Laden..
Mini vijver of kleine vijver maken

Mini vijver of kleine vijver maken

Kabbelend water, vogels die drinken en badderen en misschien zelfs een zwemmend kikkertje. Ook in een kleine tuin of op een balkon zijn er genoeg vijver ideeën om toch te kunnen genieten van de levendigheid die een miniatuurvijver in je tuin brengt. Je kunt het zo klein houden als je zelf wilt en aanpassen aan de ruimte die je hebt. Wij vertellen je graag alles over minivijvers, kleine vijvers en terrasvijvers en hopen je te inspireren om zo’n mooi watertuintje voor jezelf te maken! Wij hebben alles op een rij gezet waar je even over moet nadenken en dan kan je direct aan de slag.

  • Delen: Deel dit artikel:
3 minuten leestijd

Plek voor je minivijver

Mini vijver in bloempotMini vijver in bloempot

Een minivijver kan in principe overal. In de tuin, op je terras, op de tuintafel, op je balkon of dakterras. Je wil de kleine vijver natuurlijk op de plek waar je er het meest plezier aan beleeft, dus waar je hem vaak zal zien. Maar een minivijver bevat niet zoveel water en is niet zo diep, dus is het extra belangrijk een goede plek te kiezen, omdat minder water sneller uit balans raakt. Je wil niet dat het water te veel opwarmt of dat je vijvertje constant vol zit met algen. Maar er zal daarentegen wel wat zon moeten schijnen op je minivijver om je waterplanten goed te kunnen laten groeien. Kies bij voorkeur een plek waar je kleine vijver niet op het heetst van de dag in de zon staat, maar wel een uur of 4 zon krijgt.

Verder moet je bedenken of je je minivijver wil ingraven of niet. Een ingegraven minivijver is wat meer beschermd tegen temperatuurschommelingen, maar een mooie bak of teil op je terras maakt ook een prachtige terrasvijver. De keus is aan jou!

Afmetingen 

Een mini vijver kun je zo klein houden als je zelf wil. Om echter niet ook de drinkbak van de hond te definiëren als minivijver zien wij een minivijver als een waterreservoir waarin het water zijn eigen ecosysteem kan ontwikkelen. Het zou dus uit zichzelf (met een klein beetje hulp) schoon en helder moeten blijven. Maak daarom je minivijver minimaal 25 cm diep, met een diameter of breedte van ongeveer 50 cm.


Bloempotten voor je minivijver


Soort vijver bepalen

Voor een mini vijver kan je van alles gebruiken, de enige voorwaarde is dat je waterreservoir waterdicht is én dat er geen schadelijke stoffen van het materiaal af komen. Kijk vooral eens om je heen wat je nog hebt staan. Misschien een oude cementkuip, een teil, mooie bloempot of plantenschaal. Uiteraard kun je ook een kleine vijverbak kiezen en er is een mooi assortiment kant-en-klare kleine terrasvijvers om direct neer te zetten. Wat kan je beter niet kiezen? Een bak van metaal, geïmpregneerd hout of kunststof met weekmakers. Deze zal je moeten coaten óf je bekleedt de bak met vijverfolie. Let ook op met bakken van hout, glas en keramiek in de tuin of op het balkon. In de winter kunnen deze kunnen kapotvriezen. Je kan deze wel in de winter naar binnen halen en bijvoorbeeld in de huiskamer zetten, dan kun je het hele jaar door blijven genieten van je vijvertje.

De vijver vullen

Om je kleine vijver helder te houden kun je het beste vijversubstraat op de bodem leggen. Vijversubstraat bestaat uit poreuze steentjes waar nuttige bacteriën en micro-organismen hun thuis vinden en zorgen voor een betere waterkwaliteit. Na het substraat kan je de bak vullen met leidingwater. Leidingwater bevat kalk, wat goed is voor de planten.

