Laden..
Tips voor bestrating

Tips voor bestrating

Terrassen en paden vormen de basis van je tuin. De variatie in materialen en kleuren is zo groot, dat je precies de bestrating kunt kiezen die bij jouw huis en tuinstijl past. Dus wat wordt het, een terras van stoere tegels of een rustiek klinkerstraatje?

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Welke bestrating past bij jouw huis?

Bij het kiezen van het type bestrating is het belangrijk om te kijken of de materialen die je op het oog hebt, bij de bouwmaterialen en de bouwstijl van je huis en de directe omgeving passen. Een dorpstuin vraagt om een andere bestrating dan een nieuwbouwhuis met een strakke vormgeving.

Bij Intratuin vind je vele voorbeelden van bestratingsmaterialen naast elkaar. Op die manier krijg je een goed beeld van het effect dat je met de verschillende soorten klinkers, natuurstenen en tuintegels kunt bereiken.

Voordat je je bestrating gaat aanleggen…

Maak je eerst een plattegrond op schaal waarop je het toekomstige pad en terras intekent. Aan de hand van deze plattegrond kun je het te bestraten oppervlak uitrekenen. Op basis daarvan kunnen onze medewerkers je adviseren hoeveel materiaal je nodig hebt. Neem ook de kantopsluiting mee in je plannen. Een kantopsluiting van bijvoorbeeld perkoenpaaltjes, betonbanden, betonnen palissaden en rechtopstaande klinkers houdt tegels, klinkers, grind en split op hun plaats.

Zo leg je zelf een terras of pad

  1. Zet de omtrek van het terras en het pad uit met piketpaaltjes en touw. Vervang de grond door een ca. 15 cm dikke laag straatzand (scherp zand). Breng in een tuin op zachte veengrond eerst stabilisatiematten aan of stort een laag puin voor je het zand stort. Egaliseer het zandbed, stamp of tril het goed aan. Om de kans op onkruid te verkleinen, leg je vervolgens anti-worteldoek op het zandbed aan.
  2. Breng de randopsluiting aan. Leg deze opsluiting iets lager dan het pad of het terras voor een goede waterafvoer.
  3. Leg de stenen, klinkers of tegels rij voor rij. Tik telkens aan met een rubber hamer. Met een stratenmakershamer sla je tuintegels en klinkers op maat. Je kunt dit ook doen – afhankelijk van het type tegels of klinkers – met een (gehuurde) stenenknipper, slijptop of tegelsnijder.
  4. Controleer telkens of alles waterpas ligt. Een terras mag naar een kant iets aflopen voor de afvoer van regenwater.
  5. Bezem fijn zand in de voegen als alle stenen liggen. Tril de bestrating eventueel aan. Herhaal het vullen van de voegen om de paar dagen nog een paar maal tot er geen korreltje zand meer bij kan.

Tip: Er zijn vele mogelijkheden om bestratingsmaterialen te leggen: van recht tot strak tot de meest creatieve patronen. Hierbij is recht-toe-recht-aan de moeilijkste methode, omdat de kleinste onregelmatigheid het effect kan bederven. Vermijd daarnaast verschillende patronen in één oppervlak. Hierdoor lijkt het een rommelig geheel te worden, wat helemaal niet het geval hoeft te zijn!

Een pad van grind of split

Paden en terrassen van grind en split passen bij veel tuinstijlen. Het voordeel van een pad met een toplaag van grind of split is dat het water in de tuin makkelijker wegloopt dan wanneer je dat deel van de tuin bestraat. Zo voorkom je dat je tuinpad blank staat bij een pittige hoosbui. Nog een bijkomend voordeel: inbrekers blijven liever uit de buurt van tuinen met grindpad, want het kraken van de steentjes verraad hun aanwezigheid. Pluspunt dus. Bij het aanleggen van een terras of pad van grind ga je als volgt te werk:

  1. Zet het terras en/of pad uit en egaliseer de grond. Breng een ondergrond van antiworteldoek aan, zodat er geen gras of onkruid door je grind heen gaat groeien. Regenwater kan gewoon weglopen door een antiworteldoek.
  2. Breng een kantopsluiting aan die iets hoger ligt dan het pad of terras. Daarmee voorkom je dat grind en split op het gras en in de border terechtkomen. Hol paden eventueel in het midden iets uit.
  3. Breng een ca. 5 cm dikke laag grind of split aan. Heb je een tuin gelegen op veengrond? Breng dan eerst een laag puin aan dat je goed aanstampt. Stort daarop de laag grind of split.

Heb je last van onkruid op je terras? Bekijk ook onze tips om dit effectief te verwijderen en tegen te gaan.

In onze winkels staan medewerkers voor je klaar om samen met jou de bestrating uit te zoeken die bij je tuin past.

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top