Laden..
De voordelen van een druppelsysteem

De voordelen van een druppelsysteem

Onze tuinen vragen tijdens de warme en droge zomers steeds vaker om water. Maar tijdens de droge zomers moeten we ook zuinig zijn met deze natuurlijke hulpbron. Met een druppelsysteem, zoals het Gardena Micro Drip systeem, geef je jouw tuinplanten precies genoeg water op het juiste moment, waardoor je geen water verspilt en je planten ook niks te kort komen. Door besproeiingscomputers aan je druppelsysteem toe te voegen, gaat de bewatering van jouw tuin volledig automatisch. Perfect dus om water én tijd te besparen. In deze blog zetten we alle voordelen voor je op een rij en leggen we uit hoe je het systeem in jouw tuin aanlegt.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De voordelen van een druppelsysteem

Door een druppelssysteem, zoals het Gardena Micro Drip systeem, aan te leggen in je tuin of op je balkon, bespaar je tot wel 70% water dankzij afstelbare druppelaars en sproeiers.

Gemak

Na het aanleggen van een Gardena Micro Drip systeem, hoef je niet meer na te denken hoeveel water je planten nodig hebben. Dit wordt nu volledig voor jou verzorgd! Het enige wat je hoeft te doen is het openzetten van de kraan. Hierdoor heb je meer tijd om heerlijk te relaxen in je tuin. De slimme bewatering voorkomt dat je plant té veel of té weinig water krijgt en zo blijven je planten langer mooi en kun jij van een bloeiende groene tuin genieten. 

Door middel van de Quick and Easy verbindingsstukken kun je je systeem ook gemakkelijk uitbreiden en nog meer delen van de tuin bewateren. Wil je ultiem gemak? Kies dan voor automatische bewatering. Of stuur je systeem aan via de Gardena SMART app. 

Duurzaam

Het Gardena Micro Drip systeem bespaart tot wel 70% aan water. Doordat elke druppel rechtstreeks naar de wortel gaat, komt er geen water op de bladeren dat vervolgens weer door de zon verdampt. Door de druppelbewatering blijft de grond constant vochtig en dringt het dieper in de bodem door. Het resultaat is sterkere gezonde planten. 

Je bespaart geld

Geen verdroogde planten meer, dus minder vaak nieuwe planten kopen! Dat scheelt niet alleen geld, maar ook werk én je hebt geen last meer van de zielige aanblik van verdorde tuinplanten.


KleurencoderingKleurencodering

Begin met een basisapparaat. Dit basisapparaat verlaagt de druk en filtert het water. Het basisapparaat zit in iedere startset. 

De leidingen worden verbonden met verschillende items, zoals kruisstukken, T-stukken en L-stukken. Hiermee kun je je eigen Micro Drip systeem samenstellen. 
In een startset zitten de bijbehorende verbindingsstukken.

Voor balkon en terrasplanten kies je buizen en druppelaars met de gele markering.
Of begin met een startset voor balkon- en terrasplanten.

Voor plantzones, zoals een moestuin of border, kies je buizen, sproeikoppen en sproeiers met de groene markering.
Of begin met een startset voor bloembedden en moestuinen.

Voor plantrijen, zoals heggen en struiken, kies je zowel boven- als ondergrondse druppelaars met de paarse markering.
Of begin met een startset voor heggen en struiken. 

Hoe werkt het Gardena Micro Drip systeem

Kies het juiste druppelsysteem

Iedere tuin of buitenruimte is anders. Daarom heeft Gardena voor de verschillende situaties een druppelsysteem ontwikkeld. De installatie is per situatie hetzelfde; de druppelbewatering begint bij het basisapparaat. Dit basisapparaat verlaagt de druk en filtert het water. Vanuit daar stroomt het water met een verlaagde waterdruk naar de druppelbuizen en verbindingsstukken, en gaat het rechtstreeks naar de planten in de gewenste delen van de tuin, zoals potplanten, plantzones of plantenrijen.

Potplanten: balkon en terras

Het geven van water aan planten die in potten of bloembakken staan kan een uitdaging zijn. In de droge zomer hebben planten veel water nodig, maar het water mag niet in de pot blijven staan, anders kunnen de wortels gaan rotten. Met een druppelsysteem voor potplanten hoef je je daar gelukkig niet meer druk om te maken. Druppelsgewijs wordt het water rechtstreeks gebracht naar waar het écht van belang is: de wortels van de plant. Doordat planten in potten minder aarde om zich heen hebben, droogt de grond sneller uit. Daarom hebben ze meer water nodig. Dit bewateringssysteem is perféct afgestemd voor de potten op jouw terras. Begin met het startset voor terras- en balkonplanten, herkenbaar aan de gele verpakking, en breid je systeem uit waar nodig. 

Plantenzones: bloembedden en moestuin

De lekkerste groenten komen natuurlijk uit eigen tuin! Ook je groentebed kun je volledig aansluiten op een druppelsysteem. De meeste groenten bestaan uit veel water, zoals broccoli, tomaten en natuurlijk de komkommer. Om te kunnen gedijen hebben deze planten genoeg water nodig. Vooral in de warme en droge zomermaanden is dit van belang. Vanwege hun ondiepe wortels hebben vooral jonge gewassen behoefte aan de nodige zorg en de juiste bewatering. Het Gardena Micro Drip systeem is dus ook voor je groentebed optimaal, omdat je dan zeker weet dat de planten de juiste hoeveelheid water krijgen. Maar ook voor verhoogde bloemenborders is dit druppelsysteem goed geschikt. Je herkent deze startsets aan de groene verpakking. 

