemiddeld, 1-2 x per week

Giftig:

Ja

Winterhard:

Nee tot matig

Stekken:

Vermeerderen door scheuren

Kenmerken:

Luchtzuiverende plant, kamerplant, kuipplant, vaste plant, moerasplant

Wat is de groeiwijze van de aronskelk?

De aronskelk heeft een dikke wortelstok die op een knol lijkt. Hier groeien grote, glanzende bladeren en kelkvormige bloemen uit. De lange bladeren zijn egaal groen, elegant gespikkeld of wit gevlekt en kunnen bij Zantedeschia aethiopica wel tot 90 cm lang worden. Per bloemsteel groeit één calla bloem, aan de bloemsteel groeien geen bladeren.


Welke soorten aronskelk zijn er?

Moeras Aronskelk (Zantedeschia aethiopica 'Pink')Moeras Aronskelk (Zantedeschia aethiopica 'Pink')

Moeras aronskelk (Zantedeschia aethiopica)

De Zantedeschia aethiopica heeft grote groene bladeren en sierlijke witte bloemen. Het is een vaste plant met wortelstokken welke met zijn wortels in het water wil op een diepte van 1 tot 15 cm. ‘Crowborough’ is de meest winterharde cultivar voor in de tuin. De Zantedeschia aethiopica wordt ook wel witte aronskelk of Zantedeschia africana genoemd.

  • Calla, gouden aronskelk (Zantedeschia elliottiana)
Moeras aronskelk (Zantedeschia aethiopica)Moeras aronskelk (Zantedeschia aethiopica)

Moeras aronskelk (Zantedeschia aethiopica)

De Zantedeschia aethiopica heeft grote groene bladeren en sierlijke witte bloemen. Het is een vaste plant met wortelstokken welke met zijn wortels in het water wil op een diepte van 1 tot 15 cm. ‘Crowborough’ is de meest winterharde cultivar voor in de tuin. De Zantedeschia aethiopica wordt ook wel witte aronskelk of Zantedeschia africana genoemd.

  • Bloeitijd: juni-juli
  • Hoogte: 125-150 cm

Calla, gouden aronskelk (Zantedeschia elliottiana)

De Zantedeschia elliottiana heeft brede, bijna hartvormige bladeren met witte vlekken en gele bloemen. De knol moet vorstvrij overwinteren.

  • Bloeitijd: juli-september
  • Hoogte: 40-80 cm

Calla (Zantedeschia rehmannii)

De Zantedeschia rehmannii heeft lange, taps toelopende bladeren die wit gevlekt zijn. De bloemen kunnen wit, roze, lila of paars zijn, de bloeikolf is geel. De knol moet vorstvrij overwinteren.

  • Bloeitijd: juli-september
  • Hoogte: 40-80 cm

Aronskelk / Calla


Is de aronskelk giftig?

Ja, de aronskelk is giftig, neem dus geen risico’s met kinderen en huisdieren maar ook volwassenen indien er sprake is van inname van delen van de plant. Neem dan contact op met de huisarts of de dierenarts.


De bloem van de calla

De bloemen van de Zantedeschia zijn werkelijk schitterend. De grote kelkvormige bloemen kunnen wit, geel, oranje, rood, roze, paars en zelfs bijna zwart zijn. Wat je ziet is eigenlijk geen bloem, maar een schutblad (spatha), dat als een trechter is opgerold. De echte bloemen zijn heel klein en zitten op de langwerpige bloeikolf (spadix). Het kleurige schutblad blijft veel langer mooi dan een echte bloem, zo kun je super lang van de prachtige bloeiwijze van de calla genieten.

Wat is de bloeitijd van de aronskelk?

De bloemen van de aronskelk verschijnen in de tuin de hele zomer door. De bloeitijd is van juli tot in september. Als je de Zantedeschia als kamerplant houdt dan kunnen er in januari al bloemen verschijnen.

Wat te doen als je calla plant is uitgebloeid?

Als je aronskelk is uitgebloeid kun je de bloemstengels kort afknippen. Stop met water geven en zet je calla kamerplant op een koele plek.

Hoe kun je een aronskelk opnieuw laten bloeien?

Een aronskelk die je in de tuin hebt, is in het najaar uitgebloeid. Zantedeschia aethiopica gaat in rust in de herfst en winter en loopt weer uit in het voorjaar, net als andere vaste planten. Als je de plant vorstvrij overhoudt en in het voorjaar opnieuw gaat oppotten dan zal je Zantedeschia in de zomer weer gaan bloeien.

Je kunt een kamerplant aronskelk ook opnieuw laten bloeien. Vanaf eind mei gaat de Zantedeschia uitrusten. Je kunt de kamerplant dan het best buiten zetten en heel weinig water geven. Daarna eind juni verpotten met verse potgrond, zodat er weer groeifase wordt gestart. Vanaf eind september ga je weer minder water geven en zet je de pot op een koele plek (mag donker zijn). Als de plant in januari weer uit gaat lopen ga je meer water geven. Met een goede verzorging kunnen er dan al snel bloemen verschijnen.


