Laden..
Even voorstellen: de tuintoppers van Intratuin

Even voorstellen: de tuintoppers van Intratuin

De medewerkers van Intratuin zijn allemaal tuintoppers, elk op hun eigen gebied. Zij helpen je in de winkel, beantwoorden vragen en adviseren je graag. Drie van onze tuintoppers stellen zich voor!
  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De medewerkers van Intratuin zijn allemaal tuintoppers, elk op hun eigen gebied. Zij helpen je in de winkel, beantwoorden vragen en adviseren je graag. Vier van onze tuintoppers stellen zich voor!

Groene tuintopper

Wie: Dave van Luijken

Werkt bij: Intratuin Zoetermeer

Expertise: tuin

Wat doe je bij Intratuin?
“Ik ben van oorsprong hovenier en werk nu als bedrijfsleider bij Intratuin Zoetermeer. Ik werk graag op afdelingen die met de tuin te maken hebben. Door mijn achtergrond weet ik veel over tuinplanten, struiken, bomen, het aanleggen en het onderhoud van tuinen. Het leukste is om klanten te adviseren en te inspireren met nieuwe combinaties van planten. Dit doen we door opstellingen te maken, kleine voorbeeldborders. De presentaties veranderen regelmatig, zodat we ook onze vaste bezoekers blijven verrassen.

De dag begint met een rondje door de winkel. Dan controleren we wanneer planten water nodig hebben, hebben ze meteen wat nodig, dan doen we dat eerst. Door de dag heen gaan we door met het algemene onderhoud, dode blaadjes of bloemen plukken, water geven, de vakken schoonvegen, planten inschuiven zodat er ruimte komt voor nieuwe planten – die twee tot drie keer per week binnen komen – en presentaties maken.”

Hoe ben je in het groen terecht gekomen?
“Inmiddels werk ik al 14 jaar bij Intratuin Zoetermeer. Toen ik klein was, hielp ik mijn ouders al in de tuin met zaaien, stekken en aanplanten en wilde ik later kweker worden. Toen ik 15 was, ben ik als hulpkracht gaan werken bij Intratuin Zoetermeer en dat vond ik zo leuk, vooral het contact met klanten, dat ik besloot een andere richting op te gaan. Bij het Wellant College in Gouda ben ik toen de hoveniersopleiding gaan volgen en vervolgens heb ik een aantal jaar als hovenier gewerkt. Maar uiteindelijk ben ik weer teruggekeerd bij Intratuin Zoetermeer!

Het is heel afwisselend, je bent met groen bezig in de winkel, praat met klanten, je bezoekt plantenbeurzen en spreekt met kwekers. Hierdoor en het bijhouden van vaknieuws, ontdek je steeds weer nieuwe planten die je ook je klanten vervolgens kunt aanbieden.”

Biodiversiteits tuintopper

Wie: Miranda Zutt

Werkt bij: Intratuin Heerhugowaard

Expertise: biodiversiteit

Wat doe je bij Intratuin?
“Ik werk parttime op de afdeling ‘Leven in de tuin’ met planten en producten die goed zijn voor vogels en insecten. Met verschillende planten, trek je verschillende dieren en draag je bij aan de biodiversiteit, alle vormen van leven, in de tuin. Ook vogelvoer, nestkasjes en insectenhuisjes helpen hierbij. De werkdag begint met alles te spiegelen, dat betekent dat ik de planten en producten netjes in de stelling zet, en vul ik alles aan. De rest van de dag adviseer ik klanten, plaats ik bestellingen en verzorg ik de planten.”
Hoe ben je in het groen terecht gekomen?
“Ik werk al 29 jaar bij Intratuin Heerhugowaard. Ik heb hier zelfs stage gelopen toen ik de opleiding ‘Aanleg en Onderhoud van tuinen’ deed aan de Middelbare Tuinbouwschool. Straten en bielzen sjouwen vond ik te zwaar, dus echt als hovenier aan de slag wilde ik niet. Door mijn opleiding weet ik veel van planten. Ik vind het leuk om klanten te adviseren, uit te leggen welke planten waar kunnen staan. Ik wilde altijd al in of met de natuur werken. Van jongs af aan ging ik mee met mijn vader die paddenstoelen fotografeerde. Juist door mijn belangstelling voor dieren ben ik uiteindelijk bij deze relatief nieuwe afdeling terecht gekomen. Hier komt alles mooi samen: mijn interesse in de natuur, kennis van planten en liefde voor dieren. Ik lees er ook graag over, in nieuwsbrieven of vakbladen en ga naar beurzen. In mijn vrije tijd zit ik in de redactie van een natuurblad over Noord-Holland: Tussen Duin & Dijk. Alle aspecten van de natuur, van vogels tot landschap tot spinnen komen hier in aan bod.

Barbecue tuintopper

Wie: Johan Welmers

Werkt bij: Intratuin Apeldoorn

Expertise: barbecue

Wat doe je bij Intratuin?
“Ik doe eigenlijk alles wat met barbecues te maken heeft. De inrichting, verkoop en aftersales van de afdeling. Als ik binnenkom ga ik eerst naar kantoor, dan check ik de mail en overleg ik met mijn collega’s. Je helpt elkaar waar nodig, dus het is goed om te weten wat iedereen die dag gaat doen. In het voorjaar en de zomer verzorg ik ook demonstraties over barbecues. Iedereen wordt blij van barbecueën, het is een gezellig moment, in een vrolijke tijd van het jaar. De hele beleving van het buiten zijn en daar koken en eten maakt het bijzonder. Het is leuk om mensen enthousiast voor te maken.”
Hoe ben je bij de barbecues terecht gekomen?
“Van origine ben ik bloemist. 18 jaar geleden maakte ik een carrière switch en kwam ik op de afdeling tuinmeubelen van Intratuin Apeldoorn werken. Ik heb altijd al een hart voor koken gehad, en na vijf jaar kwam ik op deze afdeling terecht, dat doe ik nu zo’n 13 jaar. Ik volg trainingen bij leveranciers zodat ik alle ins en outs van de barbecues leer en ik kijk veel op internet en social media om inspiratie op te doen. Niet zozeer voor recepten, maar meer voor barbecuetechnieken. Er zijn echt grillgoeroes die nieuwe technieken laten zien. Recepten zijn ter inspiratie, ‘een leidraad voor je eigen fantasie’ zoals een tv-kok het ooit zei, en daar ben ik het helemaal mee eens.”

‘Het mooie is dat je met vlinderlokkende planten ook vaak bijen helpt.’

Welke vragen krijg je zoal?
“We krijgen veel vragen over welke planten op welke plek kunnen, bijvoorbeeld in de schaduw of een grondsoort, of juist voor privacy zorgen. Klanten kiezen vaak bewust voor bepaalde planten en willen dan weten hoe ze deze het beste kunnen verzorgen. Of welke planten goed in bloembakken kunnen en lang mooi blijven. Ook zien we dat we meer vragen over meststoffen krijgen. Opvallend vaak wordt er gevraagd naar planten die vlinders aantrekken. Het mooie is dat je met vlinderlokkende planten ook vaak bijen helpt.

Heel speciaal vind ik het als klanten met een beplantingsplan komen die ik dan op weg help met het selecteren van planten, later komen ze wel eens terug met een foto van het resultaat. Zo heb ik een vaste klant die regelmatig terugkomt en dan ook naar mij vraagt om hem te helpen. Dat maakt het contact persoonlijker, dat vind ik fijn en ik denk onze klanten ook.”

Hoe ziet je eigen tuin eruit?
“Mijn tuin is vrij strak ingericht. Ik heb genoeg ruimte om te zitten, grote borders met vaste planten en heesters en een vijver met waterplanten en vissen. Ik heb zelfs een groen dak wat goed regenwater kan opnemen. Voor privacy staan er twee leilindes en daarnaast hebben we nog een oude pruimenboom. Het onderhoud valt mee, maar omdat de tuin vrij strak is, ziet het er beter uit als ik het netjes bijhoud. En de vijver vraagt natuurlijk aandacht. Mijn oudste zoontje van vier – de jongste is pas 8 maanden – helpt gelukkig graag mee met vissen voeren!”
Favoriete plant van tuintopper Dave
“Heel bijzonder zijn hortensia’s uit de Magical-serie die door het seizoen heen van kleur veranderen. Ik heb zelf een Hydrangea ‘Magical Revolution’ die eerst lichtroze en later donkerrood bloeit.”
De groene toekomst
“Ik geloof dat we allemaal steeds bewuster omgaan met onze omgeving en het belang inzien van groen en het opvangen van water, ook in onze eigen tuin.”
Tip van onze tuintopper Dave
“Als vaste planten ‘verdwijnen’ in het najaar zijn ze niet dood.  Veel soorten vaste planten sterven in de winter bovengronds af, maar ondergronds leeft de plant nog! In het voorjaar zul je zien dat er weer nieuw groen tevoorschijn zal komen. Zie je op dat moment nog oude resten van de plant, dan kun je deze meteen wegknippen.”

‘Het toverwoord voor biodiversiteit is variatie: in hoogte, in bloeitijd, in soorten.’

Welke vragen krijg je zoal?
“Ieder seizoen is anders, daardoor wordt het nooit saai, en er is altijd wel een nieuwe ontwikkeling. Vijf jaar terug was nog bijna niemand met bijen bezig, nu wordt er heel veel gevraagd naar planten voor bijen. Het is heel leuk om mensen te inspireren om op een andere manier naar de tuin te kijken. Het was allemaal heel strak, terwijl het nu weer natuurlijker mag met veel variatie in planten. Dat is goed voor de biodiversiteit. Als je allemaal buxushaagjes hebt en de buxusmot komt langs, dan kun je opnieuw beginnen. Kiezen we weer allemaal voor hetzelfde buxusalternatief, dan zal er ook weer een nieuwe plaag komen, zo werkt het in de natuur. Terwijl als je voor meer verschillende planten kiest, plagen minder kans maken.

Het toverwoord voor biodiversiteit is variatie: in hoogte, in bloeitijd, in soorten. Wat ook heel erg speelt, zijn de extremen in weer. Je kunt met je plantkeuze rekening houden met lange perioden van droog of nat weer. En het weghalen van bestrating zorgt weer dat water weg kan lopen. Op die manier verandert de manier waarop we omgaan met tuinen.

Ik probeer in elk geval altijd mee te geven wat goed is voor de natuur, bijvoorbeeld als klanten om bestrijdingsmiddelen vragen. Dan vraag ik door: staat die plant wel op de goede plek met genoeg zon of schaduw, is die ene luis dan zo erg? Luizen maken de plant niet dood en vogels en lieveheersbeestjes kunnen ervan eten. Mensen vinden lieveheersbeestjes leuk, maar die heb je alleen in je tuin als je ook luizen hebt. Het voelt goed als ik een klant dit kan uitleggen en kan helpen bij het maken van een keuze.”

Hoe ziet je eigen tuin eruit?
“In mijn achtertuin heb ik niveauverschillen en veel verschillende planten, een klein gazonnetje voor de merels en plek voor egels. Aan de ene kant heb ik een haag, aan de andere kant een schutting overgroeid met klimop, de egels kunnen hier onderdoor naar de buurtuinen. Elke dag voer ik de vogels: voederplankjes en -silo’s bijvullen en ’s zomers en met vorst vul ik een schaal met water. Aan de voorzijde heb ik een klassieke stijltuin met buxus, die gaan er uit en daar wil ik vaste planten. Vroeger maakte je plantengroepjes per soort, maar nu mag het stuk voor stuk, allemaal door elkaar. Het onderhoud valt heel erg mee, als planten op de goede plek staan en je tuin is begroeid, dan heb je weinig onkruid of andere problemen. Alleen het gras moet ik maaien en in het voorjaar snoei ik een beetje.”
Favoriete plant van tuintopper Miranda
“Een hele goede plant voor insecten is het kattenkruid (Nepeta), die heel lang bloeit. Nepeta groeit uit, maar woekert niet. Zolang de plant genoeg zon krijgt, is het een hele makkelijke bloeier. En ik houd gewoon van de kleur blauw!”
De groene toekomst
“Over een paar jaar denk ik dat we meer planten gebruiken die goed tegen droogte of juist nattigheid kunnen. En ik verwacht dat groene daken van Sedum steeds vaker worden toegepast.”
Tip van onze tuintopper Miranda
“Het is een misverstand dat een tuin met beplanting veel tijd kost. Door de begroeiing krijgt onkruid juist geen kans. Planten in potten verzorgen op een terras kost bijvoorbeeld meer tijd, die moet je veel vaker water en voeding geven.”

‘Het maakt niet uit wat voor barbecue je koopt, maar goed barbecueën betekent temperatuurbeheersing.’

Welke vragen krijg je zoal?
“De vragen zijn heel wisselend. ‘Wat is het beste voor mij?’ is wel de leukste vraag, dan help je bij het maken van de juiste keuze. Voor mij is belangrijk dat iedere klant met een goed gevoel de winkel uit gaat en dan maakt het niet uit wat voor soort barbecue ze kopen. Soms betekent het dat je mensen moet afremmen; als je de duurste barbecue koopt, wil dat niet zeggen dat het barbecueën ook lukt. Anderen enthousiasmeer je juist door ze eens iets nieuws te laten proberen.

Zo is op dit moment de kamado of keramische barbecue in opmars. Een kamado kun je ontzettend lang op een constante temperatuur tussen de 90 en 300 graden houden, daar heb je weinig houtskool voor nodig. En het koken op open vuur, zoals een vuurschaal, met een ring waar je op kunt bakken en grillen zie je ook steeds meer. Als je een gietijzeren pan gebruikt, zonder bakelieten knop en handvatten, kun je deze in het open vuur zetten met bijvoorbeeld briketten op de deksel en zo je eten stoven. Het hoeft niet altijd hot en fast, zoals we het wel eens noemen.

Memorabel is een meneer die op een ochtend kwam voor een gasdrukregelaar en ‘s middags woedend terug kwam, want ‘hij werkte niet’. Maar zo’n gasdrukregelaar heeft een tegengesteld schroefdraad. Het toeval was dat deze man zelf in de techniek zat en hij voelde zich toen heel opgelaten, want dat had jij natuurlijk moeten weten. Als er een luik in de vloer had gezeten… maar hij reageerde heel sportief!”

Wat voor barbecue heb je zelf
“Ik heb en doe bijna alles zelf, de variatie is juist leuk. Van een pulled pork die je 8 uur op de barbecue laat garen tot een lekker gemarineerd sateetje. Bijzonder is mijn offset smoker, het lijkt wel een beetje op een locomotief, met een vuurkamer waar je met hoog vuur werkt, en andere kamers die daarmee gevoerd worden en met een lagere temperatuurgaring werken. Ik ben meestal degene die gevraagd wordt om te barbecueën bij vrienden en familie. Ik probeer ze dan uiteraard meteen wat te leren! Ik ben een Bourgondiër en dat zijn mijn vrienden eigenlijk ook. Ik kook nu eenmaal graag, het is gewoon mijn hobby.”
Favoriete barbecue van tuintopper Johan
“Dat is toch wel de houtskoolkogelbarbecue, daar zou ik niet zonder kunnen. Daar kun je op hoge en indirecte temperaturen mee garen. Die biedt voor een eenvoudige BBQ heel veel mogelijkheden.”
De toekomst van het buiten koken
“De meeste trends komen uit Amerika overwaaien, net zoals de offset smoker en het open vuur. Voor de toekomst denk ik dat de pelletgrill – die werkt op geperste houtkorrels – populair wordt. Die kun je een hele constante temperatuur meegeven, je stelt het in en dan zorgt de barbecue zelf voor de gewenste aakt. Gooi absoluut geen vloeistoffen op je barbecue. Er zijn tegenwoordig naast gewone barbecuestarters, een koker waar je briketten in doet, ook elektrische starters met een warmte-element en een ventilatiefunctie. Het maakt niet uit wat voor barbecue je koopt, maar goed barbecueën betekent temperatuurbeheersing. Bij een gas- en houtskoolbarbecue zit een deksel, die helpt bij de temperatuurcontrole en om gerechten langzaam te laten garen. Wij zijn van oorsprong meer grillers, met vol vuur en snel bakken, daarom bestaat een barbecuepakket meestal uit dunne lapjes vlees of spiesjes, dat is zo klaar. Maar met grotere stukken vlees, vis en groenten, die je langzaam gaart krijg je veel meer smaak. Met temperatuurbeheersing kun je op een barbecue een complete maaltijd bereiden met alles erop en eraan.”

Buitendecoratie tuintopper

Wie: Melanie Hoogenraad

Werkt bij: Intratuin Zoetermeer

Expertise: kamerplanten

Wat doe je bij Intratuin?
“Ik werk op de afdeling ‘Sfeer en Interieur’ en maak vooral arrangementen, plantenstukken, meestal voor binnen, maar ook voor buiten en kerst. Soms komen mensen met een eigen bak of pot en dan kiezen we samen de planten, zo wordt het persoonlijk en dat maakt het leuk en afwisselend. De dag begint meestal met het onderhoud van kamerplanten. Als we met alle collega’s van de afdeling tegelijk aanwezig zijn, pakken we grote klussen aan en veranderen we de hele inrichting, bijvoorbeeld van de winter naar het voorjaar.”
Hoe ben je in het groen terecht gekomen?
“Na mijn opleiding op de tuinbouwschool heb ik MBO styling gedaan, waarbij binnenhuisarchitectuur een belangrijk onderdeel is. Ik vind het heel leuk om met mensen in contact te komen, die interactie vind ik belangrijk. Het werken in een winkel is een ideale combinatie; het is sociaal en ik kan mijn kennis toepassen. Ik werk nu twee jaar bij Intratuin Zoetermeer in een heel leuk team. Onderling delen we veel informatie over trends, planten of styling. Daar zijn we niet alleen op het werk mee bezig, maar ook thuis.”

‘Twee jaar geleden werd er meer naar bloeiende kamerplanten gevraagd, nu zijn het vaak grootbladige en tropische planten.’

Welke vragen krijg je zoal?
“De meeste vragen die ik krijg gaan over kamerplanten; waar ze kunnen staan, hoe je ze moet verzorgen en oppotten. Oppotten doe ik natuurlijk vaak bij het samenstellen van bakken. Als het een grote pot is, duurt het eventjes en dan heb je een heel gesprek met een klant. Zo kwam er een aantal maanden geleden een mevrouw die samen een pot wilde vullen voor het graf van haar vader. Later kwam ze terug met foto’s, ook van de begrafenis, en hoe de planten erbij stonden. Dat vond ik heel speciaal.

We krijgen ook veel vragen over trends. Zo zie je nu veel dat wortels worden uitgespoeld van kamerplanten die dan rechtstreeks in het water staan, of vragen over hoe je thuis een terrarium moet vullen. Twee jaar geleden werd er meer naar bloeiende kamerplanten gevraagd, nu zijn het vaak grootbladige en tropische planten. En ook hangplanten zijn echt hot op het moment. Ze staan in open kasten op een plank of hangen aan het plafond, heel retro! Grappig is dat aan de ene kant klanten zo min mogelijk tijd aan verzorging willen besteden, maar aan de andere kant een zo uniek mogelijke plant willen waar je dan toch wat voor moet doen. Wil je echt niks doen, dan is een terrarium ideaal, die doe je dicht en dan houdt hij zichzelf in stand. Maar tropische planten vragen wel verzorging en de meesten hebben dat er dan toch voor over.”

Hoe ziet je eigen huis eruit?
“Mijn interieur is een beetje Scandinavisch, met veel wit, rotan, wat goud en natuurlijk botanisch. Want ik heb heel veel planten, er past echt niks meer bij! Ik heb onder andere Calathea, Monstera, pannenkoekenplant, Bromelia, Strelitzia, Chinees lantaarnplantje, Maranta en een grote cactus. Fijn om mee te experimenteren en mijn eigen ervaringen weer met klanten te kunnen delen.”
Favoriete plant van tuintopper Melanie
“Strelitzia is mijn favoriet. Deze grote plant heeft een tropische uitstraling en met een goede verzorging kun je zelfs oranje bloemen krijgen. Terwijl de meeste tropische planten meer aandacht vragen, is dit juist een heel makkelijke plant.”

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top