Plantenrijen: heggen en struiken

Plantenrijen en hagen, zoals de lavendel, coniferen en de buxus moet je ook voorzien van voldoende water. Zeker als je je planten net in de tuin hebt gepland, hebben ze wat extra zorg en dus ook meer water nodig. Het Gardena Micro Drip systeem is ook bij hagen en plantenrijen handig om toe te passen met de Micro Drip druppelbuis. De druppelbuis heeft om de 30 cm een membraam met opening, waardoor er steeds kleine hoeveelheden water worden toegevoerd. De druppelbuis kan ondergronds worden ingegraven, voor heggen en struiken. Maar je kunt deze ook bovengronds bij de borderplanten neerleggen. Deze startsets bevatten een basisapparaat én een druppelbuis. Wil je jouw druppelsysteem uitbreiden, voeg dan een losse druppelbuis toe. De startsets herken je aan de paarse verpakking. 


1,2, 3..startset

Met een Gardena Micro Drip startset systeem is het aanleggen heel gemakkelijk. Je sluit het Gardena basisapparaat, ook wel drukregelaar genoemd, aan op je buitenkraan. Dit verlaagt op betrouwbare wijze de waterdruk vanuit de buis tot ongeveer 1,5 bar en verdeelt het water gelijkmatig over de aangesloten buizen. Daarnaast heb je dankzij de verschillende druppelaars in de set de mogelijkheid om aan de afzonderlijke waterbehoeften van je planten te voldoen. De drukregelaar zit standaard in elke startset. Gardena heeft startsets samengesteld voor de drie bovengenoemde situaties.

Micro-drip systeemMicro-drip systeem

Gardena Micro Drip systeem voor heggen en struiken, boven- en ondergronds aangelegd.

Begin met een startset


Begin met een starterssetOnderhoud en uitbreiding

Het systeem is gemakkelijk te onderhouden en uit te breiden door middel van de Quick and Easy verbindingsstukken en de los verkrijgbare druppelaars en sproeiers. Het Gardena Micro Drip systeem kan dus met de hoeveelheid planten in je tuin meegroeien. Via verlengbuizen kunnen ook de spuitmonden met de planten meegroeien naarmate ze steeds langer worden.

Wil je ultiem gemak en de meest duurzame optie? Sluit dan een besproeiingscomputer aan tussen de waterkraan en het basisstuk. Met een besproeiingscomputer kun je je eigen programma instellen. De kraan blijft open staan, maar de computer zorgt ervoor dat de planten water krijgen op de door jou ingestelde tijden. Zo gaat er geen water verloren. Door een bodemvochtigheidssensor toe te voegen, wordt het vochtgehalte van de bodem nauwlettend in de gaten te houden. Vooral na langere periodes met veel regen is de grond zeer vochtig. De sensor geeft dit aan de besproeiingscomputer door en de vooraf ingestelde programma wordt dan automatisch overgeslagen.

Maak het helemaal compleet met de smart app van Gardena. De water control besproeiingscomputer is gekoppeld aan de app. En die houdt ook nog eens in de gaten of er regen op komst is, zodat er dan geen water aan je planten wordt gegeven. 

Als het tuinseizoen voorbij is, of als er vorst wordt voorspeld, kan je het basisapparaat in een paar stappen van het systeem loskoppelen en vorstvrij opbergen. Onderhoud en uitbreiding

Het systeem is gemakkelijk te onderhouden en uit te breiden door middel van de Quick and Easy verbindingsstukken en de los verkrijgbare druppelaars en sproeiers. Het Gardena Micro Drip systeem kan dus met de hoeveelheid planten in je tuin meegroeien. Via verlengbuizen kunnen ook de spuitmonden met de planten meegroeien naarmate ze steeds langer worden.


Rechtstreeks op de kraan

Eenvoudig te installeren en te gebruiken. Het basisapparaat zorgt voor een constante waterstroom door de waterkraan open of dicht te draaien. 


Met besproeiingscomputer

Wil je nergens meer aan hoeven denken? Sluit dan een besproeiingscomputer aan tussen de waterkraan en het basisstuk. Met een besproeiingscomputer kun je je eigen programma instellen. De kraan blijft open staan, maar de computer zorgt ervoor dat de planten water krijgen op de door jou ingestelde tijden. Zo gaat er geen water verloren. 


Met besproeiingscomputer en bodemvochtigheidssensor

Door een bodemvochtigheidssensor toe te voegen, wordt het vochtgehalte van de bodem nauwlettend in de gaten te houden. Vooral na langere periodes met veel regen is de grond zeer vochtig. De sensor geeft dit aan de besproeiingscomputer door en de vooraf ingestelde programma wordt dan automatisch overgeslagen.


Met smart App, Water Control en sensor 

Wil je ultiem gemak en de meest duurzame optie? Maak het helemaal compleet met de smart App van Gardena. De Water Control besproeiingscomputer is gekoppeld aan de app. En die houdt ook nog eens in de gaten of er regen op komst is, zodat er dan geen water aan je planten wordt gegeven. 

profiteer van de cashback actie
Koop je t/m eind juni één van de Gardena Micro Drip startsets, dan ontvang je 15% cashback. Hiermee geef je jouw tuinplanten precies genoeg water op het juiste moment, waardoor je geen water verspilt en je planten ook niks te kort komen.
Bekijk de actie

Profiteer van de cashback actie bij een Micro Drip startset

Koop je t/m eind juni één van de Gardena Micro Drip startsets, dan ontvang je 15% cashback. Hiermee geef je jouw tuinplanten precies genoeg water op het juiste moment, waardoor je geen water verspilt en je planten ook niks te kort komen.


Stel jouw complete Gardena Micro Drip systeem samen


Dit is de uitleg voor het aanleggen van een Gardena Micro Drip systeem op je terras. Bekijk de overige uitlegvideo's op de website van Gardena. 

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top