Welke standplaats is ideaal voor de aronskelk?

De aronskelk krijgt als kamerplant het liefst veel indirect licht, een plekje in de halfschaduw kan ook. Bijvoorbeeld op 2-3 meter afstand van een raam op het zuiden of wat dichter bij een raam op het westen of oosten. Bij een raam op het noorden mag de aronskelk dicht bij het raam staan. De Zantedeschia als tuinplant staat graag op een lichte plek, maar wel uit de felle middagzon. Halfschaduw is ook prima voor een calla in de tuin.

De aronskelk is een makkelijke kamerplant maar staat graag wel vrij koel, op een warme plek kan de plant namelijk niet zo goed bloeien. Het liefst heeft je aronskelk het niet warmer dan 15 °C. Een plek in de hal of in de slaapkamer is daarom perfect. Je aronskelk houdt ook van een hoge luchtvochtigheid.

Kan een aronskelk ook buiten?

Ja, een aronskelk kan ook buiten in de volle grond of in een pot groeien. Kies een warme en beschutte plek voor je plant. Deze plant is wel gevoelig voor vorst, als het kouder wordt dan een paar graden onder nul kunnen de wortels bevriezen. Houd buiten een plantafstand van zo’n 40 cm aan, de knol mag ongeveer 10 cm diep in de aarde komen.


Hoe kun je de calla laten overwinteren?

De dikke wortels van de calla kunnen niet tegen vorst, haal je aronskelk daarom bij vorst naar binnen. Je kunt de calla laten overwinteren door de dikke wortelstokken op een droge en koele plek te bewaren, net als dahlia’s. Of laat je aronskelk in de grond en dek de wortels af met een dikke laag afgevallen blad (mulch) of stro. Groeit je Zantedeschia aethiopica in de vijver? Zet de plant in de winter dan minstens 40 cm diep in het water, zo kunnen de wortels niet bevriezen.


Hoe moet je de Zantedeschia verzorgen?

Water geven

Buiten groeit je Zantedeschia graag in vochtige grond langs de rand van een natuurlijke vijver. De grond mag constant licht vochtig zijn, maar het water moet wel goed weg kunnen lopen. Geen probleem als het een tijdje wat droger is, daar kan je Zantedeschia wel tegen. Groeit je calla buiten in een pot dan is het in de zomer wel nodig om 2  x per week ruim water te geven, als het warm en droog is nog wat vaker.

Houd je de Zantedeschia als kamerplant dan is gemiddeld is 1 x per week water geven voldoende. Als kamerplant heeft je calla minder water nodig dan als tuinplant. De potgrond mag in de zomer wel constant licht vochtig blijven, dus dan is het vaak nodig wat vaker te gieten. Maar de grond moet zeker niet te nat zijn. Zorg er altijd voor dat het water uit de pot kan lopen en niet in de schotel blijft staan. In te natte grond kunnen de wortels namelijk gaan rotten. Geef dus liever wat te weinig dan te veel water, om natte voeten te voorkomen. Je kunt de vochtigheid van de grond controleren met een vochtmeter of door je vinger diep in de pot te steken. Is de potgrond na een week nog erg nat? Geef dan minder water. Vind je de grond juist al snel droog en laat de potgrond zelfs los van de pot, dan heeft de Zantedeschia meer water nodig. In de herfst heeft je Zantedeschia weinig water nodig, dan mag de grond tussen de gietbeurten in opdrogen. In de winter mag je calla nog wat droger staan.

Sproeien

De Zantedeschia houdt erg van een lauwe douche, je kunt deze plant dus vaak sproeien met een plantenspuit.

Voeding

Geef je kamerplant Zantedeschia regelmatig voeding door in de lente en de zomer 1 x in de twee weken kamerplantenvoeding in het water te doen. In de herfst en de winter heeft je calla geen voeding nodig. Groeit je Zantedeschia in de tuin dan is het ook aan te raden om in het voorjaar en de zomer voeding te geven. Hiervoor kun je kuipplantenmest gebruiken, houd hierbij de hoeveelheid aan die op de verpakking staat.

Moet je de aronskelk snoeien of bijknippen?

De aronskelk kun je snoeien of bijknippen als er lelijke bladeren aan de plant komen. Bruine bladeren kun je gerust afknippen. Als de schutbladen rond de bloeikolf bruin worden, mag je de hele bloemstengel ook afknippen. Verder is het niet nodig om je calla te snoeien.

Wanneer en hoe moet je de aronskelk oppotten en verpotten?

