Laden..
Planten water geven doe je zo

Planten water geven doe je zo

Je plant water geven, dat klinkt zo simpel, je gieter vullen en deze legen boven je plantenpot. Maar zodra je een plant in huis haalt, kom je er al snel achter dat het niet altijd zó simpel is. Te veel water en je plant verdrinkt, te weinig water en je ziet de bladeren verschrompelen. En hoe geef je dan precies water, volg je een vast schema of controleer je elke dag je plantjes? Hoe herken je dat een plant te weinig of te veel water heeft gekregen en wat kan je eraan doen als dat is gebeurd? Al deze vragen over het water geven aan je kamerplanten worden in deze blog beantwoord.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf regelmatig een gastblog op de inspiratie omgeving van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 140 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boeken 'Stek Je Plant', 'Een huis vol planten', 'De kamerplantenbijbel van Mama Botanica' én via deze blog!

Bekijk hier alle blogs over kamerplanten die ik heb geschreven voor Intratuin.

Hoeveel water heeft je plant nodig?

In deze blog leer je hoe je het beste jouw plant en zijn waterbehoefte leert kennen, maar vind je niet terug hoeveel milliliter water je plant precies nodig heeft. Dat is namelijk van heel veel factoren afhankelijk en verandert ook gedurende het jaar. Hoeveel je plant water verbruikt heeft onder andere te maken met het seizoen, de hoeveelheid licht die je plant krijgt, de temperatuur, luchtvochtigheid en de verhouding tussen de grootte van de pot en het formaat van je plant. Kortom, het is belangrijk dat je zelf leert wat jouw plant nodig heeft. Gelukkig is dat makkelijk en ook nog eens leuk.

Hoe vaak geef je een plant water?

Dat niet elke plant evenveel water nodig heeft is logisch, sommige planten groeien van nature in heel droge gebieden en andere juist op heel vochtige plekken. Thuis wil je de natuurlijk situatie zo veel mogelijk nabootsen. Sommige planten hebben met één keer in de twee weken of nog minder voldoende water, andere willen soms wel twee keer per week water krijgen. Je kunt de verschillende waterbehoeftes ruwweg in drie categorieën indelen.

 

Planten water geven tips Mama BotanicaPlanten water geven tips Mama Botanica

Gieters voor binnen

1

Tropische planten

In de eerste categorie zitten de planten waarvan de grond altijd licht vochtig moet blijven. Dit zijn vooral tropische planten met grote bladeren. Wordt de grond te droog, dan zullen de bladeren gaan hangen. Denk bijvoorbeeld aan de bananenplant, Calathea’s, Alocasia’s, varens en de lepelplant. Deze planten willen meestal 2 keer per week water, in de winter is één keer per week ook voldoende.

Bananenplant water geven Bananenplant water geven
2

Stevigere planten

In de tweede categorie zitten de planten waarvan de grond tussen twee gietbeurten door droger mag worden. Ze willen niet door en door uitdrogen, maar ook zeker niet altijd in vochtige grond staan. Dit zijn wat stevigere planten, die in hun bladeren of stam best wat vocht kunnen opslaan. Dit zijn onder andere de Ficus, Pachira aquatica en Hoya’s. Deze planten willen gemiddeld een keer per week water krijgen.

Ficus water gevenFicus water geven
3

Cactussen & vetplanten

In de derde categorie zitten cactussen en vetplanten, die heel lang droog kunnen staan. Bij deze planten wil je zeker weten dat de grond een tijd lang droog is, voordat je weer water geeft. Een keer per twee weken is meestal voldoende. Veel cactussen worden zelfs gelukkig van een lange droge periode. Dit doe je in de natuurlijke rustperiode, de winter. Je kunt in november stoppen met water geven en in de loop van maart weer met kleine beetjes water beginnen. Doordat er dan meer licht is, komt je cactus uit winterrust en heb je kans dat hij gaat bloeien! Met hele kleine cactussen, die nog niet veel vochtreserves hebben, kun je dit beter nog niet doen. Deze geef je in de winter een keer per maand nog een klein beetje water, net als je vetplanten.

Cactussen water gevenCactussen water geven

Hoe geef je jouw plant water?

Ben je iemand die vaak vergeet zijn planten water te geven? Kies dan een of twee vaste momenten per week waarop je je planten water geeft. Zo voorkom je dat je planten te lang droog staan. Gooi niet zomaar water in de pot als je langs loopt met je gieter, maar controleer eerst de aarde. Voel niet alleen aan de bovenkant van de potgrond, maar steek je vinger wat dieper in de pot. Soms is de bovenste laag namelijk al droog, terwijl het dieper in de pot nog vochtig is. Voelt deze nog vochtig of zelfs nat, sla deze plant dan een keer over. Wil je wat meer zekerheid dan alleen je vinger? Dan kan je een vochtmeter gebruiken. Deze steek je in de potgrond en laat direct zien hoe vochtig het is.

Je kunt op verschillende manieren water geven. Je kunt in één keer zoveel geven dat de grond helemaal doorweekt is en het water uit de gaatjes van de pot wegloopt en dan pas na een behoorlijke tijd weer water geven. Het nadeel hieraan is dat het kan gebeuren dat de grond te lang nat is, waardoor de wortels beschadigen. Je moet ook vaker je planten checken om te zien of de grond al droog is. Ik vind het fijner om per keer wat minder water te geven, maar wat regelmatiger met de gieter langs te komen. Zo kan je de watergift beter afstemmen op je plant. Is het winter en drinkt je plant minder; dan geef je een kleinere scheut water dan wanneer het zomer is. Hiermee voorkom je dat je plant te lang nat is of je hem vergeet water te geven. Ook bij deze manier van water geven is het belangrijk dat je eerst de grond controleert voordat je water geeft.

 

Planten water geven watermeter Mama BotanicaPlanten water geven watermeter Mama Botanica

Vochtmeters

Wat als je te veel water hebt gegeven? 

Van te veel water wordt geen enkele plant gelukkig. Het zorgt ervoor dat er te weinig lucht bij de wortels van je plant komt, waardoor deze gaan rotten. Voor sommige planten betekent dit het einde, zo kan een cactus die te veel water heeft gekregen opeens helemaal in elkaar zakken. Of blijkt het stammetje van je vetplant helemaal rot te zijn. Deze planten zijn dan niet meer te redden. Veel andere planten kun je nog wel redden.

De eerste tekenen van een plant die te veel water heeft gekregen zijn bladeren die geel worden. Vaak zijn dit gele vlekken, die zacht aanvoelen. Deze vlekken zullen groter worden en uiteindelijk zullen de bladeren van je plant vallen. Ben je bang dat je te veel water hebt gegeven? Haal dan je plant uit de pot en controleer de grond. Voelt deze zeiknat, dan weet je zeker dat je te veel water hebt gegeven. Red je plant door de natte aarde van de wortels af te halen en goed te kijken of deze nog gezond zijn. Gezonde wortels voelen stevig aan, waar rottende wortels snotterig zijn. Nadat je de snotterige wortels weg hebt gesneden, kun je je plant met verse potgrond terug zetten. Geef hem de tijd om weer te herstellen en geef natuurlijk niet meer zoveel water.

 Wat als je jouw plant te weinig water geeft?

Veel planten kunnen het beter hebben als je net iets te weinig water geeft, dan dat je te veel water geeft. Van te weinig water kunnen planten namelijk makkelijker herstellen, dan van te veel water. Een plant die te weinig water krijgt, herken je vaak aan de bladeren. Soms gaan ze een beetje hangen, ze voelen wat minder stevig aan of worden een beetje doffer van kleur. In het uiterste geval zullen de bladeren verschrompelen en van de plant vallen. Sommige planten zijn enorme diva’s die heel dramatisch gaan hangen en bij andere planten zie je bijna geen verschil. Een vetplant of cactus zal bijvoorbeeld subtiel gaan rimpelen als hij te weinig water krijgt.

Bij tekenen dat je plant te weinig water heeft, controleer je de grond, ren je naar de kraan en geef je je plant water. Bij de meeste planten zie je na een paar uur al verschil, de bladeren voelen weer stevig en gaan weer omhoog staan.

Is de grond zo droog, dat het water meteen onderuit de gaatjes van de plastic pot loopt? Dan kun je je plant het beste in een bak met water zetten. Laat de grond zeker een half uur water opzuigen, hierdoor gaat de grond weer goed vocht vasthouden. Daarna laat je je plant even uitlekken en zet je hem weer terug.

Planten water geven tips Mama BotanicaPlanten water geven tips Mama Botanica

Leer je plant kennen

Het belangrijkste bij het water geven aan je plant, is dat je weet in welke categorie jouw plant valt. Moet de grond altijd vochtig blijven, of mag hij juist droogvallen? Als je dan elke keer bij het water geven eerst de grond checkt, komt het zeker goed met jou en je kamerplant. Je krijgt snel in de gaten hoeveel water hij verbruikt en je zal ook het verschil gaan merken tussen het waterverbruik in de winter en in de zomer. Zo hoef je nooit meer te aarzelen als je met je volle gieter bij je plant staat.

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top