Laden..
De 10 belangrijkste tips bij het aanschaffen van vissen

De 10 belangrijkste tips bij het aanschaffen van vissen

Creëer een wondere waterwereld in je eigen achtertuin met kleurige vissen. Of zet een aquarium in huis. Vissen zijn prachtige dieren die heel rustgevend zijn om naar te kijken. Ze hebben alleen wel verzorging nodig en dat kost tijd en energie. Wij zetten de 10 belangrijkste tips bij het aanschaffen van vissen voor je op een rij!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

1. Vissen kopen

Er zijn heel veel soorten vissen. Sommigen houd je buiten in een vijver en anderen houd je binnen een aquarium. Sommige soorten kunnen in normaal water en er zijn ook tropische vissen die speciaal zout water nodig hebben. Voor de vijver zijn er oersterke goudvissen, maar je kunt ook kiezen voor de Shubunkin. Dat is eigenlijk een grote goudvis, maar dan met een iets spannender uiterlijk. De goudwinde is ook een goede keus, maar je moet er wel minstens vijf van uitzetten. En hij wordt behoorlijk groot, dus hij heeft de ruimte nodig. Welke vissen je ook kiest, zorg dat je ze bij een betrouwbaar adres aanschaft. Er zijn ook verschillende Intratuin vestigingen die vissen verkopen.

2. Voeding

Intratuin heeft voor iedere vissoort het juiste voer. Voor de vijver hebben we vijvervissenvoer en voor het aquarium weer ander visvoer. Let erop dat je niet te veel voer geeft, dat is slecht voor de kwaliteit van het water en dus voor de vissen. Kom langs en laat je infomeren door onze medewerkers.

3. Huisvesting

Vissen kun je houden in een vijver, of een aquarium. Als je de vissen binnen houdt kun je het best een aquarium kiezen, want een kom is te klein. Meerdere soorten vissen bij elkaar is geen probleem, maar informeer wel goed welke er bij elkaar kunnen. Sommige vissen eten elkaar namelijk op! Bij het onderhoud van een aquarium of vijver komt nog best wat kijken. Vissen hebben graag schoon water en daarvoor is een vijverfilter nodig. Beweging in het water is belangrijk én waterplanten zijn onmisbaar voor zuurstof in het water. De koikarper is een verhaal apart. Hij kan wel tot een meter groot worden en hij voelt zich alleen als een vis in het water als de vijver voortdurend wordt gefilterd. Hij is zo dol op planten dat hij ze allemaal verslindt. Het heeft dan ook geen zin om waterplanten aan te schaffen, tenzij je de vijver in compartimenten verdeelt. Laat je adviseren door onze medewerkers, ze weten alles van koikarpers en andere vissen.

4. Verzorging

Informeer jezelf goed over het soort vissen dat je kiest en hoe je ze moet verzorgen. Bij Intratuin vind je vissenvoer voor alle soorten vissen en we vertellen je er graag meer over. Het is voor veel vissen goed om ze af en toe ander voer te geven. Zorg er verder voor dat het water goed schoon blijft en controleer regelmatig de temperatuur en de pH-waarde. Ook is er voldoende zuurstof nodig in het water. Er zijn speciale testjes te koop om te controleren of het water de juiste waardes heeft. Ook het filter moet goed onderhouden worden, zodat het zijn werk blijft doen.

5. Opvoeding

De meeste vissen kun je niet opvoeden of trainen. Een uitzondering zijn koikarpers. Het aardige is dat dit soort zich uit de hand laat voeren en zelfs laat aaien!

6. Aandacht

Het voordeel van vissen is dat je ze goed alleen kunt laten. Naast het schoonmaken en onderhouden van aquarium of vijver ben je er niet veel tijd aan kwijt. Wel moeten ze natuurlijk dagelijks gevoerd worden. Als je een paar dagen weggaat is meestal geen probleem je vissen even niet te voeren. Maar ga je langere tijd weg dan moet er wel voor ze gezorgd worden. Je kunt dan vrienden of buren vragen om je vissen van eten te voorzien. Zorg wel dat je de oppas goed informeert over de verzorging! Er zijn trouwens ook handige voederautomaten of vakantievoeding waar je vissen lang mee kunnen doen.

7. Voortplanting

De meeste vissen planten gemakkelijk voort en voor je het weet heb je veel babyvisjes in je aquarium of vijver. Veel vissoorten eten hun jongen op. Dus zorg dat er voldoende schuilgelegenheid is waar ze zich kunnen verstoppen.

8. Gezondheid

Voor gezonde vissen zijn vooral de waterkwaliteit en de voeding belangrijk. Zorg dus dat je jezelf goed inleest zodat je weet wat je vissen nodig hebben. Is er een vis ziek? Zorg dan dat je er op tijd bij bent, want de ziekte kan zich door het water naar andere vissen verspreiden. Als je er snel bij bent zijn de meeste ziektes wel te behandelen.

9. Veiligheid

Er zijn verschillende gevaren die je vissen kunnen bedreigen, bijvoorbeeld katten en vogels die jouw vissen als een lekker hapje zien. Heb je een kat in huis, zorg dat dat het aquarium hoog staat en dat de kat het deksel niet open kan maken. Tegen vogels, zoals reigers, in de tuin is niet veel te doen. Je kunt een net spannen over de vijver, maar dat is niet echt een fraai gezicht. Gelukkig zijn sommige vissen, zoals goudvissen en koikarpers, erg snel en laten ze zich niet snel vangen. Ook vissen kunnen een bedreiging vormen voor elkaar. Sommige soorten eten kleinere vissen op, zet dus niet zomaar vissen bij elkaar.

10. Beweging

Vissen houden van zwemmen, dus zorg dat ze daar de ruimte voor hebben. Een aquarium voor gewone goudvissen moet minimaal een meter breed zijn, maar pas in een groter aquarium zal hij tot zijn normale grootte door kunnen groeien. Voor een koikarper moet je vijver minimaal anderhalve meter diep zijn. Als je je zorgt voor de juiste omstandigheden voelen ze zich vast en zeker als een vis in het water!

Waar anders dan bij Intratuin vind je alles voor jouw vijver of aquarium? Bezoek een Intratuin bij jou in de buurt om jouw vissen te verwennen.

Bekijk onze 10 tips bij het aanschaffen van een:

Cavia · Hond · Kat · Knaagdier · Konijn · Vogel

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top