Laden..
Olijfboom (Olea europeana)

Olijfboom snoeien

De olijfboom is een prachtige mediterrane aanwinst voor je tuin. Een olijf moet echter wel gesnoeid worden om hem mooi te houden. Je kunt een olijf bijna niet verkeerd snoeien, maar met onze tips lukt het je zeker. Voor de olijfboom geldt: snoeien = groeien! Alles over de verzorging van de olijfboom en meer vind je in onze plantengids.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Waarom moet je een olijfboom snoeien?

Het snoeien van een olijfboom is essentieel om hem mooi en in vorm te houden. Olijfbomen zijn vaak gevormd als knotwilgen als je deze koopt. Op de stam bevindt zich een bolletje met veel scheuten en dit bolletje wil je in toom en fris in blad hebben. Als je een olijf door laat groeien dan worden de lange takken kaal aan de basis en dat is natuurlijk geen mooi gezicht. Door te snoeien krijg je een mooie volle bol. Bovendien hebben ook de binnenste takken lucht en licht nodig om te groeien en daarvoor zul je de takken die dit in de weg staan moeten snoeien.

De olijfboom staat er niet om bekend dat hij een snelle groeier is, maar hier geldt wel: snoeien doet groeien. Zelfs al knip je je hele olijfboom kaal, na een paar weken of maanden heb je weer een mooie olijf vol blad.

Hoe vaak en wanneer moet je een olijfboom snoeien?

Een olijfboom snoei je één keer per jaar, na de winter in maart of april. De olijf is dan kaal: wel zo makkelijk bij het snoeien, je ziet precies wat je moet doen. Vanaf april gaat je olijfboom weer groeien, waardoor je weer snel een boom hebt. Eventueel kun je in de zomer lange scheuten afknippen ls je olijf hard uit model groeit. Snoei niet meer na augustus, laat je olijf dan lekker met rust tot het voorjaar.

Hoe snoei je een olijfboom?

Als je de olijfboom gaat snoeien dan begin je met de dode takken. Knip deze in hun geheel weg.

Na de dode takken is het de beurt aan de horizontale, naar binnen gerichte scheuten. Door deze weg te knippen hou je de kern van de olijfboom luchtig en kan het zonlicht tot diep binnen de bol doordringen.

Nu zijn de verticale takken aan de beurt. Lange rechtop staande scheuten kort je in. Hier moet je op het oog en naar smaak snoeien. Hou in gedachten dat je een mooie bol wil overhouden en laat zoveel mogelijk van de horizontale takken zitten, die zorgen voor de karakteristieke vorm. Kort de kruin met ongeveer één in, maar wees niet bang dat je te veel snoeit: meer snoeien betekent harder groeien voor de olijfboom!

Tot slot kun je nog eventuele scheuten aan de stam wegknippen. Die stam wordt met de jaren steeds mooier en wil je niet ontsieren door er scheuten te laten groeien.

Met welk gereedschap snoei je een olijfboom?

Snoei de olijf altijd met schoon en scherp gereedschap, hiermee voorkom je lelijke snijwonden en zal de boom het snelst herstellen. Een gewone snoeischaar zal prima voldoen voor een olijfboompje. Heb je een flinke jongen staan, dan heb je wellicht ook een snoeizaag of takkenschaar nodig.

Gereedschap voor het snoeien van de olijf

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE
Back to top