Laden..
Making of: het kerstmagazine van Intratuin

Making of: het kerstmagazine van Intratuin

Heb je altijd al willen weten hoe die prachtige foto's in het Intratuin kerstmagazine gemaakt worden? Christmaholic was een dag bij de fotoshoot en vertelt je hoe het magazine tot stand komt.
  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Kun jij, net als ik, niet wachten tot je je huis weer in kerstsferen mag hullen? Over een aantal weken valt de Intratuin kerstspecial op je deurmat; een magazine met maar liefst 32 pagina’s aan kerstideeën. Hoe wordt zo’n kerstmagazine eigenlijk gemaakt?

Ik ben Saskia, also known as Christmaholic. Sinds 2010 schrijf ik op Christmaholic.nl over niks anders dan Kerstmis. Ik maak onder andere verslagen van kerstshows, blog over de laatste trends en maak mijn eigen kerstversiering. De komende tijd schrijf ik ook hier op de website van Intratuin allerlei blogs met kersttips en -ideetjes. 

Hoe gaat een professionele kerstfotoshoot in z’n werk?

Als kerstblogger maak ik regelmatig kerstfoto’s. De afgelopen jaren heb ik heel wat geleerd over het fotograferen van kerstverlichting en over hoe je sfeer overbrengt. Maar, eerlijk is eerlijk, ik doe maar wat. Toen ik werd uitgenodigd om een dagje mee te kijken achter de schermen tijdens de fotoshoot voor de Intratuin kerstspecial, was ik dan ook meteen dolenthousiast. Het leek me super leerzaam om te zien hoe professionele stylisten en fotografen zo’n fotoshoot aanpakken. En dat bleek absoluut het geval te zijn!

Een dagje achter de schermen meekijken

Op een zonnige maandagmorgen stapte ik in de trein naar Culemborg, waar die dag een zestal settings gefotografeerd zouden worden. Ja, je leest het goed, er worden slechts 6 foto’s op één dag gemaakt. De volledige shoot voor het kerstmagazine duurde namelijk maar liefst 3(!) weken, verdeeld over drie verschillende sfeervolle locaties.

Kerst, trap, versiering, decoratie, christmaholic, saskia de laat, rode loper, marmer, kerstverlichting, kerstbal

De covershoot

Het maken van een professionele foto kost namelijk behoorlijk wat tijd. Ik val met mijn neus in de boter. Want op de dag dat ik mee mag kijken, wordt de cover van het magazine geschoten. En als er één foto belangrijk is, dan is het wel het beeld op de voorkant! Op basis daarvan beslis je als lezer immers of je het magazine openslaat. Geen verrassing dus dat er extra veel tijd en moeite wordt gestoken in het stylen en fotograferen van dit beeld.

Maar liefst 4 uur is het team ermee bezig. Alles moet kloppen. De verlichting in de kerstboom, de verdeling van de kerstballen, de vlammetjes van de kaarsen, de strikken van de cadeaus onder de boom. Het team waar ik het over heb bestaat trouwens uit zeven mensen; een art director, fotograaf, stylist, decorbouwer (die maakt bijvoorbeeld de achterwanden en versleept zware spullen), een groenspecialist en twee assistenten.

Hoe zit het eigenlijk met de voorbereiding?

Tijdens een spaarzaam moment van rust, kan ik de art director wat vragen stellen over het organiseren van zo’n drie weken durende fotosessie. De art director bedenkt en bewaakt het concept voor de fotoshoot. Zij - in dit geval was het een vrouw - runt dus de show. En dat begint met een gedegen voorbereiding.

De art director maakt, aan de hand van de kersttrends en de producten die Intratuin graag wil laten zien, een zogenaamde call sheet. In dit ‘draaiboek’ staat precies welke foto’s wanneer gemaakt worden. Plus welke producten er allemaal al die foto’s te zien moeten zijn. Er zit vaak een schets bij of een voorbeeldfoto, zodat iedereen weet hoe de uiteindelijke foto er ongeveer uit moet zien. Ieder lid van het team leest de call sheet vooraf goed door. Er wordt zelfs een hele dag samen vergaderd, zodat iedereen precies weet wat er van hem of haar verwacht wordt. De hele voorbereiding neemt zo’n 3 weken in beslag.

Kerst, kerstboom, kerstverlichting, kerstdecoratie, cadeautjes, kerstspecial, magazine

Alle foto’s gaan meteen in de vormgeving

De art director maakt ook een concept-vormgeving voor het kerstmagazine, samen met een copywriter. Tijdens de shoot worden de gemaakte foto’s namelijk meteen in het concept gezet. Zo weten ze zeker dat het goed past. Klopt er iets niet? Dan kan het team aanpassingen doen en een nieuwe foto maken. Voor de definitieve versie van het magazine zal de fotograaf alle beelden natuurlijk nog uitgebreid nabewerken in zijn studio.

Zelf een guirlande maken

Erg leuk vond ik het om tijdens de fotoshoot een meesterbinder aan het werk te zien. Zij is een echte vakspecialist op het gebied van planten & bloemschikken. De groenspecialist maakte onder andere een meterslange guirlande van echt kerstgroen. Ik mocht meehelpen en kon zo meteen de kunst afkijken. Win-win!

De basis voor een guirlande is een dik touw met een lus aan het uiteinde. Daarop bind je met binddraad diverse soorten groen, terwijl je de guirlande steeds een beetje ronddraait. De combinatie van verschillende soorten Conifeer en dennengroen zorgt voor diepgang. De meesterbinder werkte trouwens zo snel dat ik haar handen nooit helemaal scherp op de foto kreeg. Wat een ervaring!

Voordat je de guirlande op de trap bevestigt, schud je hem nog even uit en fris je hem op. Zitten er nog minder volle stukken in? Dan steek je er wat takjes bij. Daarna kun je hem met tie wraps aan de trapleuning hangen en versieren met decoratielint, kerstballen, kwastjes en kerstlichtjes. Hierboven en hieronder zie je een aantal foto’s van de guirlande ‘in wording’ én het eindresultaat dat de fotograaf prachtig heeft vastgelegd. Gaaf geworden hè?

Guirlande, kerst, kerstverlichting, kerstballen, cadeautjes, marmer

Een geweldige dag op de set!

De sfeer op de set kun je denk ik het beste omschrijven als georganiseerde chaos. Overal staan dozen met kerstballen, kersttakken, verdwaalde call sheets, achterwanden en fotografieapparatuur. But there is a method to the madness. Dat blijkt wel uit het eindresultaat! Er wordt met heel veel passie, kunde, inzicht en plezier gewerkt aan het maken van de prachtigste kerstsfeerfoto’s. En ik vond het geweldig om mee te mogen maken.

Ben je benieuwd naar het eindresultaat? In week 44 bezorgt de postbode het kerstmagazine. Zit er een Nee-Nee-sticker op je brievenbus? Dan kun je de folder ook op de website van Intratuin bekijken of in bij een Intratuin bij jou in de buurt ophalen. Kun je niet zo lang wachten? Op mijn blog Christmaholic.nl vind je een selectie van de foto’s, om nu alvast een beetje in de stemming te komen!

Kerst, kerstboom, kerstverlichting, kerstdecoratie, cadeautjes, kerstspecial, magazine, christmaholic

Christmaholic

Kerstexpert

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top