Laden..
Wesp op appel

Wespen zijn nuttig in je tuin

Vanaf eind juli en vooral in augustus ontkom je er niet aan: wespen! De wespen die je dan ziet zijn de werksters die uitvliegen als het wespennest is volgroeid. Zij gaan op zoek naar eten en laat dat nou nèt op jouw bord liggen!

Wij vertellen je graag meer over de wesp, hoe je het beste met wespen om kunt gaan, en hoe je ze op afstand houdt. 

 • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd

De wespenkoningin

Een wespennest begint met een koningin wesp. De wespenkoningin wordt als zodanig geboren. Als ze volwassen is (in de loop van de zomer) dan vliegt ze uit en paart met een mannetjeswesp. Daarna gaat ze op zoek naar een overwinteringsplek. Als ze uit haar winterslaap komt (rond april) gaat ze haar wespennest bouwen en eitjes leggen. De wespenkoningin is uiteindelijk de moeder van alle wespen in één nest. Je herkent haar doordat ze een stuk groter is dan de andere wespen.

Wespennest in aanbouwWespennest in aanbouw

Zijn wespen nuttig?

Jazeker! Wespen vangen vliegen, dazen en muggen, deze voeren zij aan hun larven. Hiermee houden ze de stand van insecten in balans, welke anders een plaag kunnen gaan vormen. In kassen worden wespen ook wel ingezet als natuurlijke bestrijders van andere insecten. Ook zijn het echte opruimers, ze helpen bij het opruimen van dode insecten. En net als de bij is ook de wesp verantwoordelijk voor het verspreiden van stuifmeel en zaden.


Waarom die agressieve wespen in augustus en september?

Wespen geven vooral overlast in augustus en september. Dit komt enerzijds omdat er dan veel wespen zijn, alle larven zijn volwassen, en anderzijds omdat de wespen hongerig zijn. Wespen maken voeding van een zoetstof die hun larven uitscheiden, zonder larven moeten ze op zoek naar nectar. Er zijn in de loop van de zomer wat minder bloemen én meer concurrentie. 


Wat moet je doen als er een wesp bij je vliegt?

Wespen horen bij de biodiversiteit in Nederland en kun je prima met rust laten. Dit is dan ook precies wat je moet doen: laat ze met rust.

Sla niet naar wespen

Van snelle slaande bewegingen wordt een wesp agressief. Blijf altijd rustig, zelfs als een wesp op je gaat zitten. Als je te wild reageert kan de wesp gaan steken.


Wespen verjagen

Niet wegslaan en niet doodmaken…je kunt er wel voor zorgen dat wespen uit je buurt blijven. Daar zijn verschillende manieren voor.

Hang een nep wespennest (waspinator) op

Wespen zitten elkaar niet snel in de weg en een koningin zal nooit een kolonie beginnen in de buurt van een andere kolonie wespen. Een nep wespennest zal er dus voor zorgen dat de koningin elders haar heil zal zoeken. Hang zo’n nep wespennest, ook wel bekend als een waspinator of wespenzak, vroeg in het seizoen op, op een goed zichtbare plek. De koningin komt ongeveer in april (afhankelijk van de temperatuur) uit haar winterslaap en zal het bezette plekje vermijden. Een nep wespennest is een zak, welke je opvult met bijvoorbeeld oude kranten. Een waspinator is niet volledig weersbestendig maar je kunt hem vaak wel meerdere jaren gebruiken, als je hem binnenhaalt aan het eind van de zomer. Hang hem ook nooit op met ijzerdraad of in de buurt van puntige takken, dit kan de stof beschadigen.

Een waspinator helpt overigens niet als er al een echt nest in de buurt is, enkel als het nep wespennest begin april zijn territorium al heeft geclaimd.

Waspinators

Maak wind

Wespen houden niet van wind. Als het waait zal je daarom snel minder wespen zien. Om wespen van je eettafel weg te houden heb kun je één of 2 vliegenverjagers neerzetten. Deze vliegen waaiers zet je neer en de wieken van de propeller draaien rustig rond. Ze zorgen zo voor een briesje rond je etenswaren en, zoals de naam al doet vermoeden, houdt dit ook vliegen en andere insecten op afstand. Vliegenverjagers zijn volkomen veilig: ze stoppen direct als je ze aanraakt.

Vliegenverjagers

Maak regen

Wespen houden niet van regen! Een regendans zal weinig effect hebben, maar een spuitje met de plantenspuit lijkt er voor een wesp genoeg op. Als de wesp denkt dat het regent zal ze terugkeren naar haar nest.

Plantenspuiten

Waterzak(ken) ophangen

Een stevig plastic zakje gevuld met water geeft een schittering als de zon erop schijnt. Wespen vinden die schittering vervelend, het desoriënteert ze, en dus blijven ze op afstand.

