Laden..
Amaryllis (Hippeastrum)

Amaryllis (Hippeastrum)

De Amaryllis, of Hippeastrum in het Latijn, is een bolgewas en daarbij redelijk uniek in onze winterse huiskamers. Het is bij ons een echte kerstbloem. Vanaf november komt de indrukwekkende bloem uit de Amaryllisbol  en dan wordt de Hippeastrum vaak een echte eyecatcher tussen de kerstversiering. De Hippeastrum komt uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae) en komt van nature voor in de (sub)tropische gebieden van Amerika.

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd

De Amaryllis in het kort

Soorten:

Diverse kleuren en bloemvormen

Bloeiend:

Jazeker, grote bloemen op lange holle stelen

Bloeitijd:

Winter

Standplaats:

Lichte standplaats

Water geven:

In grond de plant 1 á 2 keer per week water geven vanaf zichtbare groei. De losse bol hoeft geen water

Giftig:

Ja, met ernstige schade voor katten

Vermeerderen:

De Amaryllisbol kan nieuwe bolletjes maken aan de moederbol

Wat is de groeiwijze van de Amaryllis?

De Amaryllis groeit vanuit een grote bol. De Amaryllisbol heeft een rustperiode met lagere temperaturen nodig voor ze gaat bloeien, net als de tulp, narcis en hyacint. Deze rustperiode vindt bij ons meestal plaats in het najaar en dan kunnen de bollen eind oktober /november, na de rust, verder groeien in onze huiskamer. De Amaryllis begint met een grote bloem op een lange stevige holle steel en heeft zo’n 6 tot 10 weken nodig om tot bloei te komen. Afhankelijk van de grootte van de bol kun je meerdere bloemstelen krijgen. Na de bloem volgen pas de lange bladeren. De Amaryllis maakt 4 tot 6 grote bloemen per steel en die vormen een echte eyecatcher in huis.

AmaryllisbolAmaryllisbol

Welke soorten Amaryllis zijn er?

De soorten Amaryllissen verschillen qua bloem en bloeikleur. De kleuren variëren van rood, roze, donkerroze, oranje, geel, wit en bleekgroen tot varianten met gekleurde strepen en gekleurde randen. Er zijn soorten met 4 bloemen, 6 bloemen, dubbele of juist smalle bloemen.

Amaryllis bollen


Is de Amaryllis giftig?

Ja, de sappen in de Amaryllisbol zijn giftig. Vooral voor katten kunnen deze erg gevaarlijk zijn, raadpleeg direct een dierenarts als je het idee hebt dat je huisdier aan je Amaryllis heeft gezeten. En als je uitgebloeide stengels hebt afgeknipt of gesneden maak daarna de schaar of het mes én je handen goed schoon.


Wat is de bloeitijd van de Amaryllis?

De bloeitijd van de Amaryllis is bij ons in de winter, maar in zijn oorspronkelijke leefomgeving komt de bloem in de lente, na de milde winter. Wij bootsen de cyclus echter na voor de Amaryllis, zodat hij bij ons in de winter prima groeiomstandigheden heeft in onze huiskamer!


Hoe moet je de Amaryllisbol planten?

Alle benodigde voedingsstoffen kan de plant uit de bol halen, maar indien je de bol in de aarde plant zal je nog meer plezier hebben van de Amaryllis. Kies een pot met afwateringsgat, laat éénderde van de bol boven de potgrond uitsteken en laat een klein randje van enkele centimeters rondom. Je hoeft pas water te geven als de bol gaat groeien, maar je kunt de bol vooraf wel een half dagje in water leggen om te weken. Dit is niet noodzakelijk, maar het kan de wortelgroei stimuleren.


Welke standplaats is ideaal voor de Amaryllis?

De Amaryllis is een subtropische plant en houdt van warmte. Bij een hogere temperatuur, dus bijvoorbeeld naast of boven de kachel, zullen er sneller wortels worden gevormd en zal de bloem sneller uitkomen. Zodra de groei er goed in zit kun je hem beter wat koeler neerzetten, dan zal de bloem langer goed blijven. Een snelle ontwikkeling betekent namelijk ook sneller uitgebloeid. De ideale temperatuur is tussen de 15 en 20 graden, dan geniet je het langst van de bloem.

 

Witte AmaryllisWitte Amaryllis

Hoe moet je de Amaryllis verzorgen?

Zodra je de bol wil laten uitkomen moet de Amaryllis wakker worden na de rustperiode. Licht, water en warmte zorgen hiervoor. De Amaryllis is een erg makkelijke plant, maar met wat extra aandacht krijg je er wel langer plezier voor terug!

Water geven

Geef de plant regelmatig water, wat neer komt op 1 à 2 keer in de week. Hou de grond vochtig en let met name goed op als de Amaryllis bol dicht bij of boven de kachel staat. De warme droge lucht droogt de grond snel op. Te nat is echter ook weer niet goed, want dan kan de bol gaan rotten, vandaar dat hij het beste in een pot met afwatering kan staan. Als de plant in volle bloei staat vraagt deze plant veel water!

Voeding

Omdat de Amaryllis zijn voedsel opslaat in de bol heeft de plant in principe geen extra voeding nodig. De bladeren zetten zonlicht om in suikers, welke dienen als voedsel voor de bloem. Bloemen vragen echter veel van een plant, dus in volle bloei kun je overwegen om ongeveer elke 2 weken wat extra plantenvoeding te geven met het water. Na de bloei is voeding wel belangrijk, zodat de bol weer kan aansterken voor een volgende bloei.


Amaryllis in waxAmaryllis in wax

Hoe moet je een Amaryllis in wax verzorgen?

Een Amaryllis in wax is geen speciale soort maar het is een bol die in gekleurd kaarsvet/ wax is gedompeld. Dit laagje wax staat erg mooi en maakt dat je de bol overal neer kunt zetten. De wax beschermt de bol en houdt het vocht binnen. Het maakt een zogenaamde droogbloeier van je Amaryllis. Zonder dat je water of voeding hoeft (of kunt!) geven, komt de bol uit.


Wat te doen als je Amaryllis is uitgebloeid?

Een uitgebloeide Amaryllis kun je het beste afknippen, want de steel blijft voeding gebruiken als hij blijft zitten. Probeer de bladeren niet te beschadigen, want deze zijn nodig voor het ‘herladen’ van de bol. Dit is essentieel als je de bol wil overhouden voor een volgend jaar. Wil je dit niet dan kun je hem na de bloei weggooien, want enkel het blad heeft weinig sierwaarde. Een bol met wax kun je niet overhouden en kun je dus net zo goed direct na de bloei weggooien.


Hoe kun je een Amaryllis overhouden?

Na de bloei zullen de bladeren komen. Deze bladeren moet je laten zitten, zij zorgen voor nieuwe voeding in de bol voor een volgende bloei. De bol kan de rest van het jaar gewoon verzorgd worden met water en af en toe plantenvoeding. Je kan hem ook na ijsheiligen (als het buiten niet meer gaat vriezen) in de tuin zetten. Eind augustus of begin september verplaats je de bol naar een koele plaats in het donker, een kelder is hier ideaal voor. De plant gaat dan in rust en de bladeren zullen afsterven. Een periode van ongeveer 8 tot 10 weken bij een temperatuur van rond de 13 á 15 graden is een goede rustperiode voor dit bolgewas. Alleen de eerste 2 à 3 weken kun je de Amaryllis nog wat water geven, doe dit daarna niet meer. Na deze periode van rust kan je de plant in november weer in het licht en de warmte zetten in huis. Heb je het goed gedaan, dan komen de bloemen weer terug!

Een Amaryllisbol in wax kun je niet overhouden, want deze kan niet genoeg aansterken om weer opnieuw te gaan groeien en bloeien.


Amaryllis in een vaas als snijbloem

De bloem van de Amaryllis is ook zeer geschikt als snijbloem in een vaas. De bloem zal in principe net zo lang bloeien als vanuit de bol!


Hoe kan je de Amaryllis vermeerderen?

Als het je lukt om de Amaryllis over te houden, dan zal je zien dat de bol is gegroeid. Op een gegeven moment kan hij dan ook kleine zijbolletjes aanmaken, welke je los kunt halen om een nieuwe Amaryllis te kweken. Het kan wel enkele jaren duren voordat hier een bloem uit zal komen, dus wat geduld is wel gevraagd.

Witte Amaryllis is een vaasWitte Amaryllis is een vaas

Wat is er aan de hand met mijn Amaryllis?

Heb je iets ontdekt aan je kamerplant? Wij hebben de symptomen, oorzaken en oplossingen voor je op een rij gezet.

Symptoom Amaryllis Oorzaak Wat te doen
Ingedroogde bloem Te weinig water Als je de plant laat groeien zonder water of grond kan het voorkomen dat de bloem sneller zal opdrogen, soms al voor de bloei. Hier kan je weinig aan doen. Als de plant in grond staat moet je meer water geven.
Misvormde steel Natuurlijk foutje Hier kan je helaas weinig aan doen
De bloemen verwelken snel Te warm Zet de Amaryllis op een koelere plek, dan blijven de bloemen langer mooi
De bloem groeit niet na het overhouden Diverse mogelijkheden Het overhouden van de Amaryllis is niet moeilijk, maar als de bol niet voldoende was aangesterkt of als de rustperiode te warm of te kort was, dan kan het gebeuren dat de Amaryllis niet meer gaat bloeien. Helaas kun je dan niets meer doen.

De Amaryllis bij jou thuis

Deel jouw Amaryllis met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (1)
C
Christ'l Meyvis
14 april 2024, 10:25
Wist niet dat er meerkleurig amarelisen zijn
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top