Laden..
Aralia (Polyscias)

Aralia (Polyscias)

De Aralia (Polyscias) lijkt dankzij de dikke takken op een miniboompje en is een opvallende verschijning in het interieur. De karakteristieke stam en de bijzondere bladeren zorgen voor een tropische sfeer in je interieur. Elke plant is uniek, met een dikke stam of juist met meerdere wat dunnere stammen.

Je kunt de Aralia als kamerplant in verschillende vormen kopen, ga dus zeker in de winkel het mooiste exemplaar uitzoeken. Ook kun je kiezen uit wat groter, bijna rond blad en heel fijn ingesneden blad, zoals de sierlijke Ming Aralia. Polyscias balfouriana is een soort met witbont blad.

De Polyscias is een ideale kantoorplant en wat denk je van een Aralia in je thuiskantoor? Deze groene kamerplant is helemaal perfect als badkamerplant omdat hij van een hoge luchtvochtigheid houdt. De Aralia zal zich goed aanpassen aan de omstandigheden in je huis, wel komt het nogal precies dat je genoeg water geeft. De Aralia heeft een redelijk goede luchtzuiverende werking.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Ook voor de tuin zijn er verschillende soorten, ze heten echter niet Polyscias maar Aralia. Aralia californica is een grote vaste plant met prachtige bloemen en bessen, Aralia elata wordt duivelswandelstok genoemd en is bekend als kleine boom (tot 10 meter) voor de tuin.

De Aralia heet officieel Polyscias en hoort bij de klimopfamilie (Araliaceae), de klimop en Fatsia zijn ook lid van deze familie. Er zijn meer dan 150 soorten Polyscias bekend, de meeste soorten groeien oorspronkelijk in de tropische bossen van Afrika en Azië.

De aralia in het kort

Soorten:

 Meer dan 150 soorten

Bekendste soorten:

Polyscias 'Fabian', Polyscias fruticosa, Polyscias hawaiiana, Polyscias fruticosa 'Ming', Polyscias scutellaria

Bloeiend:

Alleen in oorspronkelijke leefomgeving

Standplaats:

Indirect licht, halfschaduw

Water geven:

Licht vochtig houden, tussen de gietbeurten in iets op laten drogen

Giftig:

Nee

Stekken:

Ja

Kenmerken:

Luchtzuiverende plant, tropische plant, grote plant, bonsai


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de aralia?

De Polyscias is een wintergroene struik of kleine boom met takken die nogal recht omhoog groeien. De Aralia groeit in de huiskamer vrij compact en is er in allerlei maten en vormen, soms kun je ook een Polyscias kopen met een zeer dikke houtige stam. Aan de wat dikkere takken groeien zijscheutjes die de leerachtige bladeren dragen. De bladeren zijn bijna rond, hartvormig of fijn ingesneden en zitten verspreid over de takken. In de kamer wordt een Polyscias meestal niet hoger dan 90 cm. Een Aralia kan ook als bonsai groeien.


Welke soorten aralia zijn er?

Aralia (Polyscias 'Fabian')Aralia (Polyscias 'Fabian')

Aralia (Polyscias 'Fabian')

De Polyscias 'Fabian' is de bekendste cultivar. Aan de stevige stam groeien bijna ronde donkergroene bladeren, ze zijn aan de onderkant paarsbruin en glanzen prachtig.


Ming Aralia (Polyscias fruticosa ‘Ming’)Ming Aralia (Polyscias fruticosa ‘Ming’)

Ming Aralia (Polyscias fruticosa ‘Ming’)

De Polyscias fruticosa 'Ming' ziet er heel bijzonder uit dankzij het zeer fijn ingesneden varenachtige blad aan wat dunnere opgaande takken.


Aralia (Polyscias hawaiiana)

De Polyscias hawaiiana heeft frisgroen ingesneden blad aan wat dunnere, opgaande takken.


Aralia (Polyscias scutellaria)

De Polyscias scutellaria heeft bijna rond, donkergroen blad aan opgaande stammetjes. De vorm ‘Variegata’ heeft witbont blad.


Aralia


Is de Polyscias giftig?

Nee, de Polyscias is niet giftig. De Aralia is niet giftig voor katten, en ook helemaal veilig voor andere huisdieren en voor kinderen. De Polyscias is echter niet geschikt om te eten, dat kan zelfs irritatie veroorzaken en er kan ook huidirritatie optreden. We raden je dus toch aan om deze plant buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden.


Komen er bloemen aan de aralia?

In de natuur komen er kleine groengele bloemen aan de Aralia, ze zitten in pluimen. Na de bloei rijpen de zwarte bessen. Maar in de woonkamer zal het niet voorkomen dat je Aralia in bloei komt.