In het voorjaar en de vroege zomer kun je de droge wortelstokken van Zantedeschia als tuincalla kopen. De calla bollen of calla knollen zijn dan nog helemaal kaal, je brengt ze zelf aan de groei. Begin mei is de beste tijd om je aronskelk buiten in de volle grond of in een pot te planten. Je kunt de knollen ook in april eerst binnen op een warme plek in een pot voortrekken en half mei buiten zetten. Pas altijd op met late nachtvorst en zet je calla zo nodig nog even binnen.

Je kunt de calla ook als kamerplant in pot kopen. Deze aronskelk plant kun je direct na aankoop in een grotere pot zetten. De Zantedeschia is een vrij snelle groeier, daarom raden we je aan om deze kamerplant elk jaar te verpotten. Gebruik een pot die ongeveer 20% groter is. Vul de ruimte in de pot op met universele potgrond voor kamerplanten, druk langs de randen goed aan met je vingers. Juni is een goede tijd om je kamerplant calla te verpotten. Heb je veel nieuwe potgrond toegevoegd? Hou er dan ook even rekening mee dat daar voeding in zit voor ongeveer 2 maanden, dus pas daar je hoeveelheid voeding op aan.

Verzorgingsproducten voor je aronskelk


Hoe kun je de aronskelk vermeerderen?

De aronskelk kun je vermeerderen door de wortelkluit te scheuren. Haal de calla uit de pot of graaf de plant op uit de volle grond. Verdeel de wortelkluit in meerdere stukken door de wortels uit elkaar te trekken. Je kunt de wortels ook los snijden met een scherp mes. Bij een wat grotere tuinplant kun je een spade gebruiken om de wortelkluit in stukken te delen. Aan elk stukje wortelstok moeten wel meerdere wortels en groeipunten zitten. Plant de wortels in een ruime pot, ongeveer 5-10 cm diep, in verse potgrond. Geef eerst vrij weinig water tot je groene puntjes boven de grond uit ziet komen, dan normaal water gaan geven. De beste tijd om je aronskelk te vermeerderen is het vroege voorjaar, vlak voor de planten uit gaan lopen. De jonge planten gaan meestal pas het volgende jaar bloeien.

Aronskelk / Calla (Zantedeschia) in een vaasAronskelk / Calla (Zantedeschia) in een vaas

Wat is er aan de hand met mijn calla?

Krijgt je aronskelk gele of bruine bladeren?

Als je aronskelk gele of bruine bladeren krijgt dan is de grond te nat of te droog. Worden de punten van de bladeren bruin dan is te natte grond meestal de oorzaak. Je calla houdt wel van veel water, maar de wortels mogen niet constant in te natte grond staan. Controleer de vochtigheid van de grond en pas je watergift aan. Gele bladeren kunnen ook komen door te droge lucht, besproei je plant dan wat vaker. Lelijk blad kun je gerust wegknippen. Het is normaal dat er af en toe een oud blad geel of bruin wordt. Vanuit het hart groeien er meestal wel weer nieuwe bladeren aan je aronskelk.

Hangen er druppels aan de bladeren van je aronskelk?

Als er druppels een de bladeren van je aronskelk hangen dan lijkt het wel of je plant huilt, dit heet ook wel guttatie. Dit komt door te natte grond, je Zantedeschia scheidt het teveel aan vocht via zijn bladeren uit. Het kan geen kwaad, maar geef wat minder water om het druppelen tegen te gaan.

 

Symptoom aronskelk Oorzaak Wat te doen
Gele of bruine bladeren Te nat, te droog, te droge lucht Vochtigheid van de grond controleren, sproeien
Druppels aan de bladeren Te nat Minder water geven

De aronskelk bij jou thuis

Deel jouw aronskelk / calla met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (4)
D
De Ruysscher Agnes Mama
25 april 2023, 19:13
Er staan al jaren bladeren van aronskelk in mijn tuin, jammer genoeg komen er geen kelken in. De bladeren woekeren verschrikkelijk en zijn moeilijk te verwijderen.
b
bossuyt
14 februari 2024, 09:20
goede morgen mijn arondskelk buiten krijgt 2 tot 3maal een tros hoge groene bladeren per jaar maar geen bloemen. wat is het probleem groeten gaby
W
Wendy
10 oktober 2024, 08:16
Een van mijn aronskelken verandert geleidelijk in snot. Wat is daarvan de oorzaak en is ze nog te redden?
I
Intratuin
21 oktober 2024, 11:59

Hi Wendy,

Dat kan komen door overmatige vochtigheid. Waarschijnlijk komt dat doordat je de plant teveel water geeft of dat het water niet goed weg kan lopen.

Controleer of de wortels niet bruin en slijmerig zijn, geef de plant minder water en verwijder alle aangestaste delen van de plant.

Liefs,

Intratuin

 

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top