Wat zit er in
potgrond?
Het hoofdbestanddeel van de meeste soorten standaard potgrond is turf, ook wel veen genoemd. Turf is een fijne grondstof, omdat het veel vocht vast kan houden. Alleen is het niet een duurzame grondstof. Turf wordt gewonnen uit veengebieden en deze winning zorgt voor veel CO2 uitstoot. Daarnaast kost het vele duizenden jaren voordat het turf weer is aangegroeid. De turf in potgrond met een RHP-keurmerk wordt gewonnen in gebieden die naderhand weer tot natuurgebied worden gemaakt. Turf is niet rijk aan voedingsstoffen, dus die worden nog aan de grond toegevoegd.
Een andere vorm van potgrond is kokosgrond. Dit wordt gemaakt van restmateriaal van kokosnoten. Kokosgrond koop je meestal in geperste vorm, na toevoegen van water zal het helemaal uitzetten. Je kunt kokosgrond puur gebruiken, maar je kunt het ook mengen met andere materialen. Kokosgrond is een wat duurzamere optie dan grond op turfbasis.
Naast deze hoofdbestanddelen kunnen er nog allerlei dingen aan de grond worden toegevoegd. Zoals houtvezels, rijstkaf, boomschors en klei. Vaak vind je ook perliet in je potgrond, dat zijn luchtige witte korrels die je makkelijk tussen je vingers kunt verpulveren. Het is gepoft gesteente en zorgt ervoor dat de grond lekker luchtig blijft. Hiermee voorkom je dat de grond te compact wordt. Zand in potgrond zorgt ervoor dat het substraat sneller droog wordt. Mix je zelf zand door je potgrond heen? Gebruik dan wel zoet zand en geen zout zand. Zand van het strand is dus niet geschikt, omdat het zout hierin de wortels aan kan tasten. Brekerzand of zand uit de zandbak kun je wel gebruiken.