Welke standplaats is ideaal voor de aralia?

De Polyscias groeit het best op een plek met veel indirect licht, maar verdraagt geen direct zonlicht. Hierdoor kunnen de bladeren namelijk verbranden. Deze plant kan zich goed aanpassen en kan daarom ook prima in de halfschaduw groeien. Zet je Aralia bijvoorbeeld op 3-4 meter afstand van een raam op het zuiden of 2-3 meter van een raam op het westen of op het oosten. Zelfs een raam op het noorden is prima, zet je Polyscias dan wel dicht bij het raam. Om te voorkomen dat de Aralia naar het licht gaat groeien en uit model raakt, kun je de plant het best regelmatig een klein stukje draaien.

De Aralia groeit prima bij normale kamertemperaturen en kan ook behoorlijk warm staan. ’s Nachts krijgt deze tropische plant het liever niet kouder dan 15 °C, het is namelijk een beetje een koukleum. Je Polyscias staat niet graag op de tocht. Ook is hij nogal honkvast en houdt hij niet van verhuizen. Deze plant heeft gewoon een hekel aan veranderingen, zoals ineens een hogere temperatuur of minder licht.

De Aralia houdt van een hoge luchtvochtigheid rondom zijn bladeren, het liefst rond de 60%. Door veel te sproeien doe je hem een plezier, een luchtbevochtiger is nog beter. Zet je groene kamergenoot niet naast of boven de verwarming, daar is de lucht namelijk extra droog. De Polyscias met ronde bladeren kan beter tegen een lage luchtvochtigheid dan de soorten met ingesneden bladeren.


Hoe moet je de Polyscias verzorgen?

Water geven

Geef je Aralia regelmatig water. De potgrond moet constant licht vochtig blijven, vooral in de zomer, maar mag zeker niet te nat zijn. Gemiddeld is 1 x per week gieten voldoende, je kunt ook twee keer per week een klein scheutje geven. De bovenste 2-3 cm van de grond mag net wat droog aanvoelen voor je weer gaat gieten. Hoeveel water jouw plant nodig heeft, hangt af van de standplaats en de maat van de plant.

De Polyscias is nogal een gevoelig typje wat betreft water geven, controleer de vochtigheid van de grond daarom regelmatig als je de plant net hebt. Je kunt dit doen door een vochtmeter helemaal in de aarde te steken of door je vinger diep in de pot te steken. Is de potgrond na vier dagen nog erg nat? Geef dan minder water. Vind je de grond juist na twee dagen al snel droog?  Dan heeft de Aralia meer water nodig. Zo leer je precies hoeveel water jouw plant graag wil hebben. In de winterperiode mag de grond wel iets uitdrogen tussen de gietbeurten in. Zorg er altijd voor dat het water uit de pot kan lopen, het water mag niet in een schotel blijven staan. Als de wortels van je Aralia constant in te natte grond groeien dan kunnen ze namelijk gaan rotten.

Je geeft de Aralia het beste regenwater, dit bevat namelijk minder kalk. Bij kalkrijk water kan er een witte aanslag op het blad van je Polyscias komen. Laat het water altijd eerst op kamertemperatuur komen voor je het aan de Aralia geeft.

Sproeien

De Polyscias is dol op sproeien, hoe meer hoe liever. Zo wordt de luchtvochtigheid tussen de bladeren verhoogd, sproeien helpt ook tegen aantasting door beestjes. Het blad gaat weer mooi glanzen en kan bovendien meer licht opvangen. Sproei zeker regelmatig in de winter, dan is de lucht in je kamer droger omdat de verwarming aan staat.

Voeding

Geef je Aralia in de lente en zomer 1 x in de zes weken door voeding voor groene kamerplanten in het water te doen. Je vindt de dosering op de verpakking, geef niet te veel voeding want dit kan schadelijk zijn voor je plant. In de herfst en winter is je Polyscias in rust, voeding is dan niet nodig.

De eerste twee maanden na het kopen van je Aralia, en ook na het verpotten, hoef je geen mest te geven, er zit dan nog voldoende voeding in de potgrond.

Moet je de Polyscias snoeien of bijknippen?

Je hoeft de Polyscias niet beslist te snoeien. Maar als jouw plant te groot wordt of uit model raakt, dan kun je deze kamerplant prima bijknippen. Het snoeien van je Polyscias zorgt ervoor dat de plant mooi vol blijft. Snoei te lange stengels af met een schone en scherpe snoeischaar, het liefst vlak bij de stam. Als je Polyscias te hoog wordt dan kun je een stuk van de stam afzagen. Bij de snoeiwond zullen weer nieuwe uit uitlopers gaan verschijnen.

Groeit je Polyscias super goed? Dan kun je de plant elk jaar in model snoeien door te lange uitlopers terug te knippen tot bij de stam. Zo blijft je plant compact.

De beste tijd om je Aralia te snoeien is de lente. Maar je kunt ook in de herfst snoeien, omdat er hierdoor meer licht in je plant kan komen is dit gunstig voor de winterperiode.

Wanneer en hoe moet je de aralia oppotten en verpotten?

We raden je aan de Aralia om de drie jaar te verpotten. Kies een pot die ongeveer 10 % groter is dan de oude pot, je Aralia groeit toch het best in een wat krappe pot. Vul de ruimte in de pot op met universele potgrond voor kamerplanten, druk langs de randen goed aan met je vingers. De vroege lente is de beste tijd om je Polyscias te verpotten. Dit is het begin van het groeiseizoen en dan herstelt de plant snelst.

Voor je aralia


Hoe kun je de Polyscias stekken?

Je kunt de Polyscias stekken door kopstekken van 8-10 cm te nemen. Hiervoor knip je de top van een takje af, vlak onder een blad. Verwijder de onderste bladeren, er mogen nog twee bladeren aan de top blijven zitten. Doop het stekje in stekpoeder en steek het in een potje met stekgrond. Dek je stekje af met een doorzichtig plastic zakje en zet het op een warme plek, wel uit direct zonlicht. De worteltjes gaan beter groeien met een bodemwarmte van 21 °C, een elektrisch verwarmd kamerkasje is dus ideaal. Je kunt het stekje van je Aralia ook in water laten wortelen bij 21-23 °C. Het duurt wel even voordat er worteltjes verschijnen, een beetje geduld is dus wel nodig.


Wat is er aan de hand met mijn aralia?

Verliest je Polyscias bladeren?

Verliest je Polyscias zijn bladeren dan heb je te veel water gegeven. Jouw plant kan ook te donker staan of last hebben van een te lage luchtvochtigheid. In de winter komt bladval vaker voor bij je Polyscias dan in de zomer, dit komt door de kortere dagen. Zet je plant daarom in de winter zo licht mogelijk. Ook kan jouw plant na de aanschaf nog moeten wennen aan zijn nieuwe plek, hij komt vanuit de lichte kas in een kamer die veel donkerder is. Zet je Polyscias dus eerst vlak voor het raam zetten, en later in de lente pas iets donkerder.  

Worden de bladeren van je Polyscias bruin? 

Als er bruine blaadjes aan je Polyscias komen, of de randen van het blad worden bruin, dan krijgt de plant waarschijnlijk te weinig water. Of het blad is verbrand door te fel zonlicht. Knip de stengels met bruine bladeren vlak bij de stam af, zo stimuleer je de plant om nieuwe bladeren te gaan vormen.

Hangt je Polyscias slap?

Als je Polyscias slap hangt dan heeft de plant te weinig water gekregen. Slappe bladeren kunnen ook komen door te veel water, check daarom altijd de vochtigheid van de grond.

Krijgt je Polyscias gele bladeren?

Als je Polyscias te veel water of te weinig licht krijgt dan kunnen de blaadjes geel worden. Ook een lage luchtvochtigheid en aantasting door beestjes kunnen de oorzaak zijn. Zijn de jonge blaadjes geel van kleur? Dan heeft je Polyscias te weinig voeding gekregen. Het is een natuurlijk proces dat er af en toe een wat ouder blad geel wordt en afvalt. Je Aralia zal bovenin weer nieuwe blaadjes maken.

Beestjes in je aralia? 

Je Aralia kan last hebben van beestjes, spint en luis komt vooral voor bij een te lage luchtvochtigheid. Je ziet kleine spinnenwebjes op de bladeren, of je Aralia voelt kleverig aan. Je kunt meer lezen over de bestrijding van beestjes in onze blogs over trips, bladluis, spint, wolluis.

Symptoom Oorzaak Wat te doen
Bladverlies Te veel water, te donker, te lage luchtvochtigheid Minder water geven, lichter plaatsen, luchtvochtigheid verghogen (sproeien)
Bruine bladeren Te weinig water, verbrand door de zon Meer water geven, verder van het raam zetten 
Slappe bladeren Te weinig water, te veel water Vochtigheid potgrond checken en watergift aanpassen
Gele bladeren Te veel water, te weinig licht, te weinig voeding Minder water geven, dichter bij het raam zetten, voeding geven

De aralia bij jou thuis

Deel jouw aralia met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top