Wespen op fruitWespen op fruit

Lok de wespen weg

Wespen komen af op vlees en op zoete geuren. Zorg voor een lekker hapje van (rottend) fruit op een plek waar je geen last hebt van de wespen en ze blijven uit jouw buurt! Dat lekkere hapje zal er ongetwijfeld ook voor zorgen dat je extra wespen aantrekt, dus zorg wel dat het echt een plek is waar jij geen last hebt van de wespen.

Geuren tegen wespen

Wespen houden van zoete geuren, maar er zijn ook geuren waar ze liever bij uit de buurt blijven. Wij noemen hier de meest gebruikte en meest effectieve:

 • Lavendel
 • Kruiden: wespen zie je niet snel in de buurt van een kruidentuin
 • Vers gesneden uien
 • Citroen of citronella(kaarsen)
 • Wierook
 • Azijn
 • Kruidnagel

Combineer geuren voor een versterkt effect! Bijvoorbeeld een kruidnagel in azijn, kruidnagel in een plakje citroen of sinaasappel of citroen én kruidnagel in azijn. Ook brandende (gemalen en ongebruikte) koffie schijnt te werken, maar dit raden wij af om de veiligheid. Ammoniak werkt ook, maar in die lucht wil je zelf ook niet zitten.


Wespen bestrijden

Lukt het niet de wespen te verjagen? Soms zijn er gewoon teveel om op afstand te houden en krijgt je verlangen om die beestjes voorgoed uit te roeien de overhand. Ga niet aan de gang met gif, er zjin 2 manieren waarop je veilig kunt vangen en/of doodmaken.

Wespenvanger of wespenval

Wespenvangers zijn erg effectief in het vangen van wespen. Je kunt een wespenvanger zelf maken door een fles door midden te knippen en het bovenste deel op z’n kop op de onderkant te zetten. Vul de fles met iets zoets, bijvoorbeeld limonade siroop, bier werkt ook goed. Voeg eventueel een druppeltje afwasmiddel toe, dit breekt de oppervlaktespanning en de wespen zullen eerder verdrinken. De wespen komen op de zoetigheid af, vliegen in de fles, maar vinden hun weg naar buiten niet meer!

Je kunt wespenvangers ook gewoon kopen.

Wespenvangers

Wespen op een flesjeWespen op een flesje

Let op: dit werkt natuurlijk ook bij het flesje of blikje waar jij uit drinkt! Zijn er wespen in de buurt, let dan altijd extra goed op je drankje en zorg dat er geen wespen in kunnen vliegen. Of nog beter: drink altijd uit een glas, dan zie je de wesp. Een wespensteek in je mond of keel is erg gevaarlijk, dus let alsjeblieft goed op.

Elektrische vliegenmepper

Wespen zijn best wel taai. Je hebt vast weleens meegemaakt dat je er één dood wilde slaan en dat je daar nog flink je best voor moest doen. Gewone vliegenmeppers zijn daarom sterk af te raden, de kans dat de wesp gewoon doorvliegt en nóg bozer is, is gewoon te groot. Een goede elektrische vliegenmepper daarentegen kan wel effectief zijn. Zorg dat de wesp een goede dosis stroom krijgt en dan krijg je hem er wel onder. Breng de dode wesp wel direct (ver) weg, anders trekt hij andere wespen aan!


Wespen in huis?

Heb je wespen in huis? Vang de wesp door er voorzichtig een glas overheen te zetten en zet de wesp vervolgens buiten. Heb je een wespennest in of rond je huis? Schakel dan altijd professionele hulp in! Professionele wespen bestrijders weten precies wat ze wel en niet moeten doen en zullen gif altijd als laatste redmiddel gebruiken.

Horren voor ramen en deuren houden insecten, en dus ook wespen, het beste buiten.


Wat te doen bij een wespensteek?

Wespen kunnen steken. Ze doen dit in principe alleen als je ze boos maakt, maar het kan natuurlijk gebeuren dat je niet doorhad dat er een wesp onder je arm of op je stoel zat.

Een wespensteek doet pijn en die pijn kan nog een aantal dagen aanhouden. Jeuk hoort er ook bij. Eén wespensteek is meestal ongevaarlijk, tenzij je allergisch bent. Ongeveer 1 op de 100 mensen is allergisch. Bij een wespenallergie kun je gaan overgeven, er kunnen galbulten op de huid ontstaan en je kunt in shock raken. Raadpleeg dan altijd zo snel mogelijk een arts! Pijn, jeuk en een grote rode bult rond de plek van de steek is normaal. Als je geen ergere symptomen hebt na een kwartier á half uur, dan ben je hoogstwaarschijnlijk niet allergisch.

Bel zo snel mogelijk 112 als iemand:

 • een allergische reacties krijgt
 • gestoken is in de mond of keel. Laat het slachtoffer in de tussentijd op een ijsblokje zuigen
 • heel vaak is gestoken. Bij een grote hoeveelheid wespengif is zelfs overlijden een risico
Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top