Laden..
Taxus

Taxus snoeien

De Taxus is een groenblijvende conifeer, welke vaak als haagplant wordt gebruikt maar ook prima los in de tuin kan staan. Een Taxus is geen snelle groeier, maar toch zal je deze af en toe willen snoeien. Wij vertellen je hier waarom, wanneer, hoe vaak én hoe je een Taxus snoeit!

Alles over de verzorging van de Taxus en meer vind je in onze plantengids.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Waarom moet je een Taxus snoeien?

Een Taxus snoei je om een mooie vorm te krijgen of te behouden. Daarnaast groeit je Taxus mooi vol en dicht door deze te snoeien, want deze plant gaat vertakken waar je hebt geknipt. Eén ding scheelt: de Taxus groeit niet enorm hard, dus een weekje eerder of later leent niet zo nauw.


Hoe vaak en wanneer moet je een Taxus snoeien?

Taxus als solitair

Bij een losse Taxus, als struik of boom, is snoeien vaak helemaal niet nodig, het is aan jou om te bepalen of je vindt dat hij uit zichzelf een mooie vorm krijgt, of dat je hem een handje wil helpen.

Vindt je dat hij een snoeibeurt nodig heeft? Doe dit dan eenmaal per jaar, in de zomer.

Heb of wil je een losse Taxus met een mooie snoeivorm, zoals een blok, bol of pandabeer? Snoei hem dan zoals bij een taxushaag om de mooie vorm te behouden!

Taxushaag

Bij een Taxushaag wil je de haagvorm behouden. Een haag moet niet te breed worden en je wil hem meestal ook niet te hoog. Voor een strakke en compacte Taxushaag, snoei je hem 2 x per jaar. De eerste keer in mei/juni en daarna nog een keer aan het eind van de zomer, in augustus-september. Kijk in mei-juni altijd eerst even of er geen nestelende vogels in je Taxushaag zitten, wacht dan nog even tot de vogeltjes zijn uitgevlogen. Vaker snoeien mag ook: hoe vaker je snoeit, hoe voller je Taxus zal worden. Ook in de winter kan je je Taxus snoeien, maar alleen als het niet vriest! Wil je maar één keer snoeien? Kies dan voor augustus-september, aangezien de groeipiek van de Taxus meestal rond augustus ligt.

Kies voor het snoeien een moment dat het een periode bewolkt zal blijven. Als een Taxus net is gesnoeid dan zijn de naalden wat gevoelig voor het felle zonlicht en loop je kans dat deze verbranden. Doe het ook liever niet tijdens een heel hete en/of droge periode: snoeien is voor elke plant best ingrijpend en hitte zal de Taxus geen goed doen. Via de snoeiwonden droogt de Taxus dan snel uit.


Hoe snoei je een Taxus?

De Taxus is een giftige plant, dus het is aan te raden om handschoenen te dragen tijdens het snoeien. Een Taxus is makkelijker te snoeien als hij nat is, dus na een goede regenbui, of spuit hem nat met de tuinslang. Dit zorgt ervoor dat de sappen van de Taxus minder aangekoekt raken op je snoeischaar, waardoor je makkelijker snoeit!

Taxus als solitair

Een losstaande Taxus kun je lekker laten uitgroeien tot een flinke boom. De Taxus baccata kan zelfs uitgroeien tot een boom van 20 meter hoog! In dat geval raden wij altijd aan om er een specialist bij te halen als je zo’n grote Taxus boom wil snoeien.

Is je Taxus boom of struik nog wat kleiner en kun je overal goed bij? Dan kan je zelf aan de slag. Knip lange takken af tot net boven een zijscheutje dat naar buiten wijst. Doe af en toe een stapje achteruit om te bekijken waar er nog wat vanaf kan.

Taxushaag

Een taxushaag of een taxusstruik met een bepaalde snoeivorm, snoei je door alle jonge scheuten af te knippen die uitsteken. Zo krijgt je Taxus weer een strakke vorm. Snoei de bovenkant pas als je haag hoog genoeg is, tot die tijd snoei je alleen de zijkanten. Zorg er bij een haag altijd voor dat de bovenkant van de haag een beetje smaller is dan de onderkant van de haag. Hij loopt dus naar boven taps toe, zodat de taxushaag tot onderaan genoeg zonlicht krijgt. Een verschil van 10 cm is voldoende.

Verwaarloosde Taxus

Je hoeft bij de Taxus niet bang te zijn dat je te ver hebt geknipt: een tak zonder naalden zal ook weer uitlopen! Drastisch snoeien mag dus best, je hebt hooguit een periode een wat kalere Taxus, maar dat zal goed komen. Soms is het nodig als je Taxushaag te breed of te hoog is geworden. Bij oudere Taxus bomen, struiken of hagen zal het langer duren voor hij is herstelt vanaf het kale hout, dan bij jongere exemplaren. Het duurt gemiddeld een jaar of 3 voor je weer een volle Taxus hebt. Rigoureuze snoei kun je het beste doen tijdens de wintermaanden, als het niet vriest. Het is beter om te voorkomen dat je Taxus te groot wordt door regelmatig te snoeien, maar ook een verwaarloosde Taxus kan dus nog prima gered worden.

Geef je Taxus wat extra water na het snoeien tijdens drogere periodes, dan kan hij goed herstellen. Ruim het snoeiafval zorgvuldig op, want dit is giftig, Het snoeiafval kan wel gewoon bij het GFT afval en ook op je eigen composthoop.

Taxusnaalden bevatten de stof baccatine’. Dit is dé basis grondstof voor chemotherapieën en taxussnoeisel kan daarmee helpen bij het bestrijden van kanker. De stichting Taxus Taxi verzamelt taxussnoeisel om het voor dit doeleinde te laten verwerken. Helaas was het in 2023 niet mogelijk om het taxussnoeisel te laten verwerken, maar vanaf 2024 gaat de inzameling weer beginnen. Lees hier meer over op de website van de stichting Taxus Taxi.


Met welk gereedschap snoei je een Taxus?

Je snoeit een Taxus met een scherpe snoeischaar, voor dikkere takken gebruik je een snoeizaagje. Een taxushaag snoei je met een heggenschaar, dit kan met een handschaar of met een elektrische heggenschaar. Een handschaar geeft meestal een netter resultaat, omdat er minder bladeren beschadigen tijdens het snoeien, maar bij een grote haag is een elektrische heggenschaar natuurlijk wel wat makkelijker. De takken van de Taxus zijn stevig en het is daarom echt essentieel dat je snoeigereedschap goed scherp is. Dit maakt de snijwonden veel netter, waardoor je Taxus sneller en beter herstelt.

Voor het snoeien van een Taxus

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top