Laden..
Pampasgras

Pampasgras snoeien

Wuivende witte pluimen in de wind. Pampasgras! De hele zomer kun je genieten van de prachtige pluimen en in de winter geeft hij je tuin nog steeds invulling. Pampasgras moet je wel snoeien. Wij vertellen je hier waarom en natuurlijk ook wanneer én hoe je pampasgras snoeit.

Alles over de verzorging van pampasgras en meer vind je in onze plantengids.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Waarom moet je pampasgras snoeien?

Door het snoeien van pampasgras verwijder je alle dode en lelijke bladeren en maak je ruimte voor nieuw blad. Nieuwe bladeren ontstaan vanuit de wortelkluit en als het oude blad weg is komt er zonlicht tot diep in de pol en zal je pampasgras sneller zijn nieuwe bladeren kunnen aanmaken. Daarnaast voorkom je dat dode delen gaan rotten in de pol.

Pampasgras


Hoe vaak en wanneer moet je pampasgras snoeien?

Pampasgras snoei je één keer per jaar. Dit doe je eind februari of begin maart, als de temperaturen weer gaan oplopen. Zorg dat je niet te laat bent: als je pampasgras alweer nieuw blad aan het aanmaken is, dan snoei je de nieuwe delen kapot. Snoei je pampasgras niet in de herfst of winter. Pampasgras behoudt zijn bladeren in de winter, maar het kan wel geel of bruin kleuren tijdens strenge winters. Het gras geeft nog wat vulling aan je tuin en de het blad beschermt de wortels van het pampasgras tegen vorst. Daarnaast zijn er dieren die de beschutting van het gras fijn vinden in de winter. Ook de pluimen kun je gewoon laten zitten, die blijven in de winter ook nog mooi! Ook prachtig als deze bedekt zijn met sneeuw.


Hoe snoei je pampasgras?

Pampasgras is een bladhoudend gras in de winter, maar waar je andere groenblijvende siergrassen nauwelijks hoeft te snoeien, doe je dit bij de pampasgras zoals bij de niet-wintergroene grassen. Pampasgras verliest zijn blad niet, maar mooi is het ook niet meer na de winter. Afhankelijk van hoe streng de winter is geweest, is het blad geel of bruin geworden. Je pampasgras maakt graag een nieuwe start en daarom mag je hem helemaal afknippen tot 20-40 cm boven de grond. Maak de pol lekker kort, hoe groot hij dan nog is hangt af van de grootte van het exemplaar. Heb je een grote pampasgras, dan heb je wel even een klusje. Dit is hoe je het snoeien van je pampasgras het beste aanpakt:

  1. Trek stevige handschoenen aan: het blad is scherp!
  2. Neem een schone en scherpe snoeischaar
  3. Hou met één hand het gras opzij en knip de bladeren af
  4. Gaat het knippen moeilijk? Probeer het dan met een (hand)heggenschaar
  5. Als je een gelijkmatig kort gewiekte bol hebt, kam er dan met een hark doorheen. Hiermee haal je afgestorven bladeren en stengels eruit. Met de hand (na)plukken kan ook, je merkt al snel wat er los zit.

Bij het snoeien van pampasgras kan eigenlijk niets misgaan, behalve dat je jezelf kunt verwonden aan het scherpe blad.


Pampasgras pluimen snoeien

De pluimen van pampasgras zijn erg mooi en kun je prachtig in huis in een vaas zetten of verwerken in een droogbloemen boeket. Knip de pluimen af in de nazomer, dan heb je er al de hele zomer van kunnen genieten en zijn ze nog mooi. Je kunt de pluimen eenvoudig zelf drogen door ze ondersteboven op te hangen. Schudt ze eerst buiten voorzichtig uit, zodat alle losse delen eruit gaan. Na een paar weken drogen, als de stengels hard zijn geworden, kun je ze in een vaas zetten.

Pampasgras pluimen in een vaasPampasgras pluimen in een vaas

Wordt je pampasgras kaal van binnen?

Pampasgras groeit steeds breder, maar op een gegeven moment zal dit siergras minder nieuw blad gaan aanmaken in de kern. Dit is meestal na een jaar of 3. Als je pampasgras vol in blad staat zie je er niet veel van, maar als hij net gesnoeid is zie je het erg goed. Dit herstelt zich niet en je kunt er ook niets aan doen. Als het storend wordt kun je het kale deel verwijderen. Pampasgras kun je namelijk goed delen of scheuren. Hierbij splits je de pol, waarna elk deel op zichzelf verder kan groeien. Steek de mooie stukken af met een scherpe spade en haal deze uit de grond. Het kale deel kun je verwijderen, de losse stukken kun je los verplanten of samen tegen elkaar aan om je grote pampasgras te behouden. Vind je je pampasgras sowieso te groot? Steek dan grote delen, inclusief het kale deel, weg. De rest zal gewoon verder groeien.


Met welk gereedschap snoei je pampasgras?

De grootte van het siergras bepaalt welk gereedschap je nodig hebt. Zorg sowieso altijd dat je snoeigereedschap schoon en scherp is. Dit werkt het snelst, geeft het mooiste resultaat en geeft de minste kans op ziektes of rotting. Kleine pampasgrassen kun je knippen met een snoeischaar. Is je pampasgras wat groter, dan kun je overstappen op een (hand) heggenschaar. Voor het kammen kun je gebruik maken van een handharkje.

Gereedschap voor het snoeien van pampasgras

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top