Laden..
Passiebloem (Passiflora)

Passiebloem snoeien

De passiebloem is een enthousiaste groeier én bloeier! Een mooie volle passiebloem geeft je maandenlang de mooiste bloemen. Deze klimplant kan echter ook té groot worden en daarom moet je de Passiflora snoeien. WIj vertellen je hier waarom, wanneer en hoe jij je passiebloem moet snoeien.

Alles over de verzorging van de passiebloem (Passiflora) en meer vind je in onze plantengids.

  • Delen: Deel dit artikel:
3 minuten leestijd

Waarom moet je een passiebloem snoeien?

De passiebloem groeit heel erg snel. De delen van vorig jaar zijn minder mooi en fleurig dan de nieuwe scheuten die gaan komen, dus die wil je wegknippen. Ook zullen er altijd dode takken tussen zitten: dat zijn de dunne twijgen die op de uiteindes zijn verhout. Als je niet snoeit wordt je passiebloem veel te groot en ontstaat er een grote wirwar met kale takken onderop! Bloemen worden sowieso elk jaar gevormd op de nieuwe scheuten. Voor extra bloei hoef je dus niet te snoeien, maar een bloem moet ook de ruimte én zon krijgen om mooi naar voren te komen. Als je passiebloem te groot en dik is geworden, dan komen de bloemen ook minder goed tot hun recht. Oftewel: een passiebloem moet gesnoeid worden!


Hoe vaak en wanneer moet je een passiebloem snoeien?

Snoei je passiebloem jaarlijks, zodra er geen kans meer is op vorst. Ongeveer in april/mei kun je aan de slag. Bij een grote passiebloem is het een flink jaarlijks klusje, maar je krijgt er ook veel voor terug! Als je wacht met het snoeien tot de passiebloem weer begint te groeien kan het makkelijker zijn om te herkennen welke delen dood zijn of weinig meer zullen toevoegen. Je kan vanzelf zien wanneer dat moment is: er ontstaan dan blaadjes op de stengels. Op de foto zie je het eerste blaadjes ontstaan, deze foto is eind april gemaakt, ná de snoei.

Snoei liever niet bij regen of op een vochtige dag, dan dringen er makkelijker ziektes en schimmels de snijwonden binnen.

Passiebloem in de vroege lentePassiebloem in de vroege lente

Hoe snoei je een passiebloem?

Begin bij het snoeien van de passiebloem met het afknippen van zwakke en dode takken. Het is niet altijd even goed te zien welke takken dood zijn en niet meer zullen uitlopen. De dunne twijgen die op het einde verhout zijn kun je sowieso flink inkorten. Daarna ga je kijken welke langere takken je wil inkorten. Je mag best rigoureus zijn, zolang je de hoofdtakken (het gestel) laat zitten met genoeg stevige zijstengels met voldoende zijscheutjes. De zijstengels kun je flink inkorten of wat langer houden, zoek hierin een balans. Knip een zijstengel altijd vlak boven een zijscheutje, dan gaat hij sowieso weer uitlopen. De zijscheutjes aan de zijstengels knip je tot op twee knoppen terug. Het zijn de zijscheuten waar de bloemen aan zullen gaan groeien! Het kan best lastig zijn om een passiebloem te ontwarren, hij heeft zich vaak overal vastgegrepen en dat trek je niet zomaar los. Wees niet bang dat je teveel wegknipt, zolang je hoofdgestel nog wat gezonde zijstengels heeft komt het helemaal goed. Pak gerust die wirwar beet en knip met bossen tegelijk. Je kan ook de hele passiebloem afknippen op 50-100 cm vanaf de grond, maar doe dit maximaal eens in de drie of vier jaar.

Heb je de passiebloem in een pot en laat je deze binnen vorstvrij overwinteren? Knip de lange stengels af in de herfst vóór de passiebloem naar zijn overwinterplek gaat. Knip dan ook een paar van de oude, bruine takken helemaal terug. Zo blijft de passiebloem compact voor in de pot.


Met welk gereedschap snoei je een passiebloem?

Een passiebloem snoei je met een scherpe snoeischaar. De takken zijn bijna nooit zo dik dat je een takkenschaar nodig hebt, tenzij je heel rigoureus de hele plant wegknipt en hij al een stevige stengel heeft gevormd. Zorg altijd voor scherp en schoon tuingereedschap. Een scherpe snoeischaar zorgt voor nette snijwonden, die genezen beter en sneller. Schoon gereedschap voorkomt dat er ziektes van andere planten worden overgedragen.

Gereedschap voor het snoeien van een passiebloem

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top