Laden..
Mier met blad

Mieren bestrijden?

Zie je kleine hoopjes zand in de voegen van je terras? Veel aanwijzingen voor de aanwezigheid van mieren heb je meestal niet nodig: een mier komt nooit alleen, dus je ziet ze vanzelf lopen. Vanaf de vroege lente, zodra de zon gaat schijnen, worden ze wakker en actief. Een mierenkolonie draait geheel rond de koningin. Zij vestigt zich onder de grond, in je tuin onder je terras of in je gazon. De koningin graaft een paar kamers en legt eitjes. De werkmieren, of werksters, die daar uit komen graven tunnels en nieuwe kamers voor eitjes, zoeken naar voedsel en verdedigen het nest. Mieren zijn harde werkers, dus je ziet altijd wel mieren op je terras lopen of mieren in je gazon rondscharrelen. De werkmieren zijn altijd druk met de uitbreiding en veiligheid van de mierenkolonie.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Hebben mieren nut of waarde voor je tuin?

Jazeker! Mieren zijn nuttig omdat ze insecten vangen en dode insecten opruimen. Daarnaast verspreiden ze ook zaden en zijn ze zelf voedsel voor een aantal vogels. Bestrijden van mieren hoeft dus alleen indien je echt overlast ervaart in huis of terras. 

Bladluizen en mieren

De bladluis en de mier zijn vriendjes. Mieren zijn gek op zoetigheid en bladluizen scheiden zoete honingdauw af. In de praktijk betekent dit dat de mier graag in de buurt van bladluizen én hun honingdauw verblijft en daar jaagt op insecten zoals de larve van het lieveheersbeestje. Dit is een natuurlijke vijand van de bladluis en door dit gedrag beschermt de mier de bladluizen. Hierdoor profiteren ze van elkaar. Een mooie samenwerking in de natuur. 

Mierenoverlast

Mieren horen bij de biodiversiteit in Nederland en kun je prima met rust laten. Heb je echter te maken met een enorm groot mierennest, een nest vlak bij je huis of zelfs meerdere nesten, dan zul je de mieren snel als plaag zien en wil je actie ondernemen tegen de overlast.

Verzakking van bestrating door mieren

Een favoriete plek van mieren is onder je terras, want de tegels houden het mierennest lekker warm. De ondergrondse gangen en kamers kunnen er echter toe leiden dat tegels gaan verzakken, omdat de mieren simpelweg het zand onder de stenen hebben weggehaald.

Bladluizen en mieren

De bladluis en de mier zijn vriendjes. Mieren zijn gek op zoetigheid en bladluizen scheiden zoete honingdauw af. In de praktijk betekent dit dat de mier graag in de buurt van bladluizen én hun honingdauw verblijft en daar jaagt op insecten zoals de larve van het lieveheersbeestje. Dit is een natuurlijke vijand van de bladluis en door dit gedrag beschermt de mier de bladluizen. Hierdoor profiteren ze van elkaar. Een mooie samenwerking in de natuur, maar natuurlijk minder fijn omdat wij liever niet te veel mieren én liever geen bladluis hebben.

Kale plekken in het gazon

Ook onder je gazon kunnen mieren druk aan de gang zijn met het uitgraven van hun huis. Het zand wat ze hierbij naar boven brengen komt op je gazon terecht. Waar zand op het terras er hooguit rommelig uitziet, is zand in je gazon schadelijker. Het zand verstikt namelijk het gras, waardoor je kale plekken krijgt.

Mieren in huis?

Heb je mieren in huis? Zodra je één mier of enkele mieren binnen ziet, kun je erop rekenen dat er meer komen. Mieren laten een geurspoor achter welke gevolgd wordt door andere mieren.

Mieren in huis voorkomen

Mieren worden aangetrokken tot voedsel en met name zoetigheid. Zorg altijd dat je etensresten, kruimels en vooral zoete dingen als gemorste suiker direct opruimt en bewaar al je eten goed afgesloten. Daarnaast kun je kijken of mieren misschien binnenkomen door kieren of naden, bijvoorbeeld bij je kozijnen. Maak deze dicht, zodat hun pad wordt afgesloten. Ventilatiegaten kun je bedekken met een fijnmazig insectengaas. Mieren zijn klein en het kleinste gaatje is al voldoende, dus wees zorgvuldig.

Wanneer krijg je vliegende mieren?

Vliegende mieren heten ‘alate’. Het zijn vruchtbare koninginnen en mannetjes van een mierenkolonie, zij worden met tijdelijke vleugels geboren. Op een mooie zomerdag met extreem rustig weer, vaak een benauwde warme dag, vliegen alle jonge koninginnetjes naar boven. De mannetjes volgen hen. Op deze manier komen de mannetjes en vrouwtjes van verschillende kolonies samen. Dit wordt de bruidsvlucht of huwelijksvlucht genoemd. Overigens sterft een groot deel van de vliegende mieren omdat vogels en andere insecten ze opeten. De mannetjes en vrouwtjes mieren paren, waarna de mannetjes sterven. De vrouwtjes stichten een nieuwe kolonie of sluiten zich aan bij een andere. De koningin raakt haar vleugels dan weer kwijt.

Door de grote aantallen kunnen vliegende mieren vervelend zijn, maar ze zijn er maar kort. Hou tijdens de bruidsvlucht je ramen en deuren gesloten of gebruik horren om te voorkomen dat ze binnen komen.

Mieren bestrijding: zo dus niet

Er zijn een heleboel goede manieren om mieren te bestrijden en om de overlast in te perken. Er zijn er ook een aantal die minder aardig zijn voor de mier. We zullen beginnen met wat methodes tegen mieren die je beter niet kunt toepassen.

Mieren bestrijden met kokend water

Eén van de meest bekende manieren om mieren te bestrijden is het gebruik van kokend water tegen mieren. Kokend water kun je in het mierennest gieten en de mieren zullen doodgaan van het kokend water of vluchten. Je kunt discussiëren of dit een fijne dood is. Het is niet mogelijk om het gehele nest uit te roeien met het kokende water, want het bereikt nooit alle tunnels en kamers. Je zult deze methode vaker moeten herhalen, zodat het water wel zo veel mogelijk kamers zal bereiken. Je zal een stuk minder mieren hebben na het kokende water in het mierennest, maar de koningin zal weer voor nieuwe mieren zorgen. Mieren bestrijden met kokend water is dieronvriendelijk, maar brengt geen extra schade aan het milieu en kokend water kun je daarom wel inzetten tegen mieren.

Gist tegen mieren

Als mieren gist eten gaan ze dood. Gist zet uit in de buik van de mier en de mier ‘ontploft’. Vaak wordt gist gemengd met honing of poedersuiker of iets anders zoets, zodat de mieren de gist ook daadwerkelijk eten. Naast dat gist wellicht nog dieronvriendelijker is dan kokend water: gebruik dit niet! Gist heeft namelijk hetzelfde effect op bijen en die moeten we juist behouden en koesteren!

Mieren bestrijden met baking soda

Baking soda heeft eenzelfde werking als gist. Niet doen dus, want je kunt hiermee dus ook bijen doodmaken.

Bakpoeder tegen mieren

Bakpoeder heeft hetzelfde effect als gist en baking soda. Niet doen dus!

Azijn tegen mieren

Het is wettelijk niet toegestaan om azijn tegen mieren te gebruiken. Azijn vervuilt de bodem en kan, zelf bij kleine hoeveelheden, zorgen voor problemen in rivieren en sloten.

Mieren bestrijden met zout

Als mieren zout eten exploderen ze. Zout is ook niet toegestaan om te gebruiken als middel tegen mieren, vanwege de schadelijke effecten op het milieu.

Mieren bestrijden? 

We hebben je tot nu toe vooral verteld wat je (beter) niet moet doen tegen mieren. Dan nu onze tips voor het bestrijden van mieren, zodat je toch je overlast kunt beperken zonder een knagend geweten achteraf!

1

Bladluis bestrijden tegen mieren

Bladluizen trekken mieren aan, dus als je bladluis bestrijdt dan wordt je tuin direct minder aantrekkelijk voor de mier en kan de honingdauw ook geen nieuwe mieren aantrekken. Lees hier alles over het bestrijden van bladluis.

2

Bestrating weghalen tegen de mier

Wij zijn natuurlijk fan van deze oplossing, want wij houden van groen en zien graag stenen plaatsmaken voor een extra struik of bloemenborder! Mieren zitten graag met hun nest onder je terras, want de zon houdt alles lekker warm. Haal je terras weg en je mieren zullen verhuizen. Wil je je terras liever niet (helemaal) vervangen door groen, kijk dan eens of een andere tuin bodembedekking een oplossing kan zijn.

3

Planten tegen mieren

Bepaalde planten kunnen mieren afschrikken. Er zijn namelijk planten waar mieren niet van houden. De resultaten kunnen wisselend zijn, maar wat extra planten in de tuin kunnen nooit kwaad. Planten zijn immers goed voor de biodiversiteit én planten maken een levende, aantrekkelijke en koele tuin. De beste planten tegen mieren:


Planten tegen mieren


1

Natuurlijke vijanden van mieren

Mieren worden gegeten door o.a. slakken, kevers en rupsen. Een tuin met een grote biodiversiteit, met veel verschillende soorten beplanting, zal veel soorten dieren en insecten trekken. Deze houden elkaar in evenwicht. Nog een extra reden om die tegels te vervangen door (mieren-afschrikkend) groen! De beste natuurlijke bestrijding van mieren is nog altijd om de natuur het zelf te laten doen. Lees hier alles over het vergroten van de biodiversiteit in je tuin.

2

Krijt of stoepkrijt tegen mieren

Mieren houden niet van krijt. Zodra mieren een krijtstreep tegenkomen maken ze meestal rechtsomkeert. Dit is vooral effectief om te voorkomen dat mieren via je deur naar binnen komen. Maak een lekkere dikke streep. Als je krijtstreep is weggeregend dan moet je wel weer even een nieuwe zetten. Het maakt niet uit of je schoolbordkrijt of stoepkrijt gebruikt.

3

Komkommer of komkommerschillen tegen mieren

Mieren houden niet van komkommer. Een barrière van komkommerschillen zal de meeste mieren ervan overtuigen om een andere weg te zoeken. Dit werkt vooral goed om geursporen te verstoren, zodat mieren hun vaste routes kwijtraken.

4

Koffiedik tegen mieren

Mieren houden niet van koffiedik. Een mooie lijn van koffie schrikt dus ook mieren af. Nog een voordeel: ook katten houden niet van koffiedik! (Lees hier meer over katten uit de tuin weren.) Meng koffiedik ook door je tuinaarde: dit houdt zowel mieren als katten op afstand én koffiedik is ook nog goed voor je planten.

5

Koper tegen mieren

Koperdraad, kopertape, koperen munten: mieren houden niet van koper en mijden dit. Een rand van koper zal er dus voor zorgen dat mieren omkeren. Onze euro munten van 1, 2 en 5 eurocent hebben een laagje koper. Gebruik nooit koperslijpsel: het koper vervuilt dan op termijn de bodem want het vergaat niet.

6

Mierennest verplaatsen

Wist je dat je een mierennest kunt verplaatsen? Vul een flinke bloempot met aarde en zet deze op zijn kop bovenop de ingang van het mierennest. De mieren verplaatsen vervolgens hun nest naar de pot en dan zet je de pot simpelweg ergens anders. Het is wel even afwachten of je hiermee ook de koningin hebt verplaatst, maar anders probeer je het gewoon nog een keer.

7

Middel tegen mieren: aaltjes

Je kunt mieren bestrijden met aaltjes. Aaltjes, of nematoden, dringen de larven van de mier binnen en de larve zal doodgaan. Aaltjes zijn een goed en natuurlijk middel tegen mieren, geheel onschadelijk en dus veilig en verantwoord om te gebruiken.

8

Middel tegen mieren: mierenlokdoos

Een mierenlokdoos lokt mieren met een zoete gel in de doos. De mieren nemen deze gel mee terug naar hun nest en sterven enige tijd nadat ze ervan gegeten hebben. Een mierenlokdoos is relatief veilig voor kinderen en huisdieren omdat het gif in het doosje zit. De mieren gaan natuurlijk wel met het mierengif aan de wandel, dus het gif kan wel enigszins verspreid worden. Een mierenlokdoos is effectief tegen mieren. Je zal hem wel na enige tijd moeten vervangen, anders raakt de gel op.

9

Middel tegen mieren: mierenpoeder

Mierenpoeder kan op verschillende manieren werken tegen mieren, het ligt een beetje aan welk mierenpoeder je koopt. Ook de effectiviteit van de verschillende soorten mierenpoeder varieert. Mierenpoeder strooi je rond de ingang van een mierennest en over het loopsporen van de mieren. Mieren raken gedesoriënteerd van het poeder, raken de weg kwijt en gaan dood. Het is dus anders dan bij het gif van een mierenlokdoos. Chemische mierenpoeders doden de mieren ook gelijk en ander soorten mierenpoeder zullen dat ook in meer of mindere mate doen, maar in eerste instantie is de werking gebaseerd op het in de war brengen van de mier. Mierenpoeder bevat schadelijke stoffen, anders zouden mieren er ook niet dood van gaan, dus gebruik dit niet als je kinderen of huisdieren rond hebt lopen en wees zelf ook voorzichtig. Was goed je handen na het gebruik, strooi zorgvuldig en laat het niet ‘rondwaaien’. Mierenpoeder waait en spoelt na verloop van tijd weg, dus je zal het regelmatig opnieuw moeten strooien!


Mierenpoeder en mierenlokdozen


Tot slot…

Een hele mierenkolonie uitroeien is moeilijk. De koningin zit diep in de grond en zolang zij leeft zal ze eitjes blijven leggen en zullen de mieren blijven komen. Bedenk dat het vooral belangrijk is dat je alleen de overlast van de mieren bestrijdt, want mieren doen goede dingen in de natuur en zijn geen directe bedreiging voor andere dieren of planten. De overlast kun je prima beperken door je leefruimte, dus je terras en huis, te ‘beschermen’ met de genoemde diervriendelijke afschrikkers. Zolang die mier jou niet in de weg loopt: lekker laten lopen!

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top