Laden..
Een prairietuin aanleggen in je border

Een prairietuin aanleggen in je border

Bij een prairieborder denk je misschien aan sobere planten, maar niets is minder waar! Prairieplanten bestaan uit meerdere grassen en prachtig bloeiende planten in vaak warme tinten. Prairieplanten kunnen prima verwilderen, het blijft één geheel en je benadrukt zo de natuurlijke sfeer.

 • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Er zijn verschillende voorbeelden te noemen van prairieborders; zo vallen de borders van de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf onder dit type tuin. Piet Oudolf is baanbrekend geweest met zijn prairiebeplanting. De border is een prachtige combinatie van vele grassen afgestemd met vaste planten. Liever wat anders? Ga dan voor een plukbloemenborder of een insectenborder.

 

PrairieborderPrairieborder

Hoe maak je een prairieborder?

Bij dit type border is het belangrijk dat de juiste planten worden gebruikt. Veel grassen in combinatie met planten met opvallende bladvormen. In onderstaand overzicht staan de planten die wij adviseren voor de perfecte prairieborder:

 

Latijnse naam Nederlandse naam Plantdichtheid per m²
Achillea millefolium ‘Paprika’ Duizendblad 8-9
Echinacea purpurea Zonnehoed 7
Heuchera ‘Marmelade’ Purperklokje 9
Uncinia uncinata ‘Everflame’ Uncinia 5
Canna ‘Mango’ Bloemriet 4
Lillium Lelie 7
Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’ Chinees riet 4-5
Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’ Chinees riet 4-5
Miscanthus sinensis ‘Navajo’ Chinees riet 4-5
Molinia arundinacea ‘Transparent’ Pijpenstrootje 5-7
Molinia caerulea ‘Edith Dudszus’ Pijpenstrootje 6
Festuca glauca ‘Golden Toupee’ Blauwgras 9
Pennisetum ‘Fireworks’ Lampenpoetsergras 7
Pennisetum glauca ‘Pruple Baron’ Lampenpoetsergras 7
Pennisetum ‘Little Bunny’ Lampenpoetsergras 7

Planten voor in de prairieborder

Indelen van de prairieborder

Voordat je aan je border begint is het verstandig om na te denken over de functie van de planten. Dat klinkt misschien gek, maar dat maakt het aanleggen van de border een stuk makkelijker. De planten in een border hebben de verschillende functies:

Structuurplanten

Deze planten geven de structuur van de border aan. Dit zijn vaak heesters, groenblijvers of (hoge) grassen.

Eyecatchers

Dit zijn vaak de planten met opvallende bloeiende bloemen, óf de besdragende planten in de winter.

Vulplanten

Verschillende planten die de eyecatchers kunnen versterken door een ander kleurcontrast of planten die zelf niet erg opvallen.

Bij een prairieborder gaat de voorkeur uit naar veel grassen, de structuurplanten. Daar begint jouw borderplan ook mee. Er is veel keuze tussen de verschillende soorten grassen. De Miscanthus-soorten zijn groot en/of vol van vorm. Vanuit deze structuur kun je de border opbouwen, doe dit vooral op gevoel.

Tip: Zet ze niet allemaal netjes op een rijtje, de border kan dan stijfjes overkomen. Door de structuurplanten voor én achter in de border te zetten zorgt voor diepte.

Voor de keuze van de eyecatchers wordt er bij de prairieborder vooral naar de bloeiende planten gekeken. Maar wil je net even wat anders? Denk dan aan de Festuca (blauwgras). Deze plant is opvallend door zijn kleur en verscheidenheid en is daarom ook een echte eyecatcher! De eyecatchers moeten een prominente plaats krijgen in de border; verdeeld over het oppervlakte. Plant de eyecatchers als tweede in de tuin.

De vulplanten kunnen verschillende functies hebben binnen een border, ze kunnen de eyecatcher nog beter naar voren laten komen door een contractkleur, maar ze vullen ook gewoonweg de lege plekken op.

Stenen of grind kunnen het gevoel van de prairie afmaken. Leg de stenen op een hoopje of leg het grind als een pad door de border heen. De afwisseling kan speels werken waardoor de border interessant blijft, óók in de winter als de border wat kaler is.

 

Borderplan algemeenBorderplan algemeen

Benodigdheden voor de aanleg van je border

Stappenplan prairieborder

 1. Voordat je planten kiest, is het belangrijk om te weten of het gaat om een plek in de zon, halfschaduw of schaduw.
 2. Let op hoe groot de plant uiteindelijk wordt en varieer in hoogtes, blad- en bloemvormen.
 3. Tijd om de juiste plek te kiezen! Zet hiervoor planten eerst met potje en al op de voorbestemde plek zodat je weet waar wat komt.
 4. Zet de structuurplanten, bijvoorbeeld grassen in de prairieborder, op de juiste plaats. Niet te netjes op een rijtje, daar wordt de border stijf van.
 5. Plaats eyecatchers met prachtige bloemen op een prominente plaats in de border. Zet ze niet alleen maar vooraan, ergens achterin plaatsen zorgt voor een speels effect van de border.
 6. Plaats nu eventueel stapstenen of een grindpaadje. Handig om alle planten in de border zonder schade te bereiken en het is tegelijk goed voor het bodemleven.
 7. Tot slot vul je de border op met vulplanten. Vulplanten zijn letterlijk vulling voor de border en hierdoor komen de eyecatchers beter naar voren.
 8. Zet nu pas alle planten in de grond op de plek waar je ze hebt uitgezet. Graaf een gat en verbeter eventueel de uitgegraven grond door deze te vermengen met compost of een bodem verbeterend middel.
 9. Dompel de plantjes met potje en al in een emmer water zodat de kluit zich kan volzuigen. Haal dan de plasticcontainer van de plant en zet ze op dezelfde hoogte als ze in pot stonden in de grond. Druk aan en geef nogmaals water.
 10. Houd de border in de gaten bij zonnige dagen en bij harde wind. Net aangelegde borders verdrogen snel en staan nog niet zo stabiel.

Mag het wat kleiner?

Ook in kleine tuintjes kun je gemakkelijk een border aanleggen. Hieronder hebben we een prairieborderplan voor 2 m² uitgetekend. De sfeer van een border kan natuurlijk ook gemaakt worden in een pot of bloembak van formaat, zet dan een aantal prairieplanten bij elkaar.

Prairieborder beplantingsplanPrairieborder beplantingsplan

Tuinplanten in dit voorbeeld

  Latijnse naam Nederlandse naam Standplaats
1. Pennisetum ‘Fireworks’ x5 Lampenpoetsergras (Volle) zonHalfschaduw
2. Achillea millefolium ‘Paprika’ x4 Duizendblad (Volle) zonHalfschaduw
3. Echinacea purpurea x4 Zonnehoed (Volle) zon
4. Heuchera ‘Marmelade’ Purperklokje (Volle) zonHalfschaduw
5. Festuca glauca ‘Golden Toupee’ Blauwgras (Volle) zonHalfschaduw
6. Canna ‘Mango’ Bloemriet (Volle) zonHalfschaduw

Alle planten voor een prairieborder zijn verkrijgbaar bij Intratuin. Je vindt ze in onze winkel, vraag onze specialisten voor advies.

Steef Maarsen

Tuinontwerper en hovenier

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top