Waterplanten

In een kleine vijver passen geen grote waterplanten. Kijk goed welke je kiest, je wil geen planten die te snel groeien of gaan woekeren. Watersla, kikkerbeet of een hoge plant zoals de Japanse holpijp passen goed in een kleine vijver. Uiteraard kun je alleen kiezen uit de planten die een plantingsdiepte hebben die passen bij de diepte van jouw vijver. Is je vijvertje diep en groot genoeg dan kun je diepteverschillen aanbrengen, wat je meer keus geeft. Bij een diepte van 25 cm ben je gebonden aan kleine moerasplanten en drijvende waterplanten. De keuze aan waterplanten is enorm, maar de beste keuzes zijn altijd inheemse waterplanten. Zorg dat minimaal 2/3 van het water open blijft voor voldoende licht en zuurstof. Laat je daarnaast leiden door wat jij mooi vindt en laat je adviseren door de experts in onze winkels. Nog één ding om rekening mee te houden: waterlelies houden niet van stromend water, dus deze kunnen niet samen met een fontein of waterval.


Waterplanten


Vissen in een mini vijver

Voor vissen is een mini vijver eigenlijk altijd te klein. Een vijver moet minimaal 70 cm diep zijn voor de vis om te kunnen overleven in de winter en door de beperkte hoeveelheid water in een kleine vijver is het lastig de waterkwaliteit goed te houden. Wil je een vijver maken met vissen? Lees dan eens onze blog over het aanleggen van een vijver en ga voor wat groter!

Dieren bij je minivijver

Geen vissen betekent geen dode vijver! Libellen en waterkevers komen op water af, vogels komen badderen, bijen en andere insecten komen drinken en met een beetje geluk trek je ook een kikkertje of watersalamander. Zorg dat je hierop voorbereid bent en maak een opstapje of loopplank voor deze amfibieën in én naast je vijver, zodat ze er in en er uit kunnen klimmen. Vogels zijn blij met een badplaats van ongeveer 2 cm diep.

Stromend water in je mini vijver

Stromend water maakt een vijvertje natuurlijk helemaal af. Naast dat het bewegende water leuk is, zorgt het ook voor wat extra zuurstof in het water. Dit maakt het voor de minivijver makkelijker om een natuurlijk evenwicht te bereiken.

Fontein

Het is heel eenvoudig om een fonteintje te maken, je hoeft alleen een fonteinpomp te plaatsen. Deze plaats je het makkelijkst als er nog geen water en/of waterplanten in je bak zitten, dan kun je hem met wat stenen op zijn plek vastzetten.

Stroompje

Ook kun je zelf een stroompje maken. Met behulp van een vuilwaterpomp laat je het water omhoog pompen, waarna hij een pad gaat volgen. Het allerleukste is om hier zelf lekker creatief mee om te gaan. Vanuit een potje door een halve buis en via een paar oude soeplepels terug in je vijver? Ook hier geldt weer: kijk goed om je heem wat je nog hebt liggen. Je kunt alles gebruiken waarmee je water kunt opvangen. Hoe creatiever hoe leuker! Let wel op: als de nachttemperaturen dalen onder het vriespunt dan moet je de pomp uitzetten, anders vriest hij kapot. Sowieso is het aan te raden om de fontein ’s nachts uit te schakelen of met een tijdschakelaar of timer in te stellen, zodat hij ’s nachts niet onnodig aan staat. Dit bespaart stroom.

Kleine vijver met waterval

Een waterval in je kleine vijver werkt hetzelfde als een stroompje, alleen laat je het water vanaf een hoger punt terug vallen in de vijver.

Waterstroom langs muurWaterstroom langs muur

Onderhoud van een kleine vijver

Ook een kleine vijver heeft wel wat onderhoud nodig. Sowieso moet je in de gaten houden of er geen algen of waterplanten gaan woekeren, want die moet je dan verwijderen of snoeien. Ook plantenresten die in je vijver zijn gewaaid moet je verwijderen en uitgebloeide bloemen en dode takjes van je waterplanten knip je weg. Geen grote klussen, maar wel direct een mooier resultaat! Is er veel water verdampt? Vul dit dan even aan. Ook is het aan te raden om één (of zelfs twee) keer per jaar grote schoonmaak te houden. Je haalt je minivijver dan helemaal leeg, wast het substraat en vult hem opnieuw met schoon water.

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top