Laden..
Tips om te voorkomen dat je hond gaat schrokken

Tips om te voorkomen dat je hond gaat schrokken

Netjes met mes en vork eten… dat doet geen hond. Maar té gulzig en snel je maaltijd naar binnen werken, dat is niet goed. Hoe voorkom je dat een hond gaat schrokken? Lees deze handige tips!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Waarom schrokt een hond?

Vaak leert een pup in het nest al om zo snel mogelijk alles te eten wat hij vinden kan, omdat anders zijn nestgenootjes het al op hebben. Een fokker kan deze vorm van voedselnijd voorkomen door de pups allemaal een eigen voerbakje te geven. Zo kan de pup rustig eten en ervaart hij dat niemand zijn maaltijd van hem af wil pakken.

Wat kun je doen als je hond schrokt?

Er zijn een heleboel manieren om ervoor te zorgen dat je hond minder schrokt en rustiger gaat eten. Maar allereerst is het belangrijk om de oorzaak van het schrokken te achterhalen. Het kan zijn dat je hond geleerd heeft om snel te eten uit angst dat een ander het van hem afpakt. Maar het kan ook zijn dat je hond simpelweg erge honger heeft, bijvoorbeeld omdat hij een ziekte onder de leden heeft of omdat de voeding die hij krijgt hem niet voldoende ‘brandstof’ of verzadiging biedt. Probeer dus altijd eerst uit te vinden waarom je hond erg schrokt. Dan kun je de oplossing daarop aanpassen. 

1

Pas de plek waar je je hond voert aan

Zorg voor een rustige plek, waar je hond ongestoord kan eten. Heb je meerdere honden? Dan kan het verstandig zijn om ze allemaal in een eigen ruimte te laten eten. Leer anderen en zeker ook kinderen dat ze niet bij een etende hond in de buurt mogen komen. Hoe zou jij het vinden als iemand tijdens de maaltijd naar je toe komt en het eten van je bord kijkt of zelfs pakt? Dan raak je geïrriteerd en ga je nóg sneller eten.

HondHond
2

Pas de maaltijd van je hond aan

Het kan zijn dat de brokken die je hond krijgt te klein zijn om goed op te kauwen. In dat geval kan het overschakelen naar een grotere brokvorm uitkomst bieden tegen het schrokken. Je kunt brokken ook eerst een klein halfuur laten weken in warm water. Dat zorgt ervoor dat ze lastiger op te schrokken zijn. Dat weken is wel iets wat je even vol moet houden. Minimaal een maand. Dat geeft je hond de tijd om goed te wennen aan zijn nieuwe eetstijl.



3

Pas de manier van aanbieden aan

Je kunt de maaltijd van je hond bijvoorbeeld in delen in zijn bak doen, door er steeds wat beetjes bij te geven. Daardoor zal je hond ervaren dat hij er steeds wat bij krijgt in plaats van dat hij al zijn brokken in één keer op eet. Je kunt je hond ook rustig, in het begin zelfs brokje voor brokje, vanuit je hand voeren. Stop met voeren zodra hij te hebberig wordt. Zo leert hij dat rustig eten loont. Of doe eens gek en strooi de brokkenmaaltijd voor je hond uit over het gras in de tuin of de vloer in de keuken. Dan moet alles echt brokje voor brokje bij elkaar worden gezocht!

4

Pas de voertijden aan

Als je hond schrokt omdat hij erge trek heeft, kun je zijn maaltijd over meerdere porties verdelen en hem meerdere keren per dag gaan voeren. Zo krijgt hij vaker maagvulling en is de tijd dat hij honger heeft minder lang. Je raakt ook beter verzadigd als je langer over je eten doet. Dat kan door de maaltijd voor je hond uit te strooien of je hond eten te geven in een voerpuzzel, snuffelmat of een anti schrokbak.

Hond met voerbalHond met voerbal
5

Laat je hond spelen met zijn eten

In plaats van in een voerbak kun je brokken in een speciale voerbal of andere voerdispenser aanbieden. Schrokken gaat dan niet meer. Voor de hond is het een hele taak zijn maaltijd uit het voerspeeltje te rollen en likken. Zo houd je je hond gelijk even bezig! Zorg dat je altijd een voerspeeltje gebruikt dat goed past bij het formaat van jouw hond: niet te groot, maar zeker ook niet te klein.

6

Gebruik een speciale antischrokbak

Er zijn speciale voerbakken met sleuven en uitsteeksels. Ze zorgen ervoor dat je hond zijn voer alleen met kleine beetjes tegelijk binnenkrijgt, omdat hij om alle obstakels heen moet eten. Deze antischrokbakken zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Je kunt ook zelf een anti schrokbak maken door een afwasteil met ballenbakballen te vullen en daartussen brokjes te strooien. Met het terugvinden van alle brokjes is je hond dan wel even bezig. Safety first: houd bij de ‘ballenbak’ altijd toezicht en voorkom dat je hond de ballen kapotmaakt.



Blijft je hond een Holle Bolle Gijs? 

Dan kunnen de voedingsdeskundigen van het Prins CareTeam je helpen. Ze geven je gratis advies dat helemaal is afgestemd op jouw hond. 

Prins Petfoods

Honden- en kattenvoer